- zdecydowałem, ponieważ większość kwiatów w czasie podróży połamała się. Te co pozostały, pozostawiłem jedynie do zrobienia fotki, będą pousuwane. Sprzedawca podpowiedział, żeby roślinę przesadzić i przyciąć. Szkopuł w tym, że nie bardzo wiem jak to zrobić, muszę zwrócić się do Niego o bardziej szczegółową podpowiedź - instruktarz przycięcia.Przesadziłeś trichodiademę mimo kwitnięcia?
Sukulenty, ale nie kaktusy - Akwelan_2009 cz. III.
- Akwelan_2009
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 sty 2009, o 19:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Sukulenty, ale nie kaktusy - Akwelan_2009 cz. III.
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Mieczysław
- ejacek
- Od: 16 lis 2008, o 19:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Wszystkie rośliny ładnie utrzymane ale ja trzymam kciuki za trichodiademe (oby przesadzanie jej nie zaszkodziło) bo to już ładny egzemplarz pokazowy , którego nie powstydził by się żaden atlas sukulentów.
- Akwelan_2009
- dziękuję, myślę że będzie dobrze, podłoże było bardzo suche, (dosłownie obsypało się z korzonków) i posadzona do bardzo suchego podłoża.ejacek pisze:Wszystkie rośliny ładnie utrzymane ale ja trzymam kciuki za trichodiademe (oby przesadzanie jej nie zaszkodziło) bo to już ładny egzemplarz pokazowy , którego nie powstydził by się żaden atlas sukulentów.
Dla odmiany kilka fotek, jeszcze nie kwiatów, ale na 100% rozkwit tych pąków czekam z wielką niecierpliwością:
- bardzo powoli, ale codziennie coraz bliżej do pełnego rozkwitu, jednak pąk kwiatowy rosnący na szczycie gałązki, jest lepiej "zaopatrywany" w substancje odżywcze, niż ten na dolnej bocznej gałązce. Różnice w rozwoju - wzroście są bardzo widoczne, chociaż ten dolny zaczął rosnąć jako pierwszy:

- mam nadzieję, że górny pąk kwiatowy po rozkwitnięciu, pokaże kolory, kształt zgodny z ofertą, jak do tej pory wszystko się "zgadza":

- minie jeszcze kilka ładnych dni, nim w pełni rozkwitnie, poczekam cierpliwie.
Mieczysław
Mieczysław
- piasek pustyni
- Od: 10 cze 2012, o 11:33
Mocno trzymam kciuki za zgodne i pełny rozkwit. To naprawdę ciągle jeszcze rzadkość zobaczyć kwitnące Adenium 

- brombiel
- Od: 22 cze 2014, o 13:35
No to trzymam łapki i czekam 

- hen_s
- Od: 16 paź 2010, o 15:24
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Również czekam. Mam wrażenie, że będzie warto. 

Piękny kolorek się zapowiada kwitnienia 

- Akwelan_2009
Sprawia mi sporo "emocjonalnego kłopotu", bardzo powoli rozwijający się pierwszy pąk kwiatowy na tym Adenium:

- sadzonka hoi, bardzo ładnie wybarwia swoje listki, muszę przygotować dla niej nowe lokum z podpórką.:

- jeszcze w "starym mieszkanku", które zostanie zmienione jak roślina pójdzie "spać":

- zapowiada się roślina z ładnie uformowanym kaudexem:

- od samego początku, roślina samoczynnie ładnie kształtowała kaudex i swoją "koronę" z gałązek. Czekam, żeby trochę "spłaszczyła, zaokrągliła (zdeformowała) brzuszek", a gałązki pogrubiła.

