Pomidorki koktajlowe - 5 cz.

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2013, o 17:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: Pomidorki koktajlowe - 5 cz.

Post »

Żeby za dobrze nie rosły w krzak, bo kwiatów będzie mało.
nanaska
100p
100p
Od: 26 gru 2014, o 20:27
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witam :-)
Pierwszy post na forum, więc witam specjalistów.
Ogrodnik ze mnie żaden, ale mam balkon i od 4 lat na nim pomidorki koktajlowe. Kiedyś dostałam sadzonki, zrobiłam sobie nasionka na jesień i już 4 rok sieję je i hoduję w doniczkach na balkonie.
Po kilku poradach umiem je wysadzać, pikować, wystawiam na balkon po Zimnej Zośce i tu się zaczynają schody. Rok w rok to samo. Otóż dolne liście żółkną, potem schną i odpadają w końcu. Pod koniec sezonu mam długie, gołe badyle o długości 1metra z dużą ilością owoców i kilkoma liśćmi na górze. Wyglądają paskudnie, ale są smaczne. Jak znalazłam to forum to moje pomidorki ni cholery nie wyglądają tak pięknie jak wasze :-( W tym roku to już kompletna nędza, więc zaczęłam szukać pomocy.
1. Wysadzam w lutym marcu do maluśkich doniczek i tylko spryskuję 2/3 razy dziennie
2. Przesadzam do doniczek większych o kilka cm po miesiącu
3. Takie przesadzanie stosuję 3-4 razy do momentu, gdy zaczną owocować (wtedy daję im spokój). Poradzono mi, że pomidor musi mieć mała doniczkę by szedł w owoce, a nie w korzenie.
4. Jeszcze na parapecie zazwyczaj zaczynają już kwitnąć.
5. Po 15 maja wystawiam na balkon- szokowo- marnieją na dobę, dwie, potem ciemnieją i dalej sobie radzą. Dopiero po wystawieniu na balkon zaczynam usuwać wilki
6. Dużo podlewam, zasilam humusem raz na 2 tygodnie.
7. Balkon południowy, pełne słonce, spore wiatry (tego nie zmienię, a pomidorki chcę mieć ;-) )
8. Zazwyczaj trzymam 2 krzaczki w 1 doniczce jak na zdjęciu

W tym roku przeżyły spore przelanie. Wszystkie donice trzymam na wspólnej tacce, a ulewy były spore. Parę dni stały wręcz w wodzie (zapomniałam o wylaniu jej ;:223 )
Odmiana główna nieznana, przyniesiona z ogródka znajomej, gdzie rosną jak chwast wręcz już, samodzielnie sobie radząc.
W tym roku pierwszy raz posadziłam z nasion Maskotkę, jestem nią zachwycona, ale widzę, że zaczyna tak samo wyglądać jak te moje stare i tu mnie cknęło, by szukać pomocy. Łącznie mam 13 krzaczków (10x NN i 2x Maskotki, 1x odmiana Vilmorin wysadzona po raz drugi, bo pierwsze sadzonki padły, jeszcze jest gęsta i zielona, dziś dopiero wystawiona na balkon, ma z 20 cm dopiero).
Przy okazji może ktoś rozpozna w tej biedzie co to za odmiana? Owocuje tylko na czubku, ale za to po kilkanaście pomidorków na gałązce. Ma jeden pęd główny (wilki usuwam, nie dopuszczam do więcej pędów). W zeszłym roku z 10 krzaczków miałam z 200- 250 pomidorków. W tym roku marnie to widzę, bo zaczęły słabnąć zanim zaczęły porządnie owocować.
Przyznam, że w tym roku zrobiłam okropny błąd (ja się uczę dopiero) i sadzonki posadziłam w zeszłorocznej ziemi po pomidorach. Wschodziły o 3-4 tygodnie później niż u kogoś innego z tych samych nasion. Prawie się poddałam. Więcej nasion nie miałam, musiałam czekać. Jak wzeszły do 10 cm natychmiast dałam inną ziemię.
Wątków o pomidorach jest tyle, że siedzę już od 4h i jestem głupsza niż byłam ;:223 Postanowiłam więc zapytać, bo sama nie zdiagnozuję przyczyny.
Chciałabym mieć takie piękne, zielone krzaki jak wasze, a nie długie, gołe badyle co roku.
Odmiana NN:
Obrazek
Chorujące liście dolne:

http://www.incar.com.pl/foto/IMG_0919.jpg

Maskotka:
http://www.incar.com.pl/foto/IMG_0920.jpg

Chorujące liście:
http://www.incar.com.pl/foto/IMG_0921.jpg

Za duże zdjęcia- moderator jokaer.

Spod doniczek leje się woda, bo dziś wszystkie przesadzałam i porządnie podlałam. To będą już ich doniczki docelowe, no może jeszcze z raz przesadzę do większych.
No to teraz słucham, tulę uszy i proszę o łagodny wymiar kary ;-) Nigdy działki nie miałam, kwiaty mnie nie kochają, w domu prawie ich nie mam, ale te pomidorki kocham i co roku sieję z własnych nasion. Zaznaczę, że nie chciałabym żadnej chemii, jestem jej wrogiem, nie będę miała własnych pomidorów z czymś sztucznym w środku. Nie po to je sadzę, przesadzam, dbam, by mieć to samo co w sklepie.
Proszę o wszelkie uwagi, co robię źle a czego nie robię.

P.S. Sorry moderator, już będę dawać mniejsze zdjęcia
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
aria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2011, o 17:33

Post »

Witaj Nanaska :wit skoro czytasz forum, oglądasz zdjęcia, to sama widzisz co robisz inaczej niż ci, którzy mają piękne krzaki w donicach. Jak też chcesz mieć takie, to rób to, co oni. Tu wszyscy piszą co i jak robią. Krytykować nie zamierzam :D
nanaska
100p
100p

Post »

aria pisze:Witaj Nanaska :wit skoro czytasz forum, oglądasz zdjęcia, to sama widzisz co robisz inaczej niż ci, którzy mają piękne krzaki w donicach. Jak też chcesz mieć takie, to rób to, co oni. Tu wszyscy piszą co i jak robią. Krytykować nie zamierzam :D
Forum znalazłam dopiero dziś. Problem w tym, że rad jest tyle, że zanim się przez nie przekopię, to nie będę już mieć pomidorków ;-) Dla mnie, laika, wszystkie choroby i niedobory wyglądają podobnie (no może oprócz mszyc ;-) ). Za dużo/ za mało magnezu/potasu/azotu. Zgłupiałam i postanowiłam zapytać wprost. Trochę droga na skróty, ale postarałam pokazać dokładnie problem i opisałam wszystkie zabiegi. Może ktoś rzuci diagnozę i zacznę działać już, bo sama nie dojdę, co robię źle. Takie małe pogotowie ;-)

Co do Maskotki, którą w tym roku posadziłam pierwszy raz, to jestem wniebowzięta ;:63 Owoce wielkie jak słonie, tylko trochę długo się czerwienią, trochę ledwo żółci złapały. Te NN od momentu dorośnięcia do odpowiedniego rozmiaru zaczerwieniają się w tydzień, dwa, a te wiszą już miesiąc i niewiele dojrzały.
Awatar użytkownika
mymysteryy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 sie 2014, o 07:58

Post »

Nanaska gdyby to była prawda, że w dużej donicy pomidor szedłby w korzenie, a nie w owoce, to te w gruncie by w ogóle nie owocowały, bo by tylko korzenie rozbudowywały. :wink: Krótko mówiąc przesadź je w coś większego, a odwdzięczą Ci się za to. :)
Żółknące i usychające dolne liście, to pewnie z głodu.
Ja donicowe ferdyguję odpowiednią mieszanką o składzie dostosowanym do wymagań pomidora, ale zastrzegasz, że tylko "naturalne" odżywki chcesz stosować, więc nie pomogę w tym temacie.
:wit
Awatar użytkownika
Lyanna
1000p
1000p
Od: 5 mar 2013, o 09:27

Post »

Nanaska, musisz bardziej dokarmiać pomidorki w doniczce. Najlepsza jest fertygacja czyli połączenie nawożenia z nawadnianiem. Podlewanie odpowiednim nawozem w niewielkim stężeniu, tak żeby roślina zdążyła wykorzystać składniki i nie odkładały się w podłożu tworząc niekorzystne związki chemiczne.
Pozdrawiam,
Asia
Na łące
nanaska
100p
100p

Post »

mymysteryy pisze:Nanaska gdyby to była prawda, że w dużej donicy pomidor szedłby w korzenie, a nie w owoce, to te w gruncie by w ogóle nie owocowały, bo by tylko korzenie rozbudowywały. :wink: Krótko mówiąc przesadź je w coś większego, a odwdzięczą Ci się za to. :)
Też mnie to zawsze zastanawiało, jak w gruncie sobie radzą :-D Na początku chciałam być taka dobra i pierwsze sadzonki wsadziłam do wielkich 10-litrowych donic. Nie urosły ani 1 cm. Jedna sadzonka zrodziła 1 pomidora, niedobrego jak diabli, bo wisiał na krzaku ponad 1,5 miesiąca. Wtedy mi poradzono, że jak najmniejsza doniczka i stopniowo zwiększać jej rozmiar aż do docelowej. No ale ja się nie znam, zrobiłam jak kazali i w kolejnym roku miałam owoców zatrzęsienie, tylko to łysienie krzaczka od dołu, rok do roku to samo. Możliwe, że moja "docelowa" doniczka jest zdecydowanie za mała jednak ?
Nie chcę chemii...

-- 11 cze 2016, o 22:00 --
Lyanna pisze:Nanaska, musisz bardziej dokarmiać pomidorki w doniczce. Najlepsza jest fertygacja czyli połączenie nawożenia z nawadnianiem. Podlewanie odpowiednim nawozem w niewielkim stężeniu, tak żeby roślina zdążyła wykorzystać składniki i nie odkładały się w podłożu tworząc niekorzystne związki chemiczne.
Podlewam codziennie, w upały 2 x dziennie. Co mam dodać z naturalnych składników, i jak często, by biedaczki nie były takie smutne? Humus nie wystarczy im?
Awatar użytkownika
Lyanna
1000p
1000p

Post »

Ja niestety stosuję chemię (cały świat jest chemią i fizyką), może ktoś inny podpowie co naturalnego, może gnojówkę z pokrzywy (azot) a później z żywokostu (potas)?
Pozdrawiam,
Asia
Na łące
nanaska
100p
100p

Post »

Lyanna pisze:Ja niestety stosuję chemię (cały świat jest chemią i fizyką), może ktoś inny podpowie co naturalnego, może gnojówkę z pokrzywy a później z żywokostu?
Można to gdzieś kupić? Słyszałam, że w warunkach domowych może to być bolesne węchowo doświadczenie dla mieszkańców bloku :twisted:
Awatar użytkownika
Lyanna
1000p
1000p

Post »

Kupić się chyba nie da. Ja mam na działce te mikstury wyprodukowane w butlach 5l po wodzie mineralnej :). Ale mnie kusi, żeby trochę przywieźć na balkon, może rozcieńczone? Natchnęłaś mnie do eksperymentu na pomidorkach (i sąsiadach).
Pozdrawiam,
Asia
Na łące
nanaska
100p
100p

Post »

Lyanna pisze:Kupić się chyba nie da. Ja mam na działce te mikstury wyprodukowane w butlach 5l po wodzie mineralnej :). Ale mnie kusi, żeby trochę przywieźć na balkon, może rozcieńczone? Natchnęłaś mnie do eksperymentu na pomidorkach (i sąsiadach).
Podlać to chyba niewielki ból, ale wyprodukować, to słyszałam, że jest to ciężkie doświadczenie :twisted:
Mam niedaleko ogródki działkowe, może ktoś by mi odsprzedał?
Awatar użytkownika
Lyanna
1000p
1000p

Post »

Ja to mam w butlach zakręconych i jak przyjadę na działkę to mieszam i odkręcam na chwilę. Doświadczenie rzeczywiście ciężkie ale chwilowe, może by sąsiedzi jakoś przeżyli, np. w środku nocy :). W sumie to chyba powinno być w pojemniku otwartym, muszę doczytać bo z nawozami naturalnymi to moje początki :).
Jeszcze mam zamiar wyprodukować gnojówkę z obornika króliczego (mam dwa króliczki miniaturki, niech się przydadzą do czegoś :)).
Pozdrawiam,
Asia
Na łące
luis90
200p
200p
Od: 8 maja 2016, o 21:49
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Gotowa gnojowka trzymana w zakręconych butelkach nie powinna smierdzieć. Ale nie wiem czy można zakryć pojemnik z fermentujaca gnojówką, takie szczelne zakrycie może rozwiązało by kwestię zapachu?
Pozdrawiam, Ewa
Awatar użytkownika
Ika2008
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2013, o 08:59

Post »

Najbardziej śmierdzi w fazie ostrej fermentacji, tego etapu absolutnie nie polecam na blokowy balkon!
Pokrzywówka po sfermentowaniu i w dodatku w zalecanym rozcieńczeniu nie jest już tak bardzo wyczuwalna dla zmysłu węchu. Gotowym roztworem można podlać, bez obawy o wrażenia węchowe sąsiadów. :D
Pozdrawiam, Marta.
Alyaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sie 2013, o 16:03
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

nanaska a jaką ziemię im kupujesz? Nie obawiasz się chemii w niej (ziemie nawóz mają sztuczny)? Są zagłodzone (brak podstawowych składników o mikroelementach nie wspominając), przegrzane (czarna maleńka donica + jasne otoczenie), brak im miejsca na rozwijanie korzeni (znowu ta donica miniaturka) - po Maskotce widać jak bardzo są wyciągnięte. Z humusu proponuję też porządnie przeczytać skład, bo wiele z gotowych jest humusem tylko z nazwy.
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”