Przydomowy ogródek Eweliny, część IV.

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
clem3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lip 2014, o 15:28
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Przydomowy ogródek Eweliny, część IV.

Post »

Ewelinko szkoda, że nie udało ci się dorwać Flaming Purissima, ja byłam nimi zauroczona ;:173 Chmurki cudne ;:333 jestem bardzo ciekawa twoich zmian ;:65
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Jolu dobrze, że się wtrąciłaś :lol: . Sporo inspiracji mi podesłałaś ale kłopot w tym, że trzeba zdecydować się na jedną rzecz :;230 . No fakt - zielony i biały to też kolory i to całkiem ładne ;:224 . Kusi mnie ten Red Baron ale z bergenią to też fajny pomysł no i te hosty ;:306 . Sama widzisz, że wybór wcale nie jest prosty ;:131 . W każdym razie dziękuję za pomysły ;:196 .

Małgosiu no trudno, jak nie teraz to w przyszłym roku może go dorwę ;:306 . Za to mam 7 paczek Purple Piona i Exotic Emperor i też jestem z tego powodu zadowolona :tan . Zmiany, zmiany ale nie bardzo umiem się zdecydować na jedno ;:306 . Nie mam pojęcia w jakim kierunku podążam bo z roku na rok mam inne preferencje ;:oj . Trochę mnie to przeraża ;:131 .
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Ewelinko na trochę popadać, więc poczekaj z pracami. Ja się wczoraj zabrałam za sadzenie i lekkie kopanie i napracowałam się nieźle. Niby parę dni spadł rzęsisty deszcz, ale nic z tego nie zostało w gruncie ;:185 Zawsze o tej porze jest wiele spraw do załatwienia, bo dzieci trzeba wyprawić na nowy rok nawet przedszkolny, a jak jeszcze wesele to musicie się zaprezentować odpowiednio ;:333 Baw się dobrze na weselu i serdecznie pozdrawiam :wit
Awatar użytkownika
sauromatum
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 maja 2010, o 08:54

Post »

Jestem tu pierwszy raz ale już mi się spodobało :wink:
I w związku z tym, ewelkacha88, postanowiłem też jakiś pomysł podrzucić co do tej rabaty z zielonawymi jeżówkami i hortensjami :wink: Ja myślę trochę jak April - zielony czy biały to tez ładny kolor :wink: Ale co do pomysłu - jeśli chcesz dodać koloru możesz zawsze pomiędzy posadzić np. tulipany - kolor będzie wiosną. Ale to jako dodatek :wink: Widzę, że zastanawiasz się nad imperatą cylindryczną 'Red Baron' - ale możesz też pomyśleć o innych trawach. Może jakaś hakonechloa? masz odmiany o liściach żółtych, pasiastych, zielonych czy przebarwiających się jesienią na czerwono. Jest w miarę niska i rozłożysta, zatrzymuje wspaniale wilgoć pokrywając sobą ziemię, nie będzie zasłaniała hortensji i byłaby ładnym tłem dla jeżówek (ja mam jeżówki obok hakonechloi i mi się to bardzo podoba). Wiadomo, że każdy ma inny gust i na pewno co nie wybierzesz to będzie ładnie :wink:
A swoją drogą te jeżówki kupiłaś jako jakąś odmianę z nazwą? ja mam łudząco podobną siewkę do Twoich jeżówek, taką kremowo-zieloną :wink:
Na pewno będę tu zaglądał :)
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37

Post »

Ewelnko bardzo ciekawie kończy się aktualny sezon - gratuluję izycze dobrych pomysłów. Czasami niechcący w czasie spaceru tak na spokojnie przychodzi coś do głowy. Masz czas i spore doświadczenie więc uda się.
Piękne kwitnienie hortensji - też je uwielbiam.
Awatar użytkownika
Gabriela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 gru 2007, o 17:22

Post »

ewelkacha88 pisze: Zmiany, zmiany ale nie bardzo umiem się zdecydować na jedno ;:306 . Nie mam pojęcia w jakim kierunku podążam bo z roku na rok mam inne preferencje ;:oj . Trochę mnie to przeraża ;:131 .
Ewelinko, najgorzej jest jak się przekombinuje... wiem coś o tym...
Czasem jak oglądam moje stare zdjęcia, to dochodzę do wniosku że było fajnie... teraz wydaje mi się że niekoniecznie, i nie mogę sobie poradzić z nasadzeniami tak, żebym była zadowolona na 100%... ciągle coś mi nie pasuje... nie chcę za dużo różnorodności w ogródku żeby nie wytworzył się bałagan, ale i też nie mam pomysłu co i jak i jakie rośliny rozmnożyć i posadzić aby wypełniły luki... a trochę ich mam...
Mam nadzieję że dasz sobie rady... ;:215
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ewelinko, spoko, nie raz jeszcze będziesz główkowała nad zmianami. ;:108 Nie ma możliwości zaplanować raz na zawsze ogrodowych rabatek. ;:185 I to jest piękne! ;:138 ;:138
Baw się dobrze. ;:196
Awatar użytkownika
Bufo-bufo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2009, o 20:31

Post »

Piękne hortensje, czy one jak się rozrosną nie wypełnią luki pod płotem? Trawiasta rabata brzmi zachęcająco, ja jednak mam trawy tylko między różnymi roślinami. Red Baron lubi osłonięte miejsca.
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witajcie :wit .

