Działeczka Erazma i nie tylko ... 2 cz. 2008r.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 sie 2005, o 13:10
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Są to floksy.jollla500 pisze:...a co to za kwiatki zamieściłeś przy zaproszeniu...
Jeszcze nie za bardzo ale widać minimalną poprawę. Zastanawiam sie czy nie za często ją podlewam - codziennie w zależności od temperatury od 0,5 do 1 litra.Onak pisze:-jak tam ma się Twoja papryka? już jest ok?
Kupuję Krzysztofie. Produkcja jest pracochłonna, sadzonki są wybiegnięte. Nie opłaca się. Oczywiście mam zaufanego producenta, który mnie nie oszuka i sprzeda porządne i dobrej jakości sadzonki. Trzeba uważać bo sprzedają inne odmiany niż podają i faktycznie wyprodukowali.KaeR pisze:...Kupujesz sadzonki pomidorów i papryki czy sam robisz?...
Mam floksy białe, różowe, fioletowe, czerwone ... .Wisienka pisze:...I jak dużo ich masz! ... A tak z ciekawości - ile masz posadzonych krzaczków borówki? I czy dużo
zbierasz jej owoców?
Mam 5 krzaków borówki. Zbieram dość dużo. Owocują obficie.

Pozdrawiam Andrzej.
- Wisienka
- Przyjaciel Forum
- Od: 9 lis 2006, o 11:45
Andrzeju - czy to są te czerwone czy to są różowe, bo zdjęcie może przekłamywać kolor?

Zapomniałam napisać, że słodkiego masz tego ciapka!
Ale pilnować go trzeba na pewno bardzo!
Ostatnio mój pies - taki stary koń
- chciał mi pożreć miskanta! (on lubi sobie trawki podjadać
). Na szczęście w porę zauważyłam.

Zapomniałam napisać, że słodkiego masz tego ciapka!
Ale pilnować go trzeba na pewno bardzo!
Ostatnio mój pies - taki stary koń

Pozdrawiam serdecznie
Erazmie masz piękny zdrowy ogród. Poczytałam trochę Twoje wskazówki co do zwalczania chorób naturalnymi środkami i powoli zaczynam je wdrażać. Mam problem z kalarepą, która podobno jest bardzo łatwym w uprawie warzywem. Rośnie mi w liście, które są bardzo dorodne ale nie tworzą się bulwy, powstaje tylko podłużne zgrubienie. Tak mam z większością sadzonek.
Mam jeszcze pytanie co do selerów. Czy powinno się je obsypywać ziemią tak jak ziemniaki i obrywać nadmiar liści?
Mam jeszcze pytanie co do selerów. Czy powinno się je obsypywać ziemią tak jak ziemniaki i obrywać nadmiar liści?
-
Co do kalarepy to Ci nie pomogę. Może za głęboko je posadziłaś? Kto pomoże?
Pory trzeba obsypywać ziemią by się wybieliła jak najdłuższa ich "łodyga". Starsze liście od dołu obrywamy stopniowo.
Co do kalarepy to spytaj się przemek1136. Zobacz jaką ma dorodną http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=752
Pory trzeba obsypywać ziemią by się wybieliła jak najdłuższa ich "łodyga". Starsze liście od dołu obrywamy stopniowo.
Co do kalarepy to spytaj się przemek1136. Zobacz jaką ma dorodną http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=752
Pozdrawiam Andrzej.
- izabella1004
- Od: 18 kwie 2008, o 08:57
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
-
To pasternak "...zawiera dużą ilość witamin B1 i B2, trochę soli mineralnych (wapń, fosfor i najważniejsze żelazo), dużo błonnika oraz olejki eteryczne nadające mu specyficzny smak i zapach)..." Wysiałem go w zastępstwie pietruszki, która rośnie u mnie bardzo słabo. 
Korzeń pasternaku zastępuję doskonale pietruszkę. Jest bardzo duży. Na natkę nam pietruszkę naciową.

Korzeń pasternaku zastępuję doskonale pietruszkę. Jest bardzo duży. Na natkę nam pietruszkę naciową.
Pozdrawiam Andrzej.
- izabella1004
- Od: 18 kwie 2008, o 08:57
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.