Róże u Doroty...2015

Zablokowany
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Róże u Doroty...2015

Post »

Dorotko :wit rabata wyszła w pełni profesjonalnie. ;:180 za ciężką pracę
Tulipanki ładniutkie,, ja też je lubię :)
Awatar użytkownika
mati1999
1000p
1000p
Od: 3 maja 2013, o 13:17
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Tak zjadły ! Nic nawet granulki nie pomogły ;:202

Murek piękny ! Właściwie to po co ;:oj ?
U mnie trawnik jeszcze nie skoszony a ty narzekasz :lol:
U mnie może pąki są przez to że w marcu dałem im trochę nawozu ? :shock:
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18

Post »

Witajcie :wit

Chciałam Wam bardzo podziękować za miłe wpisy dotyczące murku ;:196 Mój M przeczytał wszystkie pochwały i było mu bardzo przyjemnie czytać tyle pochlebnych opinii. Starał się chłop zrobić najlepiej jak umiał i widząc, że fajnie wyszło sam przyznał, że to był dobry pomysł :) Już nie przypominałam mu, że musiałam go do tego przekonywać...w końcu liczy się, że osiągnęłam zamierzony cel :wink:

Dzisiaj pogoda trochę pokrzyżowała mi plany ogrodowe, więc pojechałam do "swojego" ogrodniczego i ...przyjechały świeżutkie powojniki :D
Kupiłam wymarzony Etoile Violette, Justa, Pillu, Multi Blue. Wszystkie już dość ładne, a Multi Blue ma już pąki kwiatowe. Poza tym dokupiłam fioletowe surfinie i jeszcze jedną obręcz do róż :D Uważam, że mimo kiepskiej pogody, dzień był udany.

Nowe nabytki

Obrazek

Ewa ewka36jj ;:196 mam nadzieję, że za jakiś czas całość będzie wyglądała ładnie. Muszę tylko coś tam dosadzić, bo na razie roślinki jeszcze małe.

Szamanko kora jest wysypana bezpośrednio na ziemię. Od kilku lat tak sypię i rośliny się nie skarżą, więc chyba im to pasuje. Dzięki korze mam mniej plewienia.

Grażynko M jest zdolny. Ma tzw.smykałkę do różnych prac budowlanych, chociaż zawód wykonuje zupełnie inny :)
Podniesiona rabata chodziła mi po głowie od kilku lat, ale nigdy jakoś nie było na to ani chęci, ani czasu. Dopiero w zeszłym roku zamówiłam ziemię i w końcu zaczęłam ją tworzyć. Potem postanowiłam ją powiększyć i na dole powstała rabata z różami Austina. Żeby jakoś te piękności wyglądały, trzeba było zrobić murek :)

Tolinko ;:196 Podlewanie to teraz sama przyjemność. Postanowiliśmy rozłożyć węże na pozostałych rabatach...więc chyba zacznę rozglądać się za hamaczkiem, bo nie będę miała co robić :;230

Aniu Annes77 M cały w rumieńcach...jeszcze mu się od tylu pochwał w głowie przewróci ;:170

Joluś ;:196 Zawsze na początku maja obsadzam donice. Dzisiaj dokupiłam jeszcze fioletowe surfinie do dużej donicy. Bardzo je lubię, bo i kolorek ładny i zapach cudny. Nie wyobrażam sobie sezonu letniego bez pelargonii, surfinii, petunii itp.
U mnie jeszcze dużo tulipanów nawet nie pokazało kolorów. Jak jedne przekwitną, to następnymi jeszcze nacieszę oczy.
Błękitnego Anioła przycięłam troszkę krótko, bo na jakieś 20 cm :roll: W tej chwili ma ok.70 cm, więc chyba dobrze. Ja z powojnikami dopiero zaczynam...nie mam doświadczenia i pewnie popełnię masę błędów, ale może na zasadzie prób i błędów czegoś się nauczę.
Poniżej zdjęcie Aniołka

