Nowy ogród Jacka

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

krzysiek86 pisze:Witaj Jacku :)
Wpadłem się przywitać i pooglądać co ciekawego u Ciebie słychać.
Fajne masz te jesienne akcenty, takie duże piękne drzewa.
Jeżeli dobrze je rozpoznałem to wiązy. Podobają mi się
też kolorowe akcenty. Jeszcze parę kwiatów kwitnie.
Przed nami zima więc dobrze że jeszcze pokazujesz takie kolorowe
zdjęcia z ogrodu :wink:
Witaj Krzysiu! Fajnie, że wpadłeś. To wiązy? Ja myślałem, że graby :oops: Muszę to dokładnie sprawdzić, bo one są za moją posesją i nie przyglądałem im się z bliska.
Jeszcze jakieś ostatki kwitną i jest dużo zielonych listków ziół. Myślę, że przez całą zimę będę miał świeżą pietruszkę i inne ziółka. Ogóreczniki właśnie wypuściły duże pióropusze liści. Może i polubię ich szorstkie liście, bo do tej pory traktowałem je jako rośliny ozdobne.
Dziś zabezpieczyłem kilka zimozielonych roślin np. trytomę. Ona właściwie nie jest zimozielona, ale wcale nie zmarzła a dużo świeżych liści wypuściła od września, kiedy ją sadziłem. No i irysy holenderskie, które nie powinny były wybić jesienią.
Dziś zacząłem przygotowywać teren pod ogródek ziołowy. Czekałem z tym, aż wybiorę dalie, które jeszcze parę dni temu kwitły... Ale to już wspomnienie.
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziękuję Izo i Irenko za gratulacje.
Może i trochę jeszcze we mnie zostało romantyka, ale mocno chodzę po ziemi i liczy się dla mnie wiedza i fachowość czyli "szkiełko i oko", przytaczając za naszym wieszczem.
Cieszę się z Waszych odwiedzin :)
Awatar użytkownika
jollla500
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2008, o 23:49
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dobranoc Jacku ;:19
Jolllinki ;:3Do Jollla500
Miłością moją są ogrody, wschody słońca i jego zachody......
cilla77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lis 2006, o 18:22

Post »

Witaj Jacku! :D Gratuluje sreberka! ;:114
Widzę że nie poddajesz się - pogoda Ci nie straszna i realizujesz ogródkowe plany. :wink: Ja jutro też popracuje w ogródku - zrobię ostatnie okycia hortensjom i kilku innym roślinkom. Podobno w nocy ma zacząć u Nas padać śnieg i ma być mroźno.
Jacku fajnie że robisz ogródek ziołowy - taki musi być - bazylia, oregano, cząber, tymianek, mięta, meliska to zioła bez których nie wyobrażam sobie ogródka a także niektórych potraw :wink:
Dobranoc ;:15
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Kasiu!
Ogródek ziołowy to pożytek i przyjemność.
To zaproszenie pszczół do naszego ogrodu, bo one uwielbiają szałwie, oregano i inne.
To świeża zielenina przez cały rok.
To kompromis pomiędzy ogródkiem warzywnym a kwiatowym.
To cudowne zapachy, domowa apteka itd. więc jak tu nie mieć ogródka ziołowego :?: :lol:
Wymyśliłem go sobie w klasycznym stylu czyli w kształcie koła, gdzie poszczególne zioła rozchodzą się promieniście na zewnątrz. A w środku coś dominującego - lubczyk albo arcydzięgiel.... I wszystko otoczone białymi kamykami. Taki mi się marzy kącik....
A dziś poddałem się zimie, bo wszystko przyprószyło śniegiem i nic nie zrobiłem :cry: Ale niech no tylko zrobi się cieplej.... :)
Awatar użytkownika
Wisienka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 9 lis 2006, o 11:45
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jacku - mam nadzieję, że nie pozbędziesz się tej cząstki romantyka!
Ja to zawsze mówię, że dobrze jest nogi mieć na ziemi a głowę troszkę w chmurach. :wink:

W końcu otworzyły mi się zdjęcia z drzewami (ech, ten mój komp) i faktycznie
widzę podobieństwo do liści mojego wiązu. Tylko że ten mój niestety
choruje i bardzo szybko je gubi ... :( No i nie jest aż tak ogroooomny jak te
Twoje drzewa!

Fajnie sobie wymyśliłeś ten ogródek ziołowy! ;:333
Pozdrawiam serdecznie
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wisienka pisze:Jacku - mam nadzieję, że nie pozbędziesz się tej cząstki romantyka!
Ja to zawsze mówię, że dobrze jest nogi mieć na ziemi a głowę troszkę w chmurach. :wink:

W końcu otworzyły mi się zdjęcia z drzewami (ech, ten mój komp) i faktycznie
widzę podobieństwo do liści mojego wiązu. Tylko że ten mój niestety
choruje i bardzo szybko je gubi ... :( No i nie jest aż tak ogroooomny jak te
Twoje drzewa!

