Jesień życia wśród kwiatów,zwierząt i ptaków cz. 5

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Jesień życia wśród kwiatów,zwierząt i ptaków cz. 5

Post »

Weekend, weekend ... i...po weekendzie.
:wit Witajcie w niedzielny wieczór.

Iwonko 1 - ten jeden kwiatek zalbinosiał częściowo. ;:306

Soniu - lubię tego hibiskusa za to, że ciągle rozwija kolejne kwiaty, mimo że gubi poprzednie.
Róże teraz dają prawdziwy pokaz. Szkoda, że gubią listki.
Motyle w tym roku częściej na daliach urzędują niż na heliotropach.
Dziękuję. ;:196

Ewelinko - miła jesteś ;:196 Ale zimą moja działka jest szara i pusta, bo mnie tam też nie ma, to nawet nie staram się o rośliny będące ozdobą w okresie zimowym. No bo dla kogo?
Tak, to dalie jednoroczne. Bardzo je lubię i zawsze sieję.
Dziękuję. ;:168

Tereniu [TerDob] - bardzo Ci dziękuję. ;:196 Za wszystko. ;:167

Kropeczko - zawsze możesz takie rośliny mieć, wystarczy tylko chcieć. ;:113
Oby jesień była długa i ciepła, to i kolorki będą cieszyły. :tan

Marysiu [Maska] - mądralo - gdybym miała ogród, a nie małą działeczkę, to pewnie też tych 'wojowników' bym podziwiała. Na takim mikrym areale te rośliny się nie sprawdzają. One muszą mieć przestrzeń odsłoniętą.
Powiadasz, że pumpkin niejadalny? Nic to! Ładnie się prezentuje, to niech sobie rośnie. ;:333
Hibiskus jeszcze Ci zakwitnie. Tylko poczekaj cierpliwie.
Moje ketmie np. zawsze we wrześniu dopiero pąki pokazywały, a zdążyły nacieszyć oczy.
Domyślam się, że piszesz o swoim hibiskusie bylinowym. Zakwitnie, zakwitnie. ;:303

Niedziela jak niedziela. Połowa na wyjeździe. Dość męczącym, ale dobrze jest. ;:333
Przesyłam Ci pozdrowienia od mojej mamy wraz z podziękowaniem za pamięć o niej. ;:167 ;:196

Trochę kolorków przed snem.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Dobranoc. Do jutra. ;:196 ;:196
A u mnie właśnie pada deszczyk!
Awatar użytkownika
TerDob
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2008, o 17:06
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Lucynko piękne kwiatuszki ;:138 ;:138 ale mnie zaciekawił ten kwitnąco na biało - żółto ( chyba ósme zdjęcie ) czy to jakiś złocień ??? śliczny ;:333 już miałam kiedyś pytać i zapomniałam .
A u mnie się błyska i może też popada - oby :D
Spokojnej nocy ;:196
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Dorota71
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2011, o 14:15
Kontakt:

Post »

Lucynko ta dalia różowa z jednym białym płatkiem jest śliczna.
I widzę rozchodnik okazały. U mnie nie ma bo nie mogę do niego mamy przekonać. ;:224
Pozdrawiam cieplutko -Dorota
Zapraszam serdecznie- Spis moich wątków.
Aktualne: Ogród Dom Hobby
Awatar użytkownika
julcia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 maja 2011, o 08:26

Post »

Lucynko śliczne masz dalie i nie tylko te z siewu.Cudnie i kolorowo u Ciebie . U mnie gdyby nie róże i rudbekie byłoby już szaro
ani astrów, ani cyni ani innych jednorocznych nie siałam i teraz braknie kwiatków kolorowych ;:145
Pozdrawiam Julia
Moje zielone zakręcenie
Awatar użytkownika
kania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2009, o 10:09

Post »

