Początki nowego ogrodka

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
tadeo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 11:28
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Początki nowego ogrodka

Post »

Felu zdecydowanie dodaj bułki tartej,a do uszek nie dodaje się kapusty tak jak twierdzi Andzia,no ale są gusty i guściki,smaki i smaczki.
Awatar użytkownika
tadeo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Felu.Ja radzę Tobie jak robić uszka.Gdyby to czytał ktoś kto mnie zna ale była by wpadka.umiem zrobić tylko nalęśnikii ugotować jajka.Ale do uszek dodaje się farsz z suszonych gotowanych,pomielonych i przesmażonych z cebulką grzybów,dodać tartej bułki,dodają jeszcze jajko ale moja siedzaca obok mnie żona twirdzi że nie.To Dzięki niej jem takie rarytasy.
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj Felu a tu u Ciebie same smakołyki , nawet Tadeusz się zaangażował :;230 :;230
Jeszcze 3 tygodnie do świąt a tu już uszka .
Awatar użytkownika
tadeo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Geniu,Felu i Elizabetko mnie już kręci na te smakołyki.jako ślazak na wigilie mam jeszcze inne dania,takie jak moczka i makówki.a co to to dowiecie się przyjeżdżając na śląsk w czasie świąt,do mnie czy Elizabetki.
Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 wrz 2007, o 18:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj, Felu :) Z przyjemnością poczytałam o jedzeniu :lol: :lol: Uszka też robię wyłącznie z grzybów z cebulą, bez kapusty. Na szczęście od dobrych kilku lat wybór mięs jest spory, więc można wybierać. Będę miała gości w jeden ze świątecznych dni- mam zamiar podać między innymi faszerowane perliczki.
Żabie udka uwielbiam :lol: :lol:
Miłego dnia!!
Serdecznie pozdrawiam, Monika
AFRYKA
Mój ogród.
Awatar użytkownika
Ania.1
500p
500p
Od: 15 kwie 2009, o 17:53

Post »

Felu ale u Ciebie kulinarnie się zrobiło ;:137 ;:92
Ja na razie jestem na etapie porządków przedświątecznych :lol:

Miłego dnia ;:3
Awatar użytkownika
fela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lut 2009, o 17:51

Post »

To ja tyle lat mordowałam się z ulepieniem tych uszek, bo ciągle mi się ślizgały te posiekane grzyby. No i proszę, tu na forum można znależć receptę na wszystko. Dziękuję za dokładny przepis Tadeo, bo też nie wiedziałam, że jeszcze potem trzeba te grzyby przesmażyć, a to doskonały pomysł. Pozdrawiam Twoją żonę. Tobie to dobrze... :D Ślązaczki to bardzo dobre żony i doskonałe kucharki ;:108 . Powiedz co jeszcze pysznego przygotowuje Twoja żona i nie intryguj nas tutaj samymi tajemniczymi nazwami, tylko mów zaraz co to jest moczka i makówki, bo nie wytrzymie ;:214 .

Geniu, może chciałabyś przepis na pyszny, dietetyczny czerwony barszcz? Bardzo go lubię i ma taki cudownie nasycony kolor. Zdradż też nam, co u Ciebie jest takim sztandarowym daniem? Dziś zrobiłam gulasz, oczywiście z polskimi prawdziwkami, bardzo piękny zapach w domu :D .

Faszerowane perliczki, ummm, super :D . Czy ty je pieczesz Moniu? One wydają mi się zbyt delikatne i chude na pieczenie. A może je dusisz? Kupowałam same nóżki, bo nas tylko dwoje, chociaż uwielbiam to nadzionko na bazie wątróbki i natki pietruszki.

Aniu, miło mi, że wpadłaś, a tu rzeczywiście smakowicie się zrobiło, bo i nic dziwnego, gdy tylu mistrzów patelni się ujawniło :D .

