Róże u Doroty

Zablokowany
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Róże u Doroty

Post »

Novalisa posadziłam w półcieniu i słonko będzie miał tylko do południa.
Potem, kiedy słonko przypala on już będzie w cieniu.
Mam nadzieję, że będzie mu się podobało. :D
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
Dyskrecja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lis 2010, o 20:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dorotko, piękna jest ta ostatnia róża, jesteś pewna, że to Abraham Darby?
Pozdrawiam, Henia
"Różanka w Sudetach"
Część 3 (Aktualna), część 2, część 1.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Grażynko gdzieś czytałam ,że popołudniowe słonko jest gorsze od porannego chyba pisała to Ewcia[ gloryjka ] moja mentorka ;:167 .Najlepiej sadzić takie róże na południowym wschodzie .A ja czekam na ostatni tegoroczny kwiat Abrahama .Fakt mój ma dopiero 1 roczek .Rośnie przy Austinie
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18

Post »

Jolu z nowymi zakupami to będzie 132 szt. ;:oj sama jestem zdziwiona taką ilością.
Na Leosia Cie namawiam...warto.
Pilgrimmowi dam kopiec i okryję go na zimę, jest jeszcze młody i niezbyt duży to trzeba o niego zadbać :)

Na mojego kochanego psiaka to ja nigdy się nie gniewam, byłam szczęśliwa, że się znalazł i tylko to się liczyło :)

Poszperałam w swoim archiwum i wstawię obiecane fotki Clair Renaissance
Dla Ciebie Jolu

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Małgosiu dzięki tym siłom natury wiele gatunków przetrwało i ja to rozumiem. Nie spodziewałam się tylko, że on tak ucieknie i na tak długo, zazwyczaj raczej się pilnuje, ale jak widać następnym razem musimy go bardziej pilnować :) bo kosztowało mnie to sporo nerwów. Bałam się, że nie wróci, albo coś mu się stanie...on jest bardzo ufny i do ludzi i do psów, a w życiu różnie bywa jak wiemy...

Wracając do różyczek... Ciekawa jestem co masz na oku? Zamówiłaś już coś, czy jeszcze się zastanawiasz?
A podglądaj, może któraś podbije Twoje ;:167 i wtedy łatwiej jest się zdecydować na jakąś odmianę. A jak coś to pytaj, chętnie podpowiem jakbyś miała jakieś pytania ;:196

Aniu pochwal się co wybrałaś. Ja tak lubię ten czas zamówień :)
Handel kwitnie niesamowicie, ale jest trochę podatna na plamistość.
Mój piesek to moje cudo...najlepszy jakiego dotąd miałam ;:167

Ewuniu bardzo się cieszę, że chciałaś o niej coś więcej napisać ;:196 Ja szukałam dla niej dobrego miejsca i chyba takie znalazłam. Rano będzie miała trochę cienia, potem większą część dnia w słońcu, a późnym popołudniem znów cień. Jak możesz to wrzuć u siebie jakieś jej zdjęcia. Chętnie popatrzę ;:108

Helenko on ma siedem lat. Ogary są piękne, wiem jak wyglądają, widziałam je na wystawach ;:333
Decyzja o sterylizacji jest trudna, ale jeśli nie chcesz mieć niechcianego " przychówku " to warto to przemyśleć.
Mój Mango też mi ciągle łamie jakieś pędy, te mniejsze różyczki chronię siatką dopóki nie podrosną. Potem jakoś on je omija...najczęściej kłują a on ma krótką sierść i wie, że to niej jest przyjemne jak kolce wejdą w skórę ;:131
Z podporami nie ma problemu podam Ci wymiary i zrobię zdjęcia.

Dla wszystkich odwiedzających... róża, która chociaż bardzo młoda to już w tym sezonie zachwyciła obfitością kwitnienia.
Augusta Luise

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
alana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2007, o 22:10

Post »

O ludzie, 132 krzewy różane ;:oj jak to wszystko mieścisz :wink: Aż idę swoje skromne rozarium obliczyć ;:306
Augusta rzeczywiście przepiękna, czaruje innością każdego kwiata, w ogóle cudowne są róże o takich pofalowanych płatkach.

Dorotko moja Handel jest niewiele młodsza od Queen Elizabeth, czyli ok 7-8 lat może mieć. Może to kwestia miejsca (przy ogrodzeniu), co prawda rośnie w jednym od początku, ale kilkadziesiąt cm za nią, wzdłuż tego ogrodzenia, padły mi 2 róże.
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Napisałam się przed chwilą i wszystko poszło w kosmos ;:223

Mati to jego wcześniejsze zdjęcia. Chciałam trochę pokusić Dorotkę DTJ ...taka ze mnie kusicielka :;230

Grażynko ja swoje N też posadziłam na podobnym stanowisku. Mam nadzieję, że będzie im tam dobrze. Przekonamy się o tym w przyszłym roku. Mocne ;:3 już przerobiłam w tym sezonie z jednym z nich i niestety płatki szybko miał przypalone, stąd zmiana stanowiska.

Heniu kupiłam tę różę jako Abrahamka. Ona jest taka trochę zmienna ;:173 Kwiaty na początku są morelowo brzoskwiniowe, potem różowieją. Postaram się znaleźć jego zdjęcia z czerwca to wrzucę.