Obrazek

A tutaj w towarzystwie Graham Thomas

Obrazek

Sabinko zdjęcia pokaż koniecznie. Mężczyźni są ambitni, więc może zdjęcia murku zmobilizują Twojego M do szybszej realizacji...tym bardziej, że jak piszesz materiały już czekają ;:108
Ja musiałam swojego najpierw przekonać co do słuszności mojej koncepcji, potem dopiero zamówiłam materiał. A wiesz, że on teraz przyznał, że to był super pomysł i że niepotrzebnie się opierał. Mógł zrobić murek już w zeszłym roku.... ;:224

Elwi Pomysł na podwyższoną rabatę powstał trochę z konieczności. Sąsiad od tej strony na połowie swojej działki podniósł dość mocno teren. I nie dość, że postawił 60 cm podmurówkę, to jeszcze dość szczelny drewniany płot :roll: W związku z tym, ta część u nas jest ciągle mocno zacieniona i był problem z obsadzeniem. Nic przy samym ogrodzeniu nie chciało rosnąć. I tak wpadłam na pomysł podniesionej rabaty. Co prawda tylko na części- reszta to kącik z rododendronami, a one sobie chwalą takie warunki ;:108
Co do tulipanów...to na początku może byłam trochę rozczarowana, że posadzone nie są tymi, którymi miały być, ale trudno. Dobrze, że są, bo dają trochę koloru, którego na razie tak jeszcze mało. Już widzę, że to nie jedyne pomyłki ;:219
A Twoje tulipany nie są wcale mikre...byłam, widziałam...są prześliczne ;:333

Za chwilę cd. odpowiedzi.
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18

Post »

cd. odpowiedzi

Moniś prawda, że fajne te nasze chłopaki? Pracowici i spełniają nasze marzenia....czego chcieć więcej? ;:167
Ja już nie mogę się doczekać na kwitnienie tych nowych angielek. Myślę, że one zakwitną, tylko trochę później niż pozostałe, bo to jeszcze maleństwa z wiosny. Dość wolno się zbierają, ale żyją wszystkie, więc czekam cierpliwie. Może zobaczę chociaż po jednym kwiatku.
Wrzuć fotki różyczek u siebie, bo bardzo ich jestem ciekawa ;:65
Tutaj fragment rabaty z angielkami.

Obrazek

Marleno bardzo mnie cieszy murek...napatrzeć się nie mogę i próbuję sobie wyobrazić jak wszystko się rozrośnie i jak będzie wyglądało ;:224
Twój M też pracowity i w przyszłym roku na pewno zrealizujesz swój pomysł. Musimy być cierpliwe i naszym panom nowe pomysły dozować stopniowo, żeby nam nie zastrajkowali...Mój najpierw z nowym pomysłem musi się oswoić, przemyśleć, żeby potem przyznać rację, że ma to sens i warto było zrobić tak jak chciałam :D

Aprilku M do wszystkich prac podchodzi bardzo poważnie. Jak już coś zacznie, to robi porządnie.Na początku zawsze się broni, ale jak już za coś się weźmie, to robota mu się w rękach pali ;:213
Może podrzucisz jakiś pomysł na zwisające rośliny? Tylko nie bardzo ekspansywne, bo tam rosną róże...Ja nie mam jeszcze pomysłu, czym by tam obsadzić :?

Małgosiu zgadzam się z Tobą ;:108
Najważniejsze, żeby to co robimy w naszych ogrodach nam się podobało i nas cieszyło, bo one są nasze i to my mamy się w nich dobrze czuć. I wiesz, że najfajniejsze jest to, że ile ludzi, tyle pomysłów. A każdy ogród jest na swój sposób niepowtarzalny i ma swój klimat. Dlatego tak lubię buszować po FO, bo tutaj można i wiele zobaczyć i wiele się nauczyć, a czasami nawet coś odgapić ;:183

Ewuniu ewunia7 M pochwalony i szczęśliwy, że murek zdobył uznanie :)

Madziu dziękuję w imieniu M ;:180
Moje orliki rozsiały się w kilku miejscach. Te rozsiane będą pewnie niespodzianką kolorystyczną. A ta największa kępa lada moment zakwitnie.
To zdjęcie z zeszłego roku

Obrazek

A tutaj aktualne

Obrazek

Aniu anabuko1 mam cichą nadzieję, że jak rośliny się tam rozrosną to będzie ;:215 efekt. Na razie zastanawiam się co by tam zwisającego posadzić z brzegu... ;:218
A tulipany mają teraz swoje 5 minut.

