Ogródek Magdy :-)

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
magdala

Post »

gohna pisze:mnie też kojarzą się te kolorowe liście ze sklepem mięsnym :? Tylko, że ja pamietam jak nic nie było na półkach w mięsnym a na ladzie stał właśnie ten kwiatek...
O rany ... co to utkwi w pamięci takiemu dziecku :wink:
Pani sprzedająca Coleusa powiedziała,że można go wziąć na zimę w doniczce do domu i na następny rok znowu do ogródka.
Magda.
Awatar użytkownika
dominikams
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2008, o 10:48

Post »

Madziu, jaką masz odmianę moreli? Moja w tym roku nie kwitła, daję jej jeszcze jedną szansę w przyszłym roku, a jak nie to Obrazek

Na focie to chyba kabaczek, bo ma plamki (moja cukinia jest ciemnozielona, bez przebarwień), no i jest taki pękaty. Ale ja mam te warzywa dopiero pierwszy rok, więc nie wiem na 100% - po za tym są różne odmiany. Mój kabaczek jest jasny.
nigella
1000p
1000p
Od: 1 kwie 2009, o 23:36

Post »

Magdo jestem w szoku!Przepięknie rozwija Ci się ogród!
Ujmujesz "tyłowi" zupełnie niepotrzebnie, to świetny fragment ogrodu. Gdybyś z lewej, na tej pergoli dodała coś kwitnącego byłoby super.
Masz Grahama Thomasa! (ten żółty) I Leonardo! I mojego wymarzonego Andre le Norte!!!
Westerland to ta po prawej, a po lewej? Morele w liczbie trzech zignoruję, chociaż zasługują na uwagę z racji podjętego
wysiłku w ogrodzie, gdzie są dzieci.
Białe ostróżki w kompozycji z białymi hortensjami i przegorzan z żółtymi krwawnikami...po prostu wiesz co robisz!!!
Podpórka na różę (jaką???) modelowa, też podobne zamówię.
Na koniec zauważyłam coś jeszcze, pewnie nie zwróciłaś na to uwagi- wyszedł Ci doskonale efekt "zamaskowania"
końca działki tak, jakby rozciągała się...hen...
Na Twój post odpowiem u siebie. Też nocami lubię przesiadywać z przekonaniem, że to taki prywatny czas :lol: :lol: :lol:
Pozdrawiam, nigella
magdala

Post »

dominikams pisze:Madziu, jaką masz odmianę moreli?
Dominiko :D ze wstydem przyznam ,że jak zawsze ...nie znam odmiany :oops: Jedynie jak czytałam w wątku morelowym ,to nazwa "Harcot" wydawała mi się jakaś znajoma ,ale to może być złudzenie :?
Moja kwitła zawsze ,zawiązywała owoce ,ale nie utrzymywały się .W tym roku będą
to nasze pierwsze "zjadliwe" morele :D

Nigello :D -jak ja lubię Twoje pochwały !! :roll:
Jeśli chodzi o pnące kwitnące "coś"-to marzą mi się powojniki ,mam dwa maluśkie ,
może kiedyś uraczą mnie kwiatami?
Graham Thomas-tak obstawiałam oglądając róże na forum !
Andre le notre jest po prostu dla mnie :numer jeden :P Zgapiłam go (razem z Leonardem) od Moni Vertigo -
w ogóle nie wiedziałam ,że będzie tak pachniał i tak wyglądał... Miał dużo pąków ,ale kilka ulewnych burz sprawiło ,że pozostały w wielkich zgniłych pąkach :roll: Muszę mu dosadzić fioletowego towarzystwa.
Ta czerwona róża na podpórce też mnie nurtuje ...Tak sobie myślałam,że może to Ingrid Bergman ???
Chciałabym ,żeby nią była ,wydaje mi sie ,że na forum widziałam podobną.
Też nocami lubię przesiadywać z przekonaniem, że to taki prywatny czas :lol: :lol: :lol:
taak ,tylko szkoda ,że rano czuję się i wyglądam ,jakbym wróciła z ..wesela

Proszę o radę i pomoc !! Przez Imageshack wchodzą mi zdjęcia robione komórką ,a nie chcą wchodzić te robione aparatem ...
Co to może być? Przez Fotosika w ogóle nie włażą . Nie wiem ,czy to nie są jakieś problemy naszego dostawcy internetowego (sieć osiedlowa-dobra i sprawdzona od lat).

