Mój ogród na fotografii w wiosenno -letniej odsłonie cz.7

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
wsiania
500p
500p
Od: 27 sty 2012, o 09:51
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Mój ogród na fotografii w wiosenno -letniej odsłonie cz.7

Post »

Bogusiu, właśnie dlatego, że taki upał, nie siedzę w ogrodzie (choć właśnie się wybieram oprowadzić kosiarkę po włościach :wink: ), tylko przed komputerem. 1,5 tony mówisz? No to całkiem ich sporo, znaczy się, że na moje niecne plany tona powinna wystarczyć - chcę krzaczki owocowe obsypać, bo pod nimi strasznie zarasta, a kosiarką nie wjeżdżam, żeby nie uszkodzić. Właśnie zaczynam tydzień urlopu, więc będę działać :)
Moje wsiowe poczynania - c.j.d. :)
gdzie diabeł nie może... tam mnie wołają :)
pozdrawiam, Ania
Awatar użytkownika
Kriss1515
1000p
1000p
Od: 15 cze 2012, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

To wielka radość wyhodować coś od sadzonki a jeszcze większa od nasionka. :D Piękne są te pelargonie i kwitnący ogród. ;:173 Pewnie masz teraz dużo podlewania. :roll:
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2010, o 17:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Bogusiu witaj. :wit
Żwirkowe obrzeża rabat wyglądają bardzo elegancko i trawa nie będzie wrastała, perfekcyjne wykonanie. Jesteś bardzo pracowita . ;:108 Pelargonie zdobiące taras wyglądają przepięknie i takie zadbane, widać, że podlewane na czas i nie przesuszone.
Dopiero na forum dowiedziałam się ,że można pelargonie z siewu wyhodować.
Miłego wieczoru Ci życzę . ;:196
Awatar użytkownika
bwoj54
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 wrz 2012, o 08:28

Post »

Kochani , jest mi bardzo miło,ze nie zapominacie o mnie!
W podziękowaniu, przygotowałam Wam moje ogrodowe kwitnienia ;:168
Alu! miło,ze zajrzałaś. ;:168 Ja na razie zaprzestałam jakichkolwiek prac w ogrodzie , upał niesamowity , Dzisiaj w słońcu było 43 st. Deszczu nie ma ni kropli, roślinki marnieją . Nie jestem w stanie wszystko podlać.
Elu ! nie wiem dlaczego, ale czerwone pelargonie zawsze najbardziej mi się podobały. Wprawdzie wysiałam w tym roku jedna paczkę / 10 nasionek/ mieszanki , no i widać jaka to była mieszanka kolorystyczna ;:306 , albo nasiona były ;:222
Grażynko! :wit takie były moje założenia - ma być kwieciście, kolorowo niemal przez cały rok. Grażynko , gdy tylko ochłodzi się działam dalej z kamyczkowymi obrzeżami . Ciekawie wygląda i praktycznie.
Aguś! sama byłam zdumiona z efektów siewu. Wspaniale zeszły mi też gazanie, pięknie kwitną - miała być mieszanka kolorów a są same żółte, jak to moja wnuczka mówiła w wieku przedszkolnym " takie słoneczkowe" ;:108
Elu! Ogarnięcie tak dużego areału wymaga dobrej organizacji i samodyscypliny. Na szczęście dane mi było te cechy u siebie wypracować. Dzięki temu ogród w miarę utrzymany w porządku , mam czas dla siebie , rodziny i od czasu do czasu weekendowe wypady lub jednodniowe w tygodniu. Wakacyjny wypad dłuższy obowiązkowy, nie wyobrażam sobie inaczej. Dzięki za uznanie dla mojej pracy ;:108 U mnie teraz gorący okres, nie tylko z powodu upałów, ale wzmożonych prac w remoncie mieszkania dla syna .
Aniu! / wsiania/Wczoraj leniuchowałam , ze względu na upał , dzisiaj leniuchowałam ponownie...bo upał był niesamowity ;:306 ;:306 ;:306
Nie wiem jak Ci sie sprawdza kamyczki pod krzewami, trzeba byłoby wybrać ziemię , wyścielić folię ...inaczej po pewnym czasie kamyki "zginą " Ci w ziemi. Do czasu gdy będą sobie jeszcze leżały pod krzaczkiem, bez folii , i tak zielsko będzie rosło.
U mnie tona kamyczków/ a na moje potrzeby to wcale nie jest dużo/ kosztuje 89 zlotych.
Krystianie ! :wit powiedziałabym , wielka radość i ogromna satysfakcja ;:108
Podlewania mam sporo .Znaczną część podlewają / zraszacze/ , ale sporo też muszę podlać wężem , ponieważ po włączeniu "kręcącego się" zraszacza podlewałabym jednocześnie bruk. Dobrze,ze mam wodę ze stawu , choć poziom wody w stawie obniżył się o około 25 cm.
Tereniu!ucieszylaś mnie swoją wizytą .Rzeczywiście takie obrzeża ułatwiają koszenie. Lubię pracować - nie cierpię bezczynności. Pelargonie urzekają , tym bardziej ,ze są to ubiegłoroczne . One nie były w ubiegłym roku tak obficie kwitnące, Na pewno to zasługa systematycznego podlewania, dokarmiania i usuwania przekwitniętych kwiatostanów. Pierwsze doświadczenie z wysiewem pelargonii / z doskonałym efektem/miałam kilka dobrych lat temu , później zaprzestałam , by znowu wrócić.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
"Ogród jest nie tylko rozkoszą dla oka, ale i ukojeniem dla duszy "(...) Pozdrawiam! Bogusia
Mój ogród na fotografii cz.10 Moje wątki
Awatar użytkownika
wsiania
500p
500p
Od: 27 sty 2012, o 09:51

