Tymczasowy ogród Margo_margo

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Faworyt
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2014, o 14:47
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Tymczasowy ogród Margo_margo

Post »

Tamtego roku w polu Marysiu miałem szarłat i się wysiał i tego wzeszedł jak pleśń.Część jak były małe sadzonki powędrowała właśnie na ogródek.Obok rozchodnika jest szałwia. :D
Kiedyś miałem też kulkową odmianę szarłatu,też się pięknie prezentuje. ;:333
Bodajże jego nazwa to szarłat zwisły.
Dopóki się nasza gospodyni-blondyneczka nie pojawi troszkę ją jeszcze zastąpię.
Kwiatowo-astrowo dziś w polu:

Obrazek

Obrazek

Obrazek
I bukietowo w garażu:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Serdecznie pozdrawiam.
MK
Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę. Bruno/ Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).
x - e-1
Konto usunięte na prośbę.
Od: 17 lut 2015, o 20:33
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Hej czytam Was na komórce
Ładna języczka Witku moja jeszcze nie kwitnie. Ale mi byki sadzi ta komóra zamiast Witku napisalo mi Worki.
Astry śliczne takie ilości to akurat dla mnie. :heja
Gdybym miała całe pole do dyspozycji też bym sobie takie poletko kwiatów sprawiła
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Faworyt
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jak raczkowałem w temacie astrów Elu i siałem nasze odmiany to nie prezentowały się tak jak te.Od trzech lat mam amerykańsko-holenderskie.Są trwalsze w wazonie,wyższe 70-80 cm.grubsze-sztywniejsze łodygi i kolory też ładniejsze,żywsze.Gdyby jeszcze nie choroby liści w początkowym okresie byłoby ok.A tak co roku trzeba zmieniać miejsce.Przerwa na poprzednim 3-4 lata.
Serdecznie pozdrawiam.
MK
Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę. Bruno/ Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).
Awatar użytkownika
Margo_margo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 lip 2014, o 13:08
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Obrazek Heloł wszystkim

Witku Zazdraszczam Ci tego wczorajszego stanu- ja nie pamiętam kiedy ostatnio miałam taką okazję. Chyba jakieś 4 lata temu :roll:
Zdjęcia oczywiście zaraz będą ale raczej nic ciekawego. Pomidory- nuuuuuda Obrazek
Gratulacje przyjmuję ;:180
Ależ piękne kwiateczki pokazujesz- języczka po prostu superowa i wcale nie oklapnięta a takie astry chętnie bym przytuliła ;:138
Ja dziś szalałam w ogrodzie ale na zebranie bukiecików nie starczyło mi czasu :oops:
Szarłaty takie niskie miałam przez dwa lata i też mi znikły jak u Marysi.
Może będziesz miał nasionka?

Beatko Trzy letni berbeć to super sprawa i przynajmniej troszkę masz tego, co ja mam na co dzień ;:180
Właśnie rozglądam się na szybkiego za jakąś suszarką o pomidorów- bardzo lubię takie w oliwie + czosnek ale cena w sklepach za słoiczek trochę mnie mierzi. Nadejszła chyba pora na własne sucharki ;:215
Czy Ty suszysz z solą i ziołami czy solo? Pokaż zdjęcia ;:215
Dziękuję, że pamiętasz o nasionkach dla mnie. Ja jestem rozczarowana M Szk ;:174 Za mało jej było!!! Te, które były nie miały nasion i niestety miały jakieś stwardniałe, żółte cosie w środku. Dwa przepięknej urody owoce dziś wywaliłam na kompost ;:145 Zrobiły się jakby puste w środku i chyba była to SZW albo ugotowały się na krzaku. Mam jeszcze chyba dwa owoce ale jakieś dziwne plamki się pojawiają i obawiam się, że skończą w kompostowniku ;:145

Marysiu Jeśli pozwolisz- dopiszę tego zawilca do mojej listy chciejstw od Ciebie. Przy kolejnej wizycie u Ciebie będę mądrzejsza i przywiozę sobie doniczki ;:215 Właśnie ta delikatność i zwiewność mnie ujęła.
Marysiu- Złotlin od Ciebie wypuścił nowe pędy :tan
Będzie słoneczko ;:63

Elu ;:180
Pozdrawiam Małgosia
Im mniej wiesz, tym lepiej śpisz
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
Margo_margo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Obiecane, nudne fotki i z dzisiejszego dnia :wink:
Miałam dziś tylko 4 godziny na ogród więc musiałam zagęszczać ruchy. Oczywiście przy pomidorach siedziałam najdłużej. Po ogłowieniu puściły masę wilków i trudno było odnaleźć górne grona.