Jadziu masz rację co do słonka ;:108 zgadzam się z Tobą jak najbardziej.
Koniecznie zrób fotkę Twojemu Abrahamkowi...będziemy podziwiać jego urodę.
A jak on się u Ciebie sprawuje? Jesteś zadowolona? Często słyszę opinie, że łapie plamistość, albo mączniaka.

Alu no jakoś mieszczę...dojdę do 150 szt. i na tym koniec, bo na więcej to nie będzie już miejsca :)
To może faktycznie miejsce jej nie bardzo pasuje. A jaką wysokość u Ciebie osiągnęła?
Ja wiem, że one nie wyrastają na jakieś olbrzymy, ale to dobrze.

To jeszcze raz spróbuję dodać zdjęcia Abrahama Darby

Czerwiec

Obrazek

Obrazek

Koniec lipca

Obrazek

Obrazek

sierpień

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
ewka36jj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 18:31

Post »

Dziś obcinałam kilka mumii Abrahama :( i z radością przyglądałam się licznym większym i mniejszym pączkom tej rózyczki. Ona jest niesamowita! Czy u Ciebie też kwitnie niemalże bez przerwy?
Awatar użytkownika
mati1999
1000p
1000p
Od: 3 maja 2013, o 13:17

Post »

Wiosenna odsłona abrahamka cudna a lipcowa też ;:138
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Wczoraj przyszła paczka z R.
Dostałam bardzo ładne sadzonki, dwie angielki w donicach też duże, zdrowe. Wszystkie już posadzone. Teraz czekam na kolejne zamówione w F, ale to dopiero po 20.10. i dobrze, bo sucho teraz. Może później trochę popada i nie będę musiała latać z wiadrami. U nas nie padało już tak dawno, że nawet nie pamiętam porządnego deszczu :roll:

Zdjęcia sadzonek

Obrazek

Obrazek

A na dobranoc dzisiejsze fotki Mary Rose...i jak tu nie ;:167 angielek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Ewuniu i za to ją ;:167 za niesamowite kwitnienie. Jeśli pogoda dopisze to będzie trzecie, duże kwitnienie Abrahamka :D

-- 9 paź 2014, o 21:44 --

Mati ;:196
Awatar użytkownika
alana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2007, o 22:10

Post »

O, faktycznie, bardzo ładne sadzonki, niech zdrowo rosną. U mnie też susza, dlatego cieszę się, ze nie planowałam żadnych zakupów jesiennych :wink:
Abraham wprost czaruje swoją urodą..

Moja Handel wypuszcza dosyć wysokie pędy, na ok 1,5 m, a nawet i wyższe bywają (ale to pod koniec sezonu).
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Dorotko no cóż mój Abrahamek jest przypadkowy .Kupiony w Oszołomie w kapersie jako Avalon .Dopiero gdy zakwitł okazało sie kim jest ten mój Avalon :;230 Moja sadzonka jest chorowita ,od samego początku nią była .Teraz ma cudne liście ,[ale pierwsze zrzucił] i jednego pąka na wpół otwartego czyli bardzo obficie :;230 .Faktem jednak jest ,że kwitł jak na roczniaka cudnie, aż byłam zaskoczona jego wigorem .Łodyżki ma już mocniejsze ,ale wiosną znów krótko go zetne. Ciekawe kiedy mój dorówna Twojemu w kwitnieniu . Fajne sadzonki dostałaś
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
jol_ka
1000p
1000p
Od: 27 lip 2007, o 12:01

Post »

Dorotko dziękuję za zdjęcia ;:196
Abrahama i Leosia już domówiłam w R. :;230 Na razie wstrzymuję się z zakupami w F., czekam na dopływ gotówki :wink:
Zdjęcia Claire R. są przepiękne, a Abraham jak zwykle urzekający.

Twoje zakupy z R. dorodne, bardzo ładne sadzonki!
Ja tez z wytęsknieniem czekam na trochę deszczu ale jak na razie to się nie zapowiada...
Pozdrawiam Jola
jo_linki
JagiS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2012, o 14:10

Post »

Witaj Dorotko :!:
Wpisuję się u Ciebie, bo posiadacze ponad stu róż powinni się wzajemnie poznać, a może nawet jakiś ekskluzywny klub utworzyć ;:304.
Piękne zdjęcia robisz swoim różom i pięknie, z wyraźnym uczuciem, o nich piszesz.
Widać, że jesteś prawdziwą pasjonatką tych roślin, a popularność, jaką się cieszy Twój wątek, dowodzi, że wiele osób zarazisz chorobą, zwaną różyczką ;:306.
Naturalnie, kochając róże, tak, jak Ty, będę do Ciebie zaglądać, zapraszam tez do moich zielonych pokoi.
Zamieściłaś w swoim wątku najpiękniejsze zdjęcia pewnej róży, jakie w ogóle widziałam ;:oj, ale piszesz, że ta róża to Handel :shock:. Byłaby to stanowczo zbyt trywialna nazwa dla tak cudnej odmiany. Róża ta nazywa się Haendel, na cześć niemieckiego kompozytora późnego baroku, Georga Friedricha Haendla.
Do tej pory nie zachwycałam się tą różą, przypominała mi trofeum z odpustowej strzelnicy, ale te Twoje zdjęcia ;:oj wywróciły tamtą opinię do góry nogami!

Pozdrawiam serdecznie i gratuluję różanej kolekcji - Jagi
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Dorotko dostałaś wypasione sadzonki ;:333
Ja na swoje trzy różyczki jeszcze czekam ;:65
Awatar użytkownika