Bób cz.1
-
- 500p
- Od: 30 sty 2007, o 13:07
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: Bób
Karmazyn siałam już kiedyś. Nasiona nie są zbyt duże, ale smaczne. Topbob i Figaro są bardzo chwalone, ale w tym roku będę je miała po raz pierwszy. Przeczytaj wątek, powinnaś znaleźć tu informacje od tych, którzy mają większe doświadczenie "bobowe". Ja do tej pory nie za bardzo zwracałam uwagę na odmiany. Po prostu siałam bób 

-
- 200p
- Od: 26 lut 2012, o 18:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
ja też sieje bób Bachus, odmiana wczesna, nasiona bardzo duże, stronki bardzo dobrze się łuska, miałem kiedyś styczność z Winsdorfem białym to wydawało mi się, że ma bardzo twarde strączki choć był zrywany w dobrym czasie.
Pozdrawiam
Wojtek
Pozdrawiam
Wojtek
-
- 500p
- Od: 30 sty 2007, o 13:07
- Kontakt:
Moja bobowa rozsada dzisiaj została przesadzona do szklarni. Bardzo ładnie się ukorzeniła, a dzięki codziennej wędrówce do szklarni na dzień, a nocowaniu w garażu, nie była wybiegnięta. Mam nadzieję na nieco wcześniejsze plony. Jutro posieję do gruntu, to będę miała porównanie.
- grosik
- 200p
- Od: 30 sty 2012, o 16:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Cieszę się, że tylu tutaj jest wielbicieli bobu. Ja nigdy bobu nie uprawiałam, mało tego - nigdy go też nie jadłam
(aż mi wstyd) ale wczytując sie od kilku tygodni w to forum stwierdziłam, że muszę go mieć (najwyżej rozdam rodzinie) i to bedzie mój pierwszy "bobowy" rok. Kupiłam aż 3 odmiany - tak szczerze mówiąc to przez pomyłkę - zapomniałam że kupiłam wcześniej bo cały czas się wahałam z zakupem i przy każdej sklepowej okazji nabywałam paczuszkę. Dopiero ostatnio przegladając moje skarby zorientowałam się, że mam jego nadwyżki. Odmiany które kupiłam to Jankiel, Windsor biały i Witkiem. Co o nich myślicie? Czy laikowi bobowemu wyjdzie coś z ich uprawy?

Pozdrawiam ciepło, Gosia ;)
Nasze rodzinne eskapady i nie tylko
Nasze rodzinne eskapady i nie tylko
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Kontakt:

Asia
Re: Jak zaprawić ziarenka bobu
A co jeśli chodzi o sprzedaż bobu? Czy skupują go w punktach skupu? A jeśli tak, to jakie to muszą być ilości i czy trzeba wcześniej zawrzeć jakąś umowę? Czy po prostu przywozi się i sprzedaje bób od ręki? Bardzo proszę o informację 
pozdrawiam

pozdrawiam
-
- Od: 8 gru 2011, o 07:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Jak zaprawić ziarenka bobu
Lepiej byłoby znaleźć w necie kogoś kto bób skupuje w hurtowych ilościach (firmę, spółdzielnię, zakład przetwórstwa) i spytać u źródła. Wtedy byłyby to najpewniejsze informacje.
Zielonym do góry!!!
Ja moczę Jankiela jedną paczkę ,Bartka bo to jakaś nowość z Polany cztery paczki i kupiłam dzisiaj na bazarze Winsdorf kilogram .Miałam sadzić dziś według kalendarza biodynamicznego bo to ostatni dzień ,ale mnie sprawy urzędowe dopadły i sadzę jutro oczywiście jak nie będzie padało,wiało i sypało śniegiem 

kwiaty łagodzą obyczaje
- Maraga
- Od: 5 lut 2011, o 13:05
Napiszę co robię z bobem.Wysadzam wprost do gruntu nasiona suche.Jeśli sadzicie wcześniej namoczone ziarna to ziemia musi być wilgotna inaczej nasiona sparszywieją.I nic z nich nie wyrośnie.
Darek 67!
Najlepsze sąsiedztwo dla bobu to ziemniaki.Ale kiedyś posadziłam wokół rzędów marchewki i też był udany.
Darek 67!
Najlepsze sąsiedztwo dla bobu to ziemniaki.Ale kiedyś posadziłam wokół rzędów marchewki i też był udany.