Rośliny Mandragory

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Doti
1000p
1000p
Od: 29 kwie 2010, o 13:42
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Rośliny Mandragory

Post »

Milenko bo z hojami tak jest,jeżeli mają dużo światła to kwitną ale liście jaśnieją,a jak mniej to mają piekne ciemnozielone liście i się puszczają ale nie kwitną
Awatar użytkownika
milkicja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 kwie 2010, o 18:19

Post »

Z takimi pokrywkami są kubeczki po lodach :) Ja takich używam i super się ukorzeniają w nich fiołeczki.
Ale ostatnio wsadziłam listki do woreczka strunowego to migiem wypuściły korzonki :lol:
Piękne masz kwiaty
Awatar użytkownika
milkicja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 kwie 2010, o 18:19

Post »

Z takimi pokrywkami są kubeczki po lodach :) Ja takich używam i super się ukorzeniają w nich fiołeczki.
Ale ostatnio wsadziłam listki do woreczka strunowego to migiem wypuściły korzonki :lol:
Piękne masz kwiaty
Awatar użytkownika
diament
1000p
1000p
Od: 5 gru 2009, o 22:12
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

:wit
Milenko ja Ci powiem tak, mieszkam w dzielnicy gdzie piekne domy rosną jak grzyby, od razu są wykończone, mają kostkę dojazdową i piękne ogrody. Wszystko u nich kwitnie, drzewa są na 2-3 m już wysokie. Ogólnie super. Ale mnie się to za bardzo nie podoba( bo ja tak nie mam :;230 ) nic nie cieszy bardziej jak patrzenie na to co się samemu zrobiło. Twoje kwiaty odstają od innych bo sama sadziłaś. Inni pewnie kupili już kwitnące w sklepie. Nam i tak podoba sie Twój balkon ;:138

kubek wiem że w mc donalds ale nie mam tu nigdzie po drodze, sama może coś wymyślę :roll:
Awatar użytkownika
Doti
1000p
1000p

Post »

Milenko,mam listek skrętnika fioletowy,ukorzeniam go w piasku,zobaczymy co z tego wyjdzie :D
Awatar użytkownika
daka
1000p
1000p
Od: 10 lut 2010, o 17:29

Post »

Mileno ale ci się udało z tym fiołkiem,4 z 1 :D
I skrętniczek jak się ładnie ukorzenił ;:138 ;:108
I na koniec gratulacje sreberka ;:114 ;:1
Moje wątki.
Pozdrawiam Damian.
Awatar użytkownika
Mandragora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2008, o 16:18
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Dorotko - faktycznie moje poprzednie mieszkanie było mało nasłonecznione. Może dlatego... A tu hoja stoi też w ciemniejszej części mieszkania. Spróbuję ją może przestawić :) Powodzenia w ukorzenianiu skrętnika :)

Milenko - do woreczka strunowego? Cały listek czy tylko ogonek?

Moniko - dziękuję za słowa pociechy, od razu robi się człowiekowi lepiej na duszy i balkon dziś faktycznie jakby ładniejszy ;) Spróbuj rozejrzeć się za lodami w kubeczkach, które mają wypukłą przykrywkę, zawsze można zrobić w niej dziurkę i efekt taki sam :)

Damianie - dziękuję bardzo :) Srebro po 2 latach na forum - kiedyś to musiało nastąpić :D

Pojechałam dziś z M. do Castoramy po ziemię i podstawki. Wypatrzyłam piękną Aechmeę Del Mar za ok. 45 zł - wejdźcie na link, nigdy wcześniej nie widziałam tak pięknej Echmei! Dodam, że w rzeczywistości kwiat jest piękniejszy niż na zdjęciach. Gdyby nie to, że za bardzo za takimi kwiatami nie przepadam, na pewno bym ją sobie sprawiła :) Był też duży wybór osłonek tego typu, co ma Chan-dzia - osiołki, żabki, biedronki, małpy - ceny od 12 do 30 zł. Pamiętam, że któraś z Was poszukiwała takich :) Nie wyszłam oczywiście z samą ziemią i podstawkami ;) Taa-daaam - mam pierwszego storczyka :tan Jest malutki - kwiat wys. na 30 cm, w doniczce średnicy ~7 cm. Martwi mnie tylko, bo na mchu zauważyłam pleśń (ktorej niestety nie wypatrzyłam w sklepie, choć oglądałam go z każdej strony...). Co z tym zrobić a może nic nie robić? ;:24 Tyle pytań się nasuwa... w życiu nie miałam storczyka :D Kto pomoże?? ;:180 ;:180

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam - Milena
Kolejny sezon różany
Awatar użytkownika
daka
1000p
1000p
Od: 10 lut 2010, o 17:29

Post »

Piękny zakup i piękny jego fioletowy kolor :D ;:108
To twój 1 storczyk więc niech rośnie zdrowo i kwitnie pięknie ;:108 :tan
Moje wątki.
Pozdrawiam Damian.
Awatar użytkownika
izka
50p
50p
Od: 21 cze 2010, o 18:27

Post »

Mandragora pisze:Dorotko - faktycznie moje poprzednie mieszkanie było mało nasłonecznione. Może dlatego... A tu hoja stoi też w ciemniejszej części mieszkania. Spróbuję ją może przestawić :) Powodzenia w ukorzenianiu skrętnika :)

Milenko - do woreczka strunowego? Cały listek czy tylko ogonek?