Magda.
Awatar użytkownika
gorzata76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2009, o 14:41
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Magda - jakie Ty masz piękne tyły!!! :lol: :lol: :lol:
Cudnie to wszystko wygląda, bajkowo i tajemniczo :D
I różyce w pełni rozkwitu... takie dumne...
Wiesz, jak tworzyć klimat :)

A jeśli chodzi o metalową podporę do róży - czy u Was nie ma problemu tzw. złomiarzy? :evil:
Ja wczoraj w IKEA widziałam za grosze taką pomysłową kratkę do prowadzenia pnączy, ale obawiam się, że prędko by wyparowała... zanim by zarosła :?
Awatar użytkownika
gohna
500p
500p
Od: 5 mar 2008, o 19:31

Post »

to śmieszne ale patrząc na tę różę:

Obrazek

pomyślałam najpierw o jej mlecznoróżowym delikatnym kolorze a za chwilę o jej zapachu różanym, takim olejkowym właśnie zamkniętym w małych flakonikach. I za moment widzę, że innej róży przypisałaś ten zapach... Dzięki, że podpisałaś hortensję, ja swoją kupiłam jako annabelle ale patrząc na jej kwiaty podejrzewam, że może stała obok annabelle i nic więcej nie ma z nią wspólnego :? wygląda za to zupełni jak Twoja piłkowana, więc to pewnie ona :lol: No i Leonardo da Vinci urzeka swym pięknem, powinnam pomyśleć o nim na jesieni :lol:

Miłej niedzieli :lol:
pozdrawiam serdecznie
gohna
Ogród gohny...
Awatar użytkownika
dez_old1
1000p
1000p
Od: 10 maja 2009, o 08:19
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

No no to teraz pokazałaś uroki swojej drugiej strony :roll: właściwie że nie wiadomo gdzie ten Twój ogródek się kończy :lol:
Awatar użytkownika
AniaDS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2008, o 00:13
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

witam cieplutko po krótkim urlopie :wink:
Madziu u Ciebie jest coraz piękniej :P

obstawiam Grahamka :wink:
Obrazek

http://www.websad.ru/pic.php?imgname=fo ... /10873.jpg
Awatar użytkownika
iwa27
1000p
1000p
Od: 19 maja 2009, o 07:59

Post »

Piękne kwiaty, zwłaszcza hortensje. Też jestem nimi zafascynowana. Kupiłam sobie w czwartek nową, różową hortensję ogrodową i wczoraj zrobiłam mym czterem hortensjom porządną rabatkę. Nie wiem czy je czasami nie posadziłam za blisko siebie. Zdjęcia wkleję we wtorek zapraszam :lol: Będę tu zaglądać często, bo bardzo lubię twój ogród i w końcu znalazłam kogoś kto też ma gliniastą glebę :lol:
Życie jest jak bajka, nie ważne żeby było długie, ale ważne żeby było ciekawe
Mój kawałek świata.
część 3
Awatar użytkownika
Kocina
1000p
1000p
Od: 22 lip 2008, o 22:27
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Anabelle za mną łazi... Czuję jej oddech na plecach :? Jeszcze trochę i w jakimś ogrodniczym złapie mnie za rękę i nie puści :? SZALENIE mi się podoba.

Mam pytanie odnośnie małego żywopłotu z bukszpanu. Długo pracowałaś, żeby wyglądał jak teraz? Często go tniesz? Jak gęsto sadziłaś? Na pewno chcę coś takiego u siebie (bukszpan łączony z berberysem), a teraz chodzę i łypię, gdzie ktoś ma podobnie.
Pozdrawiam ? Ogródek Marty: 1, 2
magdala

Post »

Witajcie kochane ogrodniczki ! :D :P
Mam sporo zaległości ,ale ostatnie dni pochłonęły przygotowania do moich .........dziestych pierwszych urodzin :roll:
No i już wiecie ,że na pewno nie dwudziestych pierwszych ,bo w takim przypadku nie krygowałabym się i podałabym pełne brzmienie .....Ech !!! Co tam ...
W ogródku większych zmian i nowości nie ma ,nowych zdjęć również.