Wysłałam ten link do Toda, ale myślę, że lepiej go umieścić tu, dla wszystkich moich gości. To niezwykła prezentacja Mont Saint Michel. To jeden z najbardziej urzekających widoków Francji.
http://www.360ouest.com/reportages/mont-saint-michel
Ogródek Feli
A tu wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
Awatar użytkownika
Andrzej Max
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lip 2009, o 15:35
Kontakt:

Post »

Felu,
to ty nie przesmażałaś tych grzybków z cebulką? :shock: Z tym jajkiem - też miałem wątpliwości - że skonsultowałam z żoną - nie dodajemy. Za to przesmażamy razem z utartymi pieczarkami. Na masełku. ;:137 Obrazek
Pozdrawiam słonecznie
Andrzej M.
:-) Moje ogłoszenie.
Moje kamienie Moje kamienie 2011
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lip 2006, o 20:04

Post »

Felu aleś mnie podsumowała :oops: .....miło czytać takie cosik...jednak tego śląskiego wątku by nie było bez Was. :D
Felu w moim wątku kulinarnym zamieściłam opis makówki Tu.
Co do farszu to ja robię podobnie jak żona Tadeusza (ukłony :D ) i potem wszystko razem przepuszczam przez maszynkę do mięsa.... :wink:
.....no po mału trzeba będzie się brać za wypieki i uszka. :P
;:167
Awatar użytkownika
Ania.1
500p
500p
Od: 15 kwie 2009, o 17:53

Post »

Obrazek
Mariolas
500p
500p
Od: 20 paź 2009, o 23:47

Post »

Obrazek

Mikołajek potańczy specjalnie dla ciebie :)
Awatar użytkownika
Andzia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 maja 2009, o 07:56

Post »

tadeo pisze:Felu zdecydowanie dodaj bułki tartej,a do uszek nie dodaje się kapusty tak jak twierdzi Andzia,no ale są gusty i guściki,smaki i smaczki.
Tadeo, to chodzi o regionalną tradycję a nie tylko o gusta czy smaczki. Ja mieszkam w Małopolsce i u nas troszkę są inne zwyczaje kulinarne niż na Śląsku. Poza tym uszka z kapustą i grzybami, oczywiście suszonymi są bardzo smaczne do wigilijnego barszczu :D

Pozdrawiam pomikołajowo Ciebie Felu i wszystkich Twoich miłych gości. Obrazek
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam, Anna
regulamin Andziu
Awatar użytkownika
roslynn
1000p
1000p
Od: 15 lut 2008, o 12:12

Post »

Powoli organizacja światecznych potraw. :D Witaj Felu :D
Chyba i mnie uda sie podpatrzeć coś pysznego na forum.
Prawie zapachy czuję czytając :D
Sabina

Moje linki
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01

Post »

Witaj Felu nie jestem raczej dobra w pisaniu o potrawach, myślę że w wykonaniu lepsza, podobnie jak o ogrodzie mam ten dar tylko całkiem nie wiem z kąt się bierze :;230 :;230
Do barszczu robię pierożki z kapistą , ale farsz taki jak do uszek żony Tadeusza .

Genia
Awatar użytkownika
fela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lut 2009, o 17:51

Post »

Aniu, Geniu,kiedy teraz czytam, tu na forum, o pewnych potrawach śląskich to nie mogę się nadziwić :shock: , że nigdy w życiu dotąd nawet ich nazw nie słyszałam. Myślę, że uszka z kapustą i grzybami są bardzo dobre, tylko trudno je ulepić. Łatwiej ulepić z samymi grzybkami, a z kapuściano-grzybowym farszem zrobić pierogi. Mniam, mniam...

Rosłynn,
miło mi Cię znowu widzieć :D . W tym roku, już wiem, że dzięki Forumkom i ich doradztwu łatwiej poradzę sobie z uszkami. To nieocenione wskazówki. Swoją drogą to tak sobie myślę, że z moją inteligencją to jakoś tak nieszczególnie... :roll: Powtarzać tyle lat podobną głupotę (farsz bez tartej bułki i bez przysmażania grzybków) :roll: , ale ja jestem blondynką, a tym się wybacza :D . Jak Ty wierzę ,że uda mi się jeszcze wiele podpatrzeć. Dzięki forum tradycja nie zaginie. Czy powstały jakieś nowe obrazy?
Ogródek Feli
A tu wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”