Krzysku - witaj ! No tak , ja storczyki KOCHAM , nie uwielbiam

Pozdrawiam !

o, czyli nie jestem jedyną, która zaczęła tak wcześnie interesować się kwiatkami. od małego lubiłam zajmować się kwiatkami. ostatnio znalazłam w szufladzie stare zdjęcie z wystawy kwiatów, prawdopodobnie z 2000 roku lub coś koło tego i jestem na nim ja na tle storczyków (oczywiście jeszcze wtedy się nimi nie interesowałam, ale na zdj. widać Phalaenopsisy, Cambrie, Paphiopedila, Dendrobia...). ale teraz zwykłe kwiaty już mnie nie interesują tak bardzo. mogę na nie popatrzeć u kogoś, ale za dużo jest przy nich roboty.Tulipan998 pisze:Cambrię wynieś w lecie na polemoni;) pisze:![]()
Moja Cambria (po reanimacji) stoi w miejscu...ale jestem cierpliwa - na razie![]()
Powiedz ile miales lat ja zaczales interesowc się kwiatami - moze inaczej - co Cie do tego pobudzilo???, w cieniste miejsce
.
Ile lat... Siedem , a nawet sześć . Pobudziły mnie do tego pelargonie na balkonie . Teraz mam kwiatowego świra . Podobno po pradziadku![]()
. Nie tylko storczyki mnie interesują , inne też :P .
Mambo - Ja storczyki , które już przekwitły , często przestawiam , w miejsca gdzie różni się temperatura , w jednym pokoju jest chłodno w drógim bardzo gorąco.. , tak u nas jest... , w jednym lepsze okna i grzejniki.. , w drógim gorsze.... Mnie się wydaje , że dzięki tym rużnicom temperatury , zraszaniu letnią miekką wodą , wybijają pędy
.
ja hiacynty mam różne, ale większość to białe. kilkanaście lat temu był 1, ale potem się namnożył, kilka się zasiało... kilka lat temu były dokupione niebieski, ciemnorózowy, jasnoróżowy, fioletowy. następny niebieski stoi w doniczce za oknem, bo w mieszkaniu szybko by urósł i przekwitł, a na zewnątrz od kilku tygodni stoi i wciąż jest w pąkach, ale trochę podrósł. jest też trochę tulipanów: czerwone, ciemnorózowe, białe z liliowymi mazami (jak mój wymarzony Phalaenopsis), żółte... , żonkile, krokusy i inne. magnolia jest 1, jeszcze młoda, rok temu miała 1 pąk, ale pies T. go niechcąco urwał jak biegł koło niej. może w tym roku będzie mieć znowu pąka, jest jeszcze mała, ale marzy mi się taka duża cała obsypana kwiatami. moja będzie różowa, ale widziałam kiedyś białe, ciemnoróżowe i żółte.Tulipan998 pisze:Witaj !![]()
Fajnie , że tez od małego masz tą super pasję![]()
.
Ja mam w ogródku troche innych hiacyntów , ale głównie to nakupiłem narcyzów , tulipanówi krokusów
( jeśli chodzi o wiosenne ) mam też magnolię :P . Hiacyntów mam raczej mało.. , fioletowe , białe i niebieskie chyba.. Na jesień na 100 % nakupię znowu dużo cebulowych więc i chiacynty się w szczególności znajdą
. Teraz sobie myśle , że głupi byłem , ze nie kupiłem więcej..
![]()
.