Ale na dolnych jest miło Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Od razu Was zapytam- czy to normalne, że z grona wyrasta pęd (na jakieś np 30 cm) na którego końcu są kolejne kwiatki?
Nie widziałam takiego zjawiska w zeszłym sezonie a teraz prawie wszystkie tak mają.

Tato zagonił mnie do zebrania opadłych jabłek aby można było kosić, jednak te stwory mnie o tego zniechęciły

Obrazek

Wygląda na to, że mam całkiem smaczne jabłuszka ;:215
Niestety jestem uczulona na jad szerszeni i nie chcę sprawdzać czy na osy także.
Na drzewie też wygryzają dziurki w owocach ;:124

A takie zbiory dziś poczyniłam

Obrazek

Obrazek Obrazek Obrazek

Obrazek

Zebrałam jeszcze fasolę na suche ziarno i szparagówkę.
O ile dobrze pamiętam fasolki z orzełkiem mam jakieś 3 strączki ale nie sprawdzałam zawartości ;:306
Mam nadzieję, że Marysia pamięta o mnie w tej kwestii
Pozdrawiam Małgosia
Spis moich wątków
x - e-1
Konto usunięte na prośbę.
Od: 17 lut 2015, o 20:33
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Aaaale zbiory Małgosiu!!! ;:215 U mnie też wyrastają jeszcze pędy z gron, niektóre odmiany mają na wszystkich gronach. Obrywam wszystko.

To ja dzisiaj ścięłam bazylię i melisę i mam taaaaki zapach, jest wypłukana i jak woda zleci to będę ją kroiła do mrożenia, a melisę będę suszyła.

Obrazek

Witku zobacz jaki ładne rodeo :D
Ca Wam ten kształt przypomina? Dedykuję tego pomidorka dla Was wszystkich :D

Obrazek
Awatar użytkownika
Margo_margo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Elunia Dedykacja pomidorowa z pachnącą bazylią fantastyczna ;:215
Pozdrawiam Małgosia
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
Faworyt
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jak to pomidory nuuuuuda?Małgoś.Mieć takie okazy i narzekać.Wstyd mi za Ciebie. ;:306
Mówisz podobnie jak bracia z kabaretu ''Ani mru Mru.'' brzyyyydal. :;230
To wyrastanie pędu nie jest fizjologią, ;:185 i takowe usuwaj.
Elu dobijasz mnie widokiem takiego pomidora. ;:63 ;:oj Na czym ty go uhodowałaś-przyznaj się.
Serdecznie pozdrawiam.
MK
Awatar użytkownika
Margo_margo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

he, he sama się wstydzę za siebie- Ty już nie musisz.
Przypomniała mi się właśnie pewna sytuacja z pracy. Siedziałam z koleżankami i opowiadałam o pomidorach- będą takie i siakie, w paski i cętki, żółte i fioletowe a jedna z koleżanek pyta: Gosia- czy Ty tak bardzo lubisz pomidory, że tyle ich masz? Na co ja szczerze odpowiedziałam: nie

;:306 ;:306 ;:306

Ale trochę poważniej- nigdy, ale to nigdy w życiu nie zjadłam tyle pomidorów co w tym roku i nadal nie mam dość. Ale zdaję sobie sprawę z tego, że dla kogoś ten temat może być nudny :wink:
Pozdrawiam Małgosia
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
Faworyt
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

To już uzależnienie.Ja mam swoje osiemnasty rok,więc w tym roku jestem pełnoletni ;:306 i jakoś mi się dalej nie znudziły.
A oto dzisiejszy dowód.

Obrazek
Serdecznie pozdrawiam.
MK
Awatar użytkownika
Margo_margo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No nic nie poradzę na to, że lubię patrzeć jak z małego nasionka wyrasta delikatna roślinka, potem nagle się krzaczy jak szalona a na koniec obdarza takimi aromatycznymi owocami Obrazek

A jeśli już o owocach mowa- dziś mój tato w przebłysku ogrodniczej weny wskazał najlepsze miejsce dla mojego winogrona.
Muszę go przesadzić, bo siatka na której obecnie szaleje, takiego ciężaru nie utrzyma.
Nowa miejscówka będzie "na tle" stodoły więc zimne wiatry nie będą dokuczały, słońce będzie ogrzewało a deski skutecznie zatrzymają ciepło na dłużej.
Jeszcze tylko muszę opracować stelaż. W sobotę pokażę nową miejscówkę bo dziś już nie zdążyłam pstryknąć.
I czeka mnie kolejne malowanie, kopanie, skręcanie i przeklinanie, że krzywo :;230

Ej! No jak tak można!!!
Moje wychwalasz a potem w kompleksy wbijasz?

