Marzenia pisane zielenią - ogród Judyty cz.1

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
maria5
1000p
1000p
Od: 18 wrz 2008, o 17:06
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

No, no ale Gwiazda, miło cię widzieć ;:80 ;:106
Awatar użytkownika
Jadzia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 cze 2008, o 17:39

Post »

Gwiazdo kochana ładna z Ciebie kobita i czołgista, z takimi gwiazdami to byśmy wszystkie wojny wygrali :lol:
Kochanie będziesz musiała długo czekać zanim ucichnie sprawa z czołgami . Dziś mówili w moim telewizorze o nich :lol: :lol: Obrazek
Awatar użytkownika
judyta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2008, o 14:08

Post »

Skoro taka byle jaka ta zima, to pokażę ubiegłoroczną zimę 2007/2008
Będziemy mogli wspólnie ocenić dokonania i zmiany po nadchodzącym sezonie. (u mnie już otworzonym :;230 )ale zamotałam

altana
Obrazek

irga pozioma
Obrazek

świerk serbski

Obrazek

jodła kalifornijska
Obrazek

Jadziulko
-w moim telewizorze gadają o czołgach od wczoraj :roll: Strach się bać, ale te czołgi okazały się wybrakowane-nie mają gąsienic i dżdżownic- no to ja nie wiem, jak my się pomieścimy na tych lufach-chyba, że okrakiem :;230 :;230 :;230
A może złożyć reklamacje i wystąpić o odszkodowanie za zdekopmletowany towar :roll:
Awatar użytkownika
Jadzia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 cze 2008, o 17:39

Post »

Judytko proszę Cię Obrazek :lol:
Kochanie ale jak weźmiemy wszystkie to może coś złożymy i lufę wydłużymy co by było gdzie siadać
Altana zimą wygląd bardzo tajemniczo :wink: :lol: reszta zdjęć się nie otwiera :?
Awatar użytkownika
judyta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Złodzieje czołgów byli z Lublina :shock: :;230 ;:224
Ale ukradli wybrakowany towar, bez silników...bleee...fuszerka! Ja takiego czołgu nie chcę....ale te lufy...zajefajne...no nie odżałuję :cry:
saaga
500p
500p
Od: 8 sie 2008, o 21:24

Post »

Kobito, Ty to masz tunele, nie to co mój... A tak się cieszyłam, że mam prawie największy na całych działkach, przy Twoich to marny foliaczek zaledwie :( Może jeszcze dodasz, że masz ogrzewane :?: :wink:
Pozdrówka - Aga
Mój ogród
Awatar użytkownika
judyta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aguś-tunel nie jest ogrzewany. Jedyne dogrzewanie jakie stosuję to cztery wkłady do zniczy, które zapalam po wysadzeniu roślin i tylko w czasie spadków temperatury poniżej "0". Najbardziej nie lubię uszczelniania drzwi. Z jednej strony-wejściowej drzwi są dość szczelne i nie wymagają uszczelniania, natomiast z przeciwległej strony ściana podzielona jest na dwie połowy, które są uchylne-do wietrzenia, ale o tej porze muszą być uszczelniane, bo nie da się ich dokładnie domknąć ze względu na rozmiary.

Mój tunel nie jest duży, ma 10 m długości i 4,5 m szerokości. Wysokość w najwyższym punkcie to
2,2 m. Ściany nie są prostopadłe, lecz od samej ziemi łukowate- konstrukcja dużego wojskowego namiotu-chyba nawet dwóch. Kiedyś stosowałam nawadnianie kropelkowe z dozownikami. Podczas remontu foliaka po wichurze system nawadniający został zdemontowany. Teraz podlewam wężem. Ale kto wie czy go nie zainstaluję ponownie.
saaga
500p
500p

Post »

No to widzę, że nie tylko ja taka głupia :wink: Ze mnie wszyscy na działkach się śmieli, że znicze w folii paliłam przy majowych przymrozkach. Potem niektórzy mieli głupie miny, bo moje pomidorki przetrwały, a u innych zostały czarne badylki.
Pozdrówka - Aga
Mój ogród
Awatar użytkownika
judyta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Eee no, znicze w foliaku to podstawa.!!! Ja raz nie zapaliłam, nie nadawali mrozu i nic nie wskazywało na to, że będzie.
I był....w nocy...tylko przez godzinę...potem też miałam głupią minę :?

