Moje spełnione marzenie - tu.ja cz.8 - 2015/2016

Zdjęcia naszych ogrodów.
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Moje spełnione marzenie - tu.ja cz.8 - 2015/2016

Post »

Dziękuję ;:180 i wzajemnie Izuniu. ;:196
Jak wyczytałam masz już kilkadziesiąt odmian liliowców ;:224
No to niezła już kolekcja jak na działkowe możliwości.
Też zaczynałam od lilii, ale liliowce są mniej absorbujące i nie znikają tak szybko jak lilie, mniej z nimi pracy a kwitną nawet dłużej.
Oby wiosna była dla nas łaskawa a niechciane przymrozki omijały nasz ogródki szerokim łukiem. ;:304
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18

Post »

Witam wszystkich w Nowym Roku!
Rok zaczął się zimowo. I dobrze. Co prawda nic nie zabezpieczyłam, ale mam nadzieję, że rośliny dadzą radę. Nie takie zimy już były...Zaczynam myśleć o nowym sezonie. I chyba zwariowałam, bo przeglądam oferty różane ;:224 Kilka nowych różyczek "chodzi mi po głowie". Sprawdziłam już terminy targów i delektuję się nowym katalogiem RosenTantau. Nie byłabym sobą gbybym oparła się pokusie kupna czegoś zielonego. W grudniu kupiłam małą różyczkę w B. a styczeń zaczęłam hiacyntem :D

Obrazek - różyczka już przekwitła i zrzuciła spryskane brokatem liście, ale po cichu liczę że uda mi się ją przezimować w domu

Z kolejnymi zakupami nie powinnam mieć żadnych problemów:
Obrazek

Oczekiwanie na wiosnę umilają mi kwitnące amarylisy. Jako pierwsze zakwitły 2 białe odmiany. Czekam na kolejne...

Obrazek

Obrazek

Grażynko mam nadzieję, że ten rok będzie bardziej normalny i przewidywalny. Chociaż ze stratami zawsze trzeba się liczyć. Lilii też nazbierałam już już troszkę. Kilka odmian odeszło już w niebyt, ale osobiście nie uważam by lilie były "pracochłonne". Traktuję je jak wszystkie inne rośliny. Ostatnio dotarło do mnie, że stanowczo za mało stosuję nawozu ;:223 I to powinnam poprawić w tym roku.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
hala67
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 paź 2011, o 22:12
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Izuniu pięknie rok zaczęłaś. Umilacze pierwsza klasa ;:333
Mnie ta prawdziwa zima ogromnie cieszy. Czekałam na nią od kilku lat.
Być może pogoda zweryfikuje rośliny, ale co tam... szkółki kuszą swymi ofertami :D
Mnie wzięło w tym roku na pierwiosnki o bordowych liściach :D
Pozdrawiam Hala
Awatar użytkownika
rotos
1000p
1000p
Od: 7 mar 2009, o 23:54

Post »

Dobrego Roku na działce, i nie tylko, Izo :).

Napisz proszę jak postępujesz z amarylisami, że tak pięknie Ci kwitną. Ja od lat nie mogę się doczekać kwiatów :oops: .

Pozdrawiam
Adam
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

No nie wiem Izuniu jaki ten sezon będzie, ale niech nam spełnią się marzenia o spokojnym i urodzajnym roku. ;:196
Widzę, że powiększy się różanka :D ja mam już szlaban na wszystko z braku miejsca.
Polecam Ci do nawożenia ten ten Astvit, testujemy go z forumkami i jak na razie wypada bardzo dobrze.
U mnie też wypada nieżle, bo z doniczek znikły pleśnie i ziemiórki a rośliny kwitną nadal mimo, że światła na pewno im brakuje.
Jak tam twoje róże po mrozach, u mnie po 20 kreskach pod zerem tylko na jednej widzę problem, jak na razie.
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tak "wszyscy" straszyli dzisiejszym dniem, że to najbardziej depresyjny dzień w roku tzw. blue monday. Aż strach było się bać. Nie wiem jak w innych regionach, ale u mnie świat dziś wyglądał cudownie. A tym samym i dzień był znacznie lepszy niż można było się spodziewać. Już dawno nie było tak pięknie. Szkoda tylko, że zabrakło słonka.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Halinko ja również lubię taką prawdziwą zimę i muszę przyznać, że tęskniłam za nią. Prymulki to chyba już od dawna są Twoją miłością. Teraz szukasz z ciemnymi listkami?! Chyba mam takiego jednego. Ciekawe czy przezimuje, bo po wcześniej kupowanych nie ma już u mnie śladu. Prymulkowy "rok" mam już chyba za sobą. Jednak nie mówię im NIE. Jak mi się coś ładnego trafia to kupuję :wink: Chyba poproszę Cię o instrukcję na pw jak korzystać z tego photobucket'a. Zajrzałam, ale tam wszystko po angielsku :(