Miło popatrzeć na takie skrzyneczki ;:215
Pozdrawiam Małgosia
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

To ja proponuję swoją muzykę Bic Runga - If I Had You

Witku ten zestaw kolorystyczny w bukietach astrów jest śliczny ;:215 Chciałabym mieć strój w takiej tonacji :D
A ta szałwia to jednoroczna jest?
Pewnie jak liście astrów chorują to musisz pryskać ;:131

Małgosiu podziwiam Cię bo ja jak czegoś nie lubię to nie hoduję ;:185 A moje koleżanki w pracy bardzo chętnie zjadały wyhodowane przeze mnie pomidorki...może mniej im opowiadałam :;230
Możesz dopisać ale nie wiem czy dostaniesz :wink: dobra żartowałam ;:306 No to chociaż złotlin uchowałaś ;:224 Doniczek to ja mam dużo więc nie musisz wozić ;:219
Fasolkę mam dla Ciebie i możesz dostać jeszcze inne jak Ci się spodobają. Ja w tym roku nie mam fasolki prawie wcale, ale za to zaczynają pojawiać się po ostatnim deszczu melony ;:oj Pomidory rewelacyjne i czosnek też. uczulona jesteś na szerszenie? Ja też tylko, że nie ma testów na szerszenie robią właśnie na osy i ja na osy nie jestem uczulona, a po szerszeniu wieźli mnie na sygnale do szpitala ;:oj Powinnaś mieć na wsi zestaw reanimacyjny ;:108

Elu aż mi moje własne serce mocniej zabiło ;:167 a te pachnące zielonki. Wiesz co ja sobie robię suszę zestaw moich ziół i robię tzw własną mieszankę mielę w młynku i wszystko tym doprawiam ;:333

-- 23 sie 2015, o 23:14 --

Nie mogę się wbić ze swoim postem między Was ;:134
Witku to już 18 lat zmagasz się z pomidorem :;230 Podoba mi się że dalej traktujesz je jak sztukę a nie jak towar ;:215

Małgosiu ja z rodzenia dzieci przeszłam na rozmnażanie ogrodowe ;:306 i radość z tego jest podobna :oops:
Awatar użytkownika
Margo_margo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marysiu- faktycznie za pomidorami nie szalałam ale smak swoich to zupełnie inna bajka. Cieszy mnie każdy dojrzewający i klnę jak szewc jeśli jakiś nie nadaje się do koszyczka tylko do kompostu ;:oj
Z tymi uczuleniami to masakra- ja kiedyś pędziłam na pogotowie po zjedzeniu surówki z selera. Dostała zastrzyk i znów mogłam swobodnie oddychać ;:306
Zrobiłam po latach eksperyment i skosztowałam sałatki coleslaw w KFC i mogę stwierdzić z całą pewnością, że jest tam seler ;:218
Ale faktycznie powinnam mieć coś w Szcz.... przecież te cholery dziś ze mną kawę chciały pić i do nieszczęścia tylko jeden krok
Pozdrawiam Małgosia
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
besia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2014, o 18:17

Post »

Wesolutko tu Małgosi , prawie jak u mnie z moimi gośćmi .
Fotki nie powiem , pomidorowy zawrót głowy . :heja :heja
Elu , ;:167 dla Ciebie .
Małgosiu , szalona z Ciebie kobita , jestem pełna podziwu dla Ciebie ;:180 ;:180 . Tak taki trzylatek w domu na co dzień , praca , działka za miastem to jest to ;:333
Witku , na Ciebie to już nie ma słów . Jak Ty to wszystko ogarniasz ?
Marysiu , po tym wszyskim czego tu się tu dzisiaj naoglądałam i naczytałam cieszę się , że nie muszę z rana kurek karmić , bo przede mną noc majaków . ;:108 ;:108
Moi goście poszli spać ;:19 , jeszcze trochę ogarnę kuchnię i idę śnić o Waszych ogrodach . ;:41
Pozdrawiam, Beata.
Awatar użytkownika
Margo_margo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Beatko ;:168
Trzylatek jest i tak o niebo fajniejszy, niż dwulatek ;:306
Na wsi już nie ogarniam- busz chwastów na każdej grządce ale to nic, wyplewię jeszcze w tym roku :;230
Ale Witek- ten to jest terminator chyba ;:oj

Ja też idę spać bo przecież jutro trzeba znów do "tyrki" iść.

A na dobranoc- mój rekordzista

Obrazek
Pozdrawiam Małgosia
Spis moich wątków
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”