ABC- cebula z nasion, rozsada Cz.1

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
legina
1000p
1000p
Od: 21 maja 2013, o 11:19
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: ABC- cebula z rozsady

Post »

Problem jest taki,że tak czosnek jak i cebula nie powinny być uprawiane bezpośrednio na oborniku.Wrzućcie sobie na pasek w kompie,wszystkie porady- dot.tych warzyw wskazują jednoznacznie,że należy je uprawiać:czosnek w 2roku ,cebula w 1 roku po oborniku. ;:185
Marzenka79
1000p
1000p
Od: 27 lis 2011, o 22:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Kiedy zamierzacie wysiewać cebulę na rozsadę? Jakie macie w tym roku zaplanowane odmiany?
aria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2011, o 17:33

Post »

Ja już posiałam cebulę Kelsae, Valenciana Tardiva, Shimonita, szalotkę bananową i węgierską.
Marzenka79
1000p
1000p
Od: 27 lis 2011, o 22:54

Post »

Iza zaszalałaś...Ja staram się wytrwać do 1 lutego ale mi ciężko bo nasionka już mam i paluchy mnie swędzą ;:224
Awatar użytkownika
Xavierka
500p
500p
Od: 6 maja 2012, o 20:55

Post »

Dzisiaj posiałam, ponieważ jest to mój pierwszy wysiew cebuli z nasion to w ramach eksperymentu wysiałam cebulę sochaczewską i białą ala.

Na tej białej napisano aby ją wysiewać normalnie na wiosnę. Z kolej w internecie znalazłam informację, że jest to cebula zimowa. Czyżby ozima? No cóż, jakaby nie była to już siedzi w doniczce.

Legina
Spokojnie nie sieję cebulę na oborniku, bo takowego nigdy nie mam w wielkich ilościach. Moja gleba jest jesienią obsiewana poplonem, a w czasie upraw podsypuję sypkimi lub granulkowymi obornikami, w małych ilościach. Przy sadzeniu czosnku do rowka wsypywałam trochę kurzaka sypkiego, stąd moje pytanie czy mogę też takowym podsypać rozsady cebul?
Pozdrawiam
Najcenniejsza wiedza z własnego doświadczenia.
Awatar użytkownika
legina
1000p
1000p

Post »

Ja planuję krymską słodką.Jednak zastanawiam się,czy wysiewać na rozsadę,czy też bezpośrednio do gruntu.Gdzie mogą być większe straty? :(

Xavierka!!

Było pytanie więc odpowiedziałem zgodnie ze swoją wiedzą.Decyzja należy do ogrodniczki(ka). :wit
pomidormen
1000p
1000p
Od: 26 sty 2010, o 11:08

Post »

Krymska słodka wymaga długiego okresu wegetacji, lepiej z rozsady. Miałem w ubiegłym roku kilkanaście nasion, rozsada przyjeła się w 100%.
Skąd masz nasiona tej cebuli?
Awatar użytkownika
Xavierka
500p
500p
Od: 6 maja 2012, o 20:55

Post »

legina pisze:Ja planuję krymską słodką.Jednak zastanawiam się,czy wysiewać na rozsadę,czy też bezpośrednio do gruntu.Gdzie mogą być większe straty? :(
No cóż,
legina pisze:Decyzja należy do ogrodniczki.
:tan

Może spróbuj fifty-fifty?? :;230
Pozdrawiam
Najcenniejsza wiedza z własnego doświadczenia.
Awatar użytkownika
legina
1000p
1000p

Post »

Dzięki z" przemytu".A więcej to kolega woził dzieci na Ukrainę do porządkowania cmentarzy.Znając moje
zainteresowania,przywiózł mi kilka paczek nasion,w tym 2 cebuli krymskiej.Jedną podarowałem koledze,a drugą chcę posiać sobie.A kiedy wysiewałeś?

Xavierko i o to właśnie chodzi. ;:14 ;:63 :tan
pomidormen
1000p
1000p
Od: 26 sty 2010, o 11:08

Post »

Wysiałem w domu w doniczce, ale niestety nie pamiętam kiedy. Pod koniec kwietnia zadołowałem doniczkę w tunelu, po 15 maja poszła do gruntu.
Awatar użytkownika
legina
1000p
1000p

Post »

Pomidormen!! Dzięki,myślę,że gdzieś wysieję w połowie lutego. ;:304
klon
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 sty 2014, o 12:02

Post »

Przeczytałem cały wątek i bardzo spodobał mi się pomysł własnej cebulowej rozsady.
W ubiegłym roku pierwszy raz sadziłem cebulę z kupionej dymki. Oczywiście jak wielu początkujących kupiłem kiełkujące cebulki i miałem wielkie nic.Jedynie z tych najmniejszych ,najbardziej zasuszonych coś wyrosło.
Wystarczyło tylko dokładnie przeczytać wątek.Nauczyłem się na własnych błędach i dzięki podglądani efektów Waszej pracy.
Awatar użytkownika
bioy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 maja 2012, o 12:04
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Zachęcony zeszłorocznym sukcesem w uprawie z cebuli z rozsady, w tym roku postanowiłem wysiać więcej odmian.
Zakupiłem cebule Inga, Globo, Stuttgarter Riesen i Exhibition. Mam też troszkę własnych nasion cebuli czerwonej.
Chciałem jeszcze wysiać po jednej odmianie cebuli białej i czerwonej, ale nie wiem na jakie się zdecydować...
Pozdrawiam, Jacek
Awatar użytkownika
whitedame
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lut 2012, o 16:22
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

W minionym sezonie śmietka zeżarła mi wszystkie cebule, które wsiałam i wsadziłam łącznie z siedmiolatką, która podobno jest "z kamienia", mimo siewu współrzędnego razem z marchwią.
Ja w tym roku chciałam znów spróbować ( zostały nasionka) ale mój M twierdzi, że trzeba jeszcze rok odczekać.
Rozsądźcie bo obydwoje jesteśmy uparci i skończy się to chyba rozwodem (tzn. rozdziałem warzywnika na pół) ;:306
;:233 Beata
Umysł jest jak spa­dochron. Nie działa, jeśli nie jest ot­warty Frank Zappa
marta3145
50p
50p
Od: 30 wrz 2013, o 08:24

Post »

Ja w tym roku po raz pierwszy posieję cebulę na rozsadę - pierwsza będzie GLOBO, potem SOCHACZEWSKA i czerwona VENTA. Mam też siedmiolatkę i szczypiorek - spróbujemy zobaczymy :) I jeszcze po obczytaniu tego wątku zachciało mi się EXHIBITION.

Kupiłam też taki wynalazek - BLANCA BARLETTA firmy Gardenia - wiosenna, biała, drobne cebulki, do przetworów, mieszanek i sałatek, w smaku delikatniejsza od zwykłej cebuli. Chciałabym przemycić trochę takiej łagodnej cebulki w potrawach i mam pytanie czy ktoś z Was ją hodował i czy ona faktycznie jest taka delikatna.
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”