Pomidorki koktajlowe - 1cz.
Pomimo to,ze mam na działce szklarnię z pomidorami to posadziłam koktajlowe na balkonie.Maskotki mają już 3 dojrzałe pomidorki.Niestety w tym roku do Gdańska późno zawitało wiosenne ciepło,a i potem temperatury nie były rewelacyjne to i ciepłolubne pomidory słabo rosły.
Teraz nadrabiają i krzaki wyrosły dorodne,a także kwitną,ale pomidorów zawiązuje się mało,chociaż codziennie potrząsam łodygami.
Stwierdziłam,ze taka uprawa w skrzynkach jest trudniejsza niż w gruncie.Nie wiadomo ile podlewać,aby nie zalać(tak zrobiłam w zeszłym roku) oraz, jak i czy dodatkowo nawozić. Ja co 2 tygodnie podlewam nawozem z guano-pisze,że jest naturalny.
A może owoce się nie zawiązują,bo moje pomidory są przenawożone i cała moc idzie w zielone?
Nawet te co miały rosnąć do 40 cm są 2x wyższe.
Teraz nadrabiają i krzaki wyrosły dorodne,a także kwitną,ale pomidorów zawiązuje się mało,chociaż codziennie potrząsam łodygami.
Stwierdziłam,ze taka uprawa w skrzynkach jest trudniejsza niż w gruncie.Nie wiadomo ile podlewać,aby nie zalać(tak zrobiłam w zeszłym roku) oraz, jak i czy dodatkowo nawozić. Ja co 2 tygodnie podlewam nawozem z guano-pisze,że jest naturalny.
A może owoce się nie zawiązują,bo moje pomidory są przenawożone i cała moc idzie w zielone?
Nawet te co miały rosnąć do 40 cm są 2x wyższe.
robiłam zdjęcia z samego rana.
Na pierwszym zdjęciu Maskotka-z 6 kwiatów zawiązują się 2 owoce na prawie wszystkich gronach.
Na drugim zdjęciu Sungella i Ola Polka.Wyrosły wysokie,kwitną chyba ładnie,ale też nie ze wszystkich będą pomidory.
Zdjęcia trochę niewyraźne,ale balkon ma tylko 1 m szerokości to nie ma się jak ustawić.

Na pierwszym zdjęciu Maskotka-z 6 kwiatów zawiązują się 2 owoce na prawie wszystkich gronach.
Na drugim zdjęciu Sungella i Ola Polka.Wyrosły wysokie,kwitną chyba ładnie,ale też nie ze wszystkich będą pomidory.
Zdjęcia trochę niewyraźne,ale balkon ma tylko 1 m szerokości to nie ma się jak ustawić.

- Rybka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 30 lip 2008, o 14:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Coś się dzieje z żółtymi pomidorkami (Yellow Pearshaped)
Na początku mimo parszywej pogody rosły jak szalone, a teraz gdy pogoda się ustabilizowała liście im sie pomarszczyły i zwijają sie do środka, gdzieniegdzie pojawiły się brązowe zasychania na końcówkach liści, gdzieniegdzie w srodku liscia, i co najgorsze to owocki zawiazały się tylko na najniższym gronie, wyżej kwiatki usychają
Dwa krzaczki mam w szklarni a dwa w gruncie (wszystkie w cylindrach) i niestety tu i tu są takie same objawy. Nie stosowałam żadnej chemii, opryski tylko z pokrzywy i skrzypu, do nawożenia też tylko skrzyp, pokrzywa, guano, naprzemiennie co tydzień. Inne pomidorki w gruncie i szklarni mają się chyba dobrze(też hodowane w cylindrach i tak samo nawożone)

"Bo trzeba się śmiać, wariatkę grać, szczęśliwą być i z życia drwić"
pozdrawiam Beata
pozdrawiam Beata
- kozula
- Od: 21 sie 2008, o 20:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Kaju rzeczywiście cała energia idzie w zielone . Podlej teraz swoje pomidorki Biohumusem ( bez rozcieńczenia ) , to się im wyrównają proporcje składników . Guano ma dużo azotu , a koktailowym wiele do szczęścia nie potrzeba .Kaja pisze:robiłam zdjęcia z samego rana.
![]()
Dwa podlewania powinno wystarczyć , ale na efekty niestety trochę trzeba poczekać .
Udanej hodowli balkonowej , kozula .
- kozula
- Od: 21 sie 2008, o 20:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Rybko , na koktailówkach masz objawy zasolenia , czyli mówiąc prosto mają za dużo jedzenia . Nie ma znaczenia czy jedzonko naturalne , czy sztuczne . Te pomidory mają mniejsze potrzeby niż wielkoowocowe . Objawy zasolenia występuja właśnie po zmianie pogody z zimnej i pochmurnej na ciepłą i słoneczną .
Teraz przelej je czystą wodą , potem podlewaj regularnie żeby podłoże nie przesychało za bardzo . Jeśli możesz jakoś podsypać trochę chudej ziemi to im pobudzi system korzeniowy do rozwoju i szybciej ,,odejdą ''
Pozdrawiam , kozula .
Teraz przelej je czystą wodą , potem podlewaj regularnie żeby podłoże nie przesychało za bardzo . Jeśli możesz jakoś podsypać trochę chudej ziemi to im pobudzi system korzeniowy do rozwoju i szybciej ,,odejdą ''
Pozdrawiam , kozula .
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 21 cze 2009, o 16:14
- maciachowa
- Od: 21 kwie 2009, o 20:46
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
a w jakiej to sieci sklepow jest? Moze i w innych miastach udałoby się spróbowac?Mateusz pisze:Owoce. ;)

Bo ja po moim błednym wysianiu TYLKO koktajlowych w jednym rodzaju pomidorków pluję sobie w brodę

Trudno

Pozdrawiam
Maciachowa
Maciachowa
-
- Od: 21 cze 2009, o 16:14