Witaj Adamie! Miło Cię "gościć". Również życzę Ci wszystkiego dobrego, a nawet lepszego. Niestety nie pomogę Ci w kwestii amarylisów. Nie mam na nie żadnego patentu. Te kwitnące to tegoroczny zakup. Nie mam pewności czy zeszłoroczne cebule mi zakwitną. Jakoś niespecjalnie wyglądają. Myślę, że kluczową sprawą jest odpoczynek cebul w chłodnym pomieszczeniu. Na moje szczęście cebule można coraz częściej kupić w stosunkowo niskiej cenie. W Leclercu jesienią płaciłam ok. 5 zł za duże cebule, które teraz mi kwitną.

Grażynko Astvit na pewno kupię i to na dniach. Chciałabym utrzymać tę małą doniczkową różyczkę przy życiu. Już jej zafundowałam mini szklarnię z 5l butli, bo suche domowe powietrze jej nie służy. Na działce różom nie przyglądałam się zbyt dokładnie, ale tragedii nie widać. Cieszę się z opadów śniegu, bo to zawsze jakaś ochrona. Chodzą mi po głowie pewne zmiany na działce, ale nie wiem czy czas i pogoda mi na to pozwolą. Tym bardziej, że skalniak wciąż czeka na reanimację. Muszę się zmobilizować by nie okazało się, że już nie ma co reanimować :oops:
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Podziwiam twoje wysiłki w skalniaku.
Ja swój dawno zlikwidowałam, zbyt dużo czasu mi zajmowała jego pielęgnacja i odpuściłam sobie.
Trochę boję się o cebulowe, taki mróz przy kilku centymetrowej warstwie śniegu to niepokojące trochę.
Na razie widzę tylko jedną różę w stanie zagrożonym, robią się czarne plamy na łodydze, ale zobaczymy wiosną.
Na razie reszta wygląda OK.
Oszronione brzozy to cudny widok. ;:215
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzisiaj było jeszcze piękniej, bo chwilami świeciło słonko i niebo miało błękitny kolor miejscami. Taką zimę lubię! Nawet w mieście prezentuje się pięknie.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Grażynko niestety ja muszę powalczyć ze skalniakiem. Mam go przecież na dachu tego bunkra i nic innego w tym miejscu nie wymyślę. Nie da się go po prostu zlikwidować. Teraz znacznie więcej wiem o roślinach i to będzie moją bronią. Przynajmniej mam taką nadzieję ;:224 O cebulowych staram się nie myśleć, bo część z nich już zaczęła wschodzić zanim zima przyszła i nie rokuje to zbyt dobrze.
x-ja
---
Od: 11 wrz 2008, o 19:15
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Piękne zimowe widoczki i fajne kwiatuchy ;:215 .
U mnie też biało i nawet się cieszę bo roślinki podczas mrozów miały zabezpieczenie .

Wczoraj po raz pierwszy odwiedziłam ogrodniczy . Na nasiona kwiatów nawet nie spojrzałam za to kupiłam sobie sporo nasionek warzyw a eM po pracy kupił mi kilka worów ziemi do siania , od razu humor się poprawił .
Jeszcze będę polować na cebule lilii no a później to już targi :wink:
Awatar użytkownika
hala67
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 paź 2011, o 22:12

Post »

Izuniu taką zimę, jak na Twoich zdjęciach, bardzo lubię ;:333
Do pierwiosnków, rzeczywiście pałam miłością, i to od dziecka. Ot, taki mały bzik.
Niestety, hosting jest w języku angielskim. Mnie pomogła przebrnąć przez niego córka (filolog angielski). Jakby co służymy pomocą.
Pozdrawiam Hala
Awatar użytkownika
ktoś
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 lis 2008, o 10:15

Post »

Iza przepiękne te zimowe zdjęcia . Uwielbiam widok ośnieżonych drzew :D choć zimy nie lubię . Poprawiłam sobie humor oglądając Twoje fotki. ;:196
Awatar użytkownika
magry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 wrz 2009, o 19:20

