Bób cz.1

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
dorkasz1
500p
500p
Od: 30 sty 2007, o 13:07
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Bób

Post »

Karmazyn siałam już kiedyś. Nasiona nie są zbyt duże, ale smaczne. Topbob i Figaro są bardzo chwalone, ale w tym roku będę je miała po raz pierwszy. Przeczytaj wątek, powinnaś znaleźć tu informacje od tych, którzy mają większe doświadczenie "bobowe". Ja do tej pory nie za bardzo zwracałam uwagę na odmiany. Po prostu siałam bób :)
Awatar użytkownika
wisia7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 18:14
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Wczesny i dobry jest też Bachus.
Wiesława.
Tu jestem szczęśliwa Część II- aktualna
Ogród z zapachem róż, część I.
wojtekman
200p
200p
Od: 26 lut 2012, o 18:21

Post »

ja też sieje bób Bachus, odmiana wczesna, nasiona bardzo duże, stronki bardzo dobrze się łuska, miałem kiedyś styczność z Winsdorfem białym to wydawało mi się, że ma bardzo twarde strączki choć był zrywany w dobrym czasie.

Pozdrawiam
Wojtek
dorkasz1
500p
500p
Od: 30 sty 2007, o 13:07
Kontakt:

Post »

Moja bobowa rozsada dzisiaj została przesadzona do szklarni. Bardzo ładnie się ukorzeniła, a dzięki codziennej wędrówce do szklarni na dzień, a nocowaniu w garażu, nie była wybiegnięta. Mam nadzieję na nieco wcześniejsze plony. Jutro posieję do gruntu, to będę miała porównanie.
Awatar użytkownika
grosik
200p
200p
Od: 30 sty 2012, o 16:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Cieszę się, że tylu tutaj jest wielbicieli bobu. Ja nigdy bobu nie uprawiałam, mało tego - nigdy go też nie jadłam :uszy (aż mi wstyd) ale wczytując sie od kilku tygodni w to forum stwierdziłam, że muszę go mieć (najwyżej rozdam rodzinie) i to bedzie mój pierwszy "bobowy" rok. Kupiłam aż 3 odmiany - tak szczerze mówiąc to przez pomyłkę - zapomniałam że kupiłam wcześniej bo cały czas się wahałam z zakupem i przy każdej sklepowej okazji nabywałam paczuszkę. Dopiero ostatnio przegladając moje skarby zorientowałam się, że mam jego nadwyżki. Odmiany które kupiłam to Jankiel, Windsor biały i Witkiem. Co o nich myślicie? Czy laikowi bobowemu wyjdzie coś z ich uprawy?
Pozdrawiam ciepło, Gosia ;)
Nasze rodzinne eskapady i nie tylko
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 wrz 2010, o 14:43
Kontakt:

Post »

:wit Bób raczej jest prosty w uprawie....poczytaj wątek o nim ,a dowiesz się ,że w odpowiednim momencie uszczykuje się kwaty ,żeby dalej nie rosły i żeby nasiona dojrzewaly....
Asia
ewa1966
100p
100p
Od: 26 sty 2009, o 13:56

Re: Jak zaprawić ziarenka bobu

Post »

A co jeśli chodzi o sprzedaż bobu? Czy skupują go w punktach skupu? A jeśli tak, to jakie to muszą być ilości i czy trzeba wcześniej zawrzeć jakąś umowę? Czy po prostu przywozi się i sprzedaje bób od ręki? Bardzo proszę o informację :)
pozdrawiam
Bixxx
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 gru 2011, o 07:54

Re: Jak zaprawić ziarenka bobu

Post »

Lepiej byłoby znaleźć w necie kogoś kto bób skupuje w hurtowych ilościach (firmę, spółdzielnię, zakład przetwórstwa) i spytać u źródła. Wtedy byłyby to najpewniejsze informacje.
Zielonym do góry!!!
Awatar użytkownika
dorotaa
200p
200p
Od: 22 lut 2011, o 13:30

Post »

Ja moczę Jankiela jedną paczkę ,Bartka bo to jakaś nowość z Polany cztery paczki i kupiłam dzisiaj na bazarze Winsdorf kilogram .Miałam sadzić dziś według kalendarza biodynamicznego bo to ostatni dzień ,ale mnie sprawy urzędowe dopadły i sadzę jutro oczywiście jak nie będzie padało,wiało i sypało śniegiem :D
kwiaty łagodzą obyczaje
Darek67
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 24 lut 2010, o 21:45

Post »

Ja do kubeczków wysieję jutro bób Figaro :), dzisiaj się moczy. Zastanawiam się tylko jakie sąsiedztwo najlepiej mu odpowiada?.
Awatar użytkownika
NITKA
1000p
1000p
Od: 29 sie 2010, o 11:30

Post »

Ja posiałam dzisiaj bób Windsor do doniczek, które ustawiłam w tunelu i okryłam włókniną. :wink:
pozdrawiam, Anita
Awatar użytkownika
Maraga
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lut 2011, o 13:05

Post »

Napiszę co robię z bobem.Wysadzam wprost do gruntu nasiona suche.Jeśli sadzicie wcześniej namoczone ziarna to ziemia musi być wilgotna inaczej nasiona sparszywieją.I nic z nich nie wyrośnie.
Darek 67!
Najlepsze sąsiedztwo dla bobu to ziemniaki.Ale kiedyś posadziłam wokół rzędów marchewki i też był udany.
Darek67
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 24 lut 2010, o 21:45

Post »

Maraga na ziemniaki to miejsca nie mam. Mam mały przydomowy warzywnik, a fasola lub seler nie byłby dobrym sąsiedztwem?
Awatar użytkownika
NITKA
1000p
1000p
Od: 29 sie 2010, o 11:30

Post »

Seler podobno nie za bardzo. :wink:
pozdrawiam, Anita
Alembik

Post »

Nie czekałem, tylko posiałem dziś bób. Nie wiem czy dobrze. Może jutro jeszcze czymś przykryć gniazda? Np słomą. Czy nie robić tego?
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”