Lidziu znowu zaczynam odwiedzać watki ... kolej na Twój. Zawsze mogę u ciebie odnaleźć coś co mam a nie wiem jak się nazywa... bo karteczka była i się zgubiła Teraz znalazłam gaura lindheimera - mam dwa krzaczki które pięknie kwitły jesienią... U mnie ogród nieco nie przygotowany do zimy, ale zdrowie ważniejsze... liczę na łagodną zimę ... Pozdrawiam
Elu - Elizabetka witam Cię. Niestety nie mam gaury o kolorowych liściach. Obie odmiany jakie rosną na mojej działce mają zielone liście. Jeżeli gaura Gosi ma liście w kolorze bordowym to prawdopodobnie jest to odmiana 'Passionate Blush'. Nie pozostaje nic innego, jak poczekać na kwiaty w przyszłym sezonie.
Twoje jeże znalazły już pewnie odpowiednie miejsce i hibernują. U mnie aktywne są maluchy z ostatniego miotu, a ponieważ nie osiągnęły jeszcze odpowiedniej wagi żeby przeżyć zimę, są intensywnie dokarmiane.
Ewuniu - ewarost witaj u mnie. Moja działka też jeszcze nie przygotowana do zimy. Zdążyłam tylko usypać kopczyki różom, a z resztą czekam na mocniejsze mrozy. W tym roku mam bardzo mało gałązek świerkowych do okrywania i trzeba będzie wybierać co okryć, a co nie. Podobnie jak Ty liczę na łagodną i krótką zimę.
Wracam do jesiennych wspomnień. A skoro jesień... to chryzantemy.
Lidziu to będzie jeszcze inna odmiana. Ta od Gosi ma kolorowe liście i jest bardzo podobna do szałwii.
Bardzo mi się spodobała dlatego drążę temat.
Dziękuję.
Jurku - Locutus dziękuję bardzo. W kwestii zdjęć robię co mogę, ale zastępczy aparat niestety słabiutki.
Małe jeże to rzeczywiście słodziaki.
Przedstawiam drugiego z trójki maluchów.
A to ich zimowe legowisko.
Elu - Elizabetka obejrzyj w internecie gaurę 'Passionate Blush'. Na niektórych zdjęciach widać zielono-bordowe, wąskie liście, może to jednak ona.
Danusiu - danuta z miałabym już o wiele więcej chryzantem, gdyby nie żerująca wiosną horda wygłodzonych ślimaków, dla których ta roślina jest nie lada przysmakiem.
Jejku u Ciebie prawdziwa zima. Jaka piękna .Bielutka.!
A u mnie ślimaki chryzantem jak na razie nie ruszają,ale wszystko inne tak.Może dlatego,że rosną w półcieniu,ale chosty i tam zżerają.
U nas na razie zimy ani dudu.Chłodno jest ale raczej pada deszcz.
Dorotko - dorcia7 u mnie już od dłuższego czasu króluje zima. Na działkach sporo śniegu leży, a więc na razie rośliny zabezpieczone. Idzie jednak ocieplenie i jak śnieg się stopi, rośliny będą stały w wodzie.
Lidko,
gdzie Ty upychasz te wszystkie rośliny?
Z tego, co wiem, masz działkę w ramach ROD, więc powierzchnia ogrodu raczej bardzo duża nie jest.
Natomiast bogactwo gatunków może przyprawić o zawrót głowy.
Masz może zdjęcia obrazujące ogród w szerszej perspektywie?
Nie ukrywam, lubię przyglądać się portretom roślin, ale nic nie przyciąga mojej uwagi tak, jak pejzaże ogrodów.
Witam serdecznie
Mnóstwo różnych gatunków roślin, ja też się zastanawiam gdzie to wszystko się mieści bo też mam działkę w ROD
Dopóki nie zagościłam na FO to wydawało mi się, że ja mam dużo roślin
Bardzo ładne kwiaty i inne rośliny. Świecznica super:) Kupiłam sobie nasiona świecznicy sercolistnej ale podobno trudno je wyhodować. Zobaczymy.