Wszystko o pomidorach cz. 10
Re: Wszystko o pomidorach cz. 10
Moja maskotka doniczkowa pięknie zwisa dookoła donicy.
Pamiętam to zdjęcie. Piękna była. Tak myślę, że jak będzie jej źle, to zdejmę donicę z pniaka, ustawię w lekkim zacienieniu i pozwolę jej się walać po balkonie. Chyba, że zrobię jej płotek wokoło jak piwoniom.
- Ginka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 wrz 2014, o 16:07
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kilka lat temu miałam koktajlowe które były prawdziwymi karzełkami, nawet do kolana nie sięgały i były gęstszego pokroju niż moje obecne 'maskotki' (się okaże czy zakończyły zrost, bo góra się już rozchyliła na boki), jakby miały chociaż 1/3 owocu co ten krzaczek to będzie fajnie (mam chyba 12 krzaczków w lekkim oddaleniu od siebie z przodu pomidorowej grządki, aby miały dużo słońca).
"Rolnik sam w dolinie"...a na imię mu Kasia.
"Śpieszmy się kochać ludzi...tak szybko odchodzą"
Witam
Chciałbym się poradzić co się dzieje z moimi pomidorkami ispolin i caspian pink, pomimo zapylania betoksonem, pomidorki nie wiążą się na drugim i trzecim gronie. może są nie dożywione, przesyłam zdjęcia krzaków, wszystkie rady mile widziane.

Chciałbym się poradzić co się dzieje z moimi pomidorkami ispolin i caspian pink, pomimo zapylania betoksonem, pomidorki nie wiążą się na drugim i trzecim gronie. może są nie dożywione, przesyłam zdjęcia krzaków, wszystkie rady mile widziane.

Lukasz uki94
- lunatyk
- 200p
- Od: 23 maja 2015, o 16:49
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Mam małe pytanko odnośnie kwiatów , bo jakoś dziwnie kwitną , jest taki jeden ogromny kwiatek jak by z podwójną łodygą i kilka mniejszych pączków , nie wiem co o tym sądzić , bardzo mnie to ciekawi dlaczego tak jest , sadzonki dostałem i nie znam dokładnej nazwy co to jest , wiem tylko tyle że jakiś malinowy , jeden nawet tam gdzie ma mieć przewodnik wypuścił dwa grona kwiatowe i niema nic poza , czy on już więcej nie urośnie ? Inny z bazaru znowu na jednym gronie ma ze trzy kwiatki i listek , rosną według mnie super , są już małe pomidorki , z czego jestem bardzo dumny w pierwszym roku mojej uprawy . I na jednym krzaku największy pomidor ma jakieś blizny , na początku myślałem że to od sznurka ale po dokładnych oględzinach okazało się że w pobliżu nie idzie sznurek podtrzymujący . Same zagadki mam na początku , bardzo proszę o poradę jak to rozwiązać .

- kama_80
- 1000p
- Od: 30 wrz 2013, o 09:33
Te grube kwiaty są staśmione czyli kilka się połączyło. Na truskawkach mam tak samo w tym roku i owoce są szpetne. Zostawiłam kilka takich kwiatów w ramach doświadczenia. U pomidorów te kwiaty obrywam. Czytałam gdzieś w necie że jest to wynik stresu, np nagła zmiana temperatury.
Ziemię masz bardzo zbitą a przez to lubi ona pękać. Zrusz trochę przy pomidorach bo przy pękaniu pourywa korzenie.
Z resztą nie pomogę.
ps powiększyłam zdjęcia i sporo masz wilków na roślinach. Busz Ci się mocny zrobi.
Ziemię masz bardzo zbitą a przez to lubi ona pękać. Zrusz trochę przy pomidorach bo przy pękaniu pourywa korzenie.
Z resztą nie pomogę.
ps powiększyłam zdjęcia i sporo masz wilków na roślinach. Busz Ci się mocny zrobi.
Pozdrawiam Jola
-
- Od: 26 sty 2013, o 20:47
Ja dzisiaj też poobrywałam te staśmione kwiaty i zauważyłam że najwięcej było ich na malinowych .Miał je prawie każdy krzak.
Pozdrawiam Teresa
Pozdrawiam Teresa

-
- 200p
- Od: 7 gru 2014, o 18:03
Ja zauważyłem jak na razie jeden taki staśmiony kwiat i pozwoliłem zawiązać owoc na k37. Pomidor wygląda jak już gdzieś tu ktoś pisał " gargamel"
Zostawiam go do końca .