Ale przy okazji urodzin dowiedziałam się bardzo ciekawej rzeczy -
moja teściowa przyniosła mi karteczkę z kalendarza gdzie było napisane znaczenie mojego imienia.
I nie wiem czy ja taka mało oczytana jestem :oops: :oops:
,czy nie natknęłam się na taki opis ,ale okazuje się ,że :
Magdala to nazwa miasta ,z którego pochodziła kobieta nazywana pózniej Magdaleną ... Magdala oznacza wieżę, a słowo Magdalena ponoć dosłownie znaczy "z Magdali".
A jeśli jeszcze powiem Wam ,że mój nick na tym forum wymyśliłam całkiem przypadkowo , zupełnie nieświadoma jego znaczenia...to wiecie jak głupio się czuję :oops:
Zwłaszcza ,że mam te......dzieści jeden lat :wink:

Ale Gohna zdaje się raz pisała do mnie "Magdo z Magdali "-pewnie wiedziała co pisze...

Marto :D kup Anabelle koniecznie!! Ja na pewno dokupię sobie jeszcze ze dwie.
Moje kupiłam wiosną tego roku w ogrodnictwie jako suche badylki (ale licznie rozgałęzione)czyli w ich naturalnej fazie.
Tak niesamowicie sie rozrosły ,a kwiaty mają średnicę niemalże do 30 cm !

Zaczynam być przeciwnikiem kupowania w supermarketach roślin z kwiatami ,
które są podpędzone, kwitną w czasie ,kiedy naturalnie roślina nie powinna mieć kwiatów...
Tak skusiłam się na hortensję ogrodową ,która po wsadzeniu powyginała sobie gałązki ,a teraz jej kwiaty juz zgniły ,zaschły ,podczas gdy moje stare hortensje dopiero zaczynają kwitnienie :?

Co do bukszpanowego "murka" -roślinki miały około 20 cm ,a sadziłam je mniej więcej co 15 cm.Chyba juz po 3 roku cięcia stanowiły zwartą formę :D
Kiedyś cięłam jak popadnie ,teraz doczytałam ,że bukszpan tnie się w marcu ,czerwcu i ostatnie cięcie -sierpień/wrzesień.

Iwa
:D bardzo miłe są dla mnie Twoje słowa !! Dziękuję :D

Gosiu-Gorzato :D -na szczęście nigdy nic nie zostało skradzione z mojej działki (obym tego nie mówiła w złą godzinę...),
a zresztą ta podpórka jest lekka i pewnie nie ma jakieś większej złomowej wartości.

Gosiu-Gohno :D New Dawn też lekko pachnie ,ale mówię ci : ten Andre le notre zaszokował mnie zapachem :shock: :shock:

Aniu :D Dziękuję za rozpoznanie Grahama -muszę kupić sobie więcej żółtych róż ,
bo ślicznie wyglądają w ogrodzie ,ale ten Graham jast strasznie nietrwały.... :roll:

Agnieszko :D Dziękuję za odwiedziny i miłe słowa :D :D

Magda.
magdala

Post »

Jakimś cudem udało mi się wkleić dwa zdjęcia (nie wiem co się dzieje :? ) ,a zatem pokażę prawdziwy kolor
Leonarda da Vinci (na poprzednich zdjęciach był za jasny)

Obrazek

Oraz moją Daglezję, o której kiedyś już pisałam - jest wiekowa i ogromna ... Po prawej urodzinowy wielki czosnek -piękny !!! Jeśli nastepnej wiosny nie wyrosną mi takie w ogródku (cebule są od lat :? )-to kupię takie sztuczne z Ikei i powtykam między rosliny :wink: :wink:
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
gorzata76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2009, o 14:41

Post »

Kobieto z Magdali :wink:
To ostatnie to kwiatek urodzinowy? Czosnek dla uciechy oka? :wink:
A tak przy okazji to wszystkiego naj... naj... z okazji tych .... no... urodzin - nieważne których, wszak młody duch to podstawa :D

I dla Ciebie kwiatuszek

Obrazek
magdala

Post »

Gorzato :D serdeczne dzięki !!! Zgadłaś -czosnek urodzinowy...
Dostałam też od teściów białą hortensję ogrodową ,ale do ogrodu wsadzę ją dopiero po przekwitnięciu -
te podpędzane rośliny mają bardzo delikatne kwiaty.

Obrazek

Magda.
Awatar użytkownika
dez_old1
1000p
1000p
Od: 10 maja 2009, o 08:19
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

No muszę przyznać że i ja planuję podobny bukszpanowy murek tylko nie wiem jak go rozmnożyć bo sporo sadzonek na to idzie. Jednym słowem warto do Ciebie wdepnąć :wink:
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”