Madagaskar i reszta świata - cz. 5

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Arkadius121
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2011, o 13:34
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Madagaskar i reszta świata - cz. 5

Post »

Witaj :wit
Imponująca wprost kolekcja hoj-gratuluję ;:138
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
brombiel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 cze 2014, o 13:35
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dawno mnie tu nie było i z przyjemnością czytam o nowościach, przemeblowaniach i nowych domkach... zdjęcia dopełniają obrazu. Jest pięknie ;:oj
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
raflezja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lip 2009, o 21:51
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Cześć Żaneta!
Mam do Ciebie pytanie jako do kolekcjonera roślin ciekawych. :)
Powiedz mi prosze w jakiej najniższej temperaturze mogę trzymać w zimie euforbie i inne kaudeksy? A jaka jest optymalna?
Bo już zgłupiałam.
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sty 2009, o 19:27

Post »

raflezja pisze:Powiedz mi prosze w jakiej najniższej temperaturze mogę trzymać w zimie euforbie i inne kaudeksy? A jaka jest optymalna?
- jak dobrze, że zadałaś to pytanie, chętnie poczytam wypowiedzi na ten temat.
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 11:33

Post »

Kochani! Jakże się cieszę, że wreszcie wpadłam "do domu" :D

Spokojna kawka, Wasze cudowne wątki i jak się zabrałam za czytanie, to do swojego nie mogłam dotrzeć! ;:306 Fajnie znowu być z Wami, bo to czas ma inny wymiar.

Już wróciłam, ale bieg ostatnich dni, gdzie przed wyjazdem trzeba było mnóstwo załatwić, po przyjeździe wiele nadrobić, a w pracy jak na złość cały tydzień dał ogromnie do wiwatu. Oczywiście trzeba było też zadbać o rośliny, te podlać, te przesadzić, tym dać pierścienie, tym witaminy, inne wyrzucić, bo światła nie miały przez wyjazd odpowiedniego i pały... Samo życie!
No ale jestem i odpowiadam jak mogę najszybciej:

Moniko - podsycę Twoje zainteresowanie i powiem, że H. micrantha ma się dobrze i o ile jej nie przelałam przy podlaniu, to pewnie będzie sobie spokojnie rosła. Jest śliczną roślinką i pięknie, bo subtelnie kwitnie: https://www.rareflora.com/hoyamic.html
Polecam, tak na przyszłość :-)

Mieczysławie - trudno się z Tobą nie zgodzić! Ja sama nie wiem ostatnio jak to się dzieje, że czas tak ucieka. Już listopad za pasem! Ale im szybciej zima przyjdzie, tym szybciej wiosna nadejdzie, więc sama nie wiem, co lepsze ;:306

Basiu - ja żadnych sideł nie zakładam ;:306 Sama doskonale wiesz, co dobre, jak choćby Twoje ostatnie nabytki. Hoje to wspaniałe roślinki, ale jednak na przykład dla mnie ciągle to jest tylko fascynacja i uroczy, bo "charakterny" dodatek do Madagaskaru i kaktusów.

Henryku - no trudno się nie zgodzić! ;:306

Danusiu! Bardzo chętnie zobaczę Twoje hoje, bo jeszcze nie dotarłam do Twojego wątku, więc nie wiem, czy już je zamieściłaś. Co do "arystokracji"... Bez przesady! Te jak to nazwałaś "zwyklaki" są cudowne, bo nasze, kochane, domowe i zawsze piękne. Czy ich jest 12 czy prawie dwieście to nie jest istotne, ważne są warunki i opieka, kondycja i wygląd. Sama dobrze wiesz. Carnosa niby taka popularna, zwykła, a potrafi być piękna, rozrośnięta, bujna albo.. zdechlakiem wśród setek innych poupychanych po kątach. Naprawdę nie ilość jest ważna, nie pochodzenie - choć pewnie, że fajnie gdy jakieś tam rarytasiki rosną, ale też bez przesady. Hoja to hoja, ma być piękna, rosnąć i cieszyć oczy. Arystokrację zostawmy naprawdę specjalistom w ich dziedzinie, tu cieszmy się każdym pięknym okazem. Tak myślę...

