Storczyki Storczykowej
-
- 500p
- Od: 19 sie 2008, o 21:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Storczykowa
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 lut 2008, o 19:31
ciesze sie ;) ale ja w sumie tylko kwiaty umiem rysować. bo ludzi i zwierząt to nie. ostatnio lubię rysować Phalaenopsisy (nawet jednego haftuję teraz). no i takie inne kwiatki. albo szkice węglem (tzn. jakieś kwiaty lub storczyki rysuję kawałkiem węgla). tylko tej Vandzie trochę krzywe kwiatki wyszły. mam sporo takich rysunków. wiszą na drzwiach. w sumie jest ich 17, a każdy przedstawia jakieś kwiaty, głównie Vandy i Phalaenopsisy.
- Storczykowa
-
- 500p
- Od: 19 sie 2008, o 21:59
- Storczykowa
śliczne rysunki
Nie mogę się doczekać. aż Ci vandy zakwitną .Ja vandy pokochałam od pierwszego ujrzenia i muszę się pochwalić że wczoraj jedną kupiłam, już po przekwitnięciu ale wiem że to niebieska.
a co do podlewania tą samą wodą nie boisz się że jakieś choróbsko się poprzenosi .
Ja też tak robiłam ,ale teraz kupiłam pojemniki plastikowe troszkę większe od doniczek i w nich moczę
storczyki ,wody dużo się nie marnuje w ten sposób i mam spokojną głowę .
Pozdrowionka aska
Nie mogę się doczekać. aż Ci vandy zakwitną .Ja vandy pokochałam od pierwszego ujrzenia i muszę się pochwalić że wczoraj jedną kupiłam, już po przekwitnięciu ale wiem że to niebieska.
a co do podlewania tą samą wodą nie boisz się że jakieś choróbsko się poprzenosi .
Ja też tak robiłam ,ale teraz kupiłam pojemniki plastikowe troszkę większe od doniczek i w nich moczę
storczyki ,wody dużo się nie marnuje w ten sposób i mam spokojną głowę .
Pozdrowionka aska
- Storczykowa
wiem, że jest ryzyko przenoszenia się chorób, alez tego co zauważyłam, żaden nie jest chory i nie mają szkodników. Vandy są moczone w wodzie, podlewam też nią inne storczyki (nabieram do butelki i podlewam). nie wiem, czy mi Vanda zakwitnie... niby łodyżka jest, ale znowu troche staneła w miejscu. ale idzie jej też nowy korzonek spomiędzy liści... jeszcze jest mały, ale widać, że będzie bardzo gruby.
- gucia
- Przyjaciel Forum
- Od: 27 wrz 2007, o 18:27
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Vandy bardzo mi się podobają, niestety trochę się ich boję, czy moczysz je podobnie jak falki, czy konieczne jest też ich codzienne spryskiwanie ?
Pozdrawiam serdecznie, Bożena
Moje wątki
Moje wątki
- Storczykowa
Phalaenopsisów się nie moczy!Vandy bardzo mi się podobają, niestety trochę się ich boję, czy moczysz je podobnie jak falki, czy konieczne jest też ich codzienne spryskiwanie ?
Vandy się moczy. Phalaenopsisy się podlewa, choć niektórzy moczą. ja kiedyś raz zamoczyłam Phalaenopsisa w wiaderku, ale potem pływały w wodzie kawałki kory i taka brudna była... dlatego je podlewam, a mocze tylko Vandowate (Vandy i Vascostylisa) oraz Tolumnie - miniaturowe, oncidiopodobne storczyki rosnące na kawałku drewna. nie pryskam korzeni vandowatych.