Post »

Nie, nie, nie Bogusiu, ja mam całkiem zmyślny plan ;:204 Mamy krzaczki posadzone w rządkach (każdy jest lekko niżej od trawnika) i chcę wokół każdego wykopać rowek w kształcie kwadrato-prostokąta środek wyścielić czarną grubą agrowłókniną, żeby nachodziła na rowki, Potem w rowki będą włożone stare cegły, które będą robiły za obrzeże właściwe i dopiero na agro będzie sypany gruby żwir. Cegły będą go trzymać w ryzach, a przejazd dla kosiarki zostanie idealny, żeby kółkami przejechać po cegłach - już wstępnie wymierzyłam 8-) Wydaje mi się, że w ten sposób powinno zadziałać...
Moje wsiowe poczynania - c.j.d. :)
gdzie diabeł nie może... tam mnie wołają :)
pozdrawiam, Ania
Awatar użytkownika
becia123
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 wrz 2012, o 18:21

Post »

Bogrusiu na pracowałaś się z tymi kamyczkami okrutnie ,a pelargonie i lobelie cudne a jak rozrośnięte .Witać ile serca wkładasz w ogród i jego wygląd . ;:215 ;:215 ;:196
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 18:15

Post »

Bogusiu,kleome już ci kwitnie?U mnie niewydarzone maleństwo,pewnie bedzie porażka w tym roku.Masz piękną kolekcję dalii.
Awatar użytkownika
bwoj54
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kochani ! zapowiada się kolejny , upalny dzień . Na termometrze już 24 st. ,zatem dzisiaj kolejny dzień prawie nic" nierobienia", relaksowania się i wypoczynku .
Aniu! doskonały pomysł, na pewno sprawdzi się , a koszenie będzie ułatwione.
Beatko!pracy rzeczywiście wiele , ale i estetyczniej , i praktycznie. Ogród - moja miłość ;:108
Małgosiu! dziękuję za nadanie imienia mojej mojej roślince -cleome . Tyle wysiewałam wiosną,że pogubiłam się.
Dalie , o dziwo w większości tej samej odmiany. Nie kwitną jeszcze nowe nabytki od Grzegorza tu z FO. Te powinny być piękne.
Zaczynają kwitnąć chryzantemy, niektóre obsypane pąkami ., w lipcu???
Beatko/beatrix+/Gdy za oknem niesamowity żar , w ogrodzie nie da się nic robić, prace porządkowe i kulinarne zakończone siedzę i próbuję ciekawszych rozwiązań, coby Was nie zanudzać.
Duet :Czerwone pelargonie + ciemnoniebieskie lobelie , bardzo mi się podoba.Moje doświadczenie w przechowywaniu pelargonii bluszczolistnych jest niewielkie, ale jak widać w tym roku skuteczne. Jednego roku żal mi było skracać pędy i ogołacać z liści więc późną jesienią piękne ,rozrośnięte wstawiłam do pomieszczenia gospodarczego / ogrzewanego/. Ileż ja sobie narobiłam bałaganu . Niestety i tak wszystko z czasem zmizerniało. Kolejne lata kwitnące, okazałe lądowały na ognisku. W ubiegłym roku po pouczeniu znajomej ogrodniczki ,jesienią ścięłam