Marzenia pisane zielenią - ogród Judyty cz.1
- judyta
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 lut 2008, o 14:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Skoro taka byle jaka ta zima, to pokażę ubiegłoroczną zimę 2007/2008
Będziemy mogli wspólnie ocenić dokonania i zmiany po nadchodzącym sezonie. (u mnie już otworzonym
)ale zamotałam
altana

irga pozioma

świerk serbski

jodła kalifornijska

Jadziulko-w moim telewizorze gadają o czołgach od wczoraj
Strach się bać, ale te czołgi okazały się wybrakowane-nie mają gąsienic i dżdżownic- no to ja nie wiem, jak my się pomieścimy na tych lufach-chyba, że okrakiem

A może złożyć reklamacje i wystąpić o odszkodowanie za zdekopmletowany towar
Będziemy mogli wspólnie ocenić dokonania i zmiany po nadchodzącym sezonie. (u mnie już otworzonym

altana

irga pozioma

świerk serbski

jodła kalifornijska

Jadziulko-w moim telewizorze gadają o czołgach od wczoraj

A może złożyć reklamacje i wystąpić o odszkodowanie za zdekopmletowany towar

serdecznie pozdrawiam, judyta.
U judyty na prowincji ; jud-linki
nadwyżki ogrodowe i parapetowe;
- judyta
Złodzieje czołgów byli z Lublina
Ale ukradli wybrakowany towar, bez silników...bleee...fuszerka! Ja takiego czołgu nie chcę....ale te lufy...zajefajne...no nie odżałuję

Ale ukradli wybrakowany towar, bez silników...bleee...fuszerka! Ja takiego czołgu nie chcę....ale te lufy...zajefajne...no nie odżałuję

Kobito, Ty to masz tunele, nie to co mój... A tak się cieszyłam, że mam prawie największy na całych działkach, przy Twoich to marny foliaczek zaledwie
Może jeszcze dodasz, że masz ogrzewane

Pozdrówka - Aga
Mój ogród
Mój ogród
- judyta
Aguś-tunel nie jest ogrzewany. Jedyne dogrzewanie jakie stosuję to cztery wkłady do zniczy, które zapalam po wysadzeniu roślin i tylko w czasie spadków temperatury poniżej "0". Najbardziej nie lubię uszczelniania drzwi. Z jednej strony-wejściowej drzwi są dość szczelne i nie wymagają uszczelniania, natomiast z przeciwległej strony ściana podzielona jest na dwie połowy, które są uchylne-do wietrzenia, ale o tej porze muszą być uszczelniane, bo nie da się ich dokładnie domknąć ze względu na rozmiary.
Mój tunel nie jest duży, ma 10 m długości i 4,5 m szerokości. Wysokość w najwyższym punkcie to
2,2 m. Ściany nie są prostopadłe, lecz od samej ziemi łukowate- konstrukcja dużego wojskowego namiotu-chyba nawet dwóch. Kiedyś stosowałam nawadnianie kropelkowe z dozownikami. Podczas remontu foliaka po wichurze system nawadniający został zdemontowany. Teraz podlewam wężem. Ale kto wie czy go nie zainstaluję ponownie.
Mój tunel nie jest duży, ma 10 m długości i 4,5 m szerokości. Wysokość w najwyższym punkcie to
2,2 m. Ściany nie są prostopadłe, lecz od samej ziemi łukowate- konstrukcja dużego wojskowego namiotu-chyba nawet dwóch. Kiedyś stosowałam nawadnianie kropelkowe z dozownikami. Podczas remontu foliaka po wichurze system nawadniający został zdemontowany. Teraz podlewam wężem. Ale kto wie czy go nie zainstaluję ponownie.
No to widzę, że nie tylko ja taka głupia
Ze mnie wszyscy na działkach się śmieli, że znicze w folii paliłam przy majowych przymrozkach. Potem niektórzy mieli głupie miny, bo moje pomidorki przetrwały, a u innych zostały czarne badylki.

Pozdrówka - Aga
Mój ogród
Mój ogród
- judyta
Eee no, znicze w foliaku to podstawa.!!! Ja raz nie zapaliłam, nie nadawali mrozu i nic nie wskazywało na to, że będzie.
I był....w nocy...tylko przez godzinę...potem też miałam głupią minę
I żeby było ciekawiej zmarzły mi nawet ogórki, których nie zdążyłam wysadzić, ale zdążyłam je wynieść tuż przed tym mrozkiem do tunelu
No to chyba przestali się już dziwić Twoi sąsiedzi działkowcy zniczom palonym w tunelu
Wielu działkowców stosuje taką ochronę przed przymrozkami

I był....w nocy...tylko przez godzinę...potem też miałam głupią minę

I żeby było ciekawiej zmarzły mi nawet ogórki, których nie zdążyłam wysadzić, ale zdążyłam je wynieść tuż przed tym mrozkiem do tunelu

No to chyba przestali się już dziwić Twoi sąsiedzi działkowcy zniczom palonym w tunelu

