Wszystko o pomidorach cz. 16

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
badzia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lip 2011, o 19:41
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: Wszystko o pomidorach cz. 16

Post »

Przedtem usuń trochę liści. Korzenie pojawią się tylko na tej części łodygi, dokąd sięga woda, a tych nigdy za dużo.
Aliwar
200p
200p
Od: 3 kwie 2017, o 05:57

Post »

Dzięki za rady, brzmi łatwo :) zresztą nie ma nic do stracenia .
KamilK02
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 kwie 2016, o 20:40

Post »

Mam pytanie do osób, które zajmują się robieniem krzyżówek pomidorów. A mianowicie jak zachowuje się taki brudno czerwono/czarny kolor jak ma Kumato, albo Adora(chodzi mi o dominacje, recesywność)? Bo już widzę po pakach kwiatowych, które zawiązały moje pomidory z nasion pomidora "czekoladowego" że był to mieszaniec, bo niektóre mają paki w kształcie podobne do bawolego serca, a inne mają kuliste(chyba wczesne wszystkie po za 5 liściem gronko) ;:oj
Pozdrawiam Kamil
Siła wzrostu podkładek jabłoni1 2
Mój sad
Awatar użytkownika
kinia34
200p
200p
Od: 17 wrz 2016, o 15:02

Post »

Przepikowane pomidorki koktajlowe. Odmiana "Pokusa".
Obrazek
Kinia34
Jowita37
100p
100p
Od: 27 lut 2016, o 00:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

whitedame pisze:Wyszło mi 178 sadzonek, znów więcej niż zakładałam ale i tak jestem z siebie dumna, że mniej niż rok wcześniej -240.
Ilość powalająca ;:oj Zazdroszczę miejsca na tyle sadzonek, a potem na tyle krzaków pomidorów. U mnie też były przymrozki, chociaż nie wynikało to z prognoz. Jak widzę, że temperatura w nocy ma wynosić 2-3 stopnie na plusie, to liczę się z przymrozkiem.
Whitedame gdzie trzymasz taką ilość sadzonek, potrzebuję pomysłu, bo w moim domu pojawił się kot i pomidory mają do dyspozycji tylko jeden parapet, w dodatku są w klatkach :;230 Oprócz tego szybko rosną ...
Zdjęcia z 20 kwietnia i z dzisiaj, pomidory i sadzonkowy terminator ;:134 Wiem wyciągają się, ale brakuje mi miejsca, mają już wyraźne pączki, ale do poliwęglanu jeszcze się boję sadzić :roll:

Obrazek

Obrazek
anulab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 18:41
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

:wit Jowita37 , to może wysadż próbną partię . Będzie lużniej , to i światła więcej .
Na wypadek ochłodzenia dasz włókninę i ewentualnie zapalisz piecyk zniczowy -
wkład do zniczy przykryty glinianą doniczką .
Awatar użytkownika
whitedame
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lut 2012, o 16:22

Post »

Jowita, mam trzy dość spore parapety, na każdym mieści się 6 x 12 doniczek.
Oprócz pomidorów mam jeszcze papryki i inne rozsady więc kupiłam taką miniszklarnię.

Obrazek
;:233 Beata
Umysł jest jak spa­dochron. Nie działa, jeśli nie jest ot­warty Frank Zappa
--julian--
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 gru 2017, o 14:02

Post »

Czy nornice/karczowniki jedzą korzenie pomidorów? Boję się, że jak posadzę moje pomidory, to nie doczekam się plonów ;:145 Dzisiaj kilka kolejnych grządek rozrytych.
Awatar użytkownika
tara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2008, o 22:01

Post »

Julian ja sadzę kilka czosnków, nie lubią tego zapachu. Mam tez sporo małych ozdobnych czosnków inaczej pewnie tulipany i inne cebulowe były w sferze marzeń aby pozostały.
Spis moich wątków. Wątek aktualny.
Up­ra­wiam swój ogród marzeń
--julian--
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 gru 2017, o 14:02

Post »

To moje nornice są bez węchu :roll: Ostatnio ryły dosłownie przy czosnku, ale do środka grządki nie wlazły, więc może coś ten czosnek pomaga.
rolnik90
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 kwie 2011, o 19:21

Post »

Obrazek

Pomidory poszły do tunelu, odstępy to 50x60. Honey Moon, Brandywine Sudduth's Strain, Chockolate Stripes, Malakhitovaya Skatulka, 100 Pudov, Pink Passion, Katia, K/149.

