W tym roku ścięłam kwiatostany czosnku alfatuneńskiego, mam w domu i zaczynają się otwierać, pokazywać nasionka - będę próbowała coś z tego uciągnąć w przyszłym roku
Obficie kwitną czosnki główkowate, zresztą im nie straszne zimy i bardzo szybko wypuszczają zielone.
Ten niestety pokazał się tylko raz, piękny był..
Mam też czosnki: czarne a w tym roku pierwszy raz błękitne i purpurowe.
A wise old owl sat on an oak, the more he saw the less he spoke, the less he spoke the more he heard, why aren't we like that wise old bird?
???
pozdrawiam, Ewa
Stoplamek - afluateński (Twój chyba taki jak mój - Purple Sensation?) rozsiewają się same niemiłosiernie jak tylko zostawi się na długo przekwitłe kwiatostany aby mogły osypać nasiona.
Patrick białe drobne kwiatki to gipsówka, wyrosły takie potwory z B. kapersów. Dwie już w kompostowniku, a jednej wycięłam połowę pędów. Miała być towarzystwem do róż, ale je zagłuszyła. Ma około 1 m wysokości i taką szerokość.
Agneska dokładnie tak jak piszesz - Purple Sensation 'niemiłosiernie' to coś dla mnie! bo moje z cebulek jakoś nie chcą ruszyć i co roku pokazują się cztery, to im pomogę
A wise old owl sat on an oak, the more he saw the less he spoke, the less he spoke the more he heard, why aren't we like that wise old bird?
???
pozdrawiam, Ewa
To przedostatni gatunek z czosnków jaki mi zaczął właśnie kwitnąć.
W sumie to go nawet nie zauważyłam, zresztą wyszło ich aż... 3 Czosnek grzebieniastyAllium carinatum >
???
pozdrawiam, Ewa