naokoło 15- 20 cm wszystkie pędy , oczyściłam z liści , wstawiłam do pomieszczenia nieogrzewanego. / fakt - zima była łagodna/ . Przez zimę minimalnie podlewałam tak ,aby nie zasuszyć bryłę korzeniową. W lutym gdy zaczęły pokazywać się nowe pędy podlewanie zwiększyłam i zaczęłam zasilać. Tak oto doczekałam się okazałych , bogatych w kwitnienie bluszczolistnych pelargonii. Po wystawieniu na taras w kwietniu zasiliłam nawozem długo działającym " burza kwiatów". Nie mam pojęcia czy tak samo mozna postąpić z Twoją odmianą. Musisz poradzić się bardziej doświadczonych.
"Ogród jest nie tylko rozkoszą dla oka, ale i ukojeniem dla duszy "(...) Pozdrawiam! Bogusia
Awatar użytkownika
bwoj54
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

rzut okiem na moje warzywka

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

-- 19 lip 2014, o 08:51 --

Wow...coś fotosik zafiksował, takie ogromniaste zdjęcia wstawił
Awatar użytkownika
bwoj54
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kochani , zostawiam Wam na poczęstunek drożdżowe bułeczki z własnego wypieku / jeszcze cieplutkie/ z budyniem , jabłuszkiem z cynamonem , śliwkami . Smacznego!

Obrazek
Awatar użytkownika
semper
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 lis 2011, o 10:12

Post »

Witam ;:138 ;:167
Dawno Mnie tutaj nie było.Właśnie nadrobiłem kilkanascie stron.Warto było.
Od razu trafiłem na takie pyszności.
Dla Mnie jednak największe pyszności były w Twoim ogrodzie. ;:215
Pozdrawiam! ,Jurek z górek ;)
Moje górki
Rojnikowisko i nie tylko
Awatar użytkownika
becia123
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 wrz 2012, o 18:21

Post »

Bogusiu pyszności serwujesz. ;:108 Masz racje budleje są piękne i tyle motyli na nich gości roślina miododajna a pszczoły też nam potrzebne więc staram się sporo takich roślin mieć w ogródku spróbuje rady Marysi co do ukorzeniania.
Awatar użytkownika
bwoj54
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jurku! dla takich gości warto czekać ;:108
Beatko!budleje śliczne , będę powiększała ich kolekcję ;:108
Awatar użytkownika
bwoj54
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

...oto nieperfekcyjna ale samodzielnie wykonana ogrodowa ścieżka. Nieciekawie teraz wygląda ponieważ po bokach zniszczyły się roślinki. Jesienią będą nowe nasadzenia.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
alicjad31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lip 2013, o 20:38

Post »

Bogusiu na takie bułeczki to się buzia cieszy ,a do basenu też bym chętnie dołączyła :D
Pozdrawiam Alicja
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”