Trawy w pytaniach i odpowiedziach

Rośliny wieloletnie, trawy, paprocie, lawenda, chryzantemy, piwonie, ...
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
goska_dob
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 2 sty 2012, o 22:58
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Trawy w pytaniach i odpowiedziach

Post »

Bardzo dziękuje Mariusz , za tak szybką odpowiedz i to w takim dniu ! Korzystając z okazji - Wszystkiego Najlepszego w Nowym Roku !
Wracając do tematu - nasionka stipa pennata i capillata już w lodówce. Twoją stronę o trawach czytam od dawna. Skarbnica wiedzy ! Zainspirowała mnie do sadzenia polskich traw !
Mam piaszczystą , sucha działkę , w zimie wygwizdowo. Więc np. miskanty nie wchodzą w rachubę. Ale wystarczyło na początek kilka perłówek , śmiałków , trzcinników i miejscowych kostrzew, żeby zapierało dech ! Teraz marzy mi się więcej , no i ostnice... ;:167
Zapytam jeszcze o coś : Widywałam przepiękne trawy i trawki przy drogach i na polanach. Ale nie miałam pojęcia jak rozpoznać gatunek. Czy przypadkiem któraś nie jest pod ochroną ( wszędzie ostrzegają ,że np. bylin nie można pozyskiwać z naturalnych siedlisk ), albo jakaś ekspansywna. Zaskoczył mnie brak lit. w jęz. polskim na temat traw. Więc uzbroiłam się w "trawy polskie", "klucz do oznaczania traw"i "rośliny polskie" - baaardzo wiekowe dzieła. Ale chyba do rozpoznawania podstawowych dziko rosnących gat. będą w sam raz ??
Kasia79
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2013, o 19:13

Post »

Podłączę się do pytania Gosi, bo też chciałabym wiedzieć co koło mnie rośnie, a jak się szwendam z psem to czasem cuda znajduję.
Będę wdzięczna za polecenie dobrej literatury, zwłaszcza klucza lub atlasu.
Awatar użytkownika
Mariusz_S
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 lut 2008, o 01:12
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Powiem tak - jestem sceptyczny co do rozpoznawania samodzielnego roślin przez laików. Zwłaszcza traw. Języczki, plewki itd. - to nie jest łatwe. Literatury dobrej po polsku nie ma. Sam korzystam z anglojęzycznych opracowań. W necie jest już po angielsku np. flora dawnego ZSSR z opisami kilkudziesięciu ostnic...
Są po polsku klucze - np. Rutkowskiego. Ale to droga przez mękę:)
Ja odchodzę od opisów botanicznych - na rzecz opisowych - bo to co tworzę jest dla laików a nie botaników.
Rośliny sucholubne i krajowe - kierunek popieram. Poszukaj(cie) np. tymotki Boehmera czy turzycy niskiej. One powinny być w każdej takiej kompozycji. Kostrzewy - lepiej decydować się np. na walezyjską czy bladą (krajowe) niż siną . Są po prostu żywotniejsze. Ostnice - oczywiście. Przepiękne.
Na mojej stronie jest artykuł o trawach sucholubnych i trawach krajowych. Tam jest więcej...
Oprócz (i zamiast) czytania - polecam podróże. Rezerwatów z np. ostnicami jest kilka. Byłem kilka dni temu jednym z nich i zachwycałem się np. Melica ciliata w łanach.
Podglądanie natury. To najlepsze inspiracje...
Mariusz Surowiński
Poradnik o trawach
Kasia79
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2013, o 19:13

Post »

W takim razie jak trafię w okolicy na jakiś interesujący egzemplarz, obfocę go dokładnie i będę Cię męczyć o rozpoznanie... :wink:
Zazwyczaj nie targam ze sobą aparatu na każdy spacer z psem, więc dużo tego nie będzie - tak dla pocieszenia.

