Przydomowy ogródek Eweliny, część III .

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Przydomowy ogródek Eweliny, część III .

Post »

Witajcie :wit .

Czy u Was też jest taka cudna pogoda ?? Popracowałam trochę w ogródku i stoczyłam bitwę z chwastami . Rosną na potęgę i nikt ich specjalnie prosić nie musi ;:306 . Przesadziłam jeszcze trochę roślin i podziwiałam nowe kwitnące cebulowe ;:108 . Zakwitły mi pierwsze tulipanki :tan . Z dnia na dzień rośliny są coraz wyższe i czekać tylko na kolejne kwitnienia .

Obrazek

Małgosiu ja też mam nadzieję, że będę zadowolona ;:173 . Co do magnolii to właśnie takie drzewko bardzo by mnie ucieszyło ;:108 . No zobaczymy, może kiedyś . Ja z robinii zrezygnowałam. Może kiedyś jak mój ogródek zrobi się bardziej zaciszny będę mogła sobie na nią pozwolić. Za Twoją robinię będę trzymała kciuki ;:168 . Dobrze, że doczytałaś o floksach chociaż muszę Ci napisać, że dzisiaj rano widziałam u innych osób, że już kwitną. Moje w pąkach więc też lada moment otworzą kwiaty ;:333 . Udanego tygodnia Ci życzę :wit .

Obrazek

Mariuszu faktycznie chwastów nie trzeba specjalnie zachęcać aby rosły ;:306 . Dokładnie tak, dopadła mnie drzewkomania a niedługo dojdzie też pewnie krzewomania ;:224 .

Obrazek

Basiu szkoda, że inne rośliny nie koniecznie są takie łatwe w uprawie jak chwasty ;:306 . O przymrozkach nie słyszałam ;:218 .Ja dzisiaj zwalczyłam część chwastów . Szkoda, że one powrócą ;:306 . Udanego tygodnia Ci życzę i wygranej z chwastami .

Obrazek

Marysiu szkoda tego głogu bo one ładne są ale podobno chorowite. Ja też wyleczyłam się z róż piennych ;:108 . Na klony i kolejne krzewuszki na pewno znajdę jeszcze miejsce . Dziękuję i wzajemnie ;:196 .

Obrazek

Soniu tego czegoś to nawet koroną nie można nazwać ale tak - tnę bo chcę żeby bardziej się zagęścił ale on słabo mi przyrasta ;:222 .Może powinnam w przyszłym roku dać sobie spokój z cięciem i poczekać aż na prawdę urośnie. Albo mu coś nie pasuje albo nie wiem. Jak nie zapomnę to zrobię zdjęcie i pokażę Ci . O tym klonie Odessanum myślę bo skoro on tak szybko rośnie to może w końcu miałabym na działce drzewo .Co do kocimiętki to oczywiście nie chcę wyrzucić wszystkiego bo bardzo ją lubię. Pozbyłam się jedynie malutkich siewek . Gdybym pomyślała to mogłabym Ci ją sprezentować ;:223 . No ale już po ptakach . Dziękuję i wzajemnie ;:196 .

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Pozdrawiam i słonecznego popołudnia Wam życzę .
Awatar użytkownika
Ann_85
1000p
1000p
Od: 26 mar 2010, o 14:00

Post »

Śliczny ten słoneczny rudzielec :D Nasze męki dobiegły końca, zima odeszła, teraz będzie parę miesięcy zachwytów ;:138
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Madziagos
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 10 kwie 2012, o 21:44
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Oj,
pogoda piękna, ale tylko do jutra.
Czerwony głóg posadziłam chyba z 6-7 lat temu, teraz jest to już spore drzewko.
Nie mam z nim większych problemów, raz, dwa razy w roku prysnę czymś tam przy okazji oprysków drzew owocowych i jest spokój.
Z pozdrowieniami, Magda
Moje wątki Moje drogi... Aktualny
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

I ja korzystam z pogody, bo cudna. A od jutra to już ponoć niekoniecznie.
Ewelinko tulipanki zaczynają kwitnąć. Cudny czas przed nami.
Zdecydowanie warto zainwestować w drzewa i krzewy. A przy Twoich, już wkrótce, hektarach to obowiązek. One tworzą taką cudną ramę dla ogrodu.
Zdjęcia śliczne. Uwielbiam świeże przyrosty tawuł i żurawek. ;:215
Awatar użytkownika
Bufo-bufo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2009, o 20:31

Post »

