Róże i bajkowy świat ogrodów

Zablokowany
Awatar użytkownika
mati1999
1000p
1000p
Od: 3 maja 2013, o 13:17
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: róże i bajkowy świat ogrodów

Post »

daysy pisze:bym nie weszła jest pięknie jak w raju.:D
Daysy przecież to mówią o twoim raju ;:138
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sie 2009, o 18:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

daysy pisze:I to już wszystkie moje róże wielkokwiatowe. Nie wiem, czy kogoś przekonałam do wielkokwiatowych, ja jestem w nich zakochana i chociaż nie kwitną tak spektakularnie jak rabatówki, to swoimi pięknymi wielkimi kwiatami chwytają za serce.
Nie są to na pewno moje ostatnie wielkokwiatowe. Dla mnie to najszlachetniejsze róże i dla nich muszę znaleźć miejsce w moim ogrodzie.
Czy kłopotliwe, nie bardziej niż rabatówki, świadczą o tym lata,które przetrwały w moim ogrodzie. Ziemia, która pozostawia wiele do życzenia oraz klimat /ziemia piotrkowska/ niezbyt łaskawy. A mimo to nadal rosną, zdobią ogród i cieszą moje oczy.
Zamykam temat moich róż wielkokwiatowych.

:wit Cześć Daysy
mnie nie musisz przekonywać do róż wielkokwiatowych... sama mam kilka :D
Księżna D. bardzo piękna ;:180
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lut 2014, o 12:45
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Mati dziękuję za miłe słowa, ja tego tak nie widzę. Mam wiele uwag do swojego ogrodu. Owszem sa miejsca, które bardzo lubię, ale są i takie, które muszę poprawić, ale to wymaga zarówno czasu jak i many, many,many :D a po budowie z tym drugim zrobiło sie krucho.
Jednak małymi kroczkami będę realizować swój cel. :D . Jeszcze raz Ci dziękuję ;:196 . Motywujesz mnie do dalszej pracy. ;:333

-- 3 paź 2014, o 19:11 --

Jadziu możesz być dumna ze swojego ogrodu, jest naprawdę piękny. Widziałam ogrody działkowe na Śląsku mają duszę i Twój też ją ma, tak piekną jak astystyczna dusza właścicielki ;:108 ;:108
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
Róże i bajkowy świat ogrodów 2018
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Maju podobno Mary Theresa zwana Daisy też była piękną kobietą i w dodatku kochała ogrody /jak przystało na angielkę ;:167/.
A jeśli chodzi o wielkokwiatowe róże to wiem, że Ciebie nie muszę przekonywać o ich walorach.
Nie było moją intencją umniejszyć piękno róż wielokwiatowych, parkowych czy innych, zresztą zobaczycie, że też mam ich więcej, ale chciałam pokazać, że wielkokwiatowe wcale nie są trudniejsze w opiece, natomiast ich piękno niedocenione. ;:108
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jesień juz zagościła na całego w ogrodzie, zostało jeszcze posadzić cebulki kwiatowe. Własnie kupiliśmy materiały potrzebne do zrobienia koszyczków p/nornicowych :D i już się cieszę, że cebulki nie staną się karmą dla tych żarłocznych bestii. Chciałabym zobaczyć ich miny ;:154
Jesień, jesienią a niektóre różyczki jeszcze kwitną skromnie co prawda, ale i to dobre
Mushimara
Obrazek Obrazek Obrazek

Raphsody in Blue
Obrazek Obrazek Obrazek

Pojedyńcze kwiaty na Nevadzie i M.Hilling a cieszą jakby były ich tysiące
Obrazek , Obrazek
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Zgadzam się z Tobą Daysy np. taka Gloria dei czy Burgund 81 kwiaty ma wielkości mojej ręki, a jak zakwitnie to klękajcie narody ;:167 .Fakt one też potrzebują paru lat ,żeby tak kwitnąć .Wiosną chyba znów je zetnę na 2 oczka , bo cudnie kwitły po okropnej zimie kiedy były ścięte do kopca.Mushimara kolorystycznie podobna do mojego Lincolna .U mnie też ostatnią kiścią kwitnie Rhapsody
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
ewka36jj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 18:31

Post »

Piękne zdjęcia , a ogród przejrzysty i czysty ;:180 . Rhapsody u mnie ma kilka pączków, ale różowych ;:306 , zobaczę jak rozkwitnie, bo zakupiłam go w ubiegłym tygodniu, mam jednak nadzieję, że w szkółce nie dali mi czegoś innego niż zamówiłam.
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jadziu zgadzam się z Tobą, też zauważyłam, ze jak mocno przytnę róże, to są ładniejsze pokrojem i lepiej kwitną. Z rabatowymi też tak mam. Nie wiem jak przycinac angielki mam je 1-szy rok, masz może doświadczenie z nimi :?:
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewuniu Raphsody in Blue ma charakterystyczne paki, porównaj je i zobaczysz, czy masz właśnie tę czy inną różę. Zawsze możesz reklamować.
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Właśnie byłam u Dorotki i przypomniało mi się, że nie pokazałam Wam jak wyciągnęła się Mrs John Laing, ma ponad 180 i na końcu jednego pędu pąk. A wygląda tak
Obrazek Obrazek
Śmiesznie to wygląda - olbrzym z małą główką :D
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
Awatar użytkownika
mati1999
1000p
1000p
Od: 3 maja 2013, o 13:17

Post »

Dwuznacznie to brzmi ;:224 ''olbrzym z małą główką'' . U mnie tak już było kilka razy , i jak przekwitnął to przycinałem żeby był równo, :wink: to ona naprawdę taka wielka ? ;:oj podobno rośnie mniejsza
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Daysy mam tylko Karolka Austina i The Princa chociaż Cardinal Hume też zaliczany jest do angielek .Austin drapakowaty, a Prince jest dopiero od ubiegłego roku i jak na razie nie jestem z niego zadowolona .Chyba też wiosną ciachnę go poniżej pasa :wink: Cardinala Hume wiosną przycięłam nisko i ładnie kwitł i chyba wiosna to samo mu zrobię .Teraz wypuścił dłuższy pęd ,ale na razie go zostawiam .Brat wszystkie angielki przycina wiosną na 2-3 oczka i obficie mu kwitną wszystkie krzewy .Chyba zastosuję sie do jego praktyk.Mój Austin ma pędy na 3m a może więcej i nie podoba mi się to, ale ładnie sie przewieszają wiec może jak wiosną wypuści krótkopędy będzie zjawiskowy
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
ewka36jj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 18:31

Post »

Daysy, spójrz proszę do mnie, wkleiłam różyczkę o której pisałam wcześniej. Czy to ona?
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jadziu, ja tez myslę, że lepiej ciąć nisko. W pierwszym roku cięłam mocno i krzewy były ładniejsze i lepiej kwitły.

Dzisiaj robiłam porządki w ogrodzie, przywiązałam Grahama Thomasa, wypuścił długaśne badylki na nich sporo kwiatów, pod którymi wszystki gałązki się położyły -zdjęcie wklejałam wcześniej.
Teraz gałązki stoją sztywno i pięknie się prezentują kwiatuszki, jutro wkleję zdjęcie. Dzisiaj nie zdążyłam, zbyt szybko robi się ciemno.
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A muszę się pochwalić, wczoraj kupiłam hortensję pnącą :D , na którą polowałam od ubiegłego roku i wreszcie mam :tan I już rośnie w ogrodzie.
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
Zablokowany

Wróć do „Moje róże !”