Zaduma po upalnym lecie! cz.39

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
julcia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 maja 2011, o 08:26
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Zaduma po upalnym lecie! cz.39

Post »

Chyba też coś kwitnącego muszę kupić, żeby nabrać choć ciut energii, ciągle mam za oknem listopad już mi się znudził ;:222
Powojniki cudne, mam też pełnego ale coś kiepsko kwitnie w ubiegłym sezonie zaszczycił tylko dwoma kwiatkami, chyba miejsce mu nie odpowiada, muszę pokombinować , a to to już lubię ;:173
Miłego dnia ;:168
Pozdrawiam Julia
Moje zielone zakręcenie
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Co prawda sezon siewczy rozpoczęłaś ciut później niż ja, ale teraz za to pędzisz jak rakieta ;:138
Z jaką przyjemnością patrzy się teraz na kwitnące ogrody, kiedy za oknem ciągle tylko biel i biel. Pani Prezydentowa jest cudna, koronkowa robota :heja
U mnie dzisiaj było słoneczko, wykorzystałam ten fakt i wywaliłam na nie heliotropy, niech rosną przy prawdziwym świetle. Po południu znowu poszły pod lampę.
Jak zdrówko? Bo czytałam, żeś coś zaniemogła? Całuski i życzenia zdrówka wysyłam ;:196
Awatar użytkownika
Bazyla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lut 2017, o 20:44

Post »

Marysiu mam nadzieję, że ze zdrówkiem już ok, czego z całego ;:167 życzę.
Podobnie jak u Lucynki widzę, że i u Ciebie sezon ruszył z kopyta ;:215, a ja się jeszcze obijam podglądając jeno Wasze zmagania z wysiewami.

Czy ten powojnik https://www.fotosik.pl/zdjecie/4ebfd15a506258f2 to Mme Julia Correvon? Bo wygląda tak samo jak mój, ale ja go nie sadziłam, więc tylko drogą porównań z encykopedią źródła dobrych pnączy tak dedukuję.

A ja na ożywienie wiosenne kupiłam sobie łaciatego falka. Może to nie całkiem wiosenny kwiat, ale tak mi się spodobał, że nie mogłam, a raczej chyba nie chciałam, sobie odmówić :tan

Życzę słoneczka i zdrówka ;:196
Życie jest zbyt krótkie, żeby się na nie obrażać
Beata
Bazylowo
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Podziwiam, u mnie jeszcze nie ma na parapecie wiosny :roll:
Powojniki masz wszystkie bardzo ładne.
I ja je bardzo lubię. A ty masz swój ulubiony ??
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Witam serdecznie!
Za oknem biało, bo niewzruszona skorupa okrywa ogród, ptaki młócą słonecznik aż miło. Przyleciały kosy i robią porządki po śmieciarach sikorkach Obrazek na spółkę z dzwońcami, wróbelkami i mazurkami.
Heliotropy ładnie rosną, papryki mają coraz większe kiełki i teraz niecierpliwie czekam co wyjdzie z zatrwianu Obrazek

Ewo kupiłam go jako W. Pomorski 'Graham Thomas' miał być pięknie pachnący, ale pachnie jak go wąchamObrazek. Ja szukam wiciokrzewu spotkanego kiedyś w Jaworkach który pachniał na kilka metrów i wtedy zachorowałam na wiciokrzew. Mam już chyba z 5, ale żaden tak nie pachnie jak tamten :wink:

Dorotko to również roślina lecznicza, pamiętam jak moja babcia jeździła na Stary Kleparz po korzenie żywokostu, bo miała złamaną rękę, a wtedy o rehabilitacji nikt nie słyszał :wink:
Na razie wysiałam paprykę ostrą, ale słodką już tez niedługo wysieję Obrazek
Pogoda jaka jest każdy widzi, ważne żeby nam nie przyszła fala mrozów zza oceanów :shock:

Iwonko u mnie z tym słońcem to raczej deficyt, za to sanki jak najbardziej Obrazek Róża to Lykkefund pnie się po czereśni ;:215

Lucynko na zdjęciach nie widać różnicy w wielkości, a w realu jak najbardziej i tez rozróżniłabyś ;:333
Heliotrop cieszy, to dzięki Tobie uwierzyłam w jego siewy ;:168
Cóż zaklinam wiosnę rozkręcając się z doniczkami :uszy Posyłam pozdrowienia i buziakiObrazek

Bea codziennie coś mnie w domu trzyma to kurierzy to koleżanka z mleczkiem....myślałam że jutro brykniemy do K. ale kurier który miał być dzisiaj nie przyjechał, a niestety muszę uiścić należność ;:223
Ale mam nadzieję że jakieś prymulki czy inne cuda na mnie czekają ObrazekPodstawą wysiania heliotropu jest nie przykrywanie nasion i chwilę cierpliwie trzeba poczekać ;:215
Niech nam świeci ;:3

Martuś ja nic nie działam w ogrodzie, bo jedynie mogłabym coś pościnać, ale złożyliśmy w gminie o pozwolenie na wycięcie świerka i mam zamiar zatrudnić firmę, bo teren trudny i byle kogo nie wpuszczę, żeby mi stratował ogród.Kwiatuszki wspomnieniowe rozweselają i przypominają na co czekamy. Pozdrawiam serdecznie Obrazek

Ewelinko wpisz w wyszukiwarce złotokap szczepiony na pniu, a zobaczysz cuda Obrazek Doczekamy się wiosny wspominając, byle tylko nie musielibyśmy robić tego za długo Obrazek Sianie skraca czas i zajmuje niespokojne rączki! Pozdrawiam ;:168

Mariuszu można kupić kilka sadzone wiosną i będą kwitły, ale jak się wyhoduje samemu to strasznie cieszy...no, ale żeby szybko kwitło to trzeba wcześniej wysiać :wink: Zima i wiosna będzie z nami już tak pogrywać, ale w lutym lubi jeszcze ścisnąć ;:202

Julciu ten powojnik pełny chyba już tak ma, bo przez parę lat kwitnął jednym , dwoma kwiatkami i dopiero teraz po paru latach zaczyna się rozkręcać. Więc może poczekaj i nie przesadzaj.
Jeszcze mamy buty miesiąc czekania a co w marcu zobaczymy. Pozdrawiam Obrazek

Iwonko tak mnie razem z Lucynką zmobilizowałyście i posiałam...za raz potem znowu coś i teraz już pewnie poleci ;:219 Lubię białe powojniki i mam ich parę a może będzie więcej, tylko niech już uporządkuję ogród. Aż takiego słoneczka to nie mam i moje heliotropy siedzą na parapecie ale na południowym oknie.
Nie wiem gdzie coś naplotłam o zdrowiu, ale czuję się nieźle jak na mój wiek Obrazek ... ale dziękuję życzenia zdrówka zawsze przyjmę z wdzięcznością. Pozdrawiam i całuję Obrazek

Beatko chyba coś przesadziłam, gdzieś pisząc ;:306 ale jak Iwonce i Tobie podziękuję ;:196
Tak to Lucynka jest ,motorem w wielu sprawach i w tej też ;:215
Powojnik o który pytasz to kupiony w B. albo Ldl w kapersie jako powojnik marki powojnik :uszy Więc nie pomogę w ustaleniu nazwy. mam takie dwa i bezproblemowo rosną i kwitną.
Falków nie kupuję bo mnie nie słuchają, kiedyś w pracy dostawałam no to...właśnie ;:222
Słoneczka i zdrowia Tobie również Kochana Obrazek

Aniu coś czuję że niedługo wiosny na parapetach będzie aż nadto i do kwietnia trzeba ją będzie przetrzymać nim pójdzie do tunelu Obrazek
Długi czas powojniki mnie nie lubiły, ale jak pierwsze zostały tak już są i cieszą ;:333

Bardzo lubię tego ptaszka obserwować jak sunie po pniu ...inaczej porusza się od pozostałych! To Kowalik!

Obrazek

Obrazek

Obrazek

No i służby porządkowe

Obrazek

Obrazek

i żeby nie było tylko na biało

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Dobrej nocy moi mili i kolorowych snów!
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13

Post »

Kolory Marysiu piękne ;:215 , różyczki cudne ;:215 , no ale i widoki za oknem mimo bieli masz fajne, tyle różnych ptaszyn do Ciebie zaglada. Ja jeszcze nic nie wysiałam, ciągle nie mam ziemi do siania ;:185
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Iwonko dzisiaj wiosna! ciepło, że musiałam ubrać się lżej a i tak rozpinałam się spocona. Śnieg lekko podtopiony leży na wsi, a w mieście i po drodze w stanie szczątkowym :D

No i mam wiosnę w domu :D

Skusiłam się :wink: czy mam przesadzić cebule, bo jest jakby w samym torfie

Obrazek

i wiosenka

Obrazek

Od razu przyjemniej!
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13

Post »

O tak na pewno dużo przyjemniej i bliżej do wiosny kiedy takie kolorki pojawią się w domu ;:138 , o Amarylisa zadbać bym nie umiała, nie uprawiałam go jeszcze, wiem tylko, że lubi duzo światła, a wode do podstawka, ale jeśli w samym torfie, to pewnie ciężko mu sie utrzymać w doniczce?
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Iwonko kiedyś miałam ale potem coś poszło nie tak, posłuchałam kiepskiej rady i więcej nie kwitł. Spróbuje jeszcze raz! może ktoś kto kupował, bo są w Ldl podpowie co z nim zrobić.
Awatar użytkownika
calka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 paź 2012, o 19:56

Post »

Dobry wieczór Marysiu
Koniecznie przesadź odsłaniając ok 1/3 cebuli. Nazwa na etykiecie niestety nie jest poprawna ;:222 . To Hippeastrum. Pozdrawiam ;:196
Ewa
Awatar użytkownika
kasik 69
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 maja 2010, o 15:04

Post »

Nie jestem specem, ale jak kupuję z pąkiem to nie ruszam, zostawiam tak jak jest. Wczoraj pani w ogrodniczym powiedziała, że żadnych roślin nie powinno się przesadzać przez 2 tygodnie od zakupu, żeby mogły się w nowym domku zaklimatyzować.
Zapraszam do mnie,
Moje wątki
Nasz Ogród
Awatar użytkownika
Tacca
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 lut 2009, o 12:23
Kontakt:

Post »

Marysiu ja też bym nieruszała, na pewno zakwitnie. One nie potrzebują dużo ziemii. Jak przychodzą do sklepu w woreczkach z innymi cebulami wisennymi i mają ciepło to w szmych trocinach potrafią zakwitnąć. Trzumam kciuki.
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Witam!
Za oknem wiosna, okno uchylone wpuszcza cudowne świeże powietrze, a słońce raduje oczy i duszę! Wiem że to chwilowe, że to sprawił halny ale chwilo trwaj!
Śnieg topi się od rana :wink:

Ewciu mówisz że tacy są dobrzy hodowcy, że nie wiedzieli co sadzą ;:oj
Na szczęście trafili na neptyka i nie będę się czepiać ;:306

Kasiu, Danusiu 2 głosy przeważyły! nie ruszam! nie sobie kwitnie co najwyżej podleję z nawozem do kwitnących, żeby kwiat był ładny :D
Wzięłam specjalnie niski pąk żeby się nie uszkodził w transporcie, ale za to będę dłużej czekać na efekt :D Nic to ogrodnik wzorem cierpliwości!

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Na miły dzień trochę majowych wspomnień! dobrej soboty!
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witaj Marysiu :wit . Faktycznie cuda na kiju i to prawie dosłownie bo szczepione na pniu :;230 . Zdjęcia przepiękne pokazałaś i aż mi smaka na wiosnę zrobiłaś ;:108 . U mnie słońce i +6 stopni ;:oj . Żal tylko, że to dopiero początek lutego ;:223 . Gdyby tak była to połowa marca to na pewno poszłabym do ogrodu :;230 . Z tym sianiem masz trochę racji i może nawet pokusiłabym się na kilka roślin ale trochę boję się o moją kotkę ;:131 . Czy ona mi tego nie porozwala ale jak nie spróbuję to się nie przekonam. Przy dobrych wiatrach będę mogła tego roku zrobić mini warzywnik więc może jakąś rozsadę sałat bym zrobiła ;:224 . Pomidory i papryki też mnie kuszą. Muszę popatrzeć kiedy się je wysiewa bo zielona jestem w tej materii . Na razie wyciągnęłam z chłodnego pomieszczenia zimowane pelargonie i dałam do ciepełka. Powinny wypuścić młode i będzie rozmnażanie ;:108 . Jak do tej pory nie było z tym problemów więc tego roku też liczę na kilka własnych sadzonek. Pozdrawiam :wit .
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

:wit Maryś! ;:196
Kowaliki ładne ptaszki, ;:108 ale potrafią zepsuć nastrój, gdy pukają dzióbkami w metalowe części słupów elektrycznych, których jest kilka tuż przy i w bliskim sąsiedztwie naszej działki. ;:223 Dźwięk tego stukania jest bardzo, bardzo denerwujący. ;:145
Widzę u Ciebie prymulkową wiosenkę. ;:138 U mnie w domku stoją trzy hiacynty. W pąkach jeszcze, ale gdy zakwitną, to będzie pachnąco. :tan
Zdjęcia wiosennych kwitnień ;:215 Ładne kępy orlików ;:303 , ale najpiękniejsze są Twoje różyczki. ;:63 ;:63

U mnie też odwilż i na dworze plus 9*, jednak tylko chwilowo, bo kolejne noce z minimalnym mrozem, a dni z maleńkim plusikiem.
Jednak najbardziej cieszy mnie wróżba, jakoby od połowy marca miała się zacząć wiosna . W dodatku z letnimi temperaturami. Oby się sprawdziło! :tan :tan :tan

Dobrej, spokojnej , zdrowej i słonecznej niedzieli, Marysiu. ;:79 ;:79
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”