- lunatyk
- 200p
Ziemia jest co jakiś czas lekko spulchniana , wierzchnia warstwa ale przy tych upałach po podlewaniu tworzą się takie pęknięcia pomimo otwartych drzwi z obu stron , podlewam co jakieś dwa dni , a że dziś wypadła niedziela nie chciałem już tam nic robić . Jutro na pewno to zrobię .
Co do tych kwiatów to rozumiem że muszę je pozrywać bo pomidorki będą jak rozerwany granat a takich nie chcę . Co do wilków to nie wiem gdzie je widać , prowadzę część na jeden pęd a część na dwa , a pomimo tego mam już busz , te na dwa to przeważnie te malinowe same tak się ładnie układały na dwa że szkoda było jeden zrywać gdyż oba były identyczne i wybór był bardzo ciężki którego się pozbyć , więc zostały dwa . Mam jakieś cztery pomidorki na metrze kwadratowym i chyba są za gęsto i dlatego taki busz , proszę mi powiedzieć w jaki sposób mam usunąć te ztaśmione kwiaty , po prosty je wyłamać czy ładnie obciąć sekatorem , co będzie lepsze dla roślin ?
Dolne liście te które dotykały gleby poodłamywałem , bo utrudniały podlewanie , co czynię z konewki ,
ale chyba podniosę mój baniak na wodę do góry na jakiś metr i założę węża , bo latanie z konewką to koszmar , prawie na leżąco
.
Ztaśmione kwiaty mam tylko na malinowych , każdy krzak ma po jednym takim do oberwania ,
na innych ich nie było , może jeden taki zostawię i będę się przyglądał jaki z niego wyrośnie
gargamel
.
Co do tych kwiatów to rozumiem że muszę je pozrywać bo pomidorki będą jak rozerwany granat a takich nie chcę . Co do wilków to nie wiem gdzie je widać , prowadzę część na jeden pęd a część na dwa , a pomimo tego mam już busz , te na dwa to przeważnie te malinowe same tak się ładnie układały na dwa że szkoda było jeden zrywać gdyż oba były identyczne i wybór był bardzo ciężki którego się pozbyć , więc zostały dwa . Mam jakieś cztery pomidorki na metrze kwadratowym i chyba są za gęsto i dlatego taki busz , proszę mi powiedzieć w jaki sposób mam usunąć te ztaśmione kwiaty , po prosty je wyłamać czy ładnie obciąć sekatorem , co będzie lepsze dla roślin ?
Dolne liście te które dotykały gleby poodłamywałem , bo utrudniały podlewanie , co czynię z konewki ,
ale chyba podniosę mój baniak na wodę do góry na jakiś metr i założę węża , bo latanie z konewką to koszmar , prawie na leżąco

Ztaśmione kwiaty mam tylko na malinowych , każdy krzak ma po jednym takim do oberwania ,
na innych ich nie było , może jeden taki zostawię i będę się przyglądał jaki z niego wyrośnie
gargamel

- lunatyk
- 200p
Wszystko zrobione w moim skromnym tunelu foliowym , ziemia ładnie poruszona , chwasty wyrwane , uprawa podlana , pracy max a o wilkach nie wspomnę , było kilka nie zauważonych na samych czubkach pomidorków , ogurasy podwiązane , teraz pada i podlewa moje uprawy bez osłon , wreszcie i nareszcie bo susza była i wszystko wołało o deszcz , nawet sam dałem się pokropić .
Fot niestety nie zrobiłem bo padła bateria , ale powiem że przed deszczem to lało się ale ze mnie ,
podczas pracy ogrodniczej pod folią , pomimo otwartych dwojga drzwi na przeciąg
Nie trzeba mi sałny , max relax
.
Fot niestety nie zrobiłem bo padła bateria , ale powiem że przed deszczem to lało się ale ze mnie ,
podczas pracy ogrodniczej pod folią , pomimo otwartych dwojga drzwi na przeciąg

Nie trzeba mi sałny , max relax

- Ginka
- Od: 21 wrz 2014, o 16:07
Zauważyłam dzisiaj przy obrywaniu dolnych liści u maskotek zawiązki owoców
, bardzo rozpanoszyły mi się pędy w malinowym i bawolim więc muszę je poskromić (tylko wilgotno dzisiaj i się boję żeby jakiegoś grzyba nie dostały).

"Rolnik sam w dolinie"...a na imię mu Kasia.
Bardzo proszę o pomoc moje pomidory mają brązowe pączki kwiatowe, które odpadają zanim zdążą rozkwitnąć co to może być?
Lukasz uki94
Wszyscy mamy teraz taki problem. To przez upały. Zajrzyj "Rola boru w uprawie pomidorów ".
Chyba, że szara pleśń.
Chyba, że szara pleśń.
Przyczyn- multum. Począwszy od nawożenia. Nie byłoby od rzeczy, gdybyś pokazał jak wygląda cały krzak,z którego lecą te kwiatki.