U Asi cz.3 -ogrodowe szaleństwo ujarzmiane;)
- Eliza52
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 wrz 2014, o 11:42
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: U Asi cz.3 -ogrodowe szaleństwo ujarzmiane;)
Witam, kaktus jak kaktus to jest "cud natury", ale mnie urzekły komentarze i wpisy Twoich przyjaciół forumowych i Twoje odpowiedzi. Jeszcze raz dziękuję za to że mogę bywać u Ciebie. A tak przy okazji to powiem że magnolia przez 11 lat w ogóle nie była cięta, od początku M poprowadził ją na drzewko nie wiem jak to zrobił, dopiero od 4 lat
na wiosnę po kilka dolnych gałęzi syn wycina, bo bardzo dużo cienia daje. Naliczyłam wszystkie wycięte przez te lata 9 grubych gałęzi(slad po nich).
Zdjęcia chciałam usunąć,żeby nie zaśmiecać Ci wątku ale jak nie przeszkadzają to zostawiam. Miłego dnia Ela
na wiosnę po kilka dolnych gałęzi syn wycina, bo bardzo dużo cienia daje. Naliczyłam wszystkie wycięte przez te lata 9 grubych gałęzi(slad po nich).
Zdjęcia chciałam usunąć,żeby nie zaśmiecać Ci wątku ale jak nie przeszkadzają to zostawiam. Miłego dnia Ela
Pozdrawiam Ela
- asma
- Od: 19 wrz 2011, o 12:16
W którym momencie (pora roku)syn wycinał gałęzie?Ja przycinam tuz po kwitnieniu 

- Eliza52
Magnolię tnie się wiosną zanim rozpocznie pozimowe życie. Jednego roku musieliśmy odpuścić wycinanie, bo najpierw było za zimno
a potem już za ciepło i pokazały się kwiaty w ciągu jednego dnia. Dlatego trzeba pilnować, jest to okres mniej więcej koniec marca początek kwietnia. Asiu w 2011 r Twoja magnolia też ma taki jeden pień jak miała moja. Nawet Twoja była odrazu dużo większa. Ja swoją dostałam od koleżanki malutką, miała może 15-20 cm. Jedno Ci powiem od serca magnolia nie lubi przycinania , tylko estetyczne. U mnie wystaje za daleko nad chodnikiem, albo z drugiej strony nad schodami. Nigdy nie wycinałam jej srodkowych gałęzi. Czy mogłabym prosić o nazwę pomidorków -te megagrona Pozdrawiam Ela
a potem już za ciepło i pokazały się kwiaty w ciągu jednego dnia. Dlatego trzeba pilnować, jest to okres mniej więcej koniec marca początek kwietnia. Asiu w 2011 r Twoja magnolia też ma taki jeden pień jak miała moja. Nawet Twoja była odrazu dużo większa. Ja swoją dostałam od koleżanki malutką, miała może 15-20 cm. Jedno Ci powiem od serca magnolia nie lubi przycinania , tylko estetyczne. U mnie wystaje za daleko nad chodnikiem, albo z drugiej strony nad schodami. Nigdy nie wycinałam jej srodkowych gałęzi. Czy mogłabym prosić o nazwę pomidorków -te megagrona Pozdrawiam Ela
Pozdrawiam Ela
-
- Od: 16 lis 2008, o 17:19
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Asia a jak u Ciebie wyglądają parapety grudniowe? Kwitną Ci może zygokaktusy?

- asma
Ewuś-u mnie zakwitły już m-c temu,ale skromnie-kilkoma kwiatkami.
W tym czasie zniosłam równieź bulwy hipperastra do piwnicy-kiedy je wyciągać?
pozdrawiam Ewuś
W tym czasie zniosłam równieź bulwy hipperastra do piwnicy-kiedy je wyciągać?
pozdrawiam Ewuś

- JAKUCH
- Od: 19 paź 2008, o 21:39
Asiu juz przygotowania do świat zaczęłaś
Ja jeszcze w lesie ,ale nie muszę robić uszek pierożków czy innych bo to są wszystko pracochłonne rzeczy .Mój M nie lubuje się w takich rarytaskach

-
- Od: 16 lis 2008, o 17:19
- Kontakt:
Asiu hipki powinny hibernować co najmniej 3 miesiące 

- asma
Dziękuję
W takim razie początek lutego
Ciekawa jestem czy zakwitną bo w zeszłym roku wyszły tylko liściorki 