Moniko - dziękuję za słowa pociechy, od razu robi się człowiekowi lepiej na duszy i balkon dziś faktycznie jakby ładniejszy ;) Spróbuj rozejrzeć się za lodami w kubeczkach, które mają wypukłą przykrywkę, zawsze można zrobić w niej dziurkę i efekt taki sam :)

Damianie - dziękuję bardzo :) Srebro po 2 latach na forum - kiedyś to musiało nastąpić :D

Pojechałam dziś z M. do Castoramy po ziemię i podstawki. Wypatrzyłam piękną Aechmeę Del Mar za ok. 45 zł - wejdźcie na link, nigdy wcześniej nie widziałam tak pięknej Echmei! Dodam, że w rzeczywistości kwiat jest piękniejszy niż na zdjęciach. Gdyby nie to, że za bardzo za takimi kwiatami nie przepadam, na pewno bym ją sobie sprawiła :) Był też duży wybór osłonek tego typu, co ma Chan-dzia - osiołki, żabki, biedronki, małpy - ceny od 12 do 30 zł. Pamiętam, że któraś z Was poszukiwała takich :) Nie wyszłam oczywiście z samą ziemią i podstawkami ;) Taa-daaam - mam pierwszego storczyka :tan Jest malutki - kwiat wys. na 30 cm, w doniczce średnicy ~7 cm. Martwi mnie tylko, bo na mchu zauważyłam pleśń (ktorej niestety nie wypatrzyłam w sklepie, choć oglądałam go z każdej strony...). Co z tym zrobić a może nic nie robić? ;:24 Tyle pytań się nasuwa... w życiu nie miałam storczyka :D Kto pomoże?? ;:180 ;:180

Obrazek

Obrazek
Storczyk jest prześliczny:)
Zapraszam
Awatar użytkownika
Doti
1000p
1000p

Post »

Storczyk cudaśny,chyba takiego nawet w sklepie nie widziałam.A z tą pleśnią,może był przelewany? A może to nie jest pleśń tylko nalot od zwapniania wody :D
Awatar użytkownika
katrina26
1000p
1000p
Od: 14 sie 2008, o 12:44

Post »

Świetna metoda ukorzeniania listków :) Piękny storczyk. Widziałam u Ciebie klonika, ma piękne liście postawione. Mój ma cały czas skulone listki, nie wiesz czasem co może być przyczyną? :(
Awatar użytkownika
Mandragora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2008, o 16:18
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Dorotko, wydaje mi się, że pleśń (kożuszek - taki jak na pleśniejących owocach/warzywach) spowodował listek z innej rośliny, który musiał tam wpaść (jak go wyjmowałam był już zbrązowiały). Jak mu pomóc - podlewać czy może dać mu kilka dni suszy?

Kasiu - listki moich kloników (bo mam ich 3 szt.) zaczynały tracić sprężystość i się kulić, jak je za mocno przygrzało słoneczko i zapomniałam rano podlać. Po podlaniu odzyskały formę :)
Pozdrawiam - Milena
Kolejny sezon różany
Awatar użytkownika
katrina26
1000p
1000p
Od: 14 sie 2008, o 12:44

Post »

Może mu zachodni parapet nie odpowiada :( Przesunę go bardziej w cień.
Awatar użytkownika
arlet3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 maja 2010, o 19:30

Post »

Mandragora pisze:Dorotko, wydaje mi się, że pleśń (kożuszek - taki jak na pleśniejących owocach/warzywach) spowodował listek z innej rośliny, który musiał tam wpaść (jak go wyjmowałam był już zbrązowiały). Jak mu pomóc - podlewać czy może dać mu kilka dni suszy?

Kasiu - listki moich kloników (bo mam ich 3 szt.) zaczynały tracić sprężystość i się kulić, jak je za mocno przygrzało słoneczko i zapomniałam rano podlać. Po podlaniu odzyskały formę :)
Milenko nie podlewaj aż porządnie przeschnie podłoże i korzonki zrobią się srebrnawe, na pewno to zuważysz bo doniczka jest przezroczysta a jak przekwitnie to najlepiej przełożyć go do nowego podłoża.
A tak w ogóle to bardzo ładny ma kolorek ;:108 ;:138
Awatar użytkownika
harpia411
200p
200p
Od: 8 paź 2009, o 16:50

Post »

jeśli to cudo ma stac na zachodnim parapecie ,to koniecznie okno musi być cieniowane w słoneczne dni,inaczej go poparzy. Moje okno storczykowe jest na zachód,ale od kwietnia cieniuje je bambusowa roletką ,słoneczko jest ale rozproszone.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=29378" onclick="window.open(this.href);return false;
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”