Poziomki - uprawa cz. 1

Drzewa owocowe
Zablokowany
1lukasz
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 20 cze 2012, o 13:51
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Poziomki - uprawa

Post »

Witam,

Mam pewien problem z moimi poziomkami jak widac na zalaczonych zdjeciach, siewki jak do tej pory rozwijaly sie normalnie
jednak od niedawna nowe mlode listki zamieraja po prostu.
Czy jest to spowodowane iloscia wody czy moze grzyb?

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
apw81
200p
200p
Od: 11 lis 2011, o 17:09
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

A ja miałabym takie pytanie-proszę podpowiedzcie, w jakiej odległości od rzędu malin (maliny typu Polka sadzone zeszłęj jesieni, jeszcze sie nie rozrosły) mogę posadzić rządek poziomek....??? Jaka to powinna być minimalna odległość??
pozdrawiam Asia

"Willst du ein Tag glücklich sein, betrinke dich. Willst du ein Jahr glücklich sein, heirate. Willst du ein Leben lang glücklich sein, werde Gärtner." Życie- to życie- nie miód, a jednak cud a jednak cud
Awatar użytkownika
Ohajo
500p
500p
Od: 19 paź 2009, o 00:01
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

A mojemu Baronowi (wysianemu w lutym br) w gruncie coraz lepiej. Rośnie sobie w towarzystwie winogron i zaczyna kwitnąć :-)

Obrazek
Obrazek
Obrazek
"Tylko ten bez szkody rozmawia, kto umie milczeć" - Tomasz a'Kempis
Awatar użytkownika
apw81
200p
200p

Post »

Ohajo piękne sadzonki tych poziomek, byłam na stronie 36 i widziałam jak pikowałeś, napisz mi proszę czy zasilałeś je czymś po przepikowaniu..? Kiedy powędrowały na miejsce stałe...ile czasu od pikowania minęło?
pozdrawiam Asia

"Willst du ein Tag glücklich sein, betrinke dich. Willst du ein Jahr glücklich sein, heirate. Willst du ein Leben lang glücklich sein, werde Gärtner." Życie- to życie- nie miód, a jednak cud a jednak cud
Awatar użytkownika
Ohajo
500p
500p
Od: 19 paź 2009, o 00:01

Post »

Asiu,

Po przepikowaniu zaczekałem 2-3 tygodnie i podlałem wodą zmieszaną z Florovitem, ale tylko raz. Później już tylko woda.
Sadzonki do gruntu powędrowały ok. 18 maja, wcześniej nie miałem czasu... Codziennie podlewane szybko się zadomowiły w nowym środowisku i rosną pięknie :-)

Pozdrówka!
"Tylko ten bez szkody rozmawia, kto umie milczeć" - Tomasz a'Kempis
Awatar użytkownika
apw81
200p
200p

Post »

Oki dzięki za szybką odp, więc ok.2 m-ce po przepikowaniu.. jestem wlasnie na etapie pikowania, więc wysadzanie wyjdzie na przełom sierpień/wrzesień, okej będę już w pojedynkę po urodzeniu mego drugiego maluszka :)
Mam nadzieję ze sie przyjmą a w przyszłym roku będę mieć moc poziomek, na razie mam ok.100 sztuk ale nawet jednej trzeciej jeszcze nie przepikowałam :) miałam 2 paczki-Rugię i Barona...obawiam sie tylko czy nie mam za małych okienek w tych wielodoniczkach-są 5cm na 5 cm ale te pojemniczki zwężają sie mocno na dole...

I jescze jedno pytanie-moje pikowane sadzoneczki mają strasznie długie i cienkie,mega delikatne korzonki, dłuższe są ze 3 razy od sadzonki.....nie mogę ich obcinać...? do tej pory starałam sie wsadzać tak żeby sie nie podwijały te długaśne korzonki ale to wtedy docierają aż do dna wielodoniczki....hmmm..?
pozdrawiam Asia

Awatar użytkownika
monika25
50p
50p
Od: 20 mar 2012, o 08:52

Post »

