Petunia z nasion Cz.1
-
- 200p
- Od: 12 lut 2012, o 16:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Petunia z nasion
Kobiety bardziej doświadczone, po jakim okresie tak mniej więcej zakwitały Wam petunie od wysiania?
Iwona
Trzymam kciuki. 

- Locutus
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2010, o 16:48
- Kontakt:
Raczej nieoczekiwany przymrozek.Roszpunka pisze:To więc musiały być jakieś lipne nasiona.
Pozdrawiam!
LOKI
Ja w ogóle nie jestem doświadczona. Sieję pierwszy raz. Wiem tyle ile w necie i na forum wyczytałam.
- Lorrie
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 maja 2009, o 13:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
To chociaż z Petuniami mi się udało. Wzeszły po tygodniu. Tylko czy mi sie dalej uda to nie wiem ...
Ja chyba dałam plamę z moimi petuniami. Co przychodzę do domu to jednej zawsze mniej.
Chyba jeszcze raz będę siała.

Następna poległa.
-
- 100p
- Od: 12 maja 2011, o 21:34
Nie wychodź z domu. Albo nie wracaj.Roszpunka pisze:Ja chyba dałam plamę z moimi petuniami. Co przychodzę do domu to jednej zawsze mniej.Chyba jeszcze raz będę siała.
Ja dzisiaj popikowałam kolejne 52 szt z drugiego siewu.

Popieram nie wychodź z domu
zaglądałam do moich nasion i cisza....no takie grymasne, czy co...?

zaglądałam do moich nasion i cisza....no takie grymasne, czy co...?
Mój ZIELONY ŚWIAT http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=51824" onclick="window.open(this.href);return false;
Ale się na śmiałam. Na prawdę dobre 

Może polecicie jakieś dobre odmiany petunii? Chcę siać jeszcze raz, ale tak żeby móc teraz z domu wychodzić 

-
- 100p
- Od: 12 maja 2011, o 21:34
Mogę podzielić się moimi spostrzeżeniami. Siałam w tym roku pierwszy raz w życiu petunię. Łacznie 8 różnych odmian.
Oto te, które wzeszły najliczniej lub miały najsilniejsze siewki, więc z nich udało mi się pozyskać najwięcej sadzoneczek:

I o dziwo bardzo licznie wzeszła mi petunia z linii VITA (dostępna w Kauflandzie i Carefoure) PETUNIA ZWISAJĄCA MIESZANKA. Sporo też z niej padło ale było ich tak dużo, że spokojnie wybrałam 50 sadzoneczek i było jeszcze czym dopikowywać te, które padły.
Oto te, które wzeszły najliczniej lub miały najsilniejsze siewki, więc z nich udało mi się pozyskać najwięcej sadzoneczek:

I o dziwo bardzo licznie wzeszła mi petunia z linii VITA (dostępna w Kauflandzie i Carefoure) PETUNIA ZWISAJĄCA MIESZANKA. Sporo też z niej padło ale było ich tak dużo, że spokojnie wybrałam 50 sadzoneczek i było jeszcze czym dopikowywać te, które padły.

-
- 200p
- Od: 2 sie 2010, o 16:47
Ja już też popikowałam część - wyglądają dokładnie jak Ivony15.
Roszpunka - ja codziennie też po jednej mniej miałam. Ale już ustaliłam dlaczego.
Po prostu jedne petunie ustawiłam na oknie na półpiętrze i strasznie kusiły moją 3 latkę, kiedy schodziła po schodach rano ...
Musiała pogłaskać, a ze roślina delikatna to z dnia na dzień mi ubywało w doniczkach
Po przestawieniu na inny parapet jak ręką odjął, eweidentnie czynnik chorobowy został usunięty - nic nie ubywa
Roszpunka - ja codziennie też po jednej mniej miałam. Ale już ustaliłam dlaczego.
Po prostu jedne petunie ustawiłam na oknie na półpiętrze i strasznie kusiły moją 3 latkę, kiedy schodziła po schodach rano ...
Musiała pogłaskać, a ze roślina delikatna to z dnia na dzień mi ubywało w doniczkach

Po przestawieniu na inny parapet jak ręką odjął, eweidentnie czynnik chorobowy został usunięty - nic nie ubywa

ivona15 ile mają Twoje petunie na zdjęciach, które wstawiłaś po pikowaniu? Wyglądają bardzo ładnie (tfu, tfu
)

-
- 200p
- Od: 12 lut 2012, o 16:19
Ja siałam 9 lutego, wydaje mi się , że teraz troszkę podskoczyły jeszcze po pikowaniu.
Iwona