Grusza - choroby i szkodniki
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Grusza - choroby i szkodniki
Zato działa zapobiegawczo, score interwencyjnie. Czymkolwiek popryskasz plamki się nie cofną, nie powinno być ich jednak na nowych przyrostach.
Pozdrawiam! Gienia.
- maryann
- Od: 3 wrz 2007, o 14:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Więc na czym ta interwencja polega? Dodam, że rdza nie przenosi się z liścia na liść gruszy.gienia1230 pisze:score interwencyjnie. Czymkolwiek popryskasz plamki się nie cofną
A przy okazji- jak tam Twoje jabłonie?
Każdy potrzebuje prawdy. Wielu, o ironio, tak bardzo, że zamiast jej poszukać- prawdą nazywają kłamstwo!
-

Pozdrawiam! Gienia.
-
- Od: 17 sie 2005, o 13:10
Zato 50 WG to preparat do stosowania zapobiegawczego oraz interwencyjnego w ochronie roślin sadowniczych ...(trzeba zastosować odpowiednie stężenie. Przeczytaj http://www.bayercropscience.pl/att/2/Plansza_Zato.pdfgienia1230 pisze:Zato działa zapobiegawczo, score interwencyjnie. Czymkolwiek popryskasz plamki się nie cofną, nie powinno być ich jednak na nowych przyrostach.
Ja zrywam przed opryskiem liście z plamami rdzy.
-
cytat z linku powyżej(kitcar) :"ZATO 50 WG
Środek grzybobójczy w formie granul do sporządzania zawiesiny wodnej o działaniu mezostemicznym do stosowania zapobiegawczego w ochronie jabłoni, truskawki, porzeczek, agrestu, wiśni, czereśni, gruszy, śliwy, malin, borówki i marchi wprzed chorobami grzybowymi."
A to ciekawe!, bo przeczytałam tę króciutką informację, różnią się od tej podanej przez Ciebie o kluczowe słowo "interwencyjne", być może w karcie rejestracyjnej jest jeszcze więcej informacji. Na razie go nie mam, jak będę mieć to sobie wydrukuję kartę rejestracyjną. O! I bardzo ważne dla mnie jest, że nie zmywa go deszcz - to duży plus!
Środek grzybobójczy w formie granul do sporządzania zawiesiny wodnej o działaniu mezostemicznym do stosowania zapobiegawczego w ochronie jabłoni, truskawki, porzeczek, agrestu, wiśni, czereśni, gruszy, śliwy, malin, borówki i marchi wprzed chorobami grzybowymi."
A to ciekawe!, bo przeczytałam tę króciutką informację, różnią się od tej podanej przez Ciebie o kluczowe słowo "interwencyjne", być może w karcie rejestracyjnej jest jeszcze więcej informacji. Na razie go nie mam, jak będę mieć to sobie wydrukuję kartę rejestracyjną. O! I bardzo ważne dla mnie jest, że nie zmywa go deszcz - to duży plus!
Pozdrawiam! Gienia.
- Ginka
- Od: 21 wrz 2014, o 16:07
Parch, może coś jeszcze ktoś dojrzy.
A u nie dzisiaj dwa młode pędy oberwałam, bo znowu miodówka się pojawiła (one powinny paść od oprysku stosowanego na mszyce, dobrze kojarzę? gdzieś coś takiego wyczytałam ale nie jestem teraz pewna, robiłam dzisiaj oprysk z sody i płynu do naczyń bo chmara mszyc się pojawiła na śliwce)..
A u nie dzisiaj dwa młode pędy oberwałam, bo znowu miodówka się pojawiła (one powinny paść od oprysku stosowanego na mszyce, dobrze kojarzę? gdzieś coś takiego wyczytałam ale nie jestem teraz pewna, robiłam dzisiaj oprysk z sody i płynu do naczyń bo chmara mszyc się pojawiła na śliwce)..
"Rolnik sam w dolinie"...a na imię mu Kasia.
"Śpieszmy się kochać ludzi...tak szybko odchodzą"
czym to zaatakować??
- Ginka
- Od: 21 wrz 2014, o 16:07
Wątek nie jest tak długi aby nie móc go przeczytać, na przyszłość wystarczy w wyszukiwarkę wklepać szukanego tematu (w tym przypadku "parch") i wyskoczą porady i nazwy środków których należy użyć (powielanie i odpowiadanie na pytanie jest męczące, dlatego większość forumków nie odpowiada na pytania które były omawiane kilka stron wcześniej
).

"Rolnik sam w dolinie"...a na imię mu Kasia.
- maryann
- Od: 3 wrz 2007, o 14:31
Każdy potrzebuje prawdy. Wielu, o ironio, tak bardzo, że zamiast jej poszukać- prawdą nazywają kłamstwo!
- ogor
- 50p
- Od: 12 wrz 2008, o 09:14
Moja grucha tez ma szpeciela (chyba), wiem ze sa chemikalia na ta przypadlosc, ale ja tego cholerstwa chemi nie cierpie! Tym bardziej ze jeden z forumowiczow napisal o specjalnym ubraniu do tej chemii, to juz nie dla mnie. Grusza juz 3 rok jest cala w kwiatach ale owocow brak, (drzewo okolo 4 metrow wys. wiek? ok. 15 lat) na lisciach sa krosty brazowe i czarne. Na jesien zetne bo i tak nikt nie jadl
, posadze w to miejsce czeresnie A lub B, musze sie tylko dowiedziec czy czerecha po drugiej stronie ogrodu to chopczyk czy dziewczynka
ps. jestem bardzo uprzedzony do chemii, pestycydow i innego syfu, predzej wytne wszystko lacznie z krzakami, ale chemii moj ogrod nie zobaczy! jedyna jaka toleruje to nawoz do trawy.

Przepraszam za brak polskiej czcionki
-
- 100p
- Od: 18 lip 2010, o 23:39
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Tak to rdza, a u mnie co?