Ogród Biedronki 641 cz.3
- FRAGOLA
- 1000p
- Od: 4 cze 2010, o 09:34
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Ogród Biedronki 641 cz.3
Alu ładne brunerki,bodziszki,orliki (czy one są takie czerwone jak na fotce?) i reszta towarzystwa 

- cyma2704
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 mar 2013, o 17:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Alu bodziszki śliczne,
jakoś nie mogę się na nie zdecydować.
Orliki pięknie jeszcze kwitną,
u mnie już wspomnienie. Czosnek wyjątkowy, ktoś porównał go do żyrandola. 

- witch
- 1000p
- Od: 9 cze 2013, o 10:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Piękna kompozycja na ostatnim zdjęciu
Te amarantowe (przynajmniej na zdjęciu) orliki są zachwycające

Te amarantowe (przynajmniej na zdjęciu) orliki są zachwycające

- gracha
- 1000p
- Od: 23 maja 2012, o 21:49
Piękne kolekcje bruner,bodziszków i orlików,,ja cieszę się jak mam jedną roślinkę z kolekcji ,a tu tyle,
tylko gdzie ja biedna bym to wszystko posadziła, chyba odkupię działkę od sąsiadki,wtedy bym miała pole do popisu bo wszystko też tak się rozrasta
mało miejsca mam

- wisia7
- Od: 8 lut 2012, o 18:14
Alu, zadziwiasz mnie, nawet nie wiedziałam, że jest tyle odmian bodziszków,. Alu, muszę się pochwalić, że zakwitł mi obuwik.
- Biedronka641
- Od: 5 cze 2012, o 17:17
Grażynko orlików mam za dużo.Spotykam je w całym ogrodzie. Tak jest taki czerwony ja na fotce.
Soniu orliki niektóre też już przekwitają,ale mam ich dużo i kwitną co raz to inne.
Jak się zdecydujesz na bodziszki to daj znać.
Aga to miejsce z ostatniej fotki mam ochotę kiedyś zmienić,bo tam rosną konwalie,które mi zarastają inne rośliny. Tam też rosną samosiejki orlików.
Grażynko gracha narzekasz na brak miejsca. Ja nie mam z tym problemu. Może to dobry pomysł.
Wtedy służę sadzonkami.
Wisiu bodziszków jest dużo więcej odmian. Nie mam wszystkich i nie chcę mieć ich więcej.
Mam jeszcze żałobnego. Już przekwitł a jakiś jeszcze będzie kwitł.
Cieszę się ,że Ci obuwik zakwitł. Byłam widziałam. Ja czekam jeszcze na Reginy.Chyba będą kwitły.Pospolity już przekwitł a Kentacky kwitnie nadal.

Miłej niedzieli.
Soniu orliki niektóre też już przekwitają,ale mam ich dużo i kwitną co raz to inne.
Jak się zdecydujesz na bodziszki to daj znać.

Aga to miejsce z ostatniej fotki mam ochotę kiedyś zmienić,bo tam rosną konwalie,które mi zarastają inne rośliny. Tam też rosną samosiejki orlików.
Grażynko gracha narzekasz na brak miejsca. Ja nie mam z tym problemu. Może to dobry pomysł.
Wtedy służę sadzonkami.
Wisiu bodziszków jest dużo więcej odmian. Nie mam wszystkich i nie chcę mieć ich więcej.
Mam jeszcze żałobnego. Już przekwitł a jakiś jeszcze będzie kwitł.
Cieszę się ,że Ci obuwik zakwitł. Byłam widziałam. Ja czekam jeszcze na Reginy.Chyba będą kwitły.Pospolity już przekwitł a Kentacky kwitnie nadal.

Miłej niedzieli.
- FRAGOLA
- 1000p
- Od: 4 cze 2010, o 09:34
Alu jeśli masz za dużo orlików to ja chętnie takiego czerwonego bym przygarneła
Już Ci kwitnie zawilec "Polish Star"?....mój ma dopiero pączki zawiązane....

