Róże i bajkowy świat ogrodów 2015

Zablokowany
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lut 2014, o 12:45
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Róże i bajkowy świat ogrodów 2015

Post »

Aniu ból szybko mija a radość z tego co się zrobiło zostaje. Zmęczenie fizyczne szybko się zapomina. Ja tez szybciutko naładuję swoje akumulatory i będzie wszystko ok. Mam nadzieję, że widok będzie cieszył nie tylko moje oczy ale znajdzie też uznanie w waszych. Ale to tylko na razie moje nadzieje i pragnienia. :D
Koszyczki Aniu robiłam w pażdzierniku, ale nie byłam pewna czy zdadzą egzamin, więc się nimi nie chwaliłam, zresztą co tu było pokazywać, taki tam eksperyment. Ponieważ jednak zdały egzamin mogę pokazać i może komuś się przyda sie ten pomysł w nastepnym sezonie. Dotychczasowe koszyczki, które kupowałam w sklepach, u mnie się nie sprawdziły, po pierwsze za płytkie i za mało przepuszczalne. Sadzenie w doniczkach w moim przypadku dało jeszcze gorsze efekty. Ten sposób jest dobry na lekkich ziemiach, gdzie woda szybko przenika do głębszych warstw ziemi.
Jeśli chodzi o wiosnę, to u mnie jeszcze w powijakach, dopiero co nieco wychodzi z ziemi u Ciebie za to przepięknie. ;:oj
Nawiasem mówiąc chyba postawiłabym na magnolie, mniej wymagające. Ja się w tym roku skusiłam na gwiażdzistą, ale nie wiem jak ma na imię.
Muszę sie pochwalić, w sobotę w Inter M. kupiłam camellię Brushfield's Yellow, chciałam 2, ale w tym kolorze była jedna. Jest nadzieja, że jeszcze będą, bo były dopiero rozpakowywane. Dzisiaj jadę po pracy, może jeszcze jedną dokupię.
Niestety nie mam jej zdjęcia, ale dzisiaj pstryknę fotki to pokażę :D
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
Róże i bajkowy świat ogrodów 2018
Awatar użytkownika
ASK_anulla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 cze 2013, o 13:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Gratuluję camelii. U mnie odpada - nie ten klimat. Zastanawiałam się na przykład nad różą The Pilgrim, ale dużo było opinii, że wymarza, więc też sobie odpuszczę, albo zostawię chciejstwo na potem.
Możliwe, że magnolie zwyciężą, bo dłużej trzeba czekać na dobry efekt - wniosek: trzeba sadzić w pierwszej kolejności. Kupiłam rok temu gwiaździstą już z kwiatami, a w tym roku ma tylko pąki liściowe. Pocieszam się, że rośnie w korzeń.
Pozdrawiam, Anna.
Jak mówi prof. Bralczyk jest różnica, kiedy robimy komuś łaskę, a kiedy laske... Używajmy polskich znaków!
Potencjalny ogród Anulli cz. 2
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 kwie 2012, o 18:56

Post »

Daysy patent opracowałaś świetny. No i jak widać po kępach tulipanów- siatki zdały rezultat. Świetny pomysł.
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu u mnie też nie do ogrodu, ale była tak piękna, że zdecydowałam się na przechowywanie przez zimę w domu, a może na osłoniętym od wiatrów tarasie da radę, zobaczymy. Aniu mam ten problem, że nie mogę przejść obojętnie obok rośliny, kóra wpadnie mi w oko. Wiem, że Camellia, jest bardzo wymagająca i trzeba jej zapewnić specyficzne warunki, ale nie mogłam przejść obok, kiedy kusiła tym pełnymi pięknymi kwiatami :D

-- 30 mar 2015, o 12:44 --

Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pashmina2006 pisze:Daysy patent opracowałaś świetny. No i jak widać po kępach tulipanów- siatki zdały rezultat. Świetny pomysł.
Madziu nareszcie będę mogła się cieszyć tulipanami, bo do tej pory to były rośliny jednoroczne te, które dotrwały do wiosny i zakwitły, ginęły póżniej w żołądkach darmozjadów. Może w tym roku będę oglądała tulipany nie tylko w Waszych ogrodach ;:333
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Daysy dobry sekator to połowa roboty.Sporo sie napracowałaś sadząc tyle róż i wszystkie zdążyłaś także przyciąć .W święta odpoczniesz :wink: U mnie pogoda raczej barowa az słonko a za chwilkę czarne chmury z deszcze i albo drobnym gradem .Taka pogoda nie nastraja do wychodzenia .Widziałam też robione koszyczki z cienkiej siatki drucianej One też zdawały egzamin.Tulipany i tak są jednoroczne ,bo na tych ,które w ubiegłym roku cudnie kwitły w tym roku są same liście ;:174 a dałam im tyle dobroci
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
mati1999
1000p
1000p
Od: 3 maja 2013, o 13:17

