Potencjalny ogród Anulli cz. 2

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
ASK_anulla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 cze 2013, o 13:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Potencjalny ogród Anulli cz. 2

Post »

Wiolu, jestem zadowolona z sadzonek, mam nadzieję, że sobie poradzą zimą.
Praca rusza od czasu do czasu, ale w mało ogrodowym kierunku, niestety. Na pocieszenie M obiecał mi drugi tunel na papryki :D . Przy okazji robót ziemnych sprzątnięto składowisko spod ścian obory i wydałam zakaz pozostawiania tam czegokolwiek. Zupełnie inaczej wygląda uprzątnięte podwórze ;:108 . Awaryjnie, odzyskane miejsce może pomieścić kilkanaście donic z pomidorami ;:306 , bo coś czuję, że tarasu się nie doczekam w tym roku - nic to, dużo się dzieje, a na wszystko potrzeba czasu i środków.

Karolino, niezmiernie mnie cieszy Twoja opinia. Migdałki lubię tylko, kiedy kwitną, ale skoro uratowałam go przed kompostem, to nie po to, żeby podziwiać liście.
Pozdrawiam, Anna.
Jak mówi prof. Bralczyk jest różnica, kiedy robimy komuś łaskę, a kiedy laske... Używajmy polskich znaków!
Awatar użytkownika
beacia0088
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lis 2013, o 20:18
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Aniu uwielbiam wiosenne fotki.Jak dobrze doczytałam to masz krokusiki w koszyczkach ?
Dobry pomysł i one pięknie wyglądają w takiej dużej kępie.Może i ja pomyślę o koszyczkach,kupię kilka sztuk i powsadzam do nich więcej cebulowych.Mam póki co tylko w jednym koszyczku tulipany,ale super te cebulowe wyglądają w takich kępach.Pięknie już wiosennie wszędzie ,aż lepiej się oddycha i te widoki tych kwitnących krokusików itp.Dobrze,że już po zimie :)
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
ASK_anulla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Beatko, krokusy mam w koszyczkach sklepowych, okrągłych. Hiacynty posadziłam w starych koszyczkach na maliny, z oderwanym uchwytem, a większość narcyzów w małych skrzyneczkach po owocach. Jedyny minus, to po zimie krawędzie wystają z ziemi. Niewielki feler, ale jeszcze się nie zebrałam, żeby dowieźć ziemi. Gorzej z tulipanami w donicach - jedne zgniły zimą, a inne mają ciasno, bo nie chce mi się co roku wykopywać. To dopiero drugi sezon, a już im ciasno. Chętnie sadziłabym luzem, ale chyba to mijałoby się z celem.
Fenomen łagodnych zim - jesteśmy jeszcze bardziej spragnieni wiosny. Zapewne dlatego, że przedwiośnie trwa trzy miesiące :D . Ja wiosnę uwielbiam za soczyste młode pędy, wyraziste kolory i koncerty za oknami.

Rozkwitły śnieżniki.
Obrazek
Okazuje się, że kukułcze jajo nie jest jednym z nich. Aktualnie obstawiam cebulicę dwulistną...

Porzeczka krwista po raz pierwszy zawiązała pąki kwiatowe.
Obrazek

Bieszczadzki pierwiosnek kwitnie.
Obrazek

Tyle zostało z różowego ciemiernika. Na szczęście wypuszcza pąki liściowe.
Obrazek

Hiacynty rozwijają kwiatki, niemal równocześnie z ogrodowymi. Niestety, złapałam wirusa i ledwo czuję zapach przez zatkany nos.
Obrazek

Oberżyny wysiałam późno, już nie mają tak ciepło na parapecie, bo rozpalamy w piecu tylko wieczorem. Nie wiem, czy doczekam się owoców z takich mikrusów.
Obrazek
Pozdrawiam, Anna.
Jak mówi prof. Bralczyk jest różnica, kiedy robimy komuś łaskę, a kiedy laske... Używajmy polskich znaków!
Awatar użytkownika
tulipanka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 20 kwie 2007, o 12:37

Post »

