Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków cz. 7

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Kasiula17
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 lis 2013, o 22:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków cz. 7

Post »

Pięknie u Ciebie, ślicznie rozrośnięty lilak, mój młody ale tez już ładnie kwitnie ;:333
Praca w ogrodzie jest więc można się relaksować, pięknie dopieszczony ogród ;:167
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

:wit Witajcie, Kochani!
Wczoraj musiałam nagle zamknąć komputer, bo dzieci postanowiły zrobić mi [nam] niespodziankę. Bardzo miłą.
Dzisiaj skoro świt o ósmej pojechaliśmy na działkę i od zaraz ostro wzięłam się za robotę. Dobrze zrobiłam, bo ok. trzynastej M poczuł się słabo i o czternastej już wróciliśmy do domu. Na szczęście po lekkiej drzemce wszystko wróciło do normy.
Wypieliłam jednak co najmniej 3/4 działki i już jestem z siebie dumna. Rabaty przejaśniały i rośliny mają więcej luzu.
W poniedziałek dokończę, a jutro odpoczynek na łonie.
Rośliny jednoroczne wysiane przeze mnie w kwietniu przepadły. Nawet w zimnym inspekcie nic nie wzeszło.
Cieszę się, że jesienią zadbałam o większą ilość bylinek, przynajmniej pustych miejsc nie będzie.

Obrazek

Marysiu [Maska] - działka już powoli odżywa. Masz rację, jestem uzależniona od niej, a ona ode mnie. ;:7
Póki co na deszcz się nie zanosi, ale na razie ziemia jest nasycona wodą, nawet podlewać jeszcze nie trzeba.
Gołąbki mają się dobrze, a ponieważ jest ich znacznie mniej niż przed rokiem, więc przynajmniej w szkodę mi nie wchodzą. ;:303

Obrazek

Zuziu111 - najlepsza terapia to praca na działeczce. A gdy jeszcze efekty tej pracy widać z daleka, to już nic więcej do szczęścia nie potrzeba, ;:131 no może jeszcze zdrówko by się przydało.
Orliki z własnego siewu. Jeszcze nie wszystkie pokazały swoje kolorki.
Jeszcze się poobijasz na działeczce, wszak to jeszcze maj. :tan

Obrazek

Julio - o tak, wysiłek fizyczny, a dodatkowo wśród kwiecia i ptasich treli pozwala zapomnieć o wszystkich troskach. ;:108 Przynajmniej na jakiś czas.
Dziękuję w imieniu orlików. Jeszcze nie wszystkie zakwitły, jeszcze czekam.
Dziewanna to roślina dwuletnia, na pewno Ci się rozsieje, pamiętaj o zachowaniu siewek, one wzejdą i ładnie podrosną jeszcze do jesieni.
Po prawdzie to ja jestem wściekła ;:161 na tę moją chrypę, której nie mogę się pozbyć i im bardziej mnie ona złości, tym więcej wysiłku wkładam w działkową robotę.

Obrazek

Tereniu [TerDob] - orliki i dziewanna to chyba najmniej kłopotliwe rośliny. A piwonia w tym roku mnie rozczarowała, ale nie tylko ta jedna, bo widzę dużo mniej pąków także na wszystkich pozostałych. ;:174 Cóż, dziwna wiosna, dziwne zachowanie roślin.
Zapewne pieliłaś dzisiaj, bo pogoda w sam raz do takiej roboty. Po niedzieli mamy mieć tropiki. ;:224
;:79 Tobie również zdrówka życzę.

Obrazek

Soniu - dziękuję za pochwałę moich orlików. ;:180
Dzisiaj użyłam tej ogrodowej terapii skolko ugodno,choć mogłoby być jeszcze więcej. A może to i lepiej, że tylko pół dnia... Wszystkie gnatki pozostały na swoim miejscu, więc można będzie działać dalej. :tan
Będę dzieliła floksiki. Obsadzę nimi wszystkie puste miejsca wśród wysokich roślin.

Obrazek

Iwonko [Iwona i P...] - dziękuję, kochana. ;:196
M niepalący, a i mdłości na razie nie ma. Ale to dopiero początek, a im dalej w las, tym więcej drzew.
Synowie dbają o siebie na szczęście. Ja jestem zdania, że często nawet przesadzają, ;:131 ale to ich życie.

Obrazek

Seba - dzięki Bozi nie jest źle. Oby tak dalej, a nie trzeba będzie narzekać. ;:333
Dziękuję w imieniu moich roślinek, ;:180 które - choć w powodzi chwastów - dały sobie radę.

Obrazek

Krysiu [leszczyna] - witaj. Całuję Cię równie gorąco. ;:196

Obrazek

Iwciu - jest dokładnie tak, jak napisałaś. Podczas pracy na działce ogarnia człowieka błogi nastrój i wiara w to, że można góry przenosić. ;:63
Mam i ja pretensje do pogody, ale można sobie w tej sprawie jedynie powyrzekać.

Obrazek

Kasiu [Kasiula17] - swojego lilaka będę musiała mocniej ograniczyć, bo na moje oko to za bardzo się rozrósł. a co do dopieszczenia ogrodu to trochę na wyrost oceniasz. ;:306 Jeszcze sporo roboty mnie czeka, by zgodzić się z Twoją oceną.

Obrazek
Awatar użytkownika
witch
1000p
1000p
Od: 9 cze 2013, o 10:16

Post »

Lucynko, sporo pracy za Tobą :D
Nie łatwa to praca ale efekty zawsze cieszą :tan
Odpoczywaj i ciesz się niedzielą ;:215
Awatar użytkownika
coco12
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 sie 2008, o 12:32

Post »

Dużo dzisiaj zrobiłaś Lucynko, oby twój eM lepiej się czuł ,może dzisiejsze samopoczucie już się nie powtórzy ,a jeśli tak to oby jak najrzadziej. ;:168
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Aguniu [witch] - sama się sobie dziwię, że tyle roboty udało mi się odwalić w ciągu zaledwie kilkunastu godzin. ;:108 Tyle że ja to lubię. Naprawdę. Bardzo lubię plewienie. :tan Dla mnie to najwspanialsza gimnastyka. ;:48 ;:50 ;:50 ;:48
Jutro laba, nicnierobienie! ;:303 Nawet zupkę do zabrania na działeczkę już dzisiaj ugotowałam, co by się jutro nie przemęczać. ;:306

Obrazek

Iwciu - zdaje się, że to był chwilowy kryzys. ;:108 Tak mi się wydaje, że M nie wyspał się jak należy, bo wczoraj kawał w noc jakiś program przyrodniczy oglądał w tv. ;:7 Organizm osłabiony potrzebuje więcej czasu na regenerację, a facet jak to facet. ;:131 Uważa, że nic się nie zmieniło. ;:224

Obrazek

Kochani, życzę Wam wspaniałego niedzielnego wypoczynku. ;:cm ;:cm ;:cm

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witaj Lucynko :wit . Dziewanny mówisz ? Piękne ;:108 . Orlików masz sporo a one są tak różnorodne . Ja czekam aż moje wysieją się i będą miały różne kolorki ;:224 . Plewienie nie jest złe bo można się opalić i darmowa gimnastyka gwarantowana ;:224 . Twoje lilaki Mayera cudne są a jak musi od nich pachnieć ;:167 . Ja mam maluszka ( w dodatku do przesadzenia ) i czuję zapach z odległości ;:333 . Pozdrawiam i udanej niedzieli życzę :wit .
tencia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sty 2013, o 20:47

Post »

Lucynko ,cieszę się ,że wszystko zmierza u Ciebie ku lepszemu,kwiatuszki prześliczne, cała masa kolorów,widzisz nie trzeba było głośno mówić ,że u Ciebie chwasty nie rosną,usłyszały ;:224 i masz pracy.Ja na działce w tym tygodniu byłam mało ,przyjechała córka z wnusią a ,że spodziewa się dziecka i żle się czuje to trochę wspomagałam.Uważaj na siebie i zdróweczka dla całej rodzinki.
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Lucynko, jednak sen jest dobrym lekiem i dzięki niemu dobrze można się zregenerować ;:215

Powiedz mi, co to za kwiatuszki?

Obrazek
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
Awatar użytkownika
stasia_ogrod
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2011, o 16:48

Post »

Basiu apus, to pierwiosnek Siebolda. :D
Lucynko, pozwoliłam sobie Ciebie zastąpić i Basię objaśnić. ;:196
Postarała się Twoja piwonia majowa, moja jeszcze się ociąga, chyba temu że nieco namiotem ocieniona. ;:215
Mamy w tym roku orlikowe szaleństwo, dostały papu i wody pod dostatkiem to się odwdzięczają. ;:138
Tylko za co odwdzięczają się chwasty i ślimaki .... aaa przecież Ty ich nie masz ... tak jak wcześniej chwastów. ;:306 ;:306
Fajnie że wypoczęliście razem z dzieciakami, taki rekonesans to samo zdrowie i miło go spędzić rodzinnie. ;:4 ;:196 ;:196
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

:wit Witajcie, Kochani!
Niemal całą niedzielę spędziliśmy na działeczce. Słoneczko wędrowało po lazurowym niebie i porządnie przygrzewało. Trzeba było cienia szukać, by się w tym upale nie ugotować. Do domu wróciliśmy po dwudziestej. Zwierzęta zmęczone, my wypoczęci za wszystkie czasy. Jutro znowu robota będzie się w rękach palić.

Obrazek

Ewelinko - witaj. :wit
Zakochałam się w dziewannach w ubiegłym roku. Wtedy miałam je po raz pierwszy. Są niekłopotliwe, bo same się sieją i w tym roku jest ich więcej, a jeszcze latem wysiałam dodatkowe, które jeszcze nie zakwitły, ale pąki już mają. Trochę inne są ich liście, dlatego ciekawa jestem kwiatów.
Mój lilak to już drzewko, ale ma zbyt bujną koronę i po kwitnieniu porządnie się z nią rozprawię. Pachnie bosko. ;:333
Dziękuję za dobre fluidy, bo zaiste niedziela była wspaniała. ;:196

Obrazek

Tereniu [tencia] - obyś miała rację. ;:108 Na razie jest dobrze, ale to dopiero początek.
Staram się myśleć pozytywnie, jednak w tyle głowy zawsze coś przeciwnego się kołacze. Cóż, natura ludzka. ;:7
Chwasty sobie wykrakałam, ale nie tylko, bo nie widzę ślimaków nagich, a zawsze było ich multum. Zdaje się, że jak je zobaczę, to od razu plagę egipską. ;:306
Kto jeśli nie mama pomoże w trudnej sytuacji. Od tego w końcu jesteśmy.
Niech się córci wszystko dobrze ułoży aż do szczęśliwego rozwiązania. ;:167
Tobie życzę spokoju, ;:196 bo wiem, jak się przeżywa każde najmniejsze troski swoich dzieci. Będzie dobrze.

Obrazek

Basiu [apus] - Stasia już Ci odpowiedziała w moim imieniu, za co jestem jej wdzięczna.
Potwierdzam: to jest pierwiosnek 'Siebolda'. On u mnie kwitnie najpóźniej, a ciekawostką jest to, że na zimę gubi liście i późno wychodzi z ziemi wiosną. A rozrasta się i sieje na potęgę. Jeśli chciałabyś go mieć, to wrócimy do tematu, gdy przekwitnie. ;:63
Masz słuszność w sprawie dobroczynnego działania snu. Nieprzespana noc to chandra na cały dzień. Ba! Żeby tylko chandra... Samopoczucie denne. ;:222

Obrazek

Stasiu - dziękuję za poprawną odpowiedź. Należy się nagroda. ;:197
Piwonia majowa słabo w tym roku się stara, malutko pąków, to i kwiatów niewiele, ale dobre i to.
Orliki! Rzeczywiście szaleją. Nie dość że kwitną na potęgę, to jeszcze urosły jak - nie przymierzając - drzewka jakieś. ;:224
W złą godzinę pochwaliłam się niedostatkiem chwastów, boję się tego samego ze ślimakami.
Niestety, nie da się już cofnąć tego, co wybrzmiało. ;:223
Dużo zdrówka życzę Tobie ;:196 i każdemu, komu Ty życzysz. ;:167 ;:167

Obrazek

Zmęczona upałem marzę już tylko o ;:41
Dobrej, spokojnej nocy Wam życzę oraz wspaniałej pogody na jutro i na cały tydzień. ;:4 ;:cm

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
TerDob
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2008, o 17:06

Post »

Lucynko cieszę się że w porządku u Ciebie i ze całą rodzinką wypoczywaliście na działce . Masz pięknie i kolorowo ;:63 Celozje kwitną ?? ;:oj ;:oj
Spokojnej nocy i miłego tygodnia życzę ;:196
Awatar użytkownika
julcia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 maja 2011, o 08:26

Post »

Lucynko też jestem zaskoczone ze celozje już kwitną.
Cieszę się ze mąż po wypoczynku lepiej i tak ma zostać !
Na ten tydzień życzę Ci pogody i deszczu w nocy by podlewanie odpadło z codziennej bieganiny ;:168
Pozdrawiam Julia
Moje zielone zakręcenie
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13

Post »

Ja też wczoraj odpoczywałam na działce do wieczorka bo tak było cieplutko i przyjemnie aż żal było jechać do domu.Sucho się zrobiło mimo niedawnych upałów i ziemia jak skała ;:oj ...Najpierw pojedyncze roślinki podlewałam z konewki później podłączyłam i węża...
Na działeczce masz już tyle kolorów aż oczy się śmieją! Dobrego tygodnia Lucynko! ;:196
:wit
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
witch
1000p
1000p
Od: 9 cze 2013, o 10:16

Post »

Cieszę się że wypoczęłaś Lucynko :D
Teraz niech się chwasty boją ;:134
Wpadniesz tam i będziesz pleć jak maszyna ;:108
Awatar użytkownika
coco12
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 sie 2008, o 12:32

Post »

Lucynko, bardzo się cieszę że odpoczęłaś i nabrałaś siły odpoczywając na działce. Dzisiejsza praca pójdzie ci migiem . Przyjemnego dnia .
Ps. Tylko nie przepracuj się. ;:167
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”