Słoneczne rabaty 3

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
JagiS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2012, o 14:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Słoneczne rabaty 3

Post »

Witaj, Sabinko!
Podczas gdy kraj tonie w deszczu i zgniliźnie, Twój ogród wygląda niesamowicie świeżo;:oj.
Gdyby nie gdzieniegdzie pojawiające się żółknące listki nikt by nie powiedział, że to jesień.
Po moich różach już śladu nie ma, dalie też zniszczył krótki, ale złośliwy przymrozek. Znowu Twoje Podkarpacie jawi się jako cudowna kraina. I jak Ci to wszystko rośnie :shock:.
Białe pergole to najlepszy z możliwych pomysłów ;:333. Są takie eleganckie, a z różami wprost bajeczne.
Widzę, że pazerność na kolejne różyczki wcale Ci nie mija ;:173. Chyba Twój mąż słusznie prorokuje loty do drewutni ;:306. Można jeszcze zbudować podniebną estakadę... ;:224.
Mnie róże na tyle dokuczyły, że nie chce mi się ani jednej więcej ;:209.

Serdeczne buziaki - Jagi
Awatar użytkownika
Ann_85
1000p
1000p
Od: 26 mar 2010, o 14:00

Post »

Koniecznie pokaż jak wychodzi przemalowywanie na biało tych, którym wcześniej dano brązowy kolor. Może wtedy ja się wezmę za zmienianie koloru moich :roll:

Twoje różę są piękne, ale Artemis ;:167 Uwielbiam go, mam nadzieję, że mój też będzie zachwycać. Póki co wzdycham sobie do etykiet róż, które posadziłam ;:306 A Twoja Pastella wydaje się bardziej różowa niż w innych ogrodach... Ja ja zakwalifikowałam jako kremową i z tym zamysłem upchnęłam kolorystycznie koło żółtej i białej. Widzę, że może być kolorystyczna niespodzianka w postaci miszmaszu na mojej rabacie ;:218
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55

Post »

Co to za piękny marcinek ;:oj :?: Znasz nazwę odmiany :?:
vimen
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 11 sty 2015, o 16:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ależ Ci pięknie powojniki jeszcze kwitną ;:oj I dalie w pełnej krasie - chyba miejscówka im służy ;:108 Floks wymiata ;:333
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Sabinko cudnie kolorowy jeszcze masz ogród. :shock: Róże trochę ciepła by potrzebowały, tyle pąków. ;:174 Astrid Grafin von Hardenberg ma teraz wyjątkowo nasyconą barwę. ;:oj Dalie nadal rozkwitają i powojniki jeszcze tyle kwiatów mają. ;:215 U mnie dziś znowu był mały przymrozek, szkód nie zauważyłam, tylko trawy mocniej się przebarwiają.
Awatar użytkownika
Dorota71
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2011, o 14:15
Kontakt:

Post »

Jak dużo róż i powojników jeszcze u Ciebie kwitnie. Piękna jesień. ;:138
Pozdrawiam cieplutko -Dorota
Zapraszam serdecznie- Spis moich wątków.
Aktualne: Ogród Dom Hobby
Awatar użytkownika
Biedronka641
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 cze 2012, o 17:17

Post »

Sabinko ja tym razem zachwycę się pięknym korzeniem, bo na którejś z fotek go dostrzegłam.
Oh to będzie łączka krokusikowa. ;:215
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Ja też lubię zaglądać do zdjęc archiwalnych
Chociaż u mnie aż takich zmian chyba nie ma. Jedynie co to trawnik się zmienił, przybyła ścieżka i rabata północna
Ale co chwila zmieniają się rosliny na tych moich rabatach. Czasem myśle, że było lepiej, ale mam nadzieje, że po rozrośnięciu roślin to się zmieni
Róże kwitną Ci nieprzerwanie. U mnie już chyba tylko Bonica i Baronin ma kwiaty.
Przestałam już obrywać przekwitnięte, żeby nie tworzyły nowych. Niech się szykują do zimy, której ma nie być znowu ;:306
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Ja też nie ścinam teraz przekwitniętych kwiatów róż, bo to je pobudza do wypuszczania młodych przyrostów, które niestety zmarzną. Trzeba, żeby już nie krążyły soki w różach, tylko by róże zasypiały.
Czytam o werbenie, ze sieje sie jak szalona. Niestety to w ogóle nie dotyczy mnie. Mam kilka badylków i pewnie na wiosnę znów znajdę kilka siewek, które da się policzyć na palcach jednej ręki. Tak to właśnie wygląda. Żałuję, ale trudno.
Sabinko, kwitną Ci jeszcze powojniki. Niesamowite zjawisko. :D
Awatar użytkownika
sweetdaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2015, o 19:21

Post »

Sabina, właśnie mnie u Ciebie olśniło dlaczego Twoje róże wciąż kwitną w siłę a moje już dawno śpią. To papu jakim je karmisz tak im sprzyja ;:oj Ja moich nie karmiłam już chyba od połowy sierpnia ;:131 to i wypięły się na mnie ;:139
Ogród w jesiennej szacie wygląda zjawiskowo, u mnie też już kolorki przybrał, lecz zdecydowanie w większości żółte. Czekam na czerwień derenia choć ten jeszcze wciąż zielony.
Powojniki ;:215 Jednak cieszy jak jeszcze tyle kwitnie, ja za to podziwiam ostatnio kopiec na kopcu - kret skubaniec harcuje u mnie w najlepsze :evil:
Pozdrawiam, Zuza
----------------------------
Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi I, II, III
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18

Post »

Sabinko, u Ciebie nie jesień, ale lato na rabatach ;:oj Tyle róż jeszcze w pełnym rozkwicie i to nie jakieś pojedyncze kwiatki, ale całe bukiety ;:224 Jest na czym oko zawiesić, a kwitnąca tak obficie Ballerina to już mistrzostwo świata.
Powojniki szaleją. Moje bidy w większości dawno już bez liści, że o kwiatach to nawet nie wspomnę :roll:

Mareczek "chodzi" Ci po głowie? :;230 Wcale się nie dziwię, bo on ma w sobie niesamowity urok.
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21

Post »

Witam :wit
Zżarło mi cały wpis.. a tak się uzewnętrzniłam i wychwaliłam mojego małżonka i jego dobre serce i jego zrozumienie dla mnie.. ;:224 :;230
Co bardziej wprawieni w ogrodnicze meandry wiedzy tajemnej domyślą się, że jakimś cudem udało mi się przytaszczyć do domu kolejne roślinki i to za dobrotliwym przyzwoleniem eMa, ba nawet wybierał ze mną cebule ;:183
A wszystko zaczęło się od paczki z Floribundy. Przyszła sobie ta paczka wzbudzając moją ekscytację, która udzieliła się domownikom. Nie czekając na nadejście jeszcze gorszej pogody zarzuciłam na wyziębione nerki polar i poszłam wykopywać doły.. Doły gotowe, a tu okazuje się, że nie mam grama czarnej ziemi ;:223 Całe szczęście początkowy "paczkowy entuzjazm" jeszcze nie zdążył ostygnąć. Wpakowaliśmy dzieciaki do auta i jedziem do marketu.
-Gdzie?
-Ano tam gdzie najbliżej..
-Najbliżej? A nie mówiłaś, że w LM mają wyprzedaże cebulek?
-No mieli, ale.. no sama nie wiem.. czy jest jeszcze sens w tym roku..
-Jak nie wiesz to jedziemy do LM
I pojechaliśmy. I wróciłam z dodatkowymi tulipanami, hiacyntami i żonkilami. świetne przeceny. Paczuszki, które kosztowały ponad 6zł teraz sprzedawano po 1.8 zł. Widać nauczyli się na własnych błędach. Wiosenne byliny i cebule stały i marniały w koszykach aż do czerwca. Oczywiście wszystko w regularnej (czyt. niepoprawnie wysokiej i nieadekwatnej do oferowanej sadzonki) cenie.
Zebrałam się w sobie i dzisiaj wszystko wsadziłam. Jeszcze tylko czekam na krokusy ;:108

A tak oto wyglądało moje rozpakowywanie.. nawet kotu się udzieliło.. ciekawość ciekawość, co też pańcia mi przyniosła ;:306

Obrazek

śliczne tłuste korzonki.. kawałek drapaka, a człowiek już widzi przyszłoroczne kwiaty.. na pierwszym planie Crown Princess Margaretha - będzie sobie rosła w kolorystycznym trio z Othello i The Wedgwood Rose

Obrazek

Jagi, u mnie jeszcze nie było przymrozków, a właściwie powinnam napisać: nie było takiego, który mógłby zaszkodzić różom. Poleciały jedynie jednoroczne cynie, które muszą być wyjątkowo wrażliwe. Nie wiem jak długo utrzyma się ten stan rzeczy. Czytam, że to wcale nie takie dobre jeśli różyce zamiast układać się do spania kwitną w najlepsze.
Pazerność to złe słowo.. przychyliłabym się bardziej ku pewnego rodzaju zapobiegliwości ;:183 . Miałam zamawiać trzy pannice wiosną. Szczęśliwym trafem dostało mi się dodatkowe kilkadziesiąt centymetrów rabaty i zanim zdążyłam wszystko przeanalizować na chłodno.. warto, nie warto.. zamówiłam 6 różyc.. przecież to nowe miejsce nie może stać takie puste na pastwę "chwaścisków" :;230 a wiosną będą inne wydatki..

Ann_85, wielkie malowanie planuję na wczesną wiosnę. Nie mam zamiaru ściągać z tych kratek róż, więc zaczekam chociaż do momentu, w którym nie będą mi przeszkadzały dodatkowo liście ;:224
Pastella ma zmienny kolor. Jej pierwsze kwitnienie jest bardzo blade, czasami wchodzące wręcz w zielonkawy. Późniejsze kwitnienia są bardziej różowe..

Monika, niestety nie znam nazwy. To jakaś stara odmiana, którą moja mama przywiozła jeszcze od babci, a ja w ubiegłym roku uszczypałam trochę dla siebie..

bodziszkowe liście.. no jak ich nie lubić

Obrazek

Cream Abudance

Obrazek

Kasia, Dalie faktycznie wpasowały się idealnie. Dosłownie kilka kilometrów od mojego ogrodu widziałam ostatnio totalnie zważone przez mróz badylki. Moje są osłonięte od jednej strony drewutnią od drugiej krzewami budlei. Oby kwitły jak najdłużej, bo pączków mają niesamowitą ilość.

Sonia, Astrid ma wreszcie tyle słońca ile potrzebuje :;230 Przez całe wakacje strasznie ją przypiekało i żeby wykonać ładne zdjęcie trzeba było polować na nowiutki kwiat wcześnie rano. Niestety już bardziej cienistego miejsca dla niej nie mam. będzie się musiała smażyć..

Dorota71, powojniki które kwitną to zwykle spóźnialscy, którzy zamarudzili i nie chcieli kwitnąć w swoim terminie. Taki Sir Trevor padł mi w czerwcu i dopiero odbijał od zera. Myślałam, że już nie zdąży w tym roku zakwitnąć, a tu taka niespodzianka

Natasha Richardson

Obrazek

Jesienna odsłona First Lady. Taka żarówa

Obrazek

Ala, korzeń długo "plątał się" po działce. Ostatecznie tak się nam spodobał, że postanowiliśmy wpleść go w rabatę. Mam zamiar posadzić przy nim zimozielony bluszcz, jakąś hostę, eM marzy o jakiejś paproci.. zobaczymy jak to jeszcze wyjdzie

Gosia, Wanda, nie miałam pojęcia, że nie wolno obrywać przekwitłych.. A ja chodzę i zrywam te paskudki ;:223 Chociaż większość z pączków powstała jeszcze początkiem września. Dziewczyny, co z podsypywaniem jesiennym nawozem? Czy to już??

Przyznaję oficjalnie. Kocham Dalie

Obrazek

Zuza, kochana, ja też ostatnie podlewanie gnojówką serwowałam końcem wakacji ;:108 Potem zrobiło się brzydko i pogoda taka w kratkę.. Zrezygnowałam z wszelkich wspomagaczy. Nie wiem co jest z tymi kolorami.. Czekam na czerwień trzmieliny i perukowca - nadal zielone :evil:

Dorotka, Ballerinę mam min dzięki tobie. Cały czas mam w głowie twój ogromny krzaczor cały w kwiatach ;:oj A kwitnące róże.. oj kokietko ty nasza. Wiem, że i u ciebie jest na czym oko zawiesić..
Jak oceniasz swojego Mareczka??

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

Sabinko te dwa ostatnie daliowe portreciki przyprawiły mnie o szybsze bicie serca. Jakie one piękne! Nie mam miejsca na dalie ale będę podziwiać je u Ciebie.
Wcale Ci się nie dziwię nowych zakupów cebulowych. ;:oj Za takie pieniądze?! ;:oj Ja w tę niedzielę kupowałam u nich na -30% Może podjadę sprawdzić ceny u nas?
Krzaczki różane w wyśmienitej formie. Takie zakupy to ja lubię! Też posadziłam Crown Princess Margaretę, będziemy robić wymiankę spostrzeżeń. :wink:
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

No tak Sabinko, fuksiara z Ciebie. Dzwoniłam przed chwilą do swojego, lokalnego LM z zapytaniem o wyprzedaż cebulowych. U mnie nadal 30%. Ech... Dlaczego u mnie niczego się nie nauczyli i nie chcą aż tak bardzo, jak u Ciebie, wyprzedać asortymentu? :roll:
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21

Post »

Ania, u mnie tak było w tym roku w OBI i LM.. praktycznie do czerwca stały spore kosze z cebulami mieczyków, lilii, że nie wspomnę o kłączach wszelkiego rodzaju. Jak dotknęłaś paczuszkę to zawartość rozsypywała się w proch, a ceny? Oczywiście 100% :;230 Nikt normalny nie kupiłby roślin w takim stanie i szkoda, że nie zrobili obniżki, bo naprawdę fajne okazy się marnowały ;:108 Przypuszczam, że teraz pojechali po bandzie i stąd te obniżki. Przecież cebulki, które spredawane były luzem w skrzynkach, na sztuki: żonkile 3 rodzaje oraz białe, czerwone i fioletowe tulipany kosztowały 0.25 zł sztuka ;:oj Za taką cenę to nawet cebulki krokusa nie kupi. A te były naprawdę ogromne jakdwie te paczkowane ;:108 Poza tym tuż obok na sąsiedniej działeczce powstaje kolejny market -konkurencja. Chyba boją się o klientów
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”