Post »

O matko! Ja bym tyle siły nie miał ;:oj Te koszyczki bardzo orginalne ! :D
Awatar użytkownika
karolacha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2014, o 15:56

Post »

Zwiastuny wiosny super ;:63 a na co Ci te koszyki ?
Moje Arboretum
Część 8 - zapraszam Karolina
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

JAKUCH pisze:Daysy dobry sekator to połowa roboty.Sporo sie napracowałaś sadząc tyle róż i wszystkie zdążyłaś także przyciąć .W święta odpoczniesz :wink: U mnie pogoda raczej barowa az słonko a za chwilkę czarne chmury z deszcze i albo drobnym gradem .Taka pogoda nie nastraja do wychodzenia .Widziałam też robione koszyczki z cienkiej siatki drucianej One też zdawały egzamin.Tulipany i tak są jednoroczne ,bo na tych ,które w ubiegłym roku cudnie kwitły w tym roku są same liście ;:174 a dałam im tyle dobroci
Jadziu, u mnie też pogoda paskudna, nie chce się wychodzić z domu, ale akurat w niedzielę było tak pięknie, że nie mogłam nie skorzystać z okazji żeby posadzić wszystkie róże. Wiem, że to niedziela, ale w tygodniu nie dam rady, bo późno jestem w domu, poza tym cały tydzień był brzydki, więc zakasałam rękawy i do roboty. Nawet niebo przyklepało moją robotę wieczornym deszczem, tak, że chyba zbyt mocno nie nagrzeszyłam ;:131 . W końcu upiększam mikroskopijny kawałek ziemi. :wink:
Sekator Jadziu to naprawdę połowa sukcesu, nawet ręka mnie nie bolała po przycięciu wszystkich róż, a trochę ich już zgromadziłam.
Przed świętami zawsze więcej pracy i w domu i w ogrodzie, w pracy również, więc nie ma co narzekać. W święta tez raczej nie odpocznę, ale tak naprawdę, to chyba juz nie umiem wypoczywać, nic nie robiąc. Wypoczywam w ogrodzie, nawet jak się narobię to jestem szczęśliwa. Nic nie męczy mnie bardziej niż bezczynność, jak skończę jedną robotę, to w wolnej chwili znajdę coś nowego, co jeszcze można byłoby zrobić.
Jadziu te koszyczki też są zrobione z siatki metalowej, kupiłam ją w OBI, w rolce, drut jest powleczony więc wytrzyma dłużej niż zwykły, przynajmniej mam taką nadzieję. Wracając do cebulek tulipanów, to mam wrażenie, że one szybko się wyradzają. Pamietam pierwsze kupione cebulki, posadzone raz mnożyły sie pięknie, przyrastały i tworzyły większe cebule, a teraz kupowane są raczej mizerne, niby duże cebule ale nie są juz takie żywotne. Przynajmniej te, które kupowałam w marketach.
mati1999 pisze:O matko! Ja bym tyle siły nie miał ;:oj Te koszyczki bardzo orginalne ! :D
Mati co Ty mówisz, młody chłopak i nie ma siły, ;:306 . Przypuszczm, że jeszcze byś kawał ogrodu skopał ;:215 ,
Masz rację, koszyczki bardzo oryginalne, ale ważne, że spełniły swoją rolę, przecież na wystawę nie idą ;:108
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Karolinko :wit w koszyczkach sadzę tulipany, bo inaczej stałyby się pokarmem dla wszechobecnych nornic. Wiosna u mnie późno się pojawia, na razie skromniutkie widoki, ale wczoraj widziałam kilka wychodzących kwiatuszków hiacyntów, nawet ciemiernik w końcu zakwitł, niestety nie zrobiłam zdjęcia, bo lało jak wróciłam do domu.
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
Awatar użytkownika
karolacha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2014, o 15:56

Post »

Tak myślałam ,że w koszykach sadzisz cebulowe :) to jedyne wyjście żeby uchronić przed wyżerką :)
Moje Arboretum
Część 8 - zapraszam Karolina
Awatar użytkownika
Georginia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lis 2009, o 16:47

Post »

Cebulowe w koszyczkach ,ale tylko tulipany,pozostałych...narcyzów,krokusów i innych nie ruszają.
Awatar użytkownika
Tolinka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2013, o 23:30

Post »

