ABC- cebula z nasion, rozsada Cz.1
- legina
- 1000p
- Od: 21 maja 2013, o 11:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: ABC- cebula z rozsady
Problem jest taki,że tak czosnek jak i cebula nie powinny być uprawiane bezpośrednio na oborniku.Wrzućcie sobie na pasek w kompie,wszystkie porady- dot.tych warzyw wskazują jednoznacznie,że należy je uprawiać:czosnek w 2roku ,cebula w 1 roku po oborniku. 

-
- 1000p
- Od: 27 lis 2011, o 22:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kiedy zamierzacie wysiewać cebulę na rozsadę? Jakie macie w tym roku zaplanowane odmiany?
Ja już posiałam cebulę Kelsae, Valenciana Tardiva, Shimonita, szalotkę bananową i węgierską.
-
- 1000p
- Od: 27 lis 2011, o 22:54
Iza zaszalałaś...Ja staram się wytrwać do 1 lutego ale mi ciężko bo nasionka już mam i paluchy mnie swędzą 

- Xavierka
- 500p
- Od: 6 maja 2012, o 20:55
Dzisiaj posiałam, ponieważ jest to mój pierwszy wysiew cebuli z nasion to w ramach eksperymentu wysiałam cebulę sochaczewską i białą ala.
Na tej białej napisano aby ją wysiewać normalnie na wiosnę. Z kolej w internecie znalazłam informację, że jest to cebula zimowa. Czyżby ozima? No cóż, jakaby nie była to już siedzi w doniczce.
Legina
Spokojnie nie sieję cebulę na oborniku, bo takowego nigdy nie mam w wielkich ilościach. Moja gleba jest jesienią obsiewana poplonem, a w czasie upraw podsypuję sypkimi lub granulkowymi obornikami, w małych ilościach. Przy sadzeniu czosnku do rowka wsypywałam trochę kurzaka sypkiego, stąd moje pytanie czy mogę też takowym podsypać rozsady cebul?
Na tej białej napisano aby ją wysiewać normalnie na wiosnę. Z kolej w internecie znalazłam informację, że jest to cebula zimowa. Czyżby ozima? No cóż, jakaby nie była to już siedzi w doniczce.
Legina
Spokojnie nie sieję cebulę na oborniku, bo takowego nigdy nie mam w wielkich ilościach. Moja gleba jest jesienią obsiewana poplonem, a w czasie upraw podsypuję sypkimi lub granulkowymi obornikami, w małych ilościach. Przy sadzeniu czosnku do rowka wsypywałam trochę kurzaka sypkiego, stąd moje pytanie czy mogę też takowym podsypać rozsady cebul?
Pozdrawiam
Najcenniejsza wiedza z własnego doświadczenia.
- legina
- 1000p
Ja planuję krymską słodką.Jednak zastanawiam się,czy wysiewać na rozsadę,czy też bezpośrednio do gruntu.Gdzie mogą być większe straty? 
Xavierka!!
Było pytanie więc odpowiedziałem zgodnie ze swoją wiedzą.Decyzja należy do ogrodniczki(ka).

Xavierka!!
Było pytanie więc odpowiedziałem zgodnie ze swoją wiedzą.Decyzja należy do ogrodniczki(ka).

-
- 1000p
- Od: 26 sty 2010, o 11:08
Krymska słodka wymaga długiego okresu wegetacji, lepiej z rozsady. Miałem w ubiegłym roku kilkanaście nasion, rozsada przyjeła się w 100%.
Skąd masz nasiona tej cebuli?
Skąd masz nasiona tej cebuli?
- Xavierka
- 500p
- Od: 6 maja 2012, o 20:55
No cóż,legina pisze:Ja planuję krymską słodką.Jednak zastanawiam się,czy wysiewać na rozsadę,czy też bezpośrednio do gruntu.Gdzie mogą być większe straty?![]()
legina pisze:Decyzja należy do ogrodniczki.

Może spróbuj fifty-fifty??

Pozdrawiam
- legina
- 1000p
Dzięki z" przemytu".A więcej to kolega woził dzieci na Ukrainę do porządkowania cmentarzy.Znając moje
zainteresowania,przywiózł mi kilka paczek nasion,w tym 2 cebuli krymskiej.Jedną podarowałem koledze,a drugą chcę posiać sobie.A kiedy wysiewałeś?
Xavierko i o to właśnie chodzi.

zainteresowania,przywiózł mi kilka paczek nasion,w tym 2 cebuli krymskiej.Jedną podarowałem koledze,a drugą chcę posiać sobie.A kiedy wysiewałeś?
Xavierko i o to właśnie chodzi.

