Witajcie!
Wczoraj prześladowało nas jakieś fatum. Wszystko było pięknie do powrotu z działki. Po powrocie zaczęło się od blendera, który odmówił mi posłuszeństwa, w tym samym czasie M walczył z telewizorem, a właściwie z dekoderem (mamy kablówkę), który za nic nie chciał współpracować z telewizorem, ale armagedon dopiero się szykował do ataku. Mianowicie nagle ni z gruszki, ni z pietruszki zgasło światło i przestały działać wszystkie gniazda elektryczne. Stanęła lodówka i zamrażarka. Na początku myśleliśmy, że to chwilowa przerwa w dopływie prądu. Czasami się to zdarza, ale po kilkunastu minutach doszliśmy do wniosku, że prądu nie ma tylko u nas. Zadzwoniliśmy na numer pogotowia elektrycznego i czekaliśmy przy świecach na fachowca. Doczekaliśmy się tuż przed północą. Pan przyszedł, włączył bezpiecznik główny, do którego nie mieliśmy dostępu i poszedł. Wszystko zaczęło działać oprócz dwóch gniazdek z uziemieniem. Do dziś, i nie wiadomo jak długo, zarówno lodówka i zamrażarka pozostają podłączone do przedłużacza. Musimy czekać na fachowca.
A taki był piękny dzionek na działeczce, nic nie wskazywało na to, co się wieczorem wydarzyło.
Dzisiaj, by odreagować wczorajszą nerwówkę, już przed ósmą rano wyjechaliśmy na działkę. Po drodze odebrałam z poczty paczkę, w której przyjechały chryzantemki od Halszki. Ponieważ padał delikatny deszczyk, roślinki zostały wsadzone i nawet późniejsze słońce oraz wiatr nie zmieniły ich wyglądu.
Mam nadzieję, że pech już zrobił swoje, i nie będzie nas prześladował.
A działka kwitnie i zielenieje, co jest najlepszym antidotum na stres.
Złocienie różowe.

'Robinson Pink'

'Robinson Red'
Budzi się wielosił błękitny variegate.
Biała rutewka już w pełni rozkwitu.
Zakwitają kolejne maki bylinowe.
Zaczyna przetacznik pagórkowaty.
Powoli żegnają się kwiatki piwonii majowej

Ostatnie trzy.
Odbyła się uroczysta konsumpcja pierwszych poziomek.
Aster alpejski pokazał pierwszy kwiatek.
I pierwszy kwiatuszek różyczki.
Maryniu - na szczęście to złe już poza mną. Jestem zresetowana na maksa. Dziękuję.
Dzisiaj usunęliśmy namiot znad ogórków i po drugiej stronie drabinek wsadziłam czekające jeszcze w doniczkach.
Szczerze mówiąc, moje pomidory w gruncie pewnie mają dobrze, bo nie tylko zmężniały, ale też zaczynają kwitnąć.
Dzięki za ciepłą ocenę moich host i rozchodników.
Zdrówko i dobrą pogodę przytulam z wdzięcznością i odwzajemniam w całej rozciągłości.
Iguniu - dziękuję,Kochana

, jest dobrze.
Pomidory bez okrycia, ogórki okryte przetrwały jednakowo.

Ani lepiej, ani gorzej. Widocznie noce nie były aż tak zimne, jak zapowiadano.
Ogórki do wzrostu potrzebują ciepłych nocy.

Moja babcia zawsze mówiła, że ogórek nocą rośnie, w dzień odpoczywa.
Ja też dzisiaj wysadziłam te ogórki, które jeszcze czekały w tunelu. Teraz już niech się dzieje wola Nieba.
Halszko - mam nadzieję, że przeczytałaś wstęp do tego posta, w którym wyjaśniłam, dlaczego się nie odezwałam na forum. To był horror.
Dolne liście host są podziurawione, na szczęście górne, najlepiej widoczne uchowały się przed żarłocznymi mięczakami.
Dziękuję, Kochana, za miłe słowa oraz za chryzantemki, które dojechały w doskonałym stanie.
Zdrówko przytulam z radością, dobrą pogodę również

, wzajemnie życząc Ci tego samego.
Danusiu - nie wygłupiaj się, Kochana i nie próbuj nawet kupować tej hosty.

Pół mojej działki pochodzi z Twojej, a Ty miałabyś kupować coś, co ja mam i mogę się podzielić.
Rozchodniki nie są nowościami, przyjechały do mnie od znajomych forumek, tylko jednego kupiłam i on najsłabiej przyrasta.
Podobno idzie lato, więc i u Ciebie wreszcie przestanie padać. U nas stało się już tak w dniu dzisiejszym.
Niech więc i Tobie zaświeci słoneczko, a zdrówko ani na chwilę niech Cię nie opuszcza.
A hostę Ci wyślę razem z trawką, którą i tak planowałam Ci posłać.
Kochane, do Was zajrzę jutro. Za kilka minut przyjdzie elektryk i wszystko powyłącza.
Dobrego, pogodnego czwartku wszystkim