Lucynko, Danusiu, Henryku - wszystko chyba doskonale ujęliście w odpowiedzi na pytanie Lucynki. Dodam od siebie, że jeszcze na przykład z przenawożenia, z braku oświetlenia, z nagłej zmiany, gdy jeszcze nie grzeją a już zimno w mieszkaniu. Kapryśne - ale przez to piękne i w sam raz na zimę, gdy sukulenty i kaktusy śpią.
Tobie Henryku dziękuję za wiarę we mnie ;:180

Grażynko - bardzo Ci dziękuję! Sterylność czy tam porządek w doniczkach to poniekąd już mój "znaczek", zawsze musiało wszystko wizualnie być dopasowane. Właściwie nie wiem czemu, ale ten aspekt ma dla mnie znaczenie, jakoś tak po prostu musi być i już. Ale nie mam fisia w postaci nakazywania, że wszędzie tak ma być - ot, po prostu mnie się to komponuje dobrze i tylko cieszę się, że się moja wizja domków roślinnych Wam podoba. A i bardzo się cieszę, że wiosną dołączysz do hojomaniaków, na pewno i Tobie sprawią wiele radości roślinki ;:215

Areczku, Agnieszko, - bardzo gorąco dziękuję! ;:196

Iwonko - mnie kolekcjonerem??? ;:306 Ale pytasz pewnie o tę nową półkę w wiatrołapie. Moim zdaniem Kochana, euforbie, jak są suche, powinny dać sobie radę. Ja swoje trzymam tuż przy rozszczelnionym oknie, gdzie mają około 15 normalnie, w mroźne dni około 10 stopni. Ale widziałam też wśród tych sukulentów pachypodium - ono tam może nie dać rady. Dla tych sukulentów 15 to takie bezpieczne minimum, może być mniejsze, ale za to stała tamperatura - a z tego co piszesz to jest wiatrołap, a więc jakaś zmienność powietrza i skoki temperatury to jest, a dla tych roślin właśnie te skoki są niebezpieczne najbardziej. Podsumowując: moim zdaniem jest OK dla sukulentów, ale pachypodium i kaudeksiaki bym zabrała na jakiś południowy parapet z niedomkniętym na maks oknem. Ale to oczywiście moje zdanie, sama masz o wiele większe doświadczenie :wink:

Mieciu - mam nadzieję, że się przyda, co napisałam. Swoje kaudeksy, jak Ipomoea, zimuję na północnym oknie, mają tam na razie w okolicach 15 stopni. Byle była to stała temperatura.

Bardzo Wam dziękuje za wizyty! A skoro mówimy o zimowiskach, czas było i swoje zanosić, choć kaktusy jeszcze mam na balkonie, w szklarence ciepło opatulone. Sukulenty wciągnięte do domu.
Przy okazji wciągania na zimowisko, pokażę Wam eszewerie, bo rzadko je pokazuję, a ślicznie się wybarwiły w słonku. Zasłużyły na pokaz :D I troszkę urosły. Znaczy, może nie troszkę - były praktycznie z maciupeńkiej kępki, a teraz tak wyglądają:

ObrazekObrazek

ObrazekObrazek

Obrazek

Ale hiciorem jesieni jest hoja lacunosa 'Super eskimo', która postanowiła nie tylko rosnąć, ale i zakwitnąć. Jednym baldaszkiem, ale zapach czuć, przypomina lato, jestem więc cała w skowronkach :tan

ObrazekObrazek

ObrazekObrazek

ObrazekObrazek

ObrazekObrazek

Dziękuję Wam jeszcze raz za to, że tu zaglądacie, miłego weekendu życzę, a ja lecę nadrabiać wizyty u Was :wit
Pozdrawiam - Żaneta. Madagaskar i reszta świata - aktualny cz. 5
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
barbra13
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 kwie 2015, o 20:42

Post »

Ależ tego napisałaś ;:oj , od razu widać, że masz dobry internet, bo u mnie na bezprzewodowym nie mogę każdego tak pięknie indywidualnie potraktować, jak Ty, bo musiałabym po kilka razy rozpoczynać wszystko od nowa.
Wyciągnęłam sobie dla siebie takie trafne stwierdzenie, że "im szybciej zima przyjdzie, tym szybciej wiosna nadejdzie". Czyli jednak coś optymistycznego w tej zimie jest i niepotrzebnie popadam w zimową depresję.
Z przyjemnością obejrzałam eszewerie, bo to bardzo sympatyczne rośliny. A jeszcze takie wybarwione w słoneczu, jak Twoje, to już w ogóle cudeńka. Szkoda, że nie można mieć wszystkiego.
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Basiu Kochana, Internet fakt, mam szybki ;:306 ale to ze względu na pracę moją i męża, ale się przydaje i w wolnym czasie. Niemniej dziękuję za przemiłe słowa, właśnie nie mogę wyjść z podziwu co do Twoich egzotyków... Tym bardziej dziękuję! ;:196
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2010, o 15:24

