Grusza - choroby i szkodniki

Pytania ze zdjęciami roślin, oceny ich stanu, wyglądu i chorób.
Zablokowany
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2008, o 11:49
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Grusza - choroby i szkodniki

Post »

Zato działa zapobiegawczo, score interwencyjnie. Czymkolwiek popryskasz plamki się nie cofną, nie powinno być ich jednak na nowych przyrostach.
Pozdrawiam! Gienia.
Awatar użytkownika
maryann
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 wrz 2007, o 14:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

gienia1230 pisze:score interwencyjnie. Czymkolwiek popryskasz plamki się nie cofną
Więc na czym ta interwencja polega? Dodam, że rdza nie przenosi się z liścia na liść gruszy.
A przy okazji- jak tam Twoje jabłonie?
Każdy potrzebuje prawdy. Wielu, o ironio, tak bardzo, że zamiast jej poszukać- prawdą nazywają kłamstwo!
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

:D , Tak jest napisane w kartach informacyjnych, myślę, że zapobiegawcze to chroni roślinę przed zaatakowaniem grzyba, gdy choroba jednak zaatakuje to może pomóc środek interwencyjny. A swoją drogą poproszę siostrę o przysłanie tego ZATO, score mam tylko malutką buteleczkę. A jeśli chodzi o moją jabłonkę, to widocznie score zadziałał bo na najmłodszych listeczkach pomarańczowych kropek nie ma (na razie :wink: ). Ale za to znalazłam wczoraj na posesji (2.7 akra) wśród przeróżnych iglastych jabłoń (to chyba nie jest z tych ozdobnych bo ma już duże jabłuszka), niesamowicie zaniedbaną, pełno suchych konarów, mnóstwo wilków i całą w pomarańczowych kropkach czyli rdza jak byk. Muszę się zająć tą jabłonią, poczekam tylko co to za owoce ma, może to jakieś zdziczałe i trzeba wyciąć. A swoją drogą poprzednia właścicielka zupełnie nie dbała o drzewa. ;:oj
Pozdrawiam! Gienia.
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sie 2005, o 13:10

Post »

gienia1230 pisze:Zato działa zapobiegawczo, score interwencyjnie. Czymkolwiek popryskasz plamki się nie cofną, nie powinno być ich jednak na nowych przyrostach.
Zato 50 WG to preparat do stosowania zapobiegawczego oraz interwencyjnego w ochronie roślin sadowniczych ...(trzeba zastosować odpowiednie stężenie. Przeczytaj http://www.bayercropscience.pl/att/2/Plansza_Zato.pdf
Ja zrywam przed opryskiem liście z plamami rdzy.
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

cytat z linku powyżej(kitcar) :"ZATO 50 WG
Środek grzybobójczy w formie granul do sporządzania zawiesiny wodnej o działaniu mezostemicznym do stosowania zapobiegawczego w ochronie jabłoni, truskawki, porzeczek, agrestu, wiśni, czereśni, gruszy, śliwy, malin, borówki i marchi wprzed chorobami grzybowymi."

A to ciekawe!, bo przeczytałam tę króciutką informację, różnią się od tej podanej przez Ciebie o kluczowe słowo "interwencyjne", być może w karcie rejestracyjnej jest jeszcze więcej informacji. Na razie go nie mam, jak będę mieć to sobie wydrukuję kartę rejestracyjną. O! I bardzo ważne dla mnie jest, że nie zmywa go deszcz - to duży plus!
Pozdrawiam! Gienia.
suszi1
50p
50p
Od: 13 lut 2010, o 22:57

Post »

Proszę o pomoc w identyfikacji i uratowania moich gruszek

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Dziękuję
Awatar użytkownika
Ginka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 wrz 2014, o 16:07

Post »

Parch, może coś jeszcze ktoś dojrzy.
A u nie dzisiaj dwa młode pędy oberwałam, bo znowu miodówka się pojawiła (one powinny paść od oprysku stosowanego na mszyce, dobrze kojarzę? gdzieś coś takiego wyczytałam ale nie jestem teraz pewna, robiłam dzisiaj oprysk z sody i płynu do naczyń bo chmara mszyc się pojawiła na śliwce)..
"Rolnik sam w dolinie"...a na imię mu Kasia.
"Śpieszmy się kochać ludzi...tak szybko odchodzą"
suszi1
50p
50p
Od: 13 lut 2010, o 22:57

Post »

czym to zaatakować??
Awatar użytkownika
Ginka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 wrz 2014, o 16:07

Post »

Wątek nie jest tak długi aby nie móc go przeczytać, na przyszłość wystarczy w wyszukiwarkę wklepać szukanego tematu (w tym przypadku "parch") i wyskoczą porady i nazwy środków których należy użyć (powielanie i odpowiadanie na pytanie jest męczące, dlatego większość forumków nie odpowiada na pytania które były omawiane kilka stron wcześniej :wink: ).
"Rolnik sam w dolinie"...a na imię mu Kasia.
"Śpieszmy się kochać ludzi...tak szybko odchodzą"
Awatar użytkownika
maryann
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 wrz 2007, o 14:31

Post »

Każdy potrzebuje prawdy. Wielu, o ironio, tak bardzo, że zamiast jej poszukać- prawdą nazywają kłamstwo!
Awatar użytkownika
ogor
50p
50p
Od: 12 wrz 2008, o 09:14

Post »

Moja grucha tez ma szpeciela (chyba), wiem ze sa chemikalia na ta przypadlosc, ale ja tego cholerstwa chemi nie cierpie! Tym bardziej ze jeden z forumowiczow napisal o specjalnym ubraniu do tej chemii, to juz nie dla mnie. Grusza juz 3 rok jest cala w kwiatach ale owocow brak, (drzewo okolo 4 metrow wys. wiek? ok. 15 lat) na lisciach sa krosty brazowe i czarne. Na jesien zetne bo i tak nikt nie jadl :(, posadze w to miejsce czeresnie A lub B, musze sie tylko dowiedziec czy czerecha po drugiej stronie ogrodu to chopczyk czy dziewczynka :) ps. jestem bardzo uprzedzony do chemii, pestycydow i innego syfu, predzej wytne wszystko lacznie z krzakami, ale chemii moj ogrod nie zobaczy! jedyna jaka toleruje to nawoz do trawy.
Przepraszam za brak polskiej czcionki
palians
100p
100p
Od: 18 lip 2010, o 23:39
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Czy parch gruszy atakuje tylko liście czy owoce również? Jak pąki zaczęły pękać to grusza została opryskana Score przeciwko parchowi, na liściach nie widać choroby, jednak owoce czarnieją i odpadają. Co to może być za choroba?

Obrazek Obrazek
edek86
100p
100p
Od: 26 cze 2015, o 19:27

Post »

Co zaatakowało moją grusze?
Obrazek
Awatar użytkownika
seedkris