Uff w końcu znalazłam chwilkę dla siebie. Pół dnia sprzątałam i robiłam marynowaną paprykę . Nie przepadam za robieniem przetworów no ale skoro mam spiżarkę to trzeba ją chociaż trochę zapełnić . Dzisiaj u mnie zmiana pogody. Jeszcze wczoraj był upał a dziś zaledwie 16 stopni ;:oj . Od poniedziałku zacznie się poranne wstawanie bo rozpoczyna się przedszkole . Jeszcze przez kilka dni będę miała parę spraw do załatwienia ale potem będę miała trochę czasu dla siebie ;:108 .

Marysiu wciąż czekam z jakimikolwiek pracami na zewnątrz. Po pierwsze nie mam ostatnio czasu a poza tym ziemia sucha ;:222 . Czekam na jakiś deszcz :roll: . Mam nadzieję, że za tydzień, dwa będę mogła już trochę pogrzebać w ziemi . Bardzo dziękuję ;:196 . Wesele za trzy tygodnie ale życzenia na pewno się przydadzą . Pozdrawiam :wit .

Obrazek

Sauromatum witaj u mnie :wit . Przejrzałam tak na "szybko" Twój wątek i wpadła mi w oko ta Twoja hakonechloa smukła . Pomyślę o niej bo jest bardzo ładna. Dzięki za sugestie ;:333 . Tulipany na pewno będą i to w ilości hurtowej bo to jedyna rabata, którą widzę z okna kuchni . Zielone jeżówki kupiłam jako nn ale jakoś tak od razu pomyślałam, że to Green Jewel ;:306 . Być może to coś innego . Pozdrawiam i zapraszam :wit .

Comte de Chambord.

Obrazek

Krysiu bardzo dziękuję ;:168 . Hortensje bukietowe trzeba mieć koniecznie a kolejne pomysły na pewno się pojawią . Pozdrawiam :wit .

Obrazek

Gabi otóż to ! Mam nadzieję, że nie przekombinuję :;230 . Z czasem nasze preferencje trochę się zmieniają i dlatego wprowadzamy różne zmiany. W sumie to dobrze bo ciągle jest jakieś zajęcie i nie wieje nudą ;:306 . Dziękuję ;:196 .

Obrazek

Lucynko masz rację ;:108 . Moja sąsiadka tego nie rozumie wcale ale dobrze, że jest nasze forum ;:4 . Dziękuję i zdrówka życzę ;:196 .

Obrazek

Olu na szczęście tam jest osłonięte miejsce więc może posadzę na próbę Red Barona . Hortensje po kilku latach osiągają spore rozmiary więc prawdopodobnie nie będzie tam za kilka lat żadnej luki.No zobaczymy bo póki co to puste miejsce mnie razi ;:222 .

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Mariatheresia.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Pozdrawiam i spokojnego wieczoru Wam życzę .
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35

Post »

Kwitnąca hortensja ogrodowa od lat była moim marzeniem. Teraz już przestałam marzyć i usunęłam ją z ogrodu. Twoja jest śliczna ;:63 Szkoda, że już szkoda wakacji. Rodzice może będą mieli więcej czasu dla siebie, ale szkoda ciepłych dni. A i ten czas chyba bardziej hipotetyczny ;:224
A u mnie znowu pada.....Ile może padać? Myślałam, że już całe zapasy są wypadane, a tymczasem okazuje się, że zapasy są niewyczerpane ;:202 Znowu przesiedziałam cały dzień w domu ;:222
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Iwonko mam kilka hortensji ogrodowych ale wszystkie przymarzły i kwitną dosłownie jednym góra dwoma kwiatami ;:222 . Na razie rosną ale jeśli kiedyś zacznie brakować mi miejsca na rośliny to będą pierwsze w kolejce do eksmisji ;:224 . W sumie to uzbierało mi się 9 krzaczków , także będzie co wywalać w razie W :;230 . U mnie nie padało ;:223 , ależ ta pogoda niesprawiedliwa ;:222 . Pogody szkoda to fakt ale może jesień będzie piękna ;:224 . Pozdrawiam :wit .
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Ewelinko może rzeczywiście Sauromatum poddała dobry pomysł i hakone o złotych liściach by tam dobrze wyglądała. Mam jej sporo, wiosna mogę się podzielić, ale tylko do rąk własnych. :roll: Ona świetnie znosi przesadzanie, więc jak hortensje podrosną, wykopiesz i zapełnisz kolejną rabatę. :)
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Ale ogród wypiękniał, wy-dostojniał. ;:215
Hortensje piękna.
Jeżówki śliczności.
Róze, trawy, popodkreślają tytko urodę i swoja i rabat.
Comte de Chambord. śliczna.Jak ci się sprawuję.Mam ochotę m.in. ją kupić na jesieni.
Daliki jakie masz wysokie.Cudnie wyglądają.
Awatar użytkownika
Shire
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 kwie 2016, o 21:33

Post »

Ewelinko, Twoje róże mają się jeszcze całkiem nieźle. U mnie Lavender Ice i Buurgundy Iceberg prawie łyse od czarnej plamistości wrrr
Tą matą wiklinową, to owinęłaś studnię? Fajnie to wygląda.

Ogród jesienny, ale piękny :)
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2014, o 13:16

Post »

Ewelinko, zaglądam do Ciebie, no stale zaglądam. ;:168
I stale wzdycham do tych ogrodowych piękności i cieszę się razem z Tobą, że masz tego ogrodu nieco więcej.
Bardzo mi się podoba ta biała dalia, jak igiełka. Kwiaty ma bardzo ciekawe, ale też jest fajna przez to, że ma taki rozbudowany postawny dół i spore liście. Zupełnie fajny kawał ładnej rośliny. ;:215
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”