Moje miejsce-ogródek majowej

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
majowa
1000p
1000p
Od: 20 kwie 2010, o 11:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Moje miejsce-ogródek majowej

Post »

Dziękuję wszystkim :D
Magda kupiłam pod wpływem chwili, bo już nie planowałam wsadzania cebul. Ale tak sobie myślę, że na pustej części działki na wiosnę będzie kolorowa plama ;:138 A potem powoli znajdę im miejsce. Kupiłam mix kolorów odm. Lilia i Rembrandt. Zobaczymy co z tego wyjdzie...
Kleo cebulki faktycznie jakby większe, zwłaszcza amarylisy mnie powaliły, giganty ;:oj
Pozdrawiam, Iwona
cz.5_aktualna, spis wątków
Awatar użytkownika
KLEO1
1000p
1000p
Od: 12 paź 2011, o 08:36
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

A ja zwróciłam uwagę na cebulki czosnków, na zdjęciach są naprawdę duże.
Awatar użytkownika
majowa
1000p
1000p

Post »

A faktycznie, cebule dorodne i większe w porównaniu z tymi, które wsadzałam u siebie we wrześniu. Kurcze, jak ja żałuję, że nie wiedziałam wcześniej o tej podróży ;:223 . Kupiłam w necie sporo cebul, nie powiem, bo ładne, ale te odmiany holenderskie ;:170 . Nic to, być może wiosną znów tam będę :lol:
Pozdrawiam, Iwona
Awatar użytkownika
KLEO1
1000p
1000p

Post »

Ja co roku kupuję trochę cebul w necie, a trochę w marketach, najczęściej w Leroy Merlin. W tym roku zauważyłam, że ceny w LM co prawda mają takie jak w zeszłym roku, ale wielkość cebulek jest sporo mniejsza. Po prostu kupili towar gorszej jakości. To takie trochę nieuczciwe, moim zdaniem liczyli na to, że klienci nie zauważą. Powinni mieć po prostu droższe i tańsze cebulki w zależności od gatunku.
Awatar użytkownika
majowa
1000p
1000p

Post »

Nawet nie trochę, a bardzo nieuczciwe :( Z tego co wiem w Holandii są przedziały cenowe dla rozmiarów cebul, a z uwagi na zachowanie norm jakościowych, Holendrzy nawet nie eksportują cebulek poniżej określonego wymiaru.
Pozdrawiam, Iwona
Kasiaflo
200p
200p
Od: 1 cze 2012, o 12:22

Post »

A czy rozmiar cebulki ma aż tak duże znaczenie?
Pozdrawiam Kasia
Awatar użytkownika
majowa
1000p
1000p

Post »

No ma znaczenie, bo duże cebule to pewność dorodnych kwiatów oraz pewność zakwitnięcia każdej cebuli.
Pozdrawiam, Iwona
Kasiaflo
200p
200p
Od: 1 cze 2012, o 12:22

Post »

Na razie ogrodniczka ze mnie taka sobie więc liczyła się sztuka a nie rozmiar. Skoro tak, to w następnym roku już będę zwracać uwagę na rozmiar. Dzięki za podpowiedź
Pozdrawiam Kasia
Awatar użytkownika
jolcia1212
500p
500p
Od: 8 gru 2009, o 21:45

Post »

:wit Iwonko
Wycieczka do Amsterdamu super, zwłaszcza na targ roślin. Wyobrażam sobie że przy tak ogromnym wyborze czas płynie innym rytmem.
Awatar użytkownika
majowa
1000p
1000p

Post »

Dzięki Jolciu za odwiedzinki. Tak już jest, że to co miłe to szybko mija.

Kochani, mam prośbę o poradę i wiem, że na pewno coś mądrego wymyślicie.
Dostałam właśnie 5 Cyprysików Lawsona Ivonne (po 1,20m) i chcę je wsadzić na nowej części ogrodu. No właśnie - z czym komponowały by się najlepiej?

Myślę dać tu za pęcherznicą 2 sztuki i co jeszcze? A kolejne trzy po przeciwnej stronie działki, tam jeszcze nie ma nic, więc można dowolnie je zestawić. Tylko z czym kolorystycznie??

Obrazek

Poglądowe zdjęcie na całość
Obrazek

Między pęcherznicą a klonem jest zostawione miejsce na ok. 3 np tuje albo własnie cyprysiki. Ale ponieważ klon jest złocisty i cyprysiki tez nie chciałabym tam ciągnąc jednego koloru. Więc może tak:
pęcherznica, dwa cyprysiki, coś w innym kolorze, (może tuja ??), klon. Na razie chodzi tylko o rząd od siatki, plan niższy i najniższy na później...
Pozdrawiam, Iwona
Awatar użytkownika
majowa
1000p
1000p

Post »

Tak na gorąco zrobiłam wizualizacje tego o czym pisałam wcześniej. Przepraszam za jakośc zdjęcia, ale robione z monitora.

Obrazek

i tak: buk zwisający (Purple Fountain), lilak (biały), tuja brabant, pęcherznica diabolo, dwa cyprysiki Ivonne, tuja szmaragd, klon jesionolistny Auratum w formie krzewiastej (wsadziłam w projekt cos innego bo nie było takiego klona, ale chodziło o kolor i formę)

I jak to wygląda?
Pozdrawiam, Iwona
Awatar użytkownika
majowa
1000p
1000p

Post »

Trzy pozostałe cyprysiki posadziłbym po przeciwnej stronie działki, wykorzystując posadzonego już berberysa jako rozdzielenie kolorystyczne i dosadzając jakąś resztę.
Obrazek

co sądzicie? ;:131
Pozdrawiam, Iwona
Awatar użytkownika
KLEO1
1000p
1000p

Post »

Ja bym pęcherznicę dała z przodu, a cyprysiki z tyłu. Ona będzie ładnie wygądała na ich tle. U kogoś w wątku widziałam pęcherznicę z zaplecionymi pędami. Powstała w ten sposób forma pienna - bardzo ładnie to wyglądało.
Awatar użytkownika
variegata
1000p
1000p
Od: 24 sie 2012, o 13:45

Post »

Ja się nie znam to nie będę się wymądrzać, ale podglądam, bo to podobne pole do mojego ;:204
Brzozy kupujesz w szkółce? Kiedy będziesz sadziła, teraz czy wiosną?
Dom na wsi i ogród wokół niego to spełnienie moich marzeń. Rośliny i zwierzęta- pasja i miłość. Pozdrawiam. Magda.
Ogród piaskowy w Zakolu Wisły cz.IV
Tak, lubię koty ;)
Awatar użytkownika
majowa
1000p
1000p

Post »

Kleo obawiam się, że pęcherznica szybko zasłoniłaby cyprysiki. One docelowo maja 3 m, a pęchcerznica też i dodatkowo na szerokość tez potrafi dojsc do 3m. Fakt, gdyby dać ją w formie piennej ;:131
Magda jak to się nie znasz??? Zaglądam do Ciebie (po podobne pole do mojeg :;230 ) więc wiem co piszę :D .
Brzozy są już posadzone od ok. miesiąca 5 szt. ze szkółki, tyle, że na tym zdjęciu nic nie widać :;230
Pozdrawiam, Iwona
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”