luczek95, ciężko przewidzieć do kiedy będą trwały kwitnienia bo co roku o trochę innej porze kwitną. W zeszłym roku miałem kilka kwitnących roślin jeszcze w maju, później przez lato sporadycznie któraś kwitnie. Ale do maja na pewno będą kwitły.
Pojedyncze siewki kwitną już po około 2,5 roku od wysiania, po około 3,5 roku zakwitła mi większość siewek. Moje najstarsze siewki mają niecałe 4 lata

Mało mam danych żeby móc do odnieść do większości siewek.
ktoś, jeszcze jedna, prawdopodobnie czerwona siewka szykuje się do kwitnienia - ciekawe jak ona będzie wyglądać.
A tu rozpoczynająca kwitnienie biała siewka:

Cebula wypuszcza drugi pęd kwiatowy
a to moja najstarsza cebula:

To ona jest jednym z rodziców tej białej (i tych wszystkich czerwonych) siewek.
Mój nowy, gardeniowy nabytek czyli podobno
Hippeastrum papilio:

Cebula po przejściach ale już zgnilizna opanowana i jest nawet szansa na kwitnienie. Okaże się czy jest to papilio czy kolejna pomyłka.
Auchanowe cebule kwitną w najlepsze:

Obawiam się tylko ich braku korzeni, oby zakorzeniły się po kwitnieniu...
A to tescowy zakup:

Podobno może to być 'Harequin' - byłoby nawet miło
Rok temu, na Gardenii kupiłem cebulę opisaną jako 'Amsterdam', na etykiecie zdjęcie bardzo ciemnej, dużej odmiany. Teraz wygląda tak:

Cebula jest bardzo duża, roślina ma już bardzo długie liście i 2 pędy kwiatowe. Kwiat chyba był ciemny ale 'Amsterdam' nie ma ciemnych kwiatów podobno, bardziej w stylu 'Minerwy'. Te kwiaty zgadzały się ze zdjęciem na etykiecie ale nazwa się nie zgadza... Ale nie przeszkadza mi to