Już Ci kwitnie zawilec "Polish Star"?....mój ma dopiero pączki zawiązane....
- Biedronka641
Witaj Alu u mnie też kwitną irysy ale w tym roku nie ma tak dużo wysypu kwiatów ot tak średnio. Ale ja bardzo je lubię i jest moim zdaniem w miarę kilka ładnych. Alu różyczki zaczynają pękać i myślę że nie w tym tyg. kiedy jest Boże Ciało to nie lecz w następną sobotę zaplanujemy spotkanie dobrze???????????
- Renata1962
- 1000p
- Od: 24 lut 2011, o 16:44
Alu widzę żę orliki królują w ogrodzie a irysy mają ciekawe kolory
, moje w tym roku bardzo słabo zakwitły 

- jola1313
- Od: 21 sty 2012, o 14:41
Wszystko piękne.
Dziękuje,że pamiętałas o mnie i ukorzeniasz żurawki
A nie masz czasem za dużo tego irysa syberyjskiego?Ma chyba sporo większe kwiaty niż mój.
Cudne irysy
.Teraz są takie piękne odmiany
.U mnie królują raczej fioletowe
.I mam takiego żółto brązowego.Własnie zakwitł.Kto wie,może od Ciebie,bo nie podpisałam
(z wcześniejszej wymiany).I jakiś ,chyba biały obok będzie.
Orliki i u mnie kwitną,też głównie fioletowe
I takiego chabra mam.Ogromna kępa sie z niego zrobiła.
Pisałaś,że u Ciebie ziemia juz deszczu nie przyjmuje.a u mnie takie piaski,że każdą ilość wody pochłoną.I jak dzień jeden nie pada,to juz podlewać trzeba
.I tak źle i tak niedobrze 
Dziękuje,że pamiętałas o mnie i ukorzeniasz żurawki

A nie masz czasem za dużo tego irysa syberyjskiego?Ma chyba sporo większe kwiaty niż mój.
Cudne irysy

Orliki i u mnie kwitną,też głównie fioletowe

Pisałaś,że u Ciebie ziemia juz deszczu nie przyjmuje.a u mnie takie piaski,że każdą ilość wody pochłoną.I jak dzień jeden nie pada,to juz podlewać trzeba

- Annar13
- 1000p
- Od: 4 maja 2012, o 12:31
ooooooooo!!!!!!! nie wierzę!!! Pozbywać się irysów!!!
Nie mogę czytać jak ludzie piszą, że wrzucają je na kompostownik!!!!
Ja mam u siebie nawet takie stare babcine odmiany, które mojej teściowej mama sadziła!!!! Rosną w olbrzymich kępach i teraz bajkowo kwitną! Nie łapią grzyba i super się rozrastają w przeciwieństwie do nowości pana Blyth'a
( pryskane 3x i tak załapały grzybki)
Irysa nie wyrzucę z ogrodu
Nie mogę czytać jak ludzie piszą, że wrzucają je na kompostownik!!!!
Ja mam u siebie nawet takie stare babcine odmiany, które mojej teściowej mama sadziła!!!! Rosną w olbrzymich kępach i teraz bajkowo kwitną! Nie łapią grzyba i super się rozrastają w przeciwieństwie do nowości pana Blyth'a

Irysa nie wyrzucę z ogrodu

- Biedronka641
Marysiu M. witaj. Twoje róże już pękają a u mnie jeszcze w pąkach. A co do spotkania to jak nic się nie zmieni to okey.
Reniu syberyjskie nawet kwitną.Później jeszcze biały i inny powinien,ale nie widzę ani jednego japońskiego.
Jolu obiecałam to słowa dotrzymuje. Jolu deszcz padał u mnie codziennie od dłuższego czasu.Wczoraj też dość solidnie popadało. Dziś już nie,ale wystarczy go już. Przez to mam plagę ślimaków . Jolu znajdzie się, bo kępa ładna jest.
Aniu no widzisz jaka głupiutka kiedyś byłam.
A tak z drugiej strony to każdy ma prawo decydować o tym co chce mieć posadzone w ogrodzie.
Jeśli ktoś ma ochotę go wyrzucić na kompost to nic nam do tego.

Znany i pospolity syberyjski.

Irys holenderski

Babtysja zaczyna kwitnąć.

