Ogród - mój azyl - JolantaG cz.3
Jola mieszka w dość ciepłym regionie Polski, więc nie powinna mieć kłopotu z przezimowaniem mahonii.
U mnie rośnie na rabacie od 6 lat kilka mahonii i jeszcze nigdy mi nie przemarzły. Przeciwnie, tak się rozrosły, że powoli będę musiała ją przyciąć, choć wiem, że ona tego nie lubi.
Ja natomiast najbardziej lubię u niej waniliowy zapach kwiatków wiosną...
U mnie rośnie na rabacie od 6 lat kilka mahonii i jeszcze nigdy mi nie przemarzły. Przeciwnie, tak się rozrosły, że powoli będę musiała ją przyciąć, choć wiem, że ona tego nie lubi.
Ja natomiast najbardziej lubię u niej waniliowy zapach kwiatków wiosną...
- JolantaG
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 3 lis 2008, o 14:52
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
MONIKO ,czytałam o niej ,że może przemarzać
,ale może u mnie dobrze przezimuje.
IGUŚ ,no to jestem ciekawa co mi wcisnęli .
Za tydzień to sprawdzę .Niech to jest cokolwiek ,byle tylko nie urosło duże .Posadziłam ją między wrzosami ,bo miało to być bardzo wolno rosnące maleństwo .
ANNO ,nie wiedziałam ,że ta mahonia jest kwasolubna
Wyczytałam ,żeby posadzić w próchnicznej ziemi ,ale o kwasowości nigdzie nic nie wyczytałam .Może wypowie się jeszcze ktoś ,kto ją ma .
Posadziłam ją na żółto niebieskiej rabatce .
DALU ,mam nadzieję ,że u mnie też nie przemarznie .W jakiej glebie rosną twoje mahonie ?

IGUŚ ,no to jestem ciekawa co mi wcisnęli .

ANNO ,nie wiedziałam ,że ta mahonia jest kwasolubna

DALU ,mam nadzieję ,że u mnie też nie przemarznie .W jakiej glebie rosną twoje mahonie ?
- JolantaG
IGUŚ ,dziękuje za rady .Oj rozprawię się z tym gościem za tydzień .iga23 pisze:Jolu, widać po przyroście ,że nie będzie to maluch, a to roczna lub dwuletnia roślinka.
Ale się nie przejmuj, sosna jak urośnie do rozmiarów i uznasz ,ze ma dosyć to pod sekator.
Młode przyrosty w maju wyłamuje się , zostawiając tylko kawałek, i tak można panować nad jej wzrostem.

- stasia109
- Od: 7 lip 2008, o 10:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Jolciu, właśnie przed chwilą szukałam wątku o kalendarzy biodynamicznym. Jak to jest teraz, w tym tygodniu. I znalazlam. A wszystko dzięki Tobie. Pozdrawiam serdecznie, pa stasia109
Idzie facet ulicą i niesie w dłoniach dwie puste flaszki po wódce.
Spotyka go kumpel:
- Cześć! Co u Ciebie?
- Cześć. Żona kazała mi zabierać swoje rzeczy i wynosić się z mieszkania.

Idzie facet ulicą i niesie w dłoniach dwie puste flaszki po wódce.
Spotyka go kumpel:
- Cześć! Co u Ciebie?
- Cześć. Żona kazała mi zabierać swoje rzeczy i wynosić się z mieszkania.

Adresy do moich wątków
Zwierzęta też odczuwają głód, pragnienie, ból, strach... i to już powód by nie zadawać im cierpienia i krzywdy.
Zwierzęta też odczuwają głód, pragnienie, ból, strach... i to już powód by nie zadawać im cierpienia i krzywdy.
- bishop
- Od: 4 cze 2008, o 22:54
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
A co nam przyniesie sobota? Bo dziś jeszcze można sadzić, prawda?
Pozdrawiam - Krzysiek
Mój czasopożeracz
Mój czasopożeracz
-
- 1000p
- Od: 26 sie 2008, o 19:21
- JolantaG
Witajcie kochani i dziękuje za wszystko .
Dzisiaj jeszcze można sadzić ,jutro nie .12 i18 odpoczywamy .

W najbliższym tygodniu księżyca będzie ubywało. W piątek 18- go września znajdzie się on w nowiu.
Duże rysunki łopatek wskazują że przed nami kwadra uprawy, czyli dobry czas do zbiorów warzyw korzeniowych oraz wykonywania prac pielęgnacyjnych.
Według ekologicznego poradnika księżycowego w dniach oznaczonych przekreślonym nasionem i przekreśloną sadzonką, oraz łopatką należy unikać siewów oraz zbiorów owoców i warzyw liściowych, jak również wykonywania z nich przetworów.
Możemy w tym czasie zająć się pracami pielęgnacyjnymi i uprawowymi. Ścięta w tym terminie trwa będzie bardzo wolno odrastać
Symbol korzenia informuje nas o tym, że wykopywane w ciągu tych dni rośliny korzeniowe będą bardzo wartościowe i doskonale nadają się do przechowywania. Od soboty do czwartku powinniśmy też znaleźć czas na prace pielęgnacyjne w pasiekach.
http://ww6.tvp.pl/4915,20090829927375.strona
Dzisiaj jeszcze można sadzić ,jutro nie .12 i18 odpoczywamy .

W najbliższym tygodniu księżyca będzie ubywało. W piątek 18- go września znajdzie się on w nowiu.
Duże rysunki łopatek wskazują że przed nami kwadra uprawy, czyli dobry czas do zbiorów warzyw korzeniowych oraz wykonywania prac pielęgnacyjnych.
Według ekologicznego poradnika księżycowego w dniach oznaczonych przekreślonym nasionem i przekreśloną sadzonką, oraz łopatką należy unikać siewów oraz zbiorów owoców i warzyw liściowych, jak również wykonywania z nich przetworów.
Możemy w tym czasie zająć się pracami pielęgnacyjnymi i uprawowymi. Ścięta w tym terminie trwa będzie bardzo wolno odrastać
Symbol korzenia informuje nas o tym, że wykopywane w ciągu tych dni rośliny korzeniowe będą bardzo wartościowe i doskonale nadają się do przechowywania. Od soboty do czwartku powinniśmy też znaleźć czas na prace pielęgnacyjne w pasiekach.
http://ww6.tvp.pl/4915,20090829927375.strona