Aniu z każdym dniem kwiecia coraz więcej. Widzę to w ogrodach forumowych i u siebie. Jak ja kocham ten okres kiedy co dzień coś nowego odkrywamy. ;:138
Chciałam Ci się jeszcze zapytać o źródło zakupu magnolii. Mi od dwóch lat marzy się Rogów i chyba czas najwyższy zrealizować. :D
Awatar użytkownika
ASK_anulla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wiolu, magnolie kupiłam tutaj: http://www.zymon.pl/pl/searchquery/magn ... rog%C3%B3w. Ceny widoczne po zalogowaniu, wyślę Ci PW. Mnie trochę skusiły łagodne zimy. Gdybym wcześniej kupiła, to miałyby łatwiejszą aklimatyzację... Chyba, że ubiegłoroczna susza by je zabiła ;:224 .
Pozdrawiam, Anna.
Awatar użytkownika
ASK_anulla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

W związku z egzaminami w szkole, dzisiaj przedszkole miałam u siebie. To większość gromadki (jeszcze dwóch chłopców) pędzona po lesie. Nijakiego przymusu nie ma.
Obrazek

Wiosna już jest widoczna, chociaż liście mają tylko trzmieliny i czarny bez.
Zawilce gajowe, dąbrówka rozłogowa, szczawik zajęczy i miodunka plamista.
Obrazek

Szczeniak Bąbel, którym opiekujemy się pod nieobecność mamy, nieco się zszokował :D . Nie wiem, czy licznym towarzystwem, czy maratonem (z punktu widzenia jego krótkich nóżek :lol: ).
Obrazek

W ogródku zakwitła pierwsza sasanka. O dziwo, biała jest najszybsza.
Obrazek

Rabatowe hiacynty kwitną niemal w ziemi. W tym roku mają małe kwiatostany, choć żółty wypuszcza drugi pęd. Może za rok się poprawią.
Obrazek

Rozkwitły pierwsze narcyzy i tulipan, ale może jutro będą jeszcze ładniejsze. Coś sobie zostawię...
Pozdrawiam, Anna.
Awatar użytkownika
tulipanka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Aniu dziękuję za info. Znam ten sklep. Co prawdac jeszcze nic tam nie kupowałam ale ofertę przeglądałam i to nie raz.
Ubiegłoroczna susza była zabójcza dla mojej jednej magnolii. Wiosną posadziłam Susan i latem żywcem się ugotowała.
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Aniu piękne zdjęcia kwiatów w słońcu. ;:63 Biała sasanka śliczna, hiacynty i pierwiosnki, piękne połączenie. ;:oj Przedszkolaki pewnie lekcję botaniki zaliczyły. :D
Awatar użytkownika
ASK_anulla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wiolu, skoro przeglądałaś, to już nie muszę nic pisać, poza tym, że moim zdaniem warto. Ja sadziłam magnolie dwa lata temu. Rustica Rubra nawet nie wypuściła liści, czyli była przemrożona, a stellata jest po ciężkich przejściach, ale w tym roku będą pierwsze kwiaty. Fakt, że pod magnolię lałam wodę nawet, jeżeli nie miałam siły na podlewanie warzyw, czy ogrodu i rośnie w półcieniu.

Soniu, w słońcu wszystko ładnie wychodzi. W donicach rośnie to, co było do zdobycia w marketach. U mnie w ogrodniczym wystawili sadzonki dopiero po świętach, a i tak nie ma się na co rzucać. Lekcja botaniki, ornitologii i czytanie tropów dzików ;:108 . Wciąż ryją na polu - ja go nie uprawiam, więc nie narzekam, tylko się cieszę, że nie podchodzą bliżej domu.

Muszę odszukać odmianę tych narcyzów, bo kwitną jako pierwsze, więc chętnie posadziłabym więcej.
Obrazek

W donicy zaczyna się rozwijać Bridal Crown.
Obrazek

Tulipanki botaniczne ładnie się rozrosły. Muszę w tym roku wykopać, bo ciasno się zrobiło w donicy. Zauważyłam rdzę na Salmon van Eijk, więc muszę kupić nowe jesienią, bo bardzo mi się podobają, a zarażona jest cała kępa.
Obrazek
Pozdrawiam, Anna.
Awatar użytkownika
Madziagos
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 10 kwie 2012, o 21:44

Post »