A swoją drogą dlaczego polskiej literatury tak mało? Czyżby dopiero teraz pojawiło się większe zainteresowanie trawami?
Awatar użytkownika
Mariusz_S
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

To problem złożony. Nie są to może już rośliny całkowicie niepopularne. Ale...
1. Kolekcje ogrodów botanicznych są ubogie
2. Nie ma "przeniesienia" z "teorii" (nauka) na praktykę - czyli polska norma:(
3. Brak wiedzy wśród projektantów (bo skąd mają wiedzieć skoro ci co ich uczyli też nie wiedzą)
4. Brak powszechnego docenienia natury a w szczególności prób przeniesienia tego do swoich ogrodów
5. Brak gustu (powszechny) - uwielbienie "pstrokacizny" itd.
6. Koszta wydania książki(ek) i związane z tym ryzyko dołożenia do "interesu"

Można dalej wymieniać... ale szkoda czasu :)
Mariusz Surowiński
Poradnik o trawach
Awatar użytkownika
karol
200p
200p
Od: 28 lis 2011, o 15:25

Post »

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Mariuszu mam do Ciebie gorącą prośbę, czy mógłbyś wyjaśnić mi co to za trawy, kupiłem je w Kauflandzie pochodzą z jakiejś niemieckiej szkółki ale na etykietach nie było napisanych odmian.
Awatar użytkownika
Mariusz_S
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Pierwsza - raczej Carex comans 'Frosted Curls' lub Carex albula
Druga - raczej Carex brunnea 'Jenneke' (nie zimuje w gruncie!)
Trzecia - chyba jakaś Festuca sp. (kostrzewa)
Mariusz Surowiński
Poradnik o trawach
Awatar użytkownika
Tomek-Warszawa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 lut 2008, o 13:45

Proso rózgowe

Post »

Czy proso rózgowe wytwarza pędy kwiatowe w pierwszy roku uprawy?
Tu możesz pomóc poszkodowanym w powodzi - viewtopic.php?t=127991

Otwarcie drzwi i wyjście do ogrodu jest najbardziej ekscytującym wydarzeniem każdego dnia.
Awatar użytkownika
Mariusz_S
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Zastanowiłem się i chyba nie znam takich (może za wyjątkiem trawy pampasowej), które nie zakwitają w pierwszym roku. Na pewno wszystkie standardowo rozmnażane wiosną wegetatywnie które normalnie zakwitają w naszym klimacie.
Oczywiście czym innym są trawy ozdobne, które nie zakwitają bo nie zdążą w naszym klimacie - imperata 'Red Baron', miskant 'Variegatus', lasecznica 'Golden Chain' i kilka innych.
Mogą nie zakwitnąć także egzemplarze późno dzielone, gdzie "normalne" łodygi zostały przycięte a to co jest w doniczce to pędy późniejsze, które w pierwszym roku by nie wydały kwiatostanów.
Mogą się też zdarzyć z siewu egzemplarze, które nie chcą kwitnąć. Mnie udało się wyselekcjonować taką kostrzewę nitkowatą która została nazwana 'Mateo'. W wypadku kostrzew to raczej zaleta niż wada...
Mariusz Surowiński
Poradnik o trawach
Awatar użytkownika
Mariusz_S
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Grzesik pisze:
JolantaG pisze:Bardzo proszę o rozpoznanie tej trawy .
Obrazek

Obrazek
Jolu, to jest Stokłosa bezostna ;)
A moim zdaniem jest to kłosownica leśna (Brachypodium sylvaticum)
Mariusz Surowiński
Poradnik o trawach
Awatar użytkownika
Mariusz_S
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