Fajnie sobie wymyśliłeś ten ogródek ziołowy! ;:333
Witaj Jadziu! Ładnie to ujęłaś z tym romantykiem. Tak, pozbywać się siebie nie pozbędę ale nie eksponuję tego zbytnio w kontaktach z ludźmi. Co innego w ogrodzie :)
Tak, to wiązy i w tym momencie muszę przeprosić Krzysia, z którym polemizowałem, czy to aby na pewno wiązy. Są bardzo stare i tajemnicze.
Ogródek ziołowy będzie tradycyjny tyle że dodam do niego trochę warzyw, bo grządek warzywnych u mnie nie będzie. Świeżych warzywek mogę dostać od miejscowych rolników więc szkoda miejsca na marchewkę czy cebulę. Co najwyżej jakaś kalarepka, groszek zielony no i oczywiście cukinie (rolnicy ich nie uprawiają :) )
Awatar użytkownika
Emalia
200p
200p
Od: 5 lis 2008, o 12:49

Post »

Z przyjemnością poogladałam jak tworzysz swój ogród, tym bardziej, że i mój powstaje w tym roku, z ta różnicą, że ja kompletnie nie mam doświadczenia. Jesteś bardzo kreatywny. Już bym chciała zobaczyc Twój ogród latem. Tez jestem fanką szałwii omszonej i szczerze zazdroszczę Ci tej kwitnącej na różowo. Moim zdaniem szałwia fantastycznie wyglada z różami, do których nie masz przekonania. Jeśli moje nie wymarzną, to Cię o tym przekonam :wink:
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Emalia pisze:Z przyjemnością poogladałam jak tworzysz swój ogród, tym bardziej, że i mój powstaje w tym roku, z ta różnicą, że ja kompletnie nie mam doświadczenia. Jesteś bardzo kreatywny. Już bym chciała zobaczyc Twój ogród latem. Tez jestem fanką szałwii omszonej i szczerze zazdroszczę Ci tej kwitnącej na różowo. Moim zdaniem szałwia fantastycznie wyglada z różami, do których nie masz przekonania. Jeśli moje nie wymarzną, to Cię o tym przekonam :wink:
Witaj Emalio! Cieszę się, że zawitałaś do mnie :) Fajnie, że lubisz szałwie, bo one troszkę po macoszemu są traktowane. A ilość samych gatunków jest imponująca. Tak, szałwia omszona o. różowa to mój nowy nabytek i to co mi się w niej podoba, to jej zwarty pokrój. Niebieska bardzo się rozłazi i pokłada, co często jest zagrożeniem dla innych roślin. Ale połączenie jej z różą to rzeczywiście musi być zgrany duet, bo szałwia omszona jest niższa od róż więc jej nie zagraża, za to może ładnie otoczyć podstawę róży, która często łysieje. No i kolorystycznie, też to będzie ciekawie. Chętnie pooglądam Twoje róże.
Pozdrawiam serdecznie :!:
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Przed nastaniem zimy zdążyłem usypać górkę pod skalniak:
Obrazek Obrazek
początkowy kontur serca zanika. Myślę, że po zimie jeszcze dosypię ziemi przed ułożeniem kamieni. Na tym drugim zdjęciu po prawej stronie jest obecny skalniak, którego pokazywałem wcześniej. Dopiero w porównaniu z nim widać, jak duża będzie całość.

wyrósł jakiś zabłąkany ziemniaczek:
Obrazek
i jeszcze jedno ujęcie tajemniczych wiązów
Obrazek
Awatar użytkownika
asiula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 mar 2008, o 10:18

Post »

nawet nie zauważyłam tego malutkiego skalniaczka. ten będzie naprawde olbrzymi :)
Awatar użytkownika
jollla500
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2008, o 23:49

Post »

Witaj Jacku nowy skalniak zapowiada się rewelacyjnie i ten kształt :wink: ...... będzie SUPER :D pozdrawiam
Jolllinki ;:3Do Jollla500
Miłością moją są ogrody, wschody słońca i jego zachody......
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam moich miłych gości - Jolę i Asię!
To dość duży skalniak, jak na moje możliwości, ale nie chcę, by po jednym sezonie okazało się, że nie mam juz gdzie sadzić skalniaków, dlatego robię go na kilka najbliższych lat. I jeszcze będzie kamienna obwódka tarasu. Tam też będą skalniaki przewieszające się (zakryją przedstawiane butelki).
Jedne z ostatnich zdjęć, jakie robiłem przed zimą:
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Ewik
500p
500p
Od: 29 lut 2008, o 14:44

Post »

zima, to jak widac pogroziła tylko palcem i sobie poszła...
i znów mamy jesień...temperatury dodatnie a niektóre roslinki wcale nie poszły spać...
skalniaki ze zwieszającymi się roślinkami zakrywającymi " ogrodzenie" najbardziej mi sie podobają...
będę czekała z niecierpliwością na owoce Twojej pracy...
brukselka wygląda baardzo smakowicie...

serdeczności Jacku... :)

Obrazek

a to różowa symfonia - small... :)
Kwiatuszki Ewy
Działeczka mojej Mamy i moja
Pamiętajcie o ogrodach przecież stamtąd przyszliście
Awatar użytkownika
Priam
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 18 kwie 2007, o 15:30