Post »

Eszewerie jak namalowane - od razu widać, że hodowane na powietrzu. ;:333

hoja lacunosa Super eskimo jak widzę jest bardzo fotogeniczna - taki bidny kurczaczek a na zdjęciach wychodzi super! Tobie doskonale udało się uchwycić jej naturalne piękno.
Kwiatuszki extra. ;:138

Ps. Wiara nie ma nic do rzeczy - po prostu widzę jak podchodzisz do tematów... ;:173
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach roślin proszę pisać na priv.
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Henryku, jesteś jak zwykle nieoceniony! Twoje posty dają mi od samego początku wiele wiary i gotowości do boju, że tak to nazwę, za co niezmiennie dziękuję!
A eszewerki oczywiście, na słońcu, nie są tak efektowne jak ma Beata (bebos), ale mam czasem wrażenie, że one potrzebują tylko świeżego powietrza, naturalnego deszczu i słońca. I chyba nic więcej im do szczęścia nie potrzeba :D
Spis moich wątków
wisnia897
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2010, o 11:08

Post »

Czyli sprawdza się prosta zasada - wystawić na dwór i dać im spokój. I masz eszewerki jak malowane, co widać na załączonym obrazku ;:303

A lacunosy to ja wszystkie oglądam i podziwiam, zawsze ;:167
Monika
U Wiśni (roślinkowy mix)
Zbieranina Wiśni (kaktusy)
Awatar użytkownika
ejacek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lis 2008, o 19:58

Post »

Teraz pozostaje trzymać za eszewerki kciuki , byle do wiosny ;:333
Awatar użytkownika
onectica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sie 2012, o 17:31

Post »

piasek pustyni pisze:Już wróciłam, ale bieg ostatnich dni, gdzie przed wyjazdem trzeba było mnóstwo załatwić, po przyjeździe wiele nadrobić, a w pracy jak na złość cały tydzień dał ogromnie do wiwatu. Oczywiście trzeba było też zadbać o rośliny, te podlać, te przesadzić, tym dać pierścienie, tym witaminy, inne wyrzucić, bo światła nie miały przez wyjazd odpowiedniego i pały... Samo życie!
W tym miejscu stanęłam i ruszyć dalej nie mogę. Mąż patrzy, jak na kogoś niespełna rozumu, a ja chwalę swoją mądrość, żeby w sobotę makijażu nie robić, bo popłakałam się ze śmiechu od tych pał :;230 :;230 :;230
"Samo życie" :;230 :;230

Spróbuję zacząć jeszcze raz, postaram się doczytać do końca ;:180

* * * * kilka minut później 8-)
Doczytałam, zachwyciłam się lacunosą ;:173
Blues w kaktusach cz.aktualna Do części 1-2-3 trafisz tędy,
Zielona bonanza - różne zielone.
Awatar użytkownika
nolina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2010, o 21:37

Post »

Eszewerki śliczne ;:215
Takie zdrowiutkie i pięknie wybarwione .W jakiej temperaturze będziesz je zimowała?
hoja też pięknie zakwitła :D zrobiła miłą niespodziankę ;:138
Awatar użytkownika
PiotrAPD
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 kwie 2015, o 01:07

Post »

A mi droga Żaneto przypomniało się, że wiosną wysiałaś mnustwo ciekawych mammillari i nie tylko. Jestem ogromnie ciekawy jak postępy :)
W sumie to mi się przypomniało jak Piotr (kospe) pokazał ciekawe sieweczki.
Pozdrawiam
Piotr
Mój wątek
Awatar użytkownika
Arkadius121
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2011, o 13:34

Post »

Witaj Żanett-ko :wit
Pięknie prezentuje się mnóstwo Twoich escheverii a lacunosa bije wszelkie rekordy piękności i oryginalności ;:215
Pozdrawiam.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje kaktusy i inne sukulenty !”