selli7 pisze:
malika4 pisze:A mi po zeszłej zimie niektóre "liście" zrobiły się do połowy brązowe. Na wiosnę trochę odżyła, ale nie jest już taka piękna. Boję się, że tej zimy już nie przetrwa. Nie wiem czy przyczyna leży w niskiej temperaturze, zbyt dużej wilgotności, czy też wodami gruntowymi przedostała się do niej sól drogowa...
Taki niestety los zimozielonych traw w naszym klimacie.Dobrze przezimują okryte śniegiem, inaczej trzeba się liczyć z brzydkim wyglądem po ostrzejszej zimie.Na dodatek stosunkowo długo trwa odzyskiwanie urody.Trochę pomaga sadzenie w miejscach zacisznych i osłoniętych przed zimowym słońcem.
No właśnie :(
Problem ten dotyczy przede wszystkim zimozielonych turzyc (np. Carex morrowii, Carex oshimensis, Carex conica) z Azji wschodniej (Japonia i okolice).
Odrastają bardzo powoli, w zasadzie dopiero na przełomie czerwca i lipca odzyskują ubiegłoroczny blask. Moim zdaniem trzeba się zastanowić czy ta zimozieloność (zimowa) jest niezbędna. Czy nie lepiej decydować się na zimozielone turzyce bliższe naszej strefy klimatycznej, odrastające szybko (Carex ornithopoda 'Variegata', Carex sabynensis 'Thinny Thin') lub paskowane trawy nie zimozielone ale wcześnie ładne (np. Briza media 'Russells, Arrhenatherum elatius 'Variegatum'.
Aha - wszystkie kultywary, które wymieniłem są paskowane na biało - jako "namiastki" biało obrzeżonej Carex conica 'Snowline'.
Mariusz Surowiński
Poradnik o trawach
Awatar użytkownika
Mariusz_S
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

wosiek67 pisze:Ma rosnąć w gruncie jeśli chodzi o wysokość to najlepiej 1m lub więcej.

Dodam jeszcze glebę mam lekką, przepuszczalną, piaszczystą o odczynie kwaśnym z wysokim poziomem wód gruntowych wiosną na poziomie ok. 50-80 cm. Mieszkam w pradolinie Warty do której mam ok. 500 m w linii prostej.
Odmiany prosa rózgowatego - np. 'Shenandoach'
Odmiany miskanta chińskiego, np. 'Rudy'
Odmiany palczatki Gerarda, np. 'Fire'
Odmiany palczatki miotlastej, np. 'Obern Cascade'

Listę można rozszerzać, poczytaj : http://trawyozdobne.com/kolory-traw/73- ... wawej.html
Mariusz Surowiński
Poradnik o trawach
Awatar użytkownika
Mariusz_S
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

3 KOTY pisze:Mariusz!
Mam Red Barona w pojemniku na balkonie. Przy ilu stopniach poniżej 0 schować go do piwncy i jak podlewać?
Najlepiej nie chować. Zima jest dziwna. Jeśli zapowiedzi o 3 dniach z temp około - 4 w dzień i -10 w nocy się utrzymają a nast. będzie w dzień lekki plus a w nocy lekki minus to zostaw ją w spokoju. Jeśli na dłużej maja być minusy - schowaj.
Podlewanie - najlepiej wcale. Ale to zależy jaką temp. masz w piwnicy?
Mariusz Surowiński
Poradnik o trawach
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 gru 2008, o 17:55

Post »

Czy karpy miskanta smakują nornicom? Dziś odkryłam, że 2 kępy się kiwają się na boki, są luźne w ziemi, a cały środek karp bez korzeni :roll: Pod karpą korytarz.Zdecydowałam przenieść w inne miejsce, bo pewnie gryzoni bym stamtąd nie wypłoszyła.Przesadziłam, podlałam i okryłam gałązkami podstawę na wypadek chłodów.Martwię się czy przeżyją takie przesadzone o tej porze?
Awatar użytkownika
Mariusz_S
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Miałem nornice w doniczkach (wygryzione korzenie) ale nie w miskantach... Zależy od zimy... powinny przetrwać... nie są przecież zimozielone a karpa jak rozumiem to spory kawałek a nie pojedyncza mała sadzonka.
Mariusz Surowiński
Poradnik o trawach
ODPOWIEDZ

Wróć do „BYLINY, trawy, zioła”