Obrazek

Obrazek

Mati u mnie jakoś ślimaków mało na szczęście. Czasami tylko po deszczu trochę się pokazuje, ale te zbieram i jak na razie nic mi nie zżarły.
Murek po to, żeby utrzymał duży ciężar ziemi na podwyższonej rabacie i ze względów estetycznych również ;:224
Trochę wcześniej nawoziłeś, to może właśnie dlatego.

Chciałam ogłosić, że sezon różany 2015 w moim ogrodzie rozpoczęty :tan Pokazały się pierwsze pąki na Therese Bugnet, Clair Renaissance, na pnącej nn. Każdego ranka idę na obchód i szukam nowych pączków :D
Już niedługo nasze królowe zaczną swój popis...Jak ja się cieszę :heja

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Ale zanim zakwitną róże, swój czas mają tulipany, narcyzy

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

A za chwilę zaczną rododendrony i azalie

Obrazek
Awatar użytkownika
Ignis05
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 gru 2009, o 14:08

Post »

Dorotko ;:196 wiosna po prostu wybuchła w Twoim ogrodzie. ;:oj
Brawo za konsekwentne realizowanie planów ogrodowych. ;:138 ;:138 ;:138
Pączki na różach, już ;:224 ;:oj
Mnie na razie muszą wystarczyć rozwijające się listki. A i tak się cieszę, bo na ogół wszystko ruszało jeszcze później.
:wit
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lut 2014, o 12:45
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dorotko jaką masz już piękną wiosnę w ogrodzie ;:138 , cudne zeszłoroczne orliki ;:167 . Murek ;:215 Teraz tylko czekać na różyczki ;:224 , u Ciebie już tuż, tuż ;:63 ;:63 ;:63
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
Róże i bajkowy świat ogrodów 2018
Awatar użytkownika
alana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2007, o 22:10

Post »

Dorotko, i jak przyłączam się do gratulacji dla męża, murek rewelacyjny, bardzo ładnie wybudował :wink: A jak Twoje róże rozpoczną koncert na tych dwóch piętrach, oj będzie widok ;:224
Tulipany bardzo ładne, u mnie miernota sama, nawet z jesiennych zakupów. A róże jak podrosły i maja pąki, jestem w szoku, bo jak porównuję do swoich to jestem głęboko w tyle.
Świetne zakupy ;:138
Awatar użytkownika
mati1999
1000p
1000p
Od: 3 maja 2013, o 13:17

Post »

Nie pokazuj mi tulipanków bo mi zle że ich nie mam ;:14 :wink: ;:174
Zazdroszczę powojników ! Muszę od przyszłego tygodnia pooglądać się za nimi ...
Sorki z tym nawozem , pod mary i Abrahama nie dałem :lol:
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

Dorotko od czego by tu zacząć? ;:oj
Murek. Jest w końcu i murek! :tan Mąż jak widać to zdolna bestia, poradził sobie wyśmienicie!

Powojniki. Bardzo ładnie i zdrowo wyglądają. ;:215 Pamiętaj, by Juście dać więcej słonka. Wszystkie powinny Cię raczyć swym pięknym i nieskomplikowanym wzrostem. ;:108 Etoile uwielbiam!

Orliki. No nie mogę! Masz taką gigantyczną kępę koronkowego orlika? ;:oj Zazdroszczę ale tak pozytywnie. Ja zdobyłam w zeszłym roku maleńką siewkę różowego koronkowego. Zakwitła jednym kwiatem. I nie zapowiada się, by w tym miało być inaczej. Jakoś nie przyrosła, w przeciwieństwie do innych siewek i kęp. ;:222

Różane pączki. No fuksiara no! Ja też chcę! Ja też!

