Borówka amerykańska - 7 cz

Drzewa owocowe
Zablokowany
bedani
100p
100p
Od: 31 sie 2012, o 09:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Borówka amerykańska - 7 cz

Post »

Witam.Po wieczornej lekturze na temat chorób borówki
doszedłem do wniosku że usunę chore tegoroczne sadzonki. Krzewy są młode a perspektywa oprysków dla amatora i ciągłej walki z chorobą nie napawa optymizmem. Mam tylko pytanie może głupie, ale w to samo miejsce po usunięciu chorych borówek to nowych nie można sadzić. Pozdrawiam.
Tomala3d
500p
500p
Od: 7 lip 2015, o 15:09
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

@bedani ja mam taką propozycję. Wykop gdzieś z dala od nowych borówek mały dołek i powsadzaj tam te chore borówki i pryśnij środkiem na choroby grzybowe. Podlewaj i obserwuj. Ja mam taką kwarantannę gdzie pięć borówek trzymam od wiosny bo były kupione jak jeszcze nie miały liści i się okazało że coś z nimi jest nie tak. Albo przesuszone albo jakaś choroba.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
x-p-11
---
Od: 20 lut 2015, o 15:58

Post »

robert16zgas brak wody.
bedani prawdopodobnie to grzyb Septoria (może albopunctata, nieważne) może zawleczony ze szkółki, chociaż są odmiany borówki bardzo podatne na tego grzyba. Grzybnia zimuje w resztkach roślinnych, literatura podaje, że te same rośliny nie powinny być ponownie uprawiane przez przynajmniej 2 lata, zarodniki bez żywiciela zachowują żywotność ok roku.
Ja bym usunął albo kwarantanna - w doniczki w kwaśny torf i opryski chemią, gdzieś dalej od upraw.
bedani
100p
100p

Post »

Dziękuję za odpowiedź. Odmiany które dosadziłem to Bonus, Sierra i Spartan. Tak zrobię, kwarantanna oprysk i obserwacja. Zależy mi bardzo na tym żeby uchronić przed tym grzybem krzewy które już mam i mają się świetnie. Zastanawiam się też nad kupnem mikoryzy do borówek w celu wzmocnienia ich kondycji.Pozdrawiam.
x-p-11
---
Od: 20 lut 2015, o 15:58

Post »

To zrób trochę inaczej, kup Domark 100 EC roztwór zrób w dużej ilości, żebyś mógł 'wykąpać' krzew a potem zamoczyć korzenie na jakieś 20-30 minut. Do donic możesz dać torf w którym rosły, po posadzeniu podlej roztworem który rozrobiłeś i obserwuj krzaki.
Zamiast kupować mikoryzę wydrap trochę próchnicy w jagodnikach leśnych/spod sosen/ itp oczywiście u zaprzyjaźnionych właścicieli lasów.
bedani
100p
100p

Post »

Dziękuję za wszystkie bezcenne rady ale niestety na pozostałych "dorosłych" krzakach na nowych przyrostach pojawiły się takie same zmiany.Grzyb poszedł jednak po całości . Tydzień burzowej i parnej pogody zrobił swoje. Z nowymi sadzonkami poeksperymentuję wg. wskazówek a pozostałe prawie 2 metrowe potraktuję chemią. Nurtuje mnie tylko jedna rzecz skąd się to wzięło.10 lat uprawy bezproblemowej i pod górkę. Pozdrawiam.
markis80
100p
100p
Od: 27 maja 2011, o 22:47
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

robert16zgas pisze:Macie może zdjęcia dwu trzy i 3 letnej borówki, chciał bym je poruwnać ze swoimi

-- 2 cze 2016, o 13:14 --

I cztero letniej :D
--
2 latek
Obrazek

4 latki
Obrazek
Obrazek
robert16zgas pisze:
markis80 pisze:Ja też przedobrzyłem i teraz nie nadążam z wodą bo jak tylko jest lekko sucho to najnowsze przyrosty więdnieja. Wychodzi mi tak z 80 litrów na tydzień pod każdy krzak :evil: Tylko że ja nawoziłem Yara Mila a efekty są porażające oby krzaki wyhamowały przed zimą.
W jakich dawkach sypałeś yare mile complex ? I do kiedy można podlewac azotem ?
100 gr na m2 i chyba było by wszystko ok gdybym nie zapomniał że wcześniej podlałem siarczanem amonu po 20 gr pod krzak ale ja mam 7-8 letnie krzaki i w tym roku dałem 8-10 cm igliwia sosnowego pod krzak i może jeszcze minie to trochę podratuje.
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13

Post »

kaLo pisze:Powody złego owocowania borówki można znaleźć na forum tutaj
i dużo więcej tutaj
moderator
Podane było w pigułce, teraz trzeba szukać po całym forum. Przestaje mi się ta zabawa podobać. ;:222
CHWILOWO ZAWIESZAM DZIAŁALNOŚĆ.
Awatar użytkownika
tamburyn
200p
200p
Od: 8 gru 2014, o 10:55

Post »

kaLo pisze:CHWILOWO ZAWIESZAM DZIAŁALNOŚĆ.
W najgorszym momencie...

Czego brakuje tym Koleżankom?

Obrazek

Obrazek

Nie chcę sam podejmować decyzji czym je zasilić, bo może się to źle skończyć ;:124
Piotrek
Awatar użytkownika
Aguss85
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lut 2016, o 18:34

Post »

Pani/panie moderator, uprzejmie proszę o przywrócenie tego postu. Zależy mi na tym, by się dowiedzieć co się stało że borówka po kwitnięciu nie kształtuje owoców, zapytałam specjalistę, dostałam odpowiedź i została mi odebrana. W tych linkach nie widzę przyczyny.
Pierwszy raz spotykam się z takim działaniem, sama moderuję forum (nieogrodnicze) i trochę tego nie rozumiem. To nie jest encyklopedia w stylu wikipedii a forum, tu użytkownicy radzą innym użytkownikom, czemu takie odpowiedzi są usuwane gdy komuś są potrzebne :(
"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
Kisiell3
50p
50p
Od: 23 wrz 2015, o 17:14

Post »

Witam , zakupiłem wczoraj 200 sadzonek borowki i dziś podczas sadzenia dopatrzylem się że są zarazone prawdopodobnie szara pleśnią :/ niektóre owoce są w pół fioletowe i po naciśnięciu tryska z nich sok i niektóre młode pędy jakby miały czarne końcówki ... Co teraz mam z tym zrobić ? Oprysk załatwi sprawę czy raczej wstrzymać się z sadzeniem tych sadzonek ?
markis80
100p
100p

Post »

tamburyn A czym były nawożone?? Najpierw sprawdź pH ziemi bo wygląda mi to na początki chlorozy zbyt wysokim pH. Na początek 1-.1.5 łyżeczki kwasu cytrynowego na 10 litrów i tak co 3-4 dni. Zobaczysz czy kolor liści wybarwia się na ciemno zielonozielono. Możesz się pokusić o oprysk nawozem w płynie do borówki,bo jak pH jest za wysokie to sypanie pod korzeń nic nie da.
markis80
100p
100p

Post »

Kisiell3 pisze:Witam , zakupiłem wczoraj 200 sadzonek borowki i dziś podczas sadzenia dopatrzylem się że są zarazone prawdopodobnie szara pleśnią :/ niektóre owoce są w pół fioletowe i po naciśnięciu tryska z nich sok i niektóre młode pędy jakby miały czarne końcówki ... Co teraz mam z tym zrobić ? Oprysk załatwi sprawę czy raczej wstrzymać się z sadzeniem tych sadzonek ?
Pokaż te czarne końcówki nowych przyrostów bo może być to pryszczak borówki, szara pleśń ma siwy nalot a borówki jak dojrzewają to robią się na początku różowe.
Tomala3d
500p
500p
Od: 7 lip 2015, o 15:09

Post »

tamburyn pisze:
kaLo pisze:CHWILOWO ZAWIESZAM DZIAŁALNOŚĆ.
W najgorszym momencie...

Czego brakuje tym Koleżankom?

Obrazek

Obrazek

Nie chcę sam podejmować decyzji czym je zasilić, bo może się to źle skończyć ;:124
U mnie z jednym krzakiem n/n jest identycznie pomimo sporej porcji nawozu dedykowanego dla borówki z mikroelementami. Młode przyrosty właśnie tak wyglądają ale za parę dni liście robią się zielone a to młode co nad nimi wyrasta jest znowu takie żółtawo czerwone. Duke na stożkach wzrostu ma ciemne zielone liście a inne borówki takie jaśniejsze aż po żółte.
Kisiell3
50p
50p
Od: 23 wrz 2015, o 17:14

Post »

[/quote]Pokaż te czarne końcówki nowych przyrostów bo może być to pryszczak borówki, szara pleśń ma siwy nalot a borówki jak dojrzewają to robią się na początku różowe.[/quote]

W sumie po dłuższym obcowaniu z sadzonkami napotkalem jedynie dwa takie pędy , ale z owocami ewidentnie coś jest nie tak , robią się w pół fioletowe ? Raczej nie wydaje mi się aby już dojrzewaly .
Zablokowany

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”