I żeby było ciekawiej zmarzły mi nawet ogórki, których nie zdążyłam wysadzić, ale zdążyłam je wynieść tuż przed tym mrozkiem do tunelu ;:161 ;:223

No to chyba przestali się już dziwić Twoi sąsiedzi działkowcy zniczom palonym w tunelu :lol: :;230 ;:112
Wielu działkowców stosuje taką ochronę przed przymrozkami :roll: :wink:
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28

Post »

Znicze zapalacie na noc ?
Dobrze zrozumiałam ?

Bo mam kupiony inspekt i właśnie od 2 dni się zastanawiam czy nic w nim nie pomarznie.
Nie wiem też od kiedy i co można trzymać w takim inspekcie.....
saaga
500p
500p

Post »

Judyta, a może masz ochotę jutro na wyjazd do ogrodniczych do Lublina? Przemek się jutro wybiera, może nas obie zabrać. Ma zadzwonić do mnie jutro koło 10.
Coma ( Judka wybacz że odpowiadam w Twoim wątku) ja zapalam właśnie na noc, jak zapowiadają przymrozki, a nawet jak temperatura ma spaść do 0.
Pozdrówka - Aga
Mój ogród
Awatar użytkownika
judyta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mariolu-inspekt jest zbyt niski aby zapalać w nim znicze. Jeśli jest z folii- to się spali a rośliny mogą ulec poparzeniu. W inspekcie zasiewam takie rośliny, którym nie straszne niewielkie spadki temperatury. Przy zapowiadanych większych spadkach zamierzam go okryć starymi kocami czy narzutami.

W tunelu znicze zapalam jak napisała Saaga, przy spadku temperatury, ale dopiero po wysadzeniu ciepłolubnych-czyli pomidorów, ogórków czy papryki. Sałata i rzodkiewka nigdy mi nie przemarzła nawet jak nie paliłam zniczy.

Do inspektu proponuję Ci wysiać rzodkiewkę, sałatę, pietruszkę naciową, oraz te gatunki kwiatów, na opakowaniu których jest napisane "wysiać do zimnego inspektu". :wink: Można tam wysadzić także cebulkę na szczypior.
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28

Post »

Dzięki :D
Pewnie bym podpaliła albo przynajmniej zadusiła dymem :oops:
Awatar użytkownika
judyta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

U mnie dzisiaj straszna zima zapanowała. Sypie śnieg i wieje od rana. Ale dzisiejszy dzień rozgrzewała przemiła atmosfera spotkania z Agnieszką/Saagą, do której udałam się po odbiór zamówionych przez nią nasion. Już mnie pewnie więcej nie zaprosi, gdyż ją objadłam, opiłam i opaliłam. :oops: :roll: Ale to nic, bo następne spotkanie u mnie :D Nie wpadłyśmy na to, aby Aga zrobiła fotki nasion, jakie nabyłam :cry: ale pochwalę się i tak, a co! (nie będzie kolorowo):

Fasolnik Egipski-Wspięga
Szałwia Powabna mix (do "babcinych" ogrodów :;230 )
Ostróżka Trwała "Magic Fountain" mix
Nemezja Triumph-niska
Słonecznik Ozdobny "Evening Sun"
Dziewanna Fioletowa mix
Ostróżka Wielkokwiatowa niebieska - niska
Bratek "Rokoko" mix
Szarłat Trójbarwny "Molten Fire" (brązowo-czerwony )
Ostróżka Letnia Hiacyntowa mix
Dziewanna Omączona żółta
Malwa Czarna

warzywa:
Pietruszka korzeniowa Alba
Fasola szparagowa fioletowostrąkowa
Sałata krucha Beata
Burak ćwikłowy Opolski
Ogórki Cezar i Izyd

Jutro sianie!!!
saaga
500p
500p

Post »

Judka, no to już ustalone, że więcej Cię nie zaproszę :wink: Czemu Ty mnie tak obmawiasz, co ludzie powiedzą :roll: :?:
Ale że nie pochwaliłaś się, że babciny ogród tworzysz ( a może jaka panna za sprawą twego syna przy nadziei) to Ci nie wybaczę.
Pozdrówka - Aga
Mój ogród
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”