Daysy kupiłam kiedyś tulipany ,które bardzo mi się podobały i do tego jeszcze pięknie pachniały ;:170 uwielbiałam jak kwitły ,niestety co roku coraz mniej ich było i coraz słabsze ,postanowiłam że wykopię je dam cebulom odpocząć na jesień wsadzę i tak zrobiłam,cebule były malutkie duzo mniejsze niż kupiłam,jesienią wsadziłam na nowo i nawet w inne miejsce ,wiosną miałam tylko szczypiorek...myślę że teraz wszystko ma swoją gwarancję 2 lata i do kosza,więc co roku dosadzam nowe cebule tym sposobem nie żal mi tych które są po gwarancyjne :wink:
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Tylko tulipany Darwina są długotrwałe, ale to te najzwyklejsze czerwone i żółte .Mam takiego tulipana już parę lat pełny czerwony .Jak zakwitnie wygląda jak róża.Wszystkie 4 pory roku zagościły dzisiaj nawet burza z wyładowaniami zaliczona .
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witajcie, u mnie niestety pogoda w kratkę, wieczorem - burza z piorunami ;:oj , w nocy wiało, że nie dało się spać, nawet koty były wystraszone a rano przywitał mnie taki widok, zdjęcia nie są dobrej jakości, bo robione przez okna ;:173, ale widać jak wygląda w moim rejonie pogoda.

Obrazek

Obrazek

Nadal pada śnieg z deszczem i robi się coraz bardziej biało. Dwa lub 3 lata temu w ogrodzie miałam wielkanocnego zająca ze śniegu, obawiam się, że w tym roku może być tak samo. Rano oglądałam pogodę i podawali od -2 do -3 w nocy a w dzień raptem do 7 stopni w święta.

Mam nadzieję, że różom to nie zaszkodzi, dostały sporo kompostu i granulowanego obornika, więc ma je co grzać ;:333 .

U Gosi / Deride już tak pięknie wiosennie, nawet pączuszka na różyczce widziałam a u mnie zima brrrr.
karolacha pisze:Tak myślałam ,że w koszykach sadzisz cebulowe :) to jedyne wyjście żeby uchronić przed wyżerką :)
Tak Kalolinko, mam problem z nornicami, szczególnie z jedną, właśnie na tej rabacie, gdzie sadziłam tulipany, Podejrzewam, że mieszka sobie pod starą, mocno schorowaną mirabelką. Założyła sobie tam gniazdo i nic sobie nie robi z usilnych prób przegonienia jej z tamtąd. Jak dotąd, czuje się bezkarna. Jesienią powsypywałam nawet trutkę w korytarze, myślałam, że będzie spokój, ale wiosną znowu widzę nowe korytarze, Nie mam już do niej siły.
Georginia pisze:Cebulowe w koszyczkach ,ale tylko tulipany,pozostałych...narcyzów,krokusów i innych nie ruszają.

Alicjo masz rację, niestety ich przysmakiem są wyłącznie tulipany, innych cebul nie rusza, chociaż nie wiem czy bulwki jaskrów też nie padły ofiarą tych żarłoków. Chciałam je wykopać na jesieni i niestety zniknęły jak kamfora. ;:oj
Tolinka pisze:Daysy kupiłam kiedyś tulipany ,które bardzo mi się podobały i do tego jeszcze pięknie pachniały ;:170 uwielbiałam jak kwitły ,niestety co roku coraz mniej ich było i coraz słabsze ,postanowiłam że wykopię je dam cebulom odpocząć na jesień wsadzę i tak zrobiłam,cebule były malutkie duzo mniejsze niż kupiłam,jesienią wsadziłam na nowo i nawet w inne miejsce ,wiosną miałam tylko szczypiorek...myślę że teraz wszystko ma swoją gwarancję 2 lata i do kosza,więc co roku dosadzam nowe cebule tym sposobem nie żal mi tych które są po gwarancyjne :wink:
Tolinko odnoszę takie samo wrażenie, ale akurat na to wpływu nie mamy, można tylko zrezygnować z ich zakupu. Watpię jednak, czy któraś z nas zrezygnowałaby z wiosennego widoku tych kwiatów ;:185 .
JAKUCH pisze:Tylko tulipany Darwina są długotrwałe, ale to te najzwyklejsze czerwone i żółte .Mam takiego tulipana już parę lat pełny czerwony .Jak zakwitnie wygląda jak róża.Wszystkie 4 pory roku zagościły dzisiaj nawet burza z wyładowaniami zaliczona .
Jadziu właśnie najbardziej żałuję tych starych odmian, które kidyś miałam w ogrodzie a które zastałam pewnego dnia dosłownie skoszone. Podejrzewałam, że jakiemuś panu były potrzebne tulipany na Dzień Kobiet, ale został spłoszony i nie zdążył ich zebrać.
Moje podejrzenia jednak szybko się rozwiały, kiedy rozgrzebałam ziemię i zobaczyłam tylko zewnętrzną brązową łuskę cebuli, a łodyżki nie były ścięte tylko odgryzione. Przez jedną noc straciłam wszystkie moje cebule. Tym sposobem na długo zapomniałam o tulipanach.
Ale niestety serce nie sługa, szybko zatęskniłam do wiosennego widoku tulipanów na rabatach.
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
Zablokowany

Wróć do „Moje róże !”