Dzień dobry
Rozpoczęłam sezon 2018 na działeczce. Pogoda jest super słonko i ciepło ale ziemia jeszcze zmarznięta.
Obejrzałam dokładnie róże i co !!! jeszcze na początku lutego wszystko wyglądało pięknie,
a dziś po ostatnich mrozach wiem, że róże na pewno będą mocno cięte. Już się zabrałam za Edenki i Mamma Mia, ścięłam przemarzniętą górę. Cięcie do wysokości koczyków powtórzę dopiero jak zakwitną forsycje.
Róże wielkokwiatowe i rabatowe i tak bym cięła nisko, więc takie przemarznięcie mi nie przeszkadza. Angielki, na pierwszy rzut oka wyglądają lepiej od Edenek i Mamma Mia ale, lepiej nie zapeszać. W najgorszym przypadku będzie ostre cięcie.
Prac w ogrodzie mam bardzo dużo. Z uporządkowaniem rabat muszę się wyrobić zanim dojadą zamówione byliny i różyczki.
Muszę dobrze rozplanować prace, a w międzyczasie marzą mi się takie widoki.
A co do wiosennych zakupów

oczywiście zwariowałam i zamówiłam Julkę, to jest Julie Andrieu Delbarda nowość z 2016 roku o której marzyłam od dawna. Prosiłam dwa lata temu Kamię, że jak jej wpadnie w łapki, to niech pamięta o mnie?. I się tak stało. Haha marzenia się spełniają.
Teraz szukam jej dobrej miejscówki. Bardzo ciekawa jestem jej napakowanych kwiatów i tych plamek ? paseczków troszkę przypominających mi Marc Chagall. Wyczytałam, że ona ma przebarwienia w kolorze wiśniowym, coś pasującego muszę jej w nóżki dosadzić.
Kacper mówisz,że masz parę egzemplarzy

ha ja już bardzo jestem ciekawa twojej kolekcji.
Koniecznie pamiętaj o wątku.
Aniu ? nena już zmieniają mi się priorytety, a to oznacza więcej czasu na przyjemności, na ogród i na forum. Chyba coś jest na rzeczy z odmianami róż francuskich, Kizuna i Xavier, Odile i Chapeu de Mireille, a ja również zauważam pomyłki w innych odmianach. Na przykład Ventilo, on ma bardzo charakterystyczne kwiaty, listki szmaragdowe, a na gałązkach małe i rzadkie kolce.
Pisałam wcześniej, że ja nie mogłam sobie odmówić Julki, a przy okazji wpadła mi w łapki Louise Stone.
Aniu ? Ann ja też się cieszę że się odezwałaś. Jeszcze z aktywnością na forum nie jest najlepiej, no ale czas wiosny należy się prze wszystkim naszym ogrodom.
Moni ? Alania życzę ci spełnienia noworocznych postanowień.
Elwi ? Kizunę jeszcze kupisz? Jestem ciekawa jak ci przetrwał Xavier. W moich warunkach róże francuskie podmarzają mi do kopczyka, jednak ładnie odbijają. Zerknij na fotkę powyżej, to też jest siostrzyczka Kizuny i Xaviera ? ładna ?
Teresko ? Inka52 mi się bardzo podobają barwy kwiatów róż francuskich. Ich zmienność barw no i paseczki, plamki też mnie kręcą. Poczekaj spokojnie na swoją wybrankę, to się musi jak sądzę zgrać z możliwościami Kamili. Ciekawa jestem jak się zaprezentuje Julie Andrieu.
Ewunia ? ewunia7, witaj

zaczynamy nowy sezon. Kizuna też mi się podoba.
Gosiu ? Margo widzę, że się starasz bywać na forum, podczytuję cichaczem co piszesz. Moja obecność jest uzależniona od tego czy będę miała co pokazać. Do pierwszych kwiatów róż jeszcze daleko.
Kacper ? co wyhaczyłeś w tym markecie ? Nie widać nazwy róży.