- sadzonka hoi, bardzo ładnie wybarwia swoje listki, muszę przygotować dla niej nowe lokum z podpórką.:

- jeszcze w "starym mieszkanku", które zostanie zmienione jak roślina pójdzie "spać":

- zapowiada się roślina z ładnie uformowanym kaudexem:

- od samego początku, roślina samoczynnie ładnie kształtowała kaudex i swoją "koronę" z gałązek. Czekam, żeby trochę "spłaszczyła, zaokrągliła (zdeformowała) brzuszek", a gałązki pogrubiła.
Mieczysław
Mieczysław
- brombiel
- Od: 22 cze 2014, o 13:35
Adenium wymusza cierpliwość...
kaudexy piękne... brzuszki niczego sobie 

- hen_s
- Od: 16 paź 2010, o 15:24
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Na adenium na pewno warto czekać. No to... czekamy dalej.
Natomiast to co mi się najbardziej podoba i jest najbliższe moim zainteresowaniom to oczywiście prześliczna hoja caudata Sumatra. Dla mnie absolutny diament w kolekcji!!
Też ją miałem ale niestety nie potrafiłem utrzymać - wtedy jeszcze w substracie ziemnym. Pewnie kiedyś jeszcze się skuszę na kolejną próbę - już w hydro.

Natomiast to co mi się najbardziej podoba i jest najbliższe moim zainteresowaniom to oczywiście prześliczna hoja caudata Sumatra. Dla mnie absolutny diament w kolekcji!!

Też ją miałem ale niestety nie potrafiłem utrzymać - wtedy jeszcze w substracie ziemnym. Pewnie kiedyś jeszcze się skuszę na kolejną próbę - już w hydro.

Dioscorea cudowna
gratuluję
Moje jeszcze malutka ale roczna dopiero ale na zimę nie zrzuciła liści
Kiedy one śpią? Nie powinny w zimę?
pozdrawiam Ilona

Moje jeszcze malutka ale roczna dopiero ale na zimę nie zrzuciła liści

pozdrawiam Ilona
pozdrawiam
Ilona
Ilona
Akwelan, czy będę mogła liczyć na pomoc przy moich początkach z adenium? W tym roku (za jakiś tydzień, dwa) będę wysiewać różności adenium i przydałoby mi się wsparcie kogoś kto się na tym zna 
Ilona

Ilona
pozdrawiam
Ilona
Ilona
- Akwelan_2009
- to są bardzo "ciekawe" rośliny, niestety "chodzą swoimi drogami" odnośnie spoczynku. Niestety są to rośliny, które nie mogą się dostosować do naszej strefy klimatycznej. Ich zegar biologiczny "cyka" tak jak w ich ojczyźnie z której pochodzą. Mogą usypiać w różnym czasie i dodatkowo nawet nie jeden razy w roku.Kiedy one śpią? Nie powinny w zimę?
- zależy co Ciebie interesuje ? Jeżeli będę w stanie odpowiedzieć na Twoje zapytania, odpowiem lub przekieruję do strony Forum na której dany temat był już poruszany i szeroko omówiony./ ... / czy będę mogła liczyć na pomoc przy moich początkach z adenium?
Mieczysław
Mieczysław
I na taką pomoc liczę
wsparcie psychologiczno - merytoryczne 
dzięki
Moja discorea jeszcze nie spała i ma bardzo małe korzenie, w zasadzie tylko dwa kikutki. Caudex ma miękawy ale stoi w chłodnym pomieszczeniu więc nie podlewam. Martwiłoby mnie to gdyby nie wygląd liści, które są żywo zielone, jędrne i błyszczące i cały czas przyrasta:)
Jeszcze trochę będzie tak stał więc mu bardzo kibicuję

dzięki

Moja discorea jeszcze nie spała i ma bardzo małe korzenie, w zasadzie tylko dwa kikutki. Caudex ma miękawy ale stoi w chłodnym pomieszczeniu więc nie podlewam. Martwiłoby mnie to gdyby nie wygląd liści, które są żywo zielone, jędrne i błyszczące i cały czas przyrasta:)
Jeszcze trochę będzie tak stał więc mu bardzo kibicuję

pozdrawiam
Ilona
Ilona
- piasek pustyni
- Od: 10 cze 2012, o 11:33
I ja również pełna podziwu podglądam cho dziś wyjątkowo "na szybko" cudowne rośliny. A hoja caudata 'Sumatra' podobnie jak Henrykowi wpadła w oko. Śliczna!