Ogród - mój azyl - JolantaG cz.3

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2009, o 17:24

Post »

Jolu szukaj miejsca i pokaż, mahonia jest kwasolubna więc miejsce też musi być specjalne.
x-d-a

Post »

Jola mieszka w dość ciepłym regionie Polski, więc nie powinna mieć kłopotu z przezimowaniem mahonii.
U mnie rośnie na rabacie od 6 lat kilka mahonii i jeszcze nigdy mi nie przemarzły. Przeciwnie, tak się rozrosły, że powoli będę musiała ją przyciąć, choć wiem, że ona tego nie lubi.
Ja natomiast najbardziej lubię u niej waniliowy zapach kwiatków wiosną...
Awatar użytkownika
JolantaG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lis 2008, o 14:52
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

MONIKO ,czytałam o niej ,że może przemarzać :( ,ale może u mnie dobrze przezimuje. :?
IGUŚ ,no to jestem ciekawa co mi wcisnęli . :? Za tydzień to sprawdzę .Niech to jest cokolwiek ,byle tylko nie urosło duże .Posadziłam ją między wrzosami ,bo miało to być bardzo wolno rosnące maleństwo .
ANNO ,nie wiedziałam ,że ta mahonia jest kwasolubna :? Wyczytałam ,żeby posadzić w próchnicznej ziemi ,ale o kwasowości nigdzie nic nie wyczytałam .Może wypowie się jeszcze ktoś ,kto ją ma . :? Posadziłam ją na żółto niebieskiej rabatce .
DALU ,mam nadzieję ,że u mnie też nie przemarznie .W jakiej glebie rosną twoje mahonie ?
iga23
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 paź 2008, o 20:26
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Jolu, widać po przyroście ,że nie będzie to maluch, a to roczna lub dwuletnia roślinka.

Ale się nie przejmuj, sosna jak urośnie do rozmiarów i uznasz ,ze ma dosyć to pod sekator.

Młode przyrosty w maju wyłamuje się , zostawiając tylko kawałek, i tak można panować nad jej wzrostem. :wink:
Awatar użytkownika
JolantaG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

iga23 pisze:Jolu, widać po przyroście ,że nie będzie to maluch, a to roczna lub dwuletnia roślinka.

Ale się nie przejmuj, sosna jak urośnie do rozmiarów i uznasz ,ze ma dosyć to pod sekator.

Młode przyrosty w maju wyłamuje się , zostawiając tylko kawałek, i tak można panować nad jej wzrostem. :wink:
IGUŚ ,dziękuje za rady .Oj rozprawię się z tym gościem za tydzień . :evil:
evluk
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lis 2008, o 17:19
Kontakt:

Post »

Witaj Joluś, piękne klimaty u Ciebie- jesienne już co prawda, ale ładne- jeszcze chwilę nacieszymy się słoneczną pogodą i kolorami późnego lata, a potem przyjdzie to co nieuchronne- macocha zima :roll:
Bardzo podobają mi się Twoje aranżacje roślinne 8)
Fajny koteczek......
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
jollla500
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2008, o 23:49
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj Jolu....widzę że wybawiłaś się za Wszystkie czasy...ślicznie wyglądasz :lol:
Jolllinki ;:3Do Jollla500
Miłością moją są ogrody, wschody słońca i jego zachody......
Awatar użytkownika
stasia109
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lip 2008, o 10:44
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jolciu, właśnie przed chwilą szukałam wątku o kalendarzy biodynamicznym. Jak to jest teraz, w tym tygodniu. I znalazlam. A wszystko dzięki Tobie. Pozdrawiam serdecznie, pa stasia109 ;:97

Idzie facet ulicą i niesie w dłoniach dwie puste flaszki po wódce.
Spotyka go kumpel:
- Cześć! Co u Ciebie?
- Cześć. Żona kazała mi zabierać swoje rzeczy i wynosić się z mieszkania. ;:7 ;:7 ;:27
Adresy do moich wątków
Zwierzęta też odczuwają głód, pragnienie, ból, strach... i to już powód by nie zadawać im cierpienia i krzywdy.
Awatar użytkownika
bishop
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 cze 2008, o 22:54
Kontakt:

Post »

A co nam przyniesie sobota? Bo dziś jeszcze można sadzić, prawda?
Pozdrawiam - Krzysiek
Mój czasopożeracz
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2009, o 17:24

Post »

Jolu miałaś rację mahonie sadzi się do ziemi próchnicznej. Pan który sprzedawał sadzonki wprowadził mnie w błąd widocznie się nie znał.
maryla73ab
1000p
1000p
Od: 26 sie 2008, o 19:21

Post »

Ja właśnie tez szukałam u Ciebie kalendarza ,nie byłam pewna czy dzisiaj sadzenie,mam sporo domowych do przesadzenia...i widzę ze nie jestem sama w tych poszukiwaniach,dzięki za ten kalendarz...
pozdrawiam Maryla...

Moje wątki
iga23
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 paź 2008, o 20:26
Kontakt:

Post »

Jolu, mam wyrzuty sumienia, aż tak dobrze to na tym zdjęciu nie widać , może to jest jakaś kosodrzewina.......

Daj spokój, i tak jest piękna. :wink:
Awatar użytkownika
izabell12
500p
500p
Od: 23 lip 2009, o 11:34

Post »

Julu - roślinki śliczne, tylko trochę przerażają mnie te kolce - jakoś przecież trzeba ją pielęgnować - czasem pogłaskać - a te kolce nie zachęcają ;)
A w ogrodzie mojej mamy domek wróżek jest schowany...
Zapraszam Ogród Izabell
Izabell
Awatar użytkownika
JolantaG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witajcie kochani i dziękuje za wszystko .
Dzisiaj jeszcze można sadzić ,jutro nie .12 i18 odpoczywamy .

Obrazek

W najbliższym tygodniu księżyca będzie ubywało. W piątek 18- go września znajdzie się on w nowiu.

Duże rysunki łopatek wskazują że przed nami kwadra uprawy, czyli dobry czas do zbiorów warzyw korzeniowych oraz wykonywania prac pielęgnacyjnych.

Według ekologicznego poradnika księżycowego w dniach oznaczonych przekreślonym nasionem i przekreśloną sadzonką, oraz łopatką należy unikać siewów oraz zbiorów owoców i warzyw liściowych, jak również wykonywania z nich przetworów.

Możemy w tym czasie zająć się pracami pielęgnacyjnymi i uprawowymi. Ścięta w tym terminie trwa będzie bardzo wolno odrastać

Symbol korzenia informuje nas o tym, że wykopywane w ciągu tych dni rośliny korzeniowe będą bardzo wartościowe i doskonale nadają się do przechowywania. Od soboty do czwartku powinniśmy też znaleźć czas na prace pielęgnacyjne w pasiekach.
http://ww6.tvp.pl/4915,20090829927375.strona :wink:
Awatar użytkownika
Olusia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 gru 2007, o 21:38

Post »

Jak nie mogę jutro to muszę dzisiaj . Zaraz usmażę rybkę i pędzę. ;:36
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”