Lucynko, tyle już wątków stworzyłaś a ja dopiero teraz wpadłam do Twojego ogródka, zachęcona tytułem wątku. Lepiej późno niż wcale. Szkoda byłoby przegapić taki piękny kawałek świata i tak ładnie przez Ciebie opisywany :D . Ja też lubię rośliny jednoroczne, bo kwitną całą mocą przez cały sezon i dają kolor na rabatach. Dalie jednoroczne są równiez u mnie. Twoje są śliczne ;:138 . Lubię te daliowe niespodzianki.
Krzaczki Kani
Krzaczki Kani(2)
Pozdrawiam :) - Kasia
kropelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2008, o 13:05

Post »

Lucynko, może i działeczka mała, ale śliczna, kolorowa. Tak sobie myślę... u nas na wsi to już nawet nikomu nie chce się pielęgnować ogródeczków przed domem. Wszędzie tylko trawa i trawa... A wsiowi najczęściej komentują moje poczynania:
"jak ci się chce".
Astry cudne. Ja ich w ogóle nie sieję, bo nie udawały się absolutnie!
w domu i w ogrodzie, cz.2, cz.3, cz.4
pozdrawiam serdecznie, Mariola
vimen
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 11 sty 2015, o 16:21

Post »

Lucynko widzę, ze lilia Ci się zapóźniła :D A ten szczawik z czekoladowymi liśćmi nie rozmnożył Ci się za mocno?
U mnie wczoraj wieczorem przeszła burza i walił grad większy od grochu - mam tylko nadzieję, ze działkę burza ominęła, bo mój foliak mógł tego nie wytrzymać ;:222
Nachyłek zółty jest śliczny - przez kilka lat miałam takiego na skalniaku i w zeszłym roku postanowiłam przesadzić... i już nie mam ;:145
Awatar użytkownika
alicjad31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lip 2013, o 20:38

Post »

Witaj Lucynko ;:196
Kilka dni mnie na forum nie było ,a właściwie byłam ,ale przelotem ;:306
A tu takie pieknosci pokazujesz ;:333 ;:333
ŚLICZNIE :!: :!: :!:
Kiedy ja na drobię zaległości ;:185
Zdrówka Ci życzę ;:167
Pozdrawiam Alicja
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

:wit :wit Witam!
Dzień pochmurny, ale niemal bezdeszczowy, bo trudno delikatną i krótkotrwałą mżaweczkę określić mianem deszczu.
Wczoraj wieczorem i w nocy w centrum miasta owszem, spadł ładny deszczyk, jednak kilometr dalej, tj. na działkach nie spadła ani jedna kropelka. Dzisiaj też zero. ;:222
Z uwagi na przewidywane rzęsiste opady przeznaczyłam dzisiejszy dzień na zajęcia stricte domowe, ale po otrzymaniu info o braku wody z nieba na działce, poszłam tam, by podlać nowo wsadzone roślinki.
Kto ma zbyt dużo wody, niech pogoni chmury w moją stronę, proszę. ;:180

Tereniu [TerDob] - domyślam się, że pytasz o kwiaty chryzantemy jadalnej.
Ona nie tylko zjadliwa, ale też bardzo ozdobna. Mam ją po raz pierwszy, a nasionka dostałam od Marysi Maski.
Jeśli byłabyś zainteresowana nasionami, pisz śmiało. ;:108

Dorotko 71 - ten daliowy śmieszny kwiatek to jakiś wybryk natury i tylko jeden. :;230
Dlaczego mama nie lubi rozchodników? One są niewymagające, a zimą mróz pięknie maluje ich przekwitłe kwiatostany, a śnieg ubiera je w białe czapeczki. ;:215

Julio - dziękuję. ;:196
Może za rok skusisz się np. na dalie z nasion. One nie są wymagające, a wysiane wiosną ,na działce, później zakwitną niż te wysiane wcześniej w domu i jesienią aż do przymrozków będą zdobiły kolorami. ;:108

Kasiu [kania] - witaj w moich skromnych progach. ;:180
Dziękuję Ci za wszystkie ciepłe słowa ;:196 i zapraszam do częstych odwiedzin. ;:32

