U mnie rośnie i kwitnie tylko jeden różowy rododendron
Coś muszę mu dokupić do towarzystwa albo bordo albo biel.
Podobają mi się też azalie japońskie .
Mariolko - większość moich azalii i rh to leciwe,kilkuletnie krzewy tak jak i mój ogródek
ale konkretnego wieku jak kilkuletnie nie potrafię określić... Ale Calsap jest chyba 3 letni
jest sporym krzaczkiem więc to nie jest chyba reguła ,że im starszy tym większy...
Basiu- najpiękniej i najintensywniej pachnie azalia pontyjska - na ostatnim zdjęciu,
oraz 2 z trzech,które mam w tym kolorze łososiowym , reszta o ile pachnie ,to zapach jest słabo wyczuwalny ,może trzeba wąchać z bliska ale nie przypominam sobie abym to robiła?
Marysiu, przekonałam się,że azalie pachną w upalne , słonecznie dni.Dwa lata temu był taki maj, że na całym ogrodzie pachniało, a w zeszłym roku to dopiero przy krzewie ,ale maj był beznadziejny.
W OCZEKIWANIU NA WIOSNĘ... Witam wszystkich zaglądaczy ;:106 Agnieszko,Krysiu,Jolu,Igo-
Co do skalniaka to ja formalnego nie posiadam, uległ likwidacji z racji "przedawnienia"
W czasach,kiedy ja zakładałam swój mini ogródek był on obowiązkowy. Dlatego już go nie mam bo zastąpiły go inne nasadzenia ...
Rośliny częściowo wyginęły samoistnie a częściowo zajęły miejsce na rabatach mieszanych.
Najczęściej obsadzam nimi obrzeża bo tak bez nich to byłoby pusto...
Wiosną przytrafił mi się jakiś"kolekcjoner"i wraz z kilkoma bukszpanami, kosodrzewiną i wrzosami
"zwinął" mi również okazałe rojniki,których bardzo żałuję ale zostawił mi takie maloty i one się rozrastają jak to rojniki ale mam ich na razie niewiele.
W każdym sezonie ogrodniczym coś nowego z tej " drobnicy" nabywam... a dzisiaj MÓJ CD...
Maryniu śliczne skalniaczki pokazałaś.
Ja w swoim ogrodzie nie mam ich za wiele, ale bardzo lubię zatrzymać się przy takiej małe roślince i wpatrywać się w nią. Chciałam zapytać o roślinę z pierwszej części na piątej fotce. Czy to jest jakaś gipsówka, tak różowo kwitnie.
Pierwszy raz ją widzę.
Roślina o którą pytasz Tajko to gipsówka u mnie jednoroczna
kupuję ja drugi rok chociaż sprzedająca twierdzi ,że powinna się wysiać ale jakoś nie zauważyłam
i wiosną znowu ją kupię.
WITAJ MARYLKO
Wiesz podobają się mi wszystkie rośliny jakie masz w ogrodzie. Ja jednak tak u siebie jak
i u innych uwielbiam oglądać i podziwiać maluszki. Te kocham najbardziej. Pokazałaś
niemałą kolekcję
Maryniu, mimo, że jak piszesz nie masz typowego skalniaka, to masz mnóstwo pięknych roślinnych maluszków Największa moją uwagę przyciągnęła goryczka, jest przepiękna a ja je uwielbiam, z tym, że niestety nie mam do nich szcześcia, mam jedną i na dodatek mi nie kwitła -paskuda. Mam nadzieję, że w przyszłym roku będzie lepiej