Ohajo super wyrosły twoje Baronki ;:63 moje wysiane w marcu tez zostały już przesadzone do ogrodu ale raczej w tym roku nie zakwitną.I tak jestem z siebie dumna że wyhodowałam swoje poziomki z takich malutkich nasionek ;:191 Za takie duże jak twoje dałam 6zł za 6 sztuk na bazarku i też już kwitna ;:173 ale nie da się ukryć że najpyszniejsze i najbardziej aromatyczne są poziomki leśne,moje w tym roku pięknie owocują i już zjadlam kilka garstek ;:152
"Kwiat jest uśmiechem rośliny"
Pozdrawiam :)
hutkow
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 sty 2011, o 16:47

Post »

Witam!
Korzonki należy skrócić,roślina je szybko zregeneruje.
Awatar użytkownika
apw81
200p
200p

Post »

Ojej dopiero przeczytałam Twoją wskazówkę, a już zdążyłam przepikować około 150 sztuk poziomeczek,nie skracając tych długaśnych korzonków, myślisz, że się przyjmą...?
Mam wprawdzie jeszcze pewnie drugie tyle siewek do pikowania ale szkoda by mi było paru godzin pracy...
pozdrawiam Asia

Awatar użytkownika
lobuzka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 mar 2010, o 21:38

Post »

Też nie skracałam, przyjęły się (sadzone w maju) :wink:
Ludzie są jak morze, czasem łagodni i przyjaźni, czasem burzliwi i zdradliwi. Przede wszystkim to jest tylko woda. Albert Einstein
Pozdrawiam Aneta.
Awatar użytkownika
oxalis
1000p
1000p
Od: 24 mar 2012, o 00:47

Post »

Witam poziomkowych wyjadaczy :wit .
Jako że nie mam zamiaru urobić się zbytnio przy poziomkach, długo szukałam na nie sposobu.
Pierwsza partia sadzonek od znajomego powędrowała do gruntu na czarnej agro i wyściółkowana korą. Ale chwaściory się panoszą mimo wszystko, a i poziomki nie takie jak oczekiwałam. Rośliny mateczne mają już dobrych kilka lat, rosną ciągle w jednym miejscu, więc i maluchy pewnie muszą zmężnieć aby być cool.
Dlatego też własną rozsadę samodzielnie wysiewaną i przepikowaną ( wyczyn nie do wiary :!: ) postanowiłam jakoś nowatorsko posadzić...Owszem, po czasie się zorientowałam, że beton chłonie wodę jak gąbka, ale liczę na brak plewienia. A co do podlewania... i tak jestem zmuszona do częstych odwiedzin na działce bo pomidory i reszta też są wymagające.
Obrazek
Po zrobieniu zdjęcia owinęłam wszystko rollerem i wysypałam piaskiem, a w wolnym miejscu posadziłam lawendę, którą wykopałam z miejsca dla niej nie dobranego i nie korzystnego. Tu będzie się miała lepiej.
Poziomkowe pole nie jest zbyt wielkie, ale na lody poziomkowe powinno starczyć hehehe
Awatar użytkownika
rotos
1000p
1000p
Od: 7 mar 2009, o 23:54

Post »

Uwięziłaś poziomki Kasiu. :wink:

Uwolnić słonia! ...ups ...poziomki! :D

Pozdrawiam
Adam
Awatar użytkownika
oxalis
1000p
1000p

Post »

Hm, uwięziłam? Ja im "pysznej" ziemi sypnęłam, ograniczyłam im rozwój chwastów, oprawiłam w piękne ramki, nawożę "niechemicznie"... Dbam o nie przecież, a one są bezrozłogowe- dlatego ta klatka z betonu. Poziomki korzenią się płytko, ;ponoć na kilkanaście centymetrów, a mój pancerzyk betonowy ma może z 7 cm, więc powinny przerosnąć go głębiej i mieć dostęp do wody... Chociaż je regularnie podlewam i będę podlewała.
Problem widzę zimą, kiedy istnieje realna grozba, że się przemrożą, ale pewnie je czymś obłożę... :D
Awatar użytkownika
mr25ur
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lis 2011, o 19:53

Post »

Ciekawy eksperyment, te betony to co to właściwie jest?
Opryski pod wieczór, i nigdy gdy kwitnie!!!
Awatar użytkownika
oxalis
1000p
1000p

Post »

To taka płyta ażurowa, stosowana np na podjazdy. W puste miejsca można siać trawkę, mnie tam spodobały się poziomki...
Zablokowany

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”