- Eliza52
Witam Cię, wyczytałam że w Twoich amarylisach(potocznie) wyszły Ci tylko liściory. Mam ich dużo i bardzo długo, dlatego wiem że cebule amarylisa (lepiej się pisze ) muszą przejść okres zimowania. Ja trzymam w piwnicy obsypane cynamonem w woreczkach papierowych, a 3 tygodnie przed sadzeniem wkładam je do lodówki na dół. Kwitną co roku, nawet powtarzają kwitnienie.Po posadzeniu nie powinno się ich od razu podlewać, dopiero kiedy widzisz że zaczynają coś wypuszczać
Miłego dnia Ela
Miłego dnia Ela
Pozdrawiam Ela
-
- Od: 8 lut 2012, o 12:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Asiu, pozdrawiam. Jak tam przygotowania do świąt? bo czytałam że wcześnie zaczęłaś. Ja w sobotę dopiero zakończyłam sezon ogródkowy bo kopcowałam różyczki i usuwałam liście. W niedzielę zaczęłam przygotowania do świąt, myjąc okna ale tylko od wewnątrz na razie żeby nie gorszyć sąsiadów
Mam nadzieję że ta cieplejsza aura utrzyma się do weekendu bo nienawidzę jak mi się lód robi na szybie zanim skończę myć
Będziesz robiła jakieś ozdoby samodzielnie? Bo ja dzielna i naiwna kupiłam podkłady do wianków
i chwilowo na tym zakończyłam swój entuzjazm 

Będziesz robiła jakieś ozdoby samodzielnie? Bo ja dzielna i naiwna kupiłam podkłady do wianków

- asma
Elu-witaj i dziękuję
Moje amarylisy mam kolejny rok i zimowały tak jak piszesz.Jaką dajesz ziemię?Może daję za mało odżywki?
Aprilku
miłą niespodziankę zrobiłaś mi swoim wpisem
Przygotowania rozpoczęłam zarobieniem ciasta na piernik dojrzewający i na tym koniec
Tuż przed swiętami będę miała na tydz gości więc gotować będę na bieżąco,nie wiem jak przygotuję się do Swiąt
Ozdób nie robię chociaz patrzac na ozdóbki np Ewuni żałuję 

Aprilku

Przygotowania rozpoczęłam zarobieniem ciasta na piernik dojrzewający i na tym koniec

Tuż przed swiętami będę miała na tydz gości więc gotować będę na bieżąco,nie wiem jak przygotuję się do Swiąt

- Ewa_tuli
- Od: 16 sty 2012, o 22:03
Ewunia robi ozdóbki, a Ty nastawisz jej piernika.... 

- asma
Oczywiście Ewuniu
Ciasta na piernik jest sporo 

- Ewa_tuli
- Od: 16 sty 2012, o 22:03
Oj TY, TY........... obiecanki, cacanki.....
tak jak z tym przyjazdem

tak jak z tym przyjazdem

- Eliza52
Asiu daję zwykłą ziemię pomieszaną z piaskiem. Nawóz w płynie daję dopiero jak widzę że będzie kwitł. Hippeastrum wymaga wcześniejszego przygotowania. Może za wcześnie obcinasz liście. Moje jak tylko robi się ciepło wywalam na balkon, po kwitnięciu obrywam pozostałość kwiata i
wstawiam w mało widoczne miejsce , dalej podlewam z nawozem raz na tydzień -ostrożnie one nie lubią naraz zbyt dużo wody. Lisciory zostawiam aż same zaczynają schnąć.
W tym czasie cebula robi się dużo większa. Możliwe że u Ciebie nie kwitną bo cebula jest mała. Amarylis tak jak rodek kwiaty wytwarza w tym roku żeby kwitły na następny rok. Asiu czy ten pomidor megagroniasty to jest nazwa? Pozdrawiam Ela
wstawiam w mało widoczne miejsce , dalej podlewam z nawozem raz na tydzień -ostrożnie one nie lubią naraz zbyt dużo wody. Lisciory zostawiam aż same zaczynają schnąć.
W tym czasie cebula robi się dużo większa. Możliwe że u Ciebie nie kwitną bo cebula jest mała. Amarylis tak jak rodek kwiaty wytwarza w tym roku żeby kwitły na następny rok. Asiu czy ten pomidor megagroniasty to jest nazwa? Pozdrawiam Ela
Pozdrawiam Ela