Skatułka, przy wejsciu do tunelu, 100 pudov po brzegach tunelu, tak jak Andrzej polecił. Pink Passion i Katia i Brandywine po 2 sztuki dla testu , reszta do gruntu. Zrobiłem dodatkowe okrycie z białej agro. Wkłady do zniczy są w pogotowiu. Niestety prowadził będę po na palikach, konstrukcja tunelu nie wytrzyma prowadzenia po sznurkach.
Piotr
Awatar użytkownika
naklejka
50p
50p
Od: 8 lip 2018, o 15:17

Post »

anulab pisze::wit Jowita37 , to może wysadż próbną partię . Będzie lużniej , to i światła więcej .
Na wypadek ochłodzenia dasz włókninę i ewentualnie zapalisz piecyk zniczowy -
wkład do zniczy przykryty glinianą doniczką .
Zrobiłam w tym roku taki kominek ze zniczy - ależ to grzeje! 4 takie i można głupimi tealightami ogrzać całą folię!

Szkatułce dobrze robi przewiew? Dziś chcę sadzić moje, ale zaplanowałam je w środku szklarni i teraz się zastawiam..
Bardzo przepraszam za posta pod postem :oops: Przeglądam starsze strony wątków i nie zauważyłam, że to ten sam ;:14
Ostatnio zmieniony 1 maja 2020, o 05:51 przez jokaer, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: połączenie postów
Kasia
Awatar użytkownika
zikkk
200p
200p
Od: 9 paź 2009, o 20:35

Post »

Witam,

Co dolega moim sadzonkom ? Mam problem z sadzonkami pomidorów (bawole serce) , są niestety dość wysokie 24-26 cm, mam je w kubeczkach plastikowych (370 ml, teraz to za małe już ale miejsca brakuje na parapecie) Podlewałem nawozem w płynie co kilka dni bo ziemia ogrodnicza szybko wysycha, są na parapecie od południa. Słońce mocno co dzień świeciło.

Problem: liście do wewnątrz wygięte, na dole mają popalone brzegi, trochę na środkowym pietrze, góra jasno zielone delikatne liście. Nie wiem czy to dlatego że są blisko okna czy może dlatego że parę razy mi liście zwiędły bo zapomniałem podlać. podlewałem jakieś pół kubeczka na kubek (rozrobiony nawóz w płynie wg wskazówek) jak ziemia zmieniała kolor z czarnej na brązową.

Kliknij na miniaturke zdjęcia aby powiększyć:
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Krecik22
50p
50p
Od: 4 mar 2020, o 23:11
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Moim zdaniem są przenawożone. Spójrz w drugim wątku o pomidorach, też wstawiłem zdjęcie i pytałem forumowiczów o radę. W moim przypadku mogło im zaszkodzić intensywne słońce i wiatr na balkonie, może trochę przelanie, ale nawozu też nie żałowałem i sypnąłem trochę do ziemi przed siewem. W końcu je przesadziłem do innej ziemi i trochę odżyły, niektóre liście już są spisane na straty, ale wyrastają kolejne i może coś z tego będzie.
Awatar użytkownika
badzia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lip 2011, o 19:41
Kontakt:

Post »

Zarządziłam sobie spacerek na pobliskie ROD. Ludziska sieją, sadzą dosłownie wszystko. Pomidory do gruntu też. A ja wciąż mam cykora.
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”