Rośliny Mandragory
Re: Rośliny Mandragory
Milenko bo z hojami tak jest,jeżeli mają dużo światła to kwitną ale liście jaśnieją,a jak mniej to mają piekne ciemnozielone liście i się puszczają ale nie kwitną
- milkicja
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 6 kwie 2010, o 18:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Z takimi pokrywkami są kubeczki po lodach
Ja takich używam i super się ukorzeniają w nich fiołeczki.
Ale ostatnio wsadziłam listki do woreczka strunowego to migiem wypuściły korzonki
Piękne masz kwiaty

Ale ostatnio wsadziłam listki do woreczka strunowego to migiem wypuściły korzonki

Piękne masz kwiaty
- milkicja
- Od: 6 kwie 2010, o 18:19
Z takimi pokrywkami są kubeczki po lodach
Ja takich używam i super się ukorzeniają w nich fiołeczki.
Piękne masz kwiaty

Piękne masz kwiaty

Milenko ja Ci powiem tak, mieszkam w dzielnicy gdzie piekne domy rosną jak grzyby, od razu są wykończone, mają kostkę dojazdową i piękne ogrody. Wszystko u nich kwitnie, drzewa są na 2-3 m już wysokie. Ogólnie super. Ale mnie się to za bardzo nie podoba( bo ja tak nie mam

kubek wiem że w mc donalds ale nie mam tu nigdzie po drodze, sama może coś wymyślę

Milenko,mam listek skrętnika fioletowy,ukorzeniam go w piasku,zobaczymy co z tego wyjdzie 

- daka
- 1000p
- Od: 10 lut 2010, o 17:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Mileno ale ci się udało z tym fiołkiem,4 z 1
I skrętniczek jak się ładnie ukorzenił
I na koniec gratulacje sreberka

I skrętniczek jak się ładnie ukorzenił

I na koniec gratulacje sreberka

- Mandragora
- Od: 25 maja 2008, o 16:18
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Dorotko - faktycznie moje poprzednie mieszkanie było mało nasłonecznione. Może dlatego... A tu hoja stoi też w ciemniejszej części mieszkania. Spróbuję ją może przestawić
Powodzenia w ukorzenianiu skrętnika 
Milenko - do woreczka strunowego? Cały listek czy tylko ogonek?
Moniko - dziękuję za słowa pociechy, od razu robi się człowiekowi lepiej na duszy i balkon dziś faktycznie jakby ładniejszy ;) Spróbuj rozejrzeć się za lodami w kubeczkach, które mają wypukłą przykrywkę, zawsze można zrobić w niej dziurkę i efekt taki sam
Damianie - dziękuję bardzo
Srebro po 2 latach na forum - kiedyś to musiało nastąpić
Pojechałam dziś z M. do Castoramy po ziemię i podstawki. Wypatrzyłam piękną Aechmeę Del Mar za ok. 45 zł - wejdźcie na link, nigdy wcześniej nie widziałam tak pięknej Echmei! Dodam, że w rzeczywistości kwiat jest piękniejszy niż na zdjęciach. Gdyby nie to, że za bardzo za takimi kwiatami nie przepadam, na pewno bym ją sobie sprawiła
Był też duży wybór osłonek tego typu, co ma Chan-dzia - osiołki, żabki, biedronki, małpy - ceny od 12 do 30 zł. Pamiętam, że któraś z Was poszukiwała takich
Nie wyszłam oczywiście z samą ziemią i podstawkami ;) Taa-daaam - mam pierwszego storczyka
Jest malutki - kwiat wys. na 30 cm, w doniczce średnicy ~7 cm. Martwi mnie tylko, bo na mchu zauważyłam pleśń (ktorej niestety nie wypatrzyłam w sklepie, choć oglądałam go z każdej strony...). Co z tym zrobić a może nic nie robić?
Tyle pytań się nasuwa... w życiu nie miałam storczyka
Kto pomoże??

Moniko - dziękuję za słowa pociechy, od razu robi się człowiekowi lepiej na duszy i balkon dziś faktycznie jakby ładniejszy ;) Spróbuj rozejrzeć się za lodami w kubeczkach, które mają wypukłą przykrywkę, zawsze można zrobić w niej dziurkę i efekt taki sam

Damianie - dziękuję bardzo

Pojechałam dziś z M. do Castoramy po ziemię i podstawki. Wypatrzyłam piękną Aechmeę Del Mar za ok. 45 zł - wejdźcie na link, nigdy wcześniej nie widziałam tak pięknej Echmei! Dodam, że w rzeczywistości kwiat jest piękniejszy niż na zdjęciach. Gdyby nie to, że za bardzo za takimi kwiatami nie przepadam, na pewno bym ją sobie sprawiła