Ismena z doniczki
Reniu syberyjskie nawet kwitną.Później jeszcze biały i inny powinien,ale nie widzę ani jednego japońskiego.
Jolu obiecałam to słowa dotrzymuje. Jolu deszcz padał u mnie codziennie od dłuższego czasu.Wczoraj też dość solidnie popadało. Dziś już nie,ale wystarczy go już. Przez to mam plagę ślimaków . Jolu znajdzie się, bo kępa ładna jest.
Aniu no widzisz jaka głupiutka kiedyś byłam.

A tak z drugiej strony to każdy ma prawo decydować o tym co chce mieć posadzone w ogrodzie.

Jeśli ktoś ma ochotę go wyrzucić na kompost to nic nam do tego.

Znany i pospolity syberyjski.

Irys holenderski

Babtysja zaczyna kwitnąć.

Ismena z doniczki
- christinkrysia
- Od: 26 maja 2006, o 18:37
Alu witaj na koniec weekendu
Lubie liściaste rośliny więc dłużej popatrzyłam na Twą kolekcję bruner - czy wszystkie masz na słonecznym stanowisku czy półcień ?
Swoje zaczęłam przesadzać w cieniste miejsca bo odmiany Hadspen Cream i Variegata latem mają przypalone brzegi liści a to urody nie dodaje ...
Musze powiększyć ich kolekcję bo widzę u Ciebie odmiany których nie mam a są ładne.
W najbliższym czasie będę robic zakupy sadzonek i w planach jest Baptysja błękitna z racji koloru kwiatów - jakie masz o niej zdanie i jak długo kwitnie?

Lubie liściaste rośliny więc dłużej popatrzyłam na Twą kolekcję bruner - czy wszystkie masz na słonecznym stanowisku czy półcień ?
Swoje zaczęłam przesadzać w cieniste miejsca bo odmiany Hadspen Cream i Variegata latem mają przypalone brzegi liści a to urody nie dodaje ...
Musze powiększyć ich kolekcję bo widzę u Ciebie odmiany których nie mam a są ładne.
W najbliższym czasie będę robic zakupy sadzonek i w planach jest Baptysja błękitna z racji koloru kwiatów - jakie masz o niej zdanie i jak długo kwitnie?
- Biedronka641
Krysiu witaj. Uprzejmie donoszę,że mam siewki szanty.Może nie jakoś dużo ich jest ,ale parę wzeszło.
Jeśli chodzi o brunnery to prawie wszystkie rosły w słońcu lub w półcieniu. Żadna nie była w zupełnym cieniu.W tym roku wczesna wiosną skumulowałam je w jedno miejsce, Na rabatkę,którą przygotowałam w zeszłym roku specjalnie pod niebieskie i brunnery.
Teraz mają więcej cienia. Niestety parę z nich pozostała tam gdzie rosły, bo rabatka za mała się okazała.
Jakich odmian nie masz?
A co do babtysji.Mam ją kilka lat i z każdym rokiem kępką się powiększa. Jest dość wysoką byliną.
Kwitnie co roku.Kwiatuszki ciemno niebieskie nie duże. Jak się lepiej kwiatki rozwiną to jeszcze ją pokaże. Mam ja w półcieniu. Nic przy niej nie robię.Jedynie to ścinam po kwitnieniu a jak długo kwitnie to zabij mnie a nie pamiętam. Teraz zwrócę na to uwagę i Ci kiedyś napiszę.
Lubisz kolorki to proszę

Jeśli chodzi o brunnery to prawie wszystkie rosły w słońcu lub w półcieniu. Żadna nie była w zupełnym cieniu.W tym roku wczesna wiosną skumulowałam je w jedno miejsce, Na rabatkę,którą przygotowałam w zeszłym roku specjalnie pod niebieskie i brunnery.
Teraz mają więcej cienia. Niestety parę z nich pozostała tam gdzie rosły, bo rabatka za mała się okazała.

A co do babtysji.Mam ją kilka lat i z każdym rokiem kępką się powiększa. Jest dość wysoką byliną.
Kwitnie co roku.Kwiatuszki ciemno niebieskie nie duże. Jak się lepiej kwiatki rozwiną to jeszcze ją pokaże. Mam ja w półcieniu. Nic przy niej nie robię.Jedynie to ścinam po kwitnieniu a jak długo kwitnie to zabij mnie a nie pamiętam. Teraz zwrócę na to uwagę i Ci kiedyś napiszę.

Lubisz kolorki to proszę