Grusza: pytania podstawowe i nietypowe
- Robertkicia25 +
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 29 mar 2023, o 06:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Grusza: pytania podstawowe i nietypowe
Też obserwuję pogodę na interi dosyć się sprawdza. Na mojej gruszy to bardziej boję się o moje pierwsze amatorskie szczepienia, księżyc dobiera to na pewno przymrozi na mojej kwiaty.
Amatorka samowolka 😉
Pozdrawiam Robert .
Pozdrawiam Robert .
- massur
- Od: 22 maja 2012, o 16:55
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
U mnie ostatni przymrozek to ze dwa tygodnie temu był, ostatnie noce to prognozy nie były optymistyczne ale w praktyce kończyło się na wartościach +1
Pozdrawiam,
Tomek
Tomek
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 11 mar 2013, o 15:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witam,
Czy ktoś może pomóc w rozpoznaniu infekcji?Z przeczytanych dotychczas wątków nie wynika jednoznacznie co to jest. Raz mówią, że to podskórnik a innym, że pryszczarek. Na rdzę to nie wygląda ani na parcha. Zresztą chyba na nie jeszcze za wcześnie. Porównując moje fotki z fotkami na google pokazującymi podskórnika i pryszczarka to u mnie infekacja wygląda na coś innego. Ale oczywiście mogę się mylić i dlatego proszę o pomoc w zdiagnozowaniu szkodnika. Na zdjęciu wyszły plamki bardziej ciemne niż są w realu. W rzeczywistości mają kolor bardziej czerwony nawet miejscami jasno czerwony.

Czy ktoś może pomóc w rozpoznaniu infekcji?Z przeczytanych dotychczas wątków nie wynika jednoznacznie co to jest. Raz mówią, że to podskórnik a innym, że pryszczarek. Na rdzę to nie wygląda ani na parcha. Zresztą chyba na nie jeszcze za wcześnie. Porównując moje fotki z fotkami na google pokazującymi podskórnika i pryszczarka to u mnie infekacja wygląda na coś innego. Ale oczywiście mogę się mylić i dlatego proszę o pomoc w zdiagnozowaniu szkodnika. Na zdjęciu wyszły plamki bardziej ciemne niż są w realu. W rzeczywistości mają kolor bardziej czerwony nawet miejscami jasno czerwony.

-
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
Umiejscowienie tych plamek , czyli wzdłuż nerwu głównego liścia wskazywałoby jednak na parcha, objawy są również na ogonkach liściowych, tylko kolor zmian nie pasuje. Natomiast efekt żerowania wzdymacza to plamki raczej na brzegach liścia.
Pozdrawiam! Gienia.
- Robertkicia25 +
Amatorka samowolka 😉
Pozdrawiam Robert .
Pozdrawiam Robert .
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 27 kwie 2022, o 19:54
Cześć. Jakie zabiegi warto zrobić nowo posadzonej gruszce konferencji? Przycinanie, opryski, nawożenie? Za wszystkie informacje Bóg zapłać. 

- massur
- Kontakt:
Nowo posadzona musi się ukorzenić i to najważniejsze. Jak została prawidłowo przycięta to tylko pilnować wody.
Robertkicia25 - liście nie są za blade ale na nowych widać chyba jakieś zmiany, wrzuć zdjęcie z ostrością na nie.
antares2000 - wrzuć zdjęcie wierzchu liścia, chodzi o wygląd/kolor zmian od góry. Bo to zapewne podskórnik lub pryszczarek - Ortus lub Mospilan
Robertkicia25 - liście nie są za blade ale na nowych widać chyba jakieś zmiany, wrzuć zdjęcie z ostrością na nie.
antares2000 - wrzuć zdjęcie wierzchu liścia, chodzi o wygląd/kolor zmian od góry. Bo to zapewne podskórnik lub pryszczarek - Ortus lub Mospilan
Pozdrawiam,
Tomek
Tomek
- Robertkicia25 +
MASSUR pójdę spróbować zrobić zdjęcie jak się uda a jak nie to zrobię z samego rana ok
Amatorka samowolka 😉
Pozdrawiam Robert .
Pozdrawiam Robert .
- Robertkicia25 +
Amatorka samowolka 😉
Pozdrawiam Robert .
Pozdrawiam Robert .
- massur
- Kontakt:
Nie widać niczego niepokojącego.
Ja stosuję profilaktykę na rdzę (2x Score) bo u mnie bez tego niemal na pewno się pojawi.
Ja stosuję profilaktykę na rdzę (2x Score) bo u mnie bez tego niemal na pewno się pojawi.
Pozdrawiam,
Tomek
Tomek
- Robertkicia25 +
ta rdza to takie twarde narośla na liscia dobrze myślę?miałem takie coś na niektórych liściach w zeszłym roku może kupić ten środek i zrobić oprysk żeby w tym się nie powtórzyło .A kiedy tym opryskujesz zapobiegawczo?
Amatorka samowolka 😉
Pozdrawiam Robert .
Pozdrawiam Robert .
- Siwielec26
- Od: 7 cze 2022, o 03:22
- massur
- Kontakt:
To szkodnik - zajrzyj proszę kilka postów wyżej.
A rdza to w Google najlepiej wpisać jak wyglada - jak mocno zaatakuje to te rude piegi czasem "z kilometra" widać. Opryski zapobiegawczo to już teraz.
A rdza to w Google najlepiej wpisać jak wyglada - jak mocno zaatakuje to te rude piegi czasem "z kilometra" widać. Opryski zapobiegawczo to już teraz.
Pozdrawiam,
Tomek
Tomek
-
- Od: 11 mar 2013, o 15:27
Witajcie.
Dzisiaj byłem na swojej działce i zdziwiło mnie, że grusza jeszcze nie ma ani jednego kwiatka. Czy to normalne o tej porze roku?
Dzisiaj byłem na swojej działce i zdziwiło mnie, że grusza jeszcze nie ma ani jednego kwiatka. Czy to normalne o tej porze roku?
-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
A pąki kwiatowe miała?