Mariolko - o wiejskich ogrodach i ogródkach coś nie coś wiem, bo mam na wsi mamę, brata i bratową. Mama jest posiadaczką połowy przedogródka i ma tam zarówno kwiaty i warzywa, a druga połowa, którą "opiekuje się" bratowa to obraz nędzy i rozpaczy. Porośnięta najrozmaitszymi chwastami. ;:145
Zresztą ukwieconych ogrodów w mojej rodzinnej wsi też już prawie nie widać, trawiaste owszem tak.
Astry lubią łapać mączniaka i trzeba w odpowiednim momencie zareagować. Potem już radzą sobie znakomicie bez interwencji. ;:333

Kasiu [vimen] - w gruncie rzeczy to wszystkie moje lilie jakieś takie ociężałe były, ale dzięki temu kolejno i długo cieszą oczy. A ta ostatnia także nos. ;:303
Szczawika podejrzę i jeśli jest tak, jak myślisz, to dam Ci znać. Jego i tak trzeba na zimę wykopać do doniczki i zabezpieczyć przed zimnem.
Nachyłka rozmnaża się bardzo łatwo. ;:63 Ukorzenia się bezproblemowo każdy jego kawałek. Chcesz?

Alicjo - bardzo jesteś łaskawa dla mojego buszu, dziękuję. ;:196
Idzie jesień, zaraz za nią zima, a ta jest łaskawa dla odrabiania i nadrabiania wszelkich zaległości. ;:1

Zauważyłam pierwsze jesienne kretowiska na mojej działeczce.
;:145
Powiadają, że "jak we wrześniu krety kopią po nizinach, będzie wietrzno, ale lekka będzie zima". ;:162
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Lucynko a u mnie połowę nocy i cały ranek padało, nasączyło porządnie ogród. Cały dzień szaro buro i właściwie nie wiadomo czy zimno czy ciepło.
Krety to ryją cały czas, bo nawet robiąc sadzonki truskawek brałam ziemię z kretowisk (3 tygodnie temu). To co będzie jak krety ryją w sierpniu ;:306
Dobrego tygodnia Ci życzę ;:196
Awatar użytkownika
kania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

W sierpniu kopce kreta wszędzie, znaczy zimy wcale nie będzie :lol: . Ładnie wymyśliłam? 8-)
Późne lilie bardzo cieszą, przypominają pełnię lata. Czy ona zawsze u Ciebie tak późno kwitnie?
Krzaczki Kani
Krzaczki Kani(2)
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Marysiu [Maska] - Kasia kania już Ci dała odpowiedź w sprawie kretowisk sierpniowych. ;:306 ;:306
Dlaczego u mnie nie podlewa? Cały deszcz zabrałaś, cyco? No, nie sama. Jakiś mafijny układ powstał i na mocy owej zmowy tylko niektórym podlało, a co poniektórym nawet za bardzo. ;:108
Dziękuję ;:180 i wzajemnie udanych całych pozostałych sześciu dni tygodnia życzę. ;:196

Kasiu [kania] - wymyśliłaś fantastyczne powiedzenie. ;:63
Muszę je w swoich annałach zapisać. ;:138
Nie wiem, w jakim czasie ta lilia powinna zakwitnąć, bo mam ją po raz pierwszy. Powiadomię Cię w przyszłym roku. Jeśli przeżyje... ;:224

Dzisiaj już zamykam komputer, bo cukinie odstały swoje, puściły soki, więc czas zrobić sałatkę na zimową przystawkę.
Buziaki dla wszystkich. ;:196
Dobrej nocy. ;:4
vimen
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 11 sty 2015, o 16:21

Post »

Lucynko bardzo chętnie :D A może z nasion go można wysiać?
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Lucynko dalie to jednak niezawodne rośliny, ślicznie ci kwitną. ;:215 Koleus też taki świeży. ;:oj Ciągle przetwory robisz, masz zapał. :) Podmucham trochę, bo u mnie już solidnie podlane rabaty. ;:108 Na trawniku mam kilkanaście kopców, czyli mogę przesadzać rośliny, zimy nie będzie. :wink: Pozdrawiam ciepło. ;:196
Awatar użytkownika
kania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

W takim razie życzę miłego pichcenia :D .
Krzaczki Kani
Krzaczki Kani(2)
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”