-
- 1000p
- Od: 26 sty 2010, o 11:08
Wysiałem w domu w doniczce, ale niestety nie pamiętam kiedy. Pod koniec kwietnia zadołowałem doniczkę w tunelu, po 15 maja poszła do gruntu.
- legina
- 1000p
Pomidormen!! Dzięki,myślę,że gdzieś wysieję w połowie lutego. 

-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 sty 2014, o 12:02
Przeczytałem cały wątek i bardzo spodobał mi się pomysł własnej cebulowej rozsady.
W ubiegłym roku pierwszy raz sadziłem cebulę z kupionej dymki. Oczywiście jak wielu początkujących kupiłem kiełkujące cebulki i miałem wielkie nic.Jedynie z tych najmniejszych ,najbardziej zasuszonych coś wyrosło.
Wystarczyło tylko dokładnie przeczytać wątek.Nauczyłem się na własnych błędach i dzięki podglądani efektów Waszej pracy.
W ubiegłym roku pierwszy raz sadziłem cebulę z kupionej dymki. Oczywiście jak wielu początkujących kupiłem kiełkujące cebulki i miałem wielkie nic.Jedynie z tych najmniejszych ,najbardziej zasuszonych coś wyrosło.
Wystarczyło tylko dokładnie przeczytać wątek.Nauczyłem się na własnych błędach i dzięki podglądani efektów Waszej pracy.
- bioy
- Od: 7 maja 2012, o 12:04
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Zachęcony zeszłorocznym sukcesem w uprawie z cebuli z rozsady, w tym roku postanowiłem wysiać więcej odmian.
Zakupiłem cebule Inga, Globo, Stuttgarter Riesen i Exhibition. Mam też troszkę własnych nasion cebuli czerwonej.
Chciałem jeszcze wysiać po jednej odmianie cebuli białej i czerwonej, ale nie wiem na jakie się zdecydować...
Zakupiłem cebule Inga, Globo, Stuttgarter Riesen i Exhibition. Mam też troszkę własnych nasion cebuli czerwonej.
Chciałem jeszcze wysiać po jednej odmianie cebuli białej i czerwonej, ale nie wiem na jakie się zdecydować...
Pozdrawiam, Jacek
- whitedame
- Od: 17 lut 2012, o 16:22
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
W minionym sezonie śmietka zeżarła mi wszystkie cebule, które wsiałam i wsadziłam łącznie z siedmiolatką, która podobno jest "z kamienia", mimo siewu współrzędnego razem z marchwią.
Ja w tym roku chciałam znów spróbować ( zostały nasionka) ale mój M twierdzi, że trzeba jeszcze rok odczekać.
Rozsądźcie bo obydwoje jesteśmy uparci i skończy się to chyba rozwodem (tzn. rozdziałem warzywnika na pół)
Ja w tym roku chciałam znów spróbować ( zostały nasionka) ale mój M twierdzi, że trzeba jeszcze rok odczekać.
Rozsądźcie bo obydwoje jesteśmy uparci i skończy się to chyba rozwodem (tzn. rozdziałem warzywnika na pół)

Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
Ja w tym roku po raz pierwszy posieję cebulę na rozsadę - pierwsza będzie GLOBO, potem SOCHACZEWSKA i czerwona VENTA. Mam też siedmiolatkę i szczypiorek - spróbujemy zobaczymy
I jeszcze po obczytaniu tego wątku zachciało mi się EXHIBITION.
Kupiłam też taki wynalazek - BLANCA BARLETTA firmy Gardenia - wiosenna, biała, drobne cebulki, do przetworów, mieszanek i sałatek, w smaku delikatniejsza od zwykłej cebuli. Chciałabym przemycić trochę takiej łagodnej cebulki w potrawach i mam pytanie czy ktoś z Was ją hodował i czy ona faktycznie jest taka delikatna.

Kupiłam też taki wynalazek - BLANCA BARLETTA firmy Gardenia - wiosenna, biała, drobne cebulki, do przetworów, mieszanek i sałatek, w smaku delikatniejsza od zwykłej cebuli. Chciałabym przemycić trochę takiej łagodnej cebulki w potrawach i mam pytanie czy ktoś z Was ją hodował i czy ona faktycznie jest taka delikatna.