Witaj Aniu!
Dzisiaj po raz pierwszy odwiedziłam Twoje wątki (szczególnie storczykowe) i jestem pod ogromnym wrażeniem. Podziwiam Twoją pasję. Moja kolekcja składa się w większości z hybryd sklepowych choć pomału doceniam botaniki.
W Twojej kolekcji zainteresowały mnie dwa storczyki,o których chciałam się więcej dowiedzieć:
Bulbophyllum rotschildianum - mogłam go ostatnio kupić ale wycofałam się bo doczytałam coś o zapachu ( tylko nie jestem pewna czy dobrze czytany teks zrozumiałam

); czy mogłabyć coś na ten temat więcej napisać?
Phal. deliciosa ( czy dobrze zrozumiałam,że synonimem jest kingidium deliciosa

). Mam malutką sadzonkę, w sumie jest to niedawno wyciągnięta z agaru siewka. Rośnie mi w akwarium na parapecie i chyba ma się dobrze gdyż puszcza korzonek. Moje pytanie raczej dotyczy wielkości dorosłej rośliny. Na zdjęciu zauważyłam,że raczej należy do miniatur
Inne pytanie dotyczy odrchidarium. Jestem na etapie tworzenia go a raczej projekowania by go zbudować. Niestety wielu zdjęć w Twoich dawniejszych wątkach już nie ma a niektóre chyba mi się nie otworzyły ( mam zmniejszenie prędkości) i dlatego miałabym taką serdeczną prośbę o kilka ujęć Twoich orchidariów i ewentuane ich wymiary. Czy sama je projektowałaś czy zamówiłaś gotowe? Chciałabym coś wykorzystać w budowie mojego - jeśli oczywiście nie masz nic przeciwko temu. Rzadko zdarza się ktoś mający tak duże doświadczenie w tego typu obiektach. Nie pytam o oranżerię - na razie jest to temat na wyrost choć może kiedyś i ten temat będzie na tapecie...
Jeszcze raz dziękuję za piękne przedstawianie cudownych kwiatów i za każdą odpowiedź.
Ps. Już skorzystałam z Twojej wiedzy i skopiowiałam listę roślinek, które polecałaś komuś do szklanych pojemników - należą Ci się dodatkowe