Post »

Witam.Reanimacja skalniaka to z listy postanowień noworocznych ? Zdążysz,rok ma 364 dni.Tylko pierwiosnkami jesteś zainteresowana czy jeszcze czymś ?
Pozdrawiam,Janek
Górki,pagórki i reszta.
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Elu do ogrodniczego jeszcze nie zabłądziłam, ale supermarketach też już nasiona się pokazały. Niby wiem, że nie powinnam ale oczy same lecą do kolorowych torebek i trudno się powstrzymać by nic nie kupić ;:224 Wyobraź sobie, że skusiłam się na nasiona pomidorków ;:108 Tęsknotę za wiosną zabijam małymi doniczkami hiacyntów i prymulek. U mnie też jeszcze biało choć już nie tak czysto i świeżo. W powietrzu jakaś odwilż wisi...

Halinko wszystkie prymulki są the best! Podzielam Twoją ,miłość do nich. Jak dla mnie wcale nawet nie muszą być wyszukane. Mam nadzieję, że poradzimy sobie z tym hostingiem. A jak nie to będę dzwoniła. Dzięki za chęć pomocy.

Dzięki Danusiu! Cieszę się, że fotki podobają Ci się. To prawda, że zima najlepiej wygląda na zdjęciach :;230

Witaj Janku! Miło Cię znów "widzieć". Postanowień noworocznych staram się już nie robić, bo z zasady nic z nich nie wychodzi. Reanimacja skalniak przepisana z listy zeszłorocznej i tej sprzed dwóch lat :oops: Mam nadzieję, że tym razem mi się uda. Bardzo bym chciała. Niestety nie do końca jestem panią swojego czasu, a do tego dochodzą jeszcze kaprysy pogody i tak mija rok za rokiem, a mój skalniak jest coraz "biedniejszy". Aż żal patrzeć... Pierwiosnkami zawsze jestem zainteresowana, ale nie tylko. Z miłości do dzwonków i goździków pewnie nigdy się nie wyleczę, przylaszczki też uwielbiam. chyba łatwiej mi powiedzieć co w świecie roślin mnie nie rusza lub z czym dałam sobie spokój po wielu podejściach.

Mimo, że wiosna coraz bliżej to i tak tęsknota za nią coraz większa. Nie wiem jak inni, ale ja pocieszam się drobnymi zakupami roślinnymi. Chodziły "za mną" prymulki, chodziły. Jak tylko trafiłam gdzieś w sklepie to kupiłam. Nawet nasionka kupiłam, choć dobrze wiem że nie powinnam. Do siania mam drewniane ręce i rzadko kiedy sieję. Nasion jednak mam bez liku :oops:

Obrazek - nemezja fantastycznie sprawdza mi się w balkonowych skrzynkach - zawsze kupowałam sadzonki, a teraz może wysieję...pomidorki też mam zamiar wysiać i to niebawem :lol:

Obrazek

A takie prymulki dziś dopadłam w B. :
Obrazek
I ciut wcześniejszy zakup - w rzeczywistości bardziej w fiolet wpada:

Obrazek

Marzy mi się wiosna, a jeszcze nie podsumowałam zeszłego sezonu :oops: Przymierzam się się do tego podsumowania i przymierzam, ale muszę się zmobilizować by nowy sezon mnie nie zaskoczył ;:224
Awatar użytkownika
tara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2008, o 22:01

Post »

Izuniu kupiłaś sobie wiosnę i tak trzymaj w końcu jesteś na forum a tu szaleństwo zakupowe rusza, zresztą ja też poszalałam. Do siania mam podobne rączki ale zawsze trzeba probować, a Nemezja to ulubione były kwiatki mojej mamy takie delikatne. W tym roku przymierzam się do zrobienia większego warzywniaka, mam zamówione nasiona arbuza giganta :;230 u niektórych to ok.30 kg jak znam siebie to pewnie 0,30 dkg :heja
Od czwartku idzie ocieplenie do niektórych ogródków zaglądają ptaszki, widać pączki na przebiśniegach.
Spis moich wątków. Wątek aktualny.
Up­ra­wiam swój ogród marzeń
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Już rozpoczęłaś nowy sezon wiosennymi fotkami.
Co było a nie jest........lepiej teraz już zająć się nowym bo czas coś posiać.
Jak widzę Ciebie też wzięło na zieleninkę parapetową. :D
Grażyna.
kogro-linki
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”