Wielu działkowców stosuje taką ochronę przed przymrozkami

Judyta, a może masz ochotę jutro na wyjazd do ogrodniczych do Lublina? Przemek się jutro wybiera, może nas obie zabrać. Ma zadzwonić do mnie jutro koło 10.
Coma ( Judka wybacz że odpowiadam w Twoim wątku) ja zapalam właśnie na noc, jak zapowiadają przymrozki, a nawet jak temperatura ma spaść do 0.
Coma ( Judka wybacz że odpowiadam w Twoim wątku) ja zapalam właśnie na noc, jak zapowiadają przymrozki, a nawet jak temperatura ma spaść do 0.
Pozdrówka - Aga
Mój ogród
Mój ogród
- judyta
Mariolu-inspekt jest zbyt niski aby zapalać w nim znicze. Jeśli jest z folii- to się spali a rośliny mogą ulec poparzeniu. W inspekcie zasiewam takie rośliny, którym nie straszne niewielkie spadki temperatury. Przy zapowiadanych większych spadkach zamierzam go okryć starymi kocami czy narzutami.
W tunelu znicze zapalam jak napisała Saaga, przy spadku temperatury, ale dopiero po wysadzeniu ciepłolubnych-czyli pomidorów, ogórków czy papryki. Sałata i rzodkiewka nigdy mi nie przemarzła nawet jak nie paliłam zniczy.
Do inspektu proponuję Ci wysiać rzodkiewkę, sałatę, pietruszkę naciową, oraz te gatunki kwiatów, na opakowaniu których jest napisane "wysiać do zimnego inspektu".
Można tam wysadzić także cebulkę na szczypior.
W tunelu znicze zapalam jak napisała Saaga, przy spadku temperatury, ale dopiero po wysadzeniu ciepłolubnych-czyli pomidorów, ogórków czy papryki. Sałata i rzodkiewka nigdy mi nie przemarzła nawet jak nie paliłam zniczy.
Do inspektu proponuję Ci wysiać rzodkiewkę, sałatę, pietruszkę naciową, oraz te gatunki kwiatów, na opakowaniu których jest napisane "wysiać do zimnego inspektu".

- judyta
U mnie dzisiaj straszna zima zapanowała. Sypie śnieg i wieje od rana. Ale dzisiejszy dzień rozgrzewała przemiła atmosfera spotkania z Agnieszką/Saagą, do której udałam się po odbiór zamówionych przez nią nasion. Już mnie pewnie więcej nie zaprosi, gdyż ją objadłam, opiłam i opaliłam.
Ale to nic, bo następne spotkanie u mnie
Nie wpadłyśmy na to, aby Aga zrobiła fotki nasion, jakie nabyłam
ale pochwalę się i tak, a co! (nie będzie kolorowo):
Fasolnik Egipski-Wspięga
Szałwia Powabna mix (do "babcinych" ogrodów
)
Ostróżka Trwała "Magic Fountain" mix
Nemezja Triumph-niska
Słonecznik Ozdobny "Evening Sun"
Dziewanna Fioletowa mix
Ostróżka Wielkokwiatowa niebieska - niska
Bratek "Rokoko" mix
Szarłat Trójbarwny "Molten Fire" (brązowo-czerwony )
Ostróżka Letnia Hiacyntowa mix
Dziewanna Omączona żółta
Malwa Czarna
warzywa:
Pietruszka korzeniowa Alba
Fasola szparagowa fioletowostrąkowa
Sałata krucha Beata
Burak ćwikłowy Opolski
Ogórki Cezar i Izyd
Jutro sianie!!!

Fasolnik Egipski-Wspięga
Szałwia Powabna mix (do "babcinych" ogrodów

Ostróżka Trwała "Magic Fountain" mix
Nemezja Triumph-niska
Słonecznik Ozdobny "Evening Sun"
Dziewanna Fioletowa mix
Ostróżka Wielkokwiatowa niebieska - niska
Bratek "Rokoko" mix
Szarłat Trójbarwny "Molten Fire" (brązowo-czerwony )
Ostróżka Letnia Hiacyntowa mix
Dziewanna Omączona żółta
Malwa Czarna
warzywa:
Pietruszka korzeniowa Alba
Fasola szparagowa fioletowostrąkowa
Sałata krucha Beata
Burak ćwikłowy Opolski
Ogórki Cezar i Izyd
Jutro sianie!!!
Judka, no to już ustalone, że więcej Cię nie zaproszę
Czemu Ty mnie tak obmawiasz, co ludzie powiedzą
Ale że nie pochwaliłaś się, że babciny ogród tworzysz ( a może jaka panna za sprawą twego syna przy nadziei) to Ci nie wybaczę.

Ale że nie pochwaliłaś się, że babciny ogród tworzysz ( a może jaka panna za sprawą twego syna przy nadziei) to Ci nie wybaczę.
Pozdrówka - Aga
Mój ogród
Mój ogród