- daka
- 1000p
- Od: 10 lut 2010, o 17:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Piękny zakup i piękny jego fioletowy kolor
To twój 1 storczyk więc niech rośnie zdrowo i kwitnie pięknie

To twój 1 storczyk więc niech rośnie zdrowo i kwitnie pięknie

Storczyk jest prześliczny:)Mandragora pisze:Dorotko - faktycznie moje poprzednie mieszkanie było mało nasłonecznione. Może dlatego... A tu hoja stoi też w ciemniejszej części mieszkania. Spróbuję ją może przestawićPowodzenia w ukorzenianiu skrętnika
Damianie - dziękuję bardzoSrebro po 2 latach na forum - kiedyś to musiało nastąpić
![]()
Pojechałam dziś z M. do Castoramy po ziemię i podstawki. Wypatrzyłam piękną Aechmeę Del Mar za ok. 45 zł - wejdźcie na link, nigdy wcześniej nie widziałam tak pięknej Echmei! Dodam, że w rzeczywistości kwiat jest piękniejszy niż na zdjęciach. Gdyby nie to, że za bardzo za takimi kwiatami nie przepadam, na pewno bym ją sobie sprawiłaBył też duży wybór osłonek tego typu, co ma Chan-dzia - osiołki, żabki, biedronki, małpy - ceny od 12 do 30 zł. Pamiętam, że któraś z Was poszukiwała takich
Nie wyszłam oczywiście z samą ziemią i podstawkami ;) Taa-daaam - mam pierwszego storczyka
Jest malutki - kwiat wys. na 30 cm, w doniczce średnicy ~7 cm. Martwi mnie tylko, bo na mchu zauważyłam pleśń (ktorej niestety nie wypatrzyłam w sklepie, choć oglądałam go z każdej strony...). Co z tym zrobić a może nic nie robić?
Tyle pytań się nasuwa... w życiu nie miałam storczyka
Kto pomoże??
![]()
![]()
Zapraszam
Storczyk cudaśny,chyba takiego nawet w sklepie nie widziałam.A z tą pleśnią,może był przelewany? A może to nie jest pleśń tylko nalot od zwapniania wody 

- katrina26
- 1000p
- Od: 14 sie 2008, o 12:44
Świetna metoda ukorzeniania listków
Piękny storczyk. Widziałam u Ciebie klonika, ma piękne liście postawione. Mój ma cały czas skulone listki, nie wiesz czasem co może być przyczyną? 

- Mandragora
- Od: 25 maja 2008, o 16:18
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Dorotko, wydaje mi się, że pleśń (kożuszek - taki jak na pleśniejących owocach/warzywach) spowodował listek z innej rośliny, który musiał tam wpaść (jak go wyjmowałam był już zbrązowiały). Jak mu pomóc - podlewać czy może dać mu kilka dni suszy?
Kasiu - listki moich kloników (bo mam ich 3 szt.) zaczynały tracić sprężystość i się kulić, jak je za mocno przygrzało słoneczko i zapomniałam rano podlać. Po podlaniu odzyskały formę
Kasiu - listki moich kloników (bo mam ich 3 szt.) zaczynały tracić sprężystość i się kulić, jak je za mocno przygrzało słoneczko i zapomniałam rano podlać. Po podlaniu odzyskały formę

- katrina26
- 1000p
- Od: 14 sie 2008, o 12:44
Może mu zachodni parapet nie odpowiada
Przesunę go bardziej w cień.

- arlet3
- Od: 5 maja 2010, o 19:30
Milenko nie podlewaj aż porządnie przeschnie podłoże i korzonki zrobią się srebrnawe, na pewno to zuważysz bo doniczka jest przezroczysta a jak przekwitnie to najlepiej przełożyć go do nowego podłoża.Mandragora pisze:Dorotko, wydaje mi się, że pleśń (kożuszek - taki jak na pleśniejących owocach/warzywach) spowodował listek z innej rośliny, który musiał tam wpaść (jak go wyjmowałam był już zbrązowiały). Jak mu pomóc - podlewać czy może dać mu kilka dni suszy?
A tak w ogóle to bardzo ładny ma kolorek

jeśli to cudo ma stac na zachodnim parapecie ,to koniecznie okno musi być cieniowane w słoneczne dni,inaczej go poparzy. Moje okno storczykowe jest na zachód,ale od kwietnia cieniuje je bambusowa roletką ,słoneczko jest ale rozproszone.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=29378" onclick="window.open(this.href);return false;