Lawenda(2012-2014),ogólnie Cz. 2
- jode22
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 lut 2011, o 14:07
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Lawenda - Lavandula część 1 .
Pod moimi krzaczkami lawendowymi widzę mnóstwo siewek (dawniej były pojedyncze). Początkowo myślałam, że to chwaściory, ale jednak lawendy 

Czy siewki lawendy od początku mają intensywny zapach?:) Bo nie wiem jak odroznic od chwastów, a nic nie pachnie... pewnie to same chwaściorki;)
-
- Od: 21 lis 2012, o 18:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Zapach powala i można uwierzyć , że świat staje sie lepszy
Kochani, mam pytanko w sprawie lawendy. W tamtym roku zorganizowałam sobie taką "ziołową donicę" na balkonie. Była tam między innymi lawenda, która dość ładnie zaczęła wschodzić po zimie. Mam z nią jednak pewien problem. Badylki są długie, ciągle się wydłużają, z tych patyków, które wcześniej były suche, zaczęły wyrastać nowe listeczki więc nie przycinałam nic. Może to był błąd? Teraz roślinka się "kładzie" w donicy. Nie wygląda to atrakcyjnie. Nie chcę jej wyrzucać 

- Ika2008
- Od: 24 maja 2013, o 08:59
Po zimie należało ją przyciąć...jeśli tego nie zrobiłaś, to ja ciachnęłabym ją teraz. Pewnie nie zobaczysz w tym roku kwiatów ale uratujesz krzaczek, który sam w sobie jest b. dekoracyjny i też pachnie... 

Pozdrawiam, Marta.
O cholercia... no trudno! dzięki
Przesadzę i przytnę a na "wystawne" miejsce posadzę nową 

- cyma2704
- Od: 5 mar 2013, o 17:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Swoją przycięłam dość mocno, już ładnie się zagęściła i już zaczyna kwitnienie.

Witam wszystkich!
Miesiąc temu kupiłam lawende (pan określił ją jako ziołową z Włoch), wszystko było ok, szybko się rozrosła, ale jedna strona więdnie, nie rośnie.
Nie wiem czym to może byc spowodowane .... nie ma ani za mokro ani za sucho, w doniczce jest drenaż, ziemie do kwiatków wymieszałam z kamykami i ziemią ze skarpy, także woda swobodnie odpływa, stoi w miejscu słonecznym (od południa do wieczora słońce).
Widać to dobrze na zdjęciach, gałązki są krótkie a te dłuższe z pąkami więdna, cała jedna strona reszta ok.
Czy ktoś ma pomysł co może być nie tak? Powinnam obciąć te opadnięte gałązki?

Miesiąc temu kupiłam lawende (pan określił ją jako ziołową z Włoch), wszystko było ok, szybko się rozrosła, ale jedna strona więdnie, nie rośnie.
Nie wiem czym to może byc spowodowane .... nie ma ani za mokro ani za sucho, w doniczce jest drenaż, ziemie do kwiatków wymieszałam z kamykami i ziemią ze skarpy, także woda swobodnie odpływa, stoi w miejscu słonecznym (od południa do wieczora słońce).
Widać to dobrze na zdjęciach, gałązki są krótkie a te dłuższe z pąkami więdna, cała jedna strona reszta ok.
Czy ktoś ma pomysł co może być nie tak? Powinnam obciąć te opadnięte gałązki?

Lawenda nie lubi plastikowych donic, woli gliniane, porowate.Przyczyna może tkwić w tej donicy.Korzenie zamierają od strony z której najbardziej nagrzewa się plastik, szczególnie gdy donica stoi przy silnie nasłonecznionej ścianie.
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 14 sty 2014, o 19:16
Jestem pewna, że pęd który więdnie jest uszkodzony(obłamany) u nasady. Tej roślinie nic nie jest, ktos ja trącił, a że lawenda jest krucha to taki efekt. Ja to miałam jak sie pies po mojej lawendzie przebiegł.
Ok, na wszelki wypadek przesadzę do ceramicznej, choć inne kwiaty na balkonie rosną w plastikowych i mają się dobrze.
Powinnam obciąć te oklapnięte gałązki czy zostawić tak jak jest?
Aha i jeszcze jedno pytanie, czy to normalne, że w środku rośliny, przy nasadzie, liście zmieniły kolor na szary i można je łatwo pokruszyć?
To moja pierwsza lawenda także mało o niej wiem
Powinnam obciąć te oklapnięte gałązki czy zostawić tak jak jest?
Aha i jeszcze jedno pytanie, czy to normalne, że w środku rośliny, przy nasadzie, liście zmieniły kolor na szary i można je łatwo pokruszyć?
To moja pierwsza lawenda także mało o niej wiem
- Viola K
- Od: 14 mar 2013, o 19:41