Tulipany. Widzę i u ciebie kilka moich ulubieńców. ;:215 Zdecydowanie warto mieć tulipany w ogrodzie. ;:215

;:196
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21

Post »

Dorotko, z orlikami jesteśmy na podobnym etapie. Pączki różane wypatrzyłam na Rugosach, Louise Odier i Cornelii, ale z murkiem niestety jestem w tyle i nawet zdjęcia nie pomogą, kiedy moja druga połówka wychodzi do pracy o 9 rano, wraca na obiad i znowu do pracy, a na ostateczny powrót czekam ostatnio do 22 albo i później.. Taki ma młyn, że niedługo nie będzie wiedział jak się nazywa. Dzisiaj odrobinę przystopował i rozruszał mięśnie, a ja mam skoszoną trawę ;:183
Awatar użytkownika
Pulpa222
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2010, o 08:45

Post »

Muszę zajrzeć do mojej Therese Bugnet, też powinna już mieć pączki, bo ładnie zielona ;:131 .
A na murku z brzegu może kilka traw kaskadowych, co?. Ja szukam u siebie podwyższenia, żeby je posadzić "z efektem". Na razie kiepsko mi to wychodzi ;:185 .
Powiem nieelegancko: odwaliłaś kawał dobrej roboty z murkiem i nawadnianiem - podziwiam ;:180 ;:180 .
;:167
Pozdrawiam Ania
"Niebezpiecznie jest mieć rację w sprawach, w których ustanowione władze się mylą." Voltaire
Ogród "po 30-tce" Cz.I, Część II , Część III aktualna,Tillandsie są ? dla leniwych
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Dorotko widać ,ze praca pali sie Wam w rękach .Murek ;:215 i gdy zakwitną róże będzie jak w bajce ;:167 Dzisiaj zaglądałam u mnie i sporo róż ma też pąki .Muszę zajrzeć do swojej Tereski czy też ma pąki
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Elwi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2013, o 19:38

Post »

Dorotko, widzę, że owocnie spędzasz majówkę :wink: Zakupy ;:215 Etoile Violette już od kilku lat obiecuję sobie nabyć, a w efekcie, albo rezygnuję, albo otrzymuję pomyłki :evil: Tak, tak, wśród powojników też się zdarzają ;:oj ale u tego sprzedawcy już nic nie kupuję :twisted:
Rabata podniesiona urozmaica ogród bez względu na przyczynę swojego powstania ;:215
A Twój orlik ;:oj Wow, rozbudziłaś we mnie dziki popęd posiadania ;:306 Ty wiesz, że nawet go miałam w koszyku??? W końcu puknęłam się w głowę ;:124 bo gdzie ja go posadzę??? Twój to istne cudeńko ;:167 powinien być modelką pokazową dla szkółek. Jak długo już hodujesz tego giganta?
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Pełne orliki są cudne, ale krótkowieczne, wszystkie lubią się krzyżować i rozsiewać.
Moje pełne już dawno znikły a siewek mam całe mnóstwo. ;:306
Paki na różach......to jest to. ;:215
U mnie też już coraz ich więcej a nawet te w gruncie już mają całkiem spore.
Doniczkowe już zaczynają kwitnienie......oj będzie się działo w sezonie.......będę pilnowała twoich.
Grażyna.
kogro-linki
jol_ka
1000p
1000p
Od: 27 lip 2007, o 12:01

Post »

Dorotko ;:196 jakie wypasione zakupy powojnikowe ;:138 Piękne sadzonki ;:215
Z Multi Blue będzie Pani zadowolona, miałam go kiedyś, ale niestety to był mój pierwszy powojnik i wytrzymał ze mną tylko dwa sezony :;230 Piękny z niego okaz ;:167
Błękitny Anioł wygląda cudnie, chciałabym, żeby i moje powojniki tak wyglądały, na razie bieda z nędzą :roll:

Orlik prześliczny ;:167

Pączki na różach już masz :shock: Ty szczęściaro!!

A tulipanki wszystkie ładne, nieważne jaki kolor (no może oprócz żółtego :;230, jakoś go nie lubię na rabatach)
Pozdrawiam Jola
jo_linki
Zablokowany

Wróć do „Moje róże !”