Pomidor czarny, granatowy, fioletowy Cz.1

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2013, o 17:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: Pomidor Czarny lub granatowy

Post »

D3flo No identycznie u mnie :D Krzak ma gruby pęd, liście poskręcane strasznie, dlatego nie wstawiam jego zdjęć :) bo ktoś by pomyślał (ale go przenawoził ;:oj ) liście od koloru zielonego do fioletowego, w dodatku jakieś dziwne w dotyku, stożek po chłodach zrobił się fioletowy, gdy zrobiło się ciepło, to ku mojemu zdziwieniu został fioletowy ;:306 Grona faktycznie wydłużone dziwnie a na nich po kilkanaście pomidorków, z tego że na każdym po trzy wielkoścą trochę mniejsze od piłki golfowej a reszta malutkie :D I nie wiadomo co tu mu zrobić :D Czekam na pierwszego dojrzałego. Ten opisany jest w donicy, dzisiaj przyglądne się dokładnie gruntowym :)
Alyaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sie 2013, o 16:03
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

U mnie P-20 liście mają ciemnofioletowe. Owoce i szypułki, tam gdzie pada na nie światło robią się fioletowe. W gruncie był prawie czarny, ale obżarły go ślimaki (wszystkie liście w jedną noc, bo nie był za duży), zasmakował im i jako jedyny tak pożarły, a inne mijały. Te co wypuścił są zielone i to bardziej jasne niż ciemne. Nim zacznie kwitnąć...
glohal
500p
500p
Od: 20 lip 2010, o 20:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ale pesymizmem powiało ;:185
Żałowałam, że mam tylko jeden ten pomidorek ale widzę że powinnam się cieszyć ;:224
Alyaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sie 2013, o 16:03

Post »

Ja mam dwa na balkonie i jeden w gruncie. Zobaczymy jak z nim będzie. Najważniejszy będzie smak.
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Ja mam chyba 5krzaków Indigo blue, może nawet 6 :D Ten w donicy jest tylko tak wygięty :) Liczę na jego smak :wink: bo chce w kolejnym spróbować Indigo rose i zostawić sobie indigo blue również jak się sprawi.
Samsu
500p
500p
Od: 24 lis 2011, o 16:11

Post »

Ja mam 2 krzaki indigo rose, w donicy i gruncie .(nasiona z wymiany )
To co piszecie o tej odmianie dość mocno zaskakuje.
U mnie Gruba noga ,krzak zielony,b.mocny fiolet pokazuje się tylko w zimne dni, liście nieposkręcane w rulon , ale zwijające ku górze. Podatny na przenawożenie.
Świetnie radzi sobie w 5l donicy.
Odmiana u mnie bardzo żywotna, tworzy największą i najliczniejszą ilość gron, swietnie zawiązuje owoce. To mój nr.1 w tym sezonie.
Fajny jest również czarny książę.
Rozczarował mnie black cherry.Krzak wysoki ale mała ilość gron i mało liczne.
Aga
D3flo
200p
200p
Od: 2 cze 2013, o 10:41

Post »

Jakoś mnie nie porywa widok tych pomidorków które niebawem będą gotowe do konsumpcji. Nie wiem jak musiały by być smaczne i uzdrawiające bym się pokusił o uprawę na następny rok. Jakoś bardzo sceptycznie do nich podchodzę.
Obrazek
Rolnik ciągle żyje w strachu, nad warsztatem nie ma dachu.
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Ja czekam i czekam aż któryś dojrzeje i doczekać się nie mogę ;:oj Normalnie nie denerwuje już ;:306 Niektórych tylko spodki są jeszcze zielone, więc chodzę codziennie i się nachylam aby sprawdzić czy dojrzały i nic, nie chce dojrzeć ;:306 Dwa dni temu znajoma chciała urwać jednego, bo myślała, że nie widziałem, że jest jeden dojrzały ;:oj Największą zaletą tej odmiany jest jego bezproblemowość w wiązaniu grona. No nie ma zmiłuj, każdy jeden kwiatek staje się pomidorkiem. Pourywałem już nawet część zawiązek w dwóch największych gronach aby szybciej dojrzały, zobaczymy czy pomoże :wink:
Awatar użytkownika
jokaer
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 14 lut 2008, o 08:21
Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem

Post »

D3flo

Taki kolor to chyba tylko człowiek dopuszcza w niektórych owocach, przynajmniej ja.

Jagody, śliwki tak, ale pomidory tego kolorku faktycznie nie działają zachęcająco.
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
Awatar użytkownika
nemezja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 kwie 2007, o 10:59

Post »

A ja chodzę i macam ;:173 czy juz miękki. A tu twarde i twarde. Tez ciekawa jestem smaku.
P.s. A mój P 20 będzie czerwony.Wstawie potem zdjęcia. .
Awatar użytkownika
Krystyna551
200p
200p
Od: 6 lip 2011, o 10:54

Post »

Ja mam odmienne zdanie na temat fioletowego pomidorka P-20. Mi jak i mojej całej Rodzince bardzo smakował, nie był kwaśny ani też "owocowy"...był mocno "pomidorowy". W tym roku mam kilkanaście krzaków i nie żałuję:)
pozdrawiam:)
Krystyna
Awatar użytkownika
corazonbianco
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 kwie 2012, o 11:22

Post »

D3flo pisze:Jakoś mnie nie porywa widok tych pomidorków które niebawem będą gotowe do konsumpcji. Nie wiem jak musiały by być smaczne i uzdrawiające bym się pokusił o uprawę na następny rok. Jakoś bardzo sceptycznie do nich podchodzę.
Obrazek
No co ty! Fajne są!Ja uwielbiam wszystko, co fioletowe albo purpurowe i da się zjeść, bo wiem, że bardzo zdrowe. Oprócz fioletowych pomidorów mam fioletowy jarmuż, fioletowego kalafiora, marchew o fioletowym korzeniu, bazylię purpurową fioletowa i shiso, czyli purpurową pachnotkę. A w przyszłym roku dojdzie fioletowa papryka :wink:
Same pomidory natomiast są jeszcze zielone i nie zaczęły przebarwiać się. Mam odmianę Czarny Książe Vilmorinu.
Nie lubię hortensji, zimy i śniegu oraz pastelowych kolorów w ogrodzie.
Adas11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 mar 2012, o 10:57

Post »

Rok temu posadziłem pierwszy raz czarne pomidory Black Cherry które rosły ponad 2 metry w gruncie
W tym roku w gruncie z czarnych pomidorów posadziłem Carbon , Czarny Książe i Indigo Rose który wygląda na dojrzały ale czekam jak będzie miękki . :)
Obrazek
Drako
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lut 2013, o 13:13

Post »

Bardzo mi się Indigo Rose podoba, śliczny jest i się testów smakowych doczekać nie mogę. :D Moim zdaniem warto go sadzić choćby dla ozdoby. Smak zawsze można poprawić selekcją.
Obrazek
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

A to moje Indigo blue :) Obrazek
Zablokowany