Fajny czas nastał, chyba większość bylinek już wyszła z ziemi i jedynie hosty się nie spieszą? Cebulowe się wyróżniają o tej porze. Nie wyobrażam sobie bez nich wiosny.
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Ewelinko, zaiste pogoda fantastyczna. ;:333 Dzisiaj. ;:108 U mnie już jest zmiana, wieje zimny wiatr i niebo zasnuły chmury. ;:224
Ślicznie zakwitły Ci tulipany, ;:63 hiacynty, ;:63 śnieżniki jeszcze kwitną ;:63 i to coś różowe, ;:63 co nie wiem, co to jest. ;:306
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Ewelinko tulipany śliczne, botaniczne szczególnie podziwiam, ;:oj bo moje pożarte. Bergenię pięknie sfotografowałaś. ;:138 Dziękuję za dobre serce, ;:196 ale kocimiętki mam setki, nie nadążam pielić. ;:306 Odessanum, to taki sam klon, jak Flamingo tylko żółty. Może udałoby się twojego jeszcze przesadzić? Też dziś po południu siedziałam w ogrodzie, pielenie nie ma końca. ;:224
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Ewelinko a moje tulipany w zielonych pączkach, a botaniczne za nic nie chcą pokazać środków bo chyba im zimno biedakom :;230 Ten rok, przynajmniej u mnie jest korzystny dla bergenii, bo ładnie kwitną :D Pozdrawiam cieplutko i słonka życzę ;:168
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32

Post »

Te żółte nie-botaniczne urocze! (botaniczne zresztą też :wink: ) A tiarella wyraźnie wyszła przed orkiestrę. :D A wiesz, że bergenie mi tez akwitły w tym roku? Nie widziałam ich kwiatów bardzo długo!
Pieknei wysprzątane, ja tez próbowałam powalczyć z podagrycznikiem, ale wiem, ze to nierówna walka... ;:224
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witajcie :wit .

Dzisiaj zgodnie z zapowiedziami synoptyków pogorszenie pogody. U mnie leje prawie od rana i jest zimno ;:222 . W związku z tym mam przymusowy przestój w pracach na zewnątrz i całą swoją siłę poświęcę na pracach w domu i na relaks przed kompem ;:224 . Właściwie to dobrze, że od czasu do czasu jest taka pogoda bo nie zapuszczę domu ;:306 . Kiedy pogoda jest ładna to absolutnie nie chce mi się sprzątać . Myślę, że nie tylko ja tak mam ;:224 .

Aniu faktycznie rudzielec bardzo fajny ;:333 . Bardzo lubię młode przyrosty na tawułach ;:108 . Przed nami kilka miesięcy pracy i koloru w ogrodach . Oby pogoda tego roku nam dopisała .

Obrazek

Madziu nie kuś tym głogiem proszę Cię ;:306 . Kto wie jakie drzewa jeszcze posadzę. Głogu się nie wypieram bo może kiedyś ale na ten moment mówię nie . Skoro masz taki okaz to będę podziwiała u Ciebie .

Obrazek

Aneczko pogoda dzisiaj u mnie już brzydka. Ciekawa jestem jak u Ciebie ;:224 . Masz rację krzewy i drzewa to fajne ramy dla ogrodu i muszę pomyśleć nad tym bardzo mocno . W tym roku chcę skupić się głównie na tym a potem przyjdzie czas na resztę . Ja również lubię te młode przyrosty ;:215 .

Obrazek

Olu u mnie hosty z ziemi wyszły . Sprawdzałam i wszystkie obudził się w końcu . Miskanty też już zaczęły rosnąć więc jest ok . Kwiecień przyniesie nam sporo kwitnień ale ja z utęsknieniem czekam na maj ;:224 .

Na chwasty i trawę nie patrzymy, kosiarka jeszcze nie jest gotowa do pracy .

Obrazek

Lucynko no i po cudnej pogodzie :( . No ale nie ma tego złego posprzątamy trochę mieszkanka ;:306 . To różowe to bergenia . Zakwitła mi pierwszy raz a mam ją prawie od początku tylko zmieniała miejsce kilka razy.

Rabata "coś się posadzi" i nawet nie jest jeszcze skończona . Nie mam do końca na to miejsce pomysłu i w rezultacie sadziłam co miałam dostępnego. Mam nadzieję, że kiedyś to ogarnę :roll: . Na bambusie rośnie Gizelka a za nią na siatce powojniki i dwie róże . Na rabacie są głównie liliowce, tulipany i jakieś byliny. Wczoraj troszkę to miejsce wyplewiłam i przesadziłam co nie co , kamieni też już tam nie ma. Wstępnie widzę tam bardziej krzewy żeby zasłonić się od sąsiadów. Muszę popracować nad tym miejscem tego roku ale zobaczymy co mi z tego wyjdzie . W przyszłości ta rabata będzie ciągnęła się do końca działki bo póki co tam na końcu po prawej stoi piaskownica i na razie musi tam zostać.

Obrazek

Soniu klona Flamingo w zasadzie nie chcę przesadzać. Pasuje mi tam gdzie jest . Fajnie, że masz setki kocimiętki bo już miałam na sumienie te siewki , które wyrzuciłam . Masz rację z tym plewieniem to jest sporo zachodu i nigdy końca nie widać ;:306 .

Obrazek

Marysiu zaskoczyły mnie te żółte bo pozostałe dopiero w pąku . W zeszłym roku te zgrały się z fioletowymi ale w tym roku coś nie wyszło ;:131 . Ja mam po raz pierwszy botaniczne i fajnie wyglądają. Co do bergenii to jest ze mną od samego początku a zakwitła po raz pierwszy ;:oj . To pewnie dlatego, że ciągle ją przesadzałam aż w końcu zostawiłam w spokoju. Może mi za to podziękowała. Dziękuję i wzajemnie chociaż z tym słoneczkiem to dzisiaj może być problem .

Klonik już rośnie tylko nie wiem czy nie zrobiłam źle kupując szczepionego tak wysoko :roll: .

Obrazek

Miłko ja też mam podagrycznik w kilku miejscach głównie przy siatce i co z tego, że ja go u siebie zwalczę skoro od sąsiadki i tak pcha się z powrotem do mnie . No z nim to walka jak z wiatrakami niestety ;:222 . Wszystkie tulipanki bardzo ładne, dziękuję ;:196 . Mi bergenia zakwitła po raz pierwszy a mam ją od samego początku bo jest jedną z roślin jakie kupiłam.

A to jedno z drzew na wkrótce mam nadzieję mojej działce. Nie wiem co to ale chyba jakaś śliwa. Podoba mi się taki idealny i równy pokrój tego drzewa .

Obrazek

Pozdrawiam i spokojnego przedświątecznego tygodnia Wam życzę .
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Ewelinko klon im wyżej szczepiony, tym lepiej wygląda później. ;:108 Jak ma niski pień, a korona się poszerza, to ma sylwetkę trochę, jak przysadzista kumoszka. :wink: Ja też głóg podziwiam u sąsiadki, mój padł na zarazę ogniową w drugim roku. ;:174 Czasem deszcz potrzebny dla równowagi, szczególnie przed świętami. :)
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22

Post »

Nie no, faktycznie, wcale nie poszalałaś :;230 osiem doniczek do posadzenia i to przed świętami ;:306

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21

Post »

Ewelina, faktycznie pogoda się posypała, a ja zamiast ogarniać dom, spisywać listy zakupowe to siadłam przed kompem i nadrabiam zaległości w innych ogrodach :;230 Ani tyle nie chce mi się sprzątać.. miałam ambitne plany na przycinanie malin i wszystko trafiło..
Na rabacie "coś się posadzi" również dałabym coś co uchroni przed wścibskimi oczami sąsiadów, tyle tylko, że to rabata południowa (o ile dobrze dedukuję po zdjęciu), a co za tym idzie każda wyższa roślina zrobi cień na całości ;:224 A może by tak jakieś ażurowe krateczki co półtora metra.. zostałyby prześwity a dodałyby trochę intymności..
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Soniu pocieszyłaś mnie z tym klonem ;:224 . Oby za kilka lat cieszył moje oczy ;:224 a może już tego roku podrośnie trochę i stworzy coś na wzór korony ;:173 . Dokładnie tak, deszcz potrzebny roślinom żeby rosły i nam żeby zrobić coś w domu ;:224 .

Jolu migusiem posadziłam ;:224 . Na szaleństwa jeszcze będzie czas :;230 . Dziękuję i wzajemnie ;:196 .

Sabinko ja te święta spędzam właściwie znowu w rozjazdach więc wiele roboty w domu nie mam ;:224 . Mimo wszystko coś upichcić trzeba i posprzątać w domu także ;:108 . Dzieci w domu od czwartku więc i robota będzie szła trochę inaczej. Ja za tymi świętami jakoś specjalnie nie przepadam :roll: . Co do rabaty to tam u sąsiadki rośnie orzech włoski i on daje cień więc tak czy siak to miejsce będzie w sezonie takie bardziej półcieniste. Ja myślałam żeby posadzić przy tym pierwszym i drugim przęśle od lewej strony róże pnące ,które lubią półcień czyli Mme Plantier i np. Zephirine Drouhin albo jakieś krzewy , które tolerują półcień. No sama nie wiem, pomysłu nie mam :roll: . Moja działka jest sporo wyżej niż działki sąsiadów więc takie coś do półtora metra skutecznie mnie zasłoni. No nic, może jakiś plan zrodzi się w sezonie .
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Ja niestety nie mogłam sobie wczoraj popracować
A dzisiaj pogoda jest każdy widzi
Fajne zakupy zrobiłaś
Czytałam różne propozycje drzewek
Teraz ja też siedze w tym temacie
Magnolie faktycznie możesz kupić w formie drzewka
Dereń Kousa super, ale on rośnie bardzo duży
Najlepsze sa formy szczepione.
A jeszcze padła propozycja tamaryszka
To jest dopiero olbrzym
Ja go ciągle tnę, żeby nie zajął całej rabaty