Kiedyś miałam sporo tulipanów botanicznych.
Niestety, wiele z nich padło ofiarą nornic.
Muszę uzupełnić braki.
Z pozdrowieniami, Magda
Moje wątki Moje drogi... Aktualny
Awatar użytkownika
IWONA1311
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 mar 2011, o 12:10

Post »

Aniu kupiłam i ja dzisiaj magnolię Genie ma nawet jeden pąk kwiatowy. Nie wiem czy dobrze pamiętam ale czy to Ty chciałaś ode mnie sadzonkę jukki? Jeśli tak to jak będę kopała sąsiadce to posadzę osobno i dla Ciebie od razu.
Awatar użytkownika
ASK_anulla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Magdo, u mnie nornice gustują w szlachetniejszych tulipanach i czosnkach. Może i jakieś botaniczne pożarły, ale nie mam mniej, niż sadziłam, więc to już coś. Nigdy nie udało mi się odszukać cebulek w porze wykopywania (bo moment, kiedy widać resztki liści systematycznie przegapiam :oops: ), więc w końcu postawiłam sprawę na ostrzu noża i wykopałam Easter Starn z pąkami. Przesadzałam tak narcyzy, więc może i tulipanki się nie obrażą. Teraz mam na celowniku (jesiennym) jasnożółte Tarda.
Obrazek]

Iwonko, ja się chętnie wproszę na sadzonkę niskiej jukki, jeżeli to ją wykopujesz. Faktycznie kiedyś poruszyłyśmy ten temat. Gratuluję magnolii. Mam nadzieję, że sprawi Tobie, co najmniej, tyle radości, co moje mi :D . Tymczasem nie mogę się doczekać pierwszych kwiatów gwiaździstej.
Obrazek

W trybie pilnym przesadzam żonkile i inne cebulowe, których cebulki rozsiały się po rabatach. Na razie postawiłam w cieniu, ale przy takiej pogodzie chyba lepiej będzie im w gruncie. Pozbierałam z ogrodu mamy pojedyncze cebulki, bo jakoś nie mogłam kupić tych, które znam "od zawsze".
Obrazek

Jeden pierwiosnek kandelabrowy przeżył.
Obrazek

Tulipany szybko ruszyły do przodu. Mam nadzieję, że obecna aura ostudzi ich zapał. Teraz cieszą mnie narcyzy i szafirki.
Obrazek
Jeszcze nie miałam czasu, żeby je posadzić na rabacie ;:131 . Tym bardziej cieszę się z ochłodzenia.
Obrazek

.....................................
Udało mi się posadzić siedem róż na istniejących rabatach (no, na dwie musiałam usunąć trawę). Aktualnie zamieniam piaskownicę w rabatę, ale to częściowo ocienione miejsce, więc główkuję, które róże się pogodzą z mniejszą ilością słońca. Jednocześnie jest to eksponowane stanowisko, przy głównym wejściu, więc chciałabym mieć ładnie. Są dwie opcje kolorystyczne: czerwono-biała i fioletowo-różowa z jasnożółtą Goldspatz. Chyba ta druga wersja bardziej mi pasuje, bo Rhapsody in Blue miałaby trochę cienia i kolorystyka lepiej się komponuje z Jasminą. Tylko trzeba Goldspatz domówić ;:224
Pozdrawiam, Anna.
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Anuś, witaj!!!
U ciebie więcej już rozkwitniętych tulipanów,zonkili.
Niby nie daleko od siebie.Ale bardziej rozwinięte masz ;:108 ;:108
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

Szafirki i ja bardzo lubię. Moje średnio mnie zadowalają, bo coś słabo im idzie rośnięcie w ilość :D Moja mama miała takie łany szafirkowe, że robiłam sobie z nich bukiety. I ten kolor i zapach.
Wiosenne kwiaty u Ciebie już porządnie prą do przodu. U mnie chłodniej, więc muszę poczekać cierpliwie w kolejce :wit
Awatar użytkownika
tulipanka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Szafirki sama sadziłaś w donicach jesienią czy kupowałaś teraz ? Mi płakać się chce jak patrzę na mój szpalerek z nich, a w zasadzie na to co z niego zostało. Setki cebul stało się przysmakiem nornic ;:145
Jak to zobaczyłam to momentalnie straciłam zapał do sadzenia wszelkich cebulowych :cry:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”