Doniczkowe kompozycje na balkon i taras od 2008 -

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Zabeczka101059
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 lis 2008, o 14:14
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Doniczkowe kompozycje na balkon i taras

Post »

:wit to gipsówka tylko różowa ;:196

,
Pozdrawiam -Dzidzia
aktualny,
spis wątków,
malkowa
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 17 lut 2013, o 12:19
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

opiszcie proszę jakie rośliny są w tych kompozycjach.To dla początkujących takich jak ja.pozdr
Awatar użytkownika
Obik
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 13 lut 2013, o 09:38

Re: Kwiaty balkonowe.

Post »

Czy moglibyście mi doradzić jakieś jednoroczne pnącze na balkon. Balkon południowy, ale schowany do wewnątrz budynku. Zależy mi, aby roślina szybko rosła, także wszerz. Idealnie, jakby miała jasnofioletowe bądź różowe kwiaty (w takiej tonacji będzie utrzymany balkon), ale może być również bezkwiatowa. Znacie takie? Czy to za dużo wymagań? :)
Pozdrawiam Natalia
Awatar użytkownika
Lorrie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 maja 2009, o 13:45
Kontakt:

Post »

Aż się prosi, żeby zaproponować Powojniki (Clematisy). Jak im zapewnisz odpowiednią donicę, będziesz osłaniał je zimą przed mrozem, dokarmiał specjalnym nawozem do powojników, to będziesz się co roku cieszyć licznym kwieciem. Akurat jest ich mnóstwo w kolorach, na jakich Ci zależy. :wit
Awatar użytkownika
Obik
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 13 lut 2013, o 09:38

Post »

Dziękuję za podpowiedź i linki. Oczywiście czytałam o powojnikach, ale jakoś niezbyt przypadła mi do gustu wersja "podstawowa", ale te odmiany wielokwiatowe Piilu i Pafar - przepiękne :).
Pozdrawiam Natalia
Awatar użytkownika
Lorrie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 maja 2009, o 13:45
Kontakt:

Post »

Powojników jest tak wiele, że na pewno coś wybierzesz. Ja mam ich trochę i jestem bardzo zadowolona, najbardziej lubię bylinowe i botaniczne. Bardzo sprawdziła się na moim balkonie zwykła winorośl - chociaż nie jednoroczna.
magda1975
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lip 2008, o 18:25

Post »

eukomis-czy masz na zbyciu taki pstry koleus?
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2010, o 16:48
Kontakt:

Post »

Obik pisze:Czy moglibyście mi doradzić jakieś jednoroczne pnącze na balkon. (...)
Lorrie pisze:Aż się prosi, żeby zaproponować Powojniki (Clematisy). (...)
Eee? A to są jakieś jednoroczne powojniki? Bo ja zawsze myślałem, że wszystkie są roślinami wieloletnimi.

Osobiście poleciłbym kobeę ? bardzo się rozrasta, również wszerz i ma fioletowe kwiatki właśnie ? groszki pachnące ? tu gama barw jest bardzo szeroka, bez problemu można dostać odmiany zarówno o kwiatach fioletowych jak i różowych ? czy wilce purpurowe ? również i tu występuje szeroka gama odcieni fioletu i różu.

Najłatwiejsze w uprawie i najbardziej bezproblemowe spośród wymienionych roślin wydają się być groszki pachnące.

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
basiabar
500p
500p
Od: 24 mar 2012, o 09:03

Post »

Przepiękny wątek ;:oj Wysiałam już kwiatuszki na rozsadę do donic w ogrodzie i na parapety.Proszę o radę,czy ktoś praktykował uprawę werbeny od strony poł-zach gdzie grzeje od 13.00.Mam też gazanie,która powinna wytrzymać,myślę też o nasturcji i obowiązkowo portulaka ,która też ciepło lubi :wink:,będzie lobelia,szałwia błyszcząca i omączona,niecierpki i begonię bulwiastą ale one już chyba pod dach pójdą.Na wysiew surfini za późno to w następnym roku.Czy nemezja wytrzyma?Mam problem z doborem stanowiska,w tamtym roku ugotowałam lawendę na parapecie i teraz wolę się lepiej przygotować.
Pozdrawiam,Basia
deszczowymaj
200p
200p
Od: 9 sty 2013, o 21:42

Post »

Witam dziewczynki :wit :D
Wpisuję się aby nie zgubić tak fantastycznego wątku ;:oj
Sama jestem posiadaczką (malutkiego) balkonu i z całą pewnością skorzystam z kilku świetnych
aranżacji roślinnych :tan
Joanna
Awatar użytkownika
groch8888
100p
100p
Od: 24 lut 2012, o 09:58

Post »

Super, ;:138 że jest miejsce gdzie można śledzić Wasze piękne kompozycje kwiatowe!
Pozdrawiam Veronica
Awatar użytkownika
eukomis
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2008, o 17:31

Post »

Witaj Basiu niecierpki i begonię to do cienia u mnie się nie sprawdziły mam słonko tak jak ty od 13.00 A może lilie byś dała do donic z nasturcja świetnie rosną na słonecznym balkonie teraz już mozna kupić niskie . Ja już wsadziłam do dużej donicy i stoja na balkonie jak będzie mróz to ich czyms przykryje., Musze w tym roku wsadzic sobie heliotrop tak pięknie pachnie i ten niebieski kolor.
Do donic ogrodowych kupiłam niskie rude dalie już siedzą w donicach w pomieszczeniu rowerowni połącze ich może z lobelią lub z heliotropem No i na pewno kupię koleuski bo moje mi zimy nie przetrwały .Posiałam tytoń ozdobny ładnie wzeszedł też dam do kompozycjiAch juz nie mogłam wytrzymac i poszłam pogrzebac troche w moim przyblokowym ogródeczku.

-- Śr 06 mar 2013 20:54 --

Dzidzia świetny pomysł z tą konewką a ja myślałam ze tam masz gożdziki :;230
pozdrawiam Halina

*spis wątków
welkam
1000p
1000p
Od: 24 maja 2009, o 22:09

Post »

Eukomis - pokazujesz piekne kompozycje, ale doniczki w których rosną rosliny równiez sa ładne. Nawet bardzo ładne :D
Pozdrawiam